ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Φωτίζει ακόμα το δρόμο

Γιορτάστηκαν χτες με συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως τα 56 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Τα τρία αρχικά γράμματα αυτών των λέξεων συνθέτουν το προσωνύμιο του θρυλικού ΕΑΜ. Του μετώπου που έστησε, πριν 56 χρόνια, ο λαός μας κόντρα στον κατακτητή, με σκοπό την απελευθέρωση της πατρίδας. Ο αγώνας των ΕΑΜιτών έχει χαραχτεί για τα καλά στις καρδιές του λαού μας με άσβεστα χρυσά γράμματα. Ενός λαού, που στη συντριπτική πλειοψηφία πήρε μέρος σε κείνη την ιερή μάχη.

Ηταν 27 του Σεπτέμβρη του 1941, ολόκληρη η χώρα στέναζε κάτω από την μπότα του κατακτητή. Κείνη, όμως, η μέρα αποτέλεσε και την αρχή για τη μαζική αντίσταση ενάντια στους φασίστες. Τέσσερα κόμματα, το ΚΚΕ, η ΕΔΛ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΚΕ) και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΕ), υπογράφουν το Ιδρυτικό του ΕΑΜ. Η αντίστροφη μέτρηση για τους φασίστες και τους συνεργάτες τους αρχίζει...

Χτες το απόγευμα, τα "νιάτα" του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, άνθρωποι πλέον με άσπρα μαλλιά, συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Αρεως για να γιορτάσουν τα 56 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ. Δίπλα τους βρέθηκαν, όμως, και νεότερες γενιές και τούτο το πάντρεμα φανέρωσε ότι τα ιδανικά εκείνου του αγώνα είναι τόσο επίκαιρα σήμερα, όσο και τότε. Ηταν μια εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν ΕΑΜογενείς οργανώσεις.

Η εκδήλωση άρχισε λίγο μετά τις 6 μμ. Το ποίημα του Γ. Σιδέρη "Δοξαστικό", που απάγγειλε ο Β. Λιόγκαρης,έκανε κάποιους να δακρύσουν και όλους μαζί να χειροκροτήσουν. Τα τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ τραγουδήθηκαν από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ένας από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς. Η Ευδ. Λειβαδά, εκπρόσωπος του "Συλλόγου Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης του Πειραιά", τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της: "Τα οράματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και δικαιοσύνη είναι επίκαιρα και σήμερα. Η νέα γενιά πρέπει στο παρόν, να εναντιωθεί στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στις εντολές των ιμπεριαλιστικών κέντρων, στη συρρίκνωση της πατρίδας μας, στο μονοπώλιο της ενημέρωσης από ένα στενό κύκλο μεγαλοεπιχειρηματιών". Είναι χρέος μας, συνέχισε, και τιμή μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και στους αγώνες της ΠΕΑΕΑ. Η νέα γενιά θα φροντίσει "το ατσάλι του αγώνα" να παραμείνει αλύγιστο και μακριά από κάθε σκουριά.

Ο κύριος ομιλητής της χτεσινής εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Ν. Τερζόγλου,ο οποίος, αφού έκανε εκτενή αναφορά στους αγώνες και στους σκοπούς του ΕΑΜ, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αναφέρθηκε στη σημερινή πραγματικότητα. Ο Ν. Τερζόγλου κάλεσε τους συναγωνιστές του να συνεχίσουν και σήμερα την αντίσταση μαζί με τις καταπιεζόμενες κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, ώστε να μπορέσει να αλλάξει η καταστροφική πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι μια τέτοια αποφασιστική μορφή αντίστασης αποτελεί η συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλικού Δημοκρατικού Μετώπου. Και έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας: "Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις, καθοδηγούμενοι από τα ιδανικά του ΕΑΜ, να βοηθήσουμε ενεργά στη συγκρότηση του μετώπου αυτού".

Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό συγκρότημα "Ιωνία" (Στ. Ψαραδάκου) και το Σύνδεσμο Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Εραγουδιών (Ε. Λύτρα).

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρ. Φλωράκης,ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης Ε. Μαχαίρας,ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων Ν. Καραντηνός,ο επίτιμος δήμαρχος ΚαισαριανήςΠ. Μακρής,ο πρώην δήμαρχος Νέας Ιωνίας Γ. Δομνάκης,ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΥΕ Σπ. Σερμακέτης,ο γραμματέας της πρεσβείας της Κούβας, αντιπροσωπεία από τη ρωσική πρεσβεία, πλήθος αντιστασιακών οργανώσεων κ.ά.


Τα "αγροτοδικεία" του "εκσυγχρονισμού"

Το εδώλιο δεν τους χωράει. Σαράντα δύο οι κατηγορούμενοι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, προχτές. Ολοι αγρότες. Από το ίδιο χωριό. Τους Γόννους. Μαζί τους και ο πρόεδρος της κοινότητας, Τάκης Δημεράς, κατηγορούμενος σ' αυτή, αλλά και σε άλλες 18 δίκες, με την ίδια κατηγορία. Ανθρωποι του καθημερινού μόχθου. Οικογενειάρχες, νοικοκυραίοι.

Εκπληκτοι ακούν τους ειδήμονες περί των νομικών ν' αγορεύουν. Ανήξεροι αυτοί από εδάφια και παραγράφους νόμων. Η ζωή τους ξοδεμένη στο χωράφι, στο σπίτι, άντε και λίγη στο καφενείο. Από το χάραμα μέχρι το βασίλεμα του ήλιου στη δουλιά. Μια μπουκουσιά στο στόμα το βράδυ, ένα τσιπουράκι και κουβέντα με τους συγχωριανούς στο καφενείο, ύπνο και την άλλη μέρα ξανά η ίδια διαδρομή.

Στο ηλιοκαμένο, το τραχύ πρόσωπό τους, καθρεφτίζεται η περιέργεια, με μια δόση ανησυχίας. Δεν καταλαβαίνουν γιατί κατηγορούνται. Δεν αδίκησαν, δεν έκλεψαν, δε σκότωσαν. Τότε, γιατί βλέπουν απέναντί τους βλοσυρούς τον εισαγγελέα και τους δικαστές; Καλούνται ν' απολογηθούν. Τι να πουν; Τι έκαναν; Ποιον ζημίωσαν; Σε ποιον χρωστάνε;

Κάποτε - ατέλειωτος τους φάνηκε ο χρόνος - το δικαστήριο αποφαίνεται: Ενοχοι. Η ποινή, φυλάκιση. Βαζούρα στο κεφάλι. Μέσα στη ζάλη ακούν τους δικηγόρους να ζητούν αναστολή της ποινής. Ν' ασκούν έφεση. Τώρα, τα ερωτηματικά περισσότερα. Γιατί τους καταδίκασαν; Το μόνο που έκαναν ήταν ν' αγωνιστούν για να μείνουν και να καλλιεργούν τη γη τους. Είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει ένα εισόδημα για να μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους. Δεν τους έδωσε σημασία. Υπουργοί άρχισαν να τους βρίζουν. Τους χαρακτήρισαν "καθυστερημένους". Εφτασαν μέχρι την Αθήνα να ενημερώσουν τους ανθρώπους των πόλεων και να πουν τον πόνο τους στον πρωθυπουργό. Δε βρήκαν ανταπόκριση.

Δεν είχαν πια άλλη επιλογή. Πήραν τα τρακτέρ και βγήκαν στους δρόμους. Αντί να βρουν το δίκιο τους, βρήκαν μπροστά τους ΜΑΤ. Και τώρα στο εδώλιο. Και καταδικασμένοι. Με "λερωμένο" το ποινικό μητρώο. Ποιοι; Αυτοί που δεν έχουν πειράξει ποτέ ούτε μυρμήγκι.

Τι γίνεται σε τούτο τον τόπο; Είναι δυνατόν να στήνονται αγροτοδικεία, πάνω από 6.000 αγρότες να δικάζονται, πάρα πολλοί να καταδικάζονται, επειδή αγωνίζονται για τη γη τους και να το ανεχόμαστε; Είναι δυνατόν ν' αποδεχτούμε την απόφαση της ΕΕ να ξεριζώσει την αγροτιά - να μειώσει από 20% σε 8% τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας μας - και να μην ξεσηκώνονται και οι πέτρες; Είναι δυνατόν να ομολογεί ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, ότι η Ελλάδα συρρικνώνεται σε 60 - 70 πόλεις, να καταργούνται οι κοινότητες και να ερημώνει η ύπαιθρος με τον "Καποδίστρια" και να μην επαναστατούν οι πάντες; Είναι δυνατόν να ενεργοποιούνται οι χαφιέδες για να φακελώνουν, να ελέγχουν και να τρομοκρατούν όλους όσοι αντιδρούν στον "εκσυγχρονισμό" της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση και να μην αντιδρούν όλοι οι δημοκράτες τούτης της χώρας;

Ως πότε θα μας κυβερνούν και θα μας βασανίζουν οι "νεκροθάφτες" της Ελλάδας;

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ