ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2005
Σελ. /32

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκρηξη στο Λονδίνο; Διερευνάται μήπως πρόκειται για τον Μπιν!!!

***

Καλά, τόσα... αντιτρομοκρατικά μέτρα, δεν αποδίδουν τίποτα; Περίεργον...

***

Μέσα στην τραγωδία των φουκαράδων υπήρξε και η πλάκα της υπόθεσης: Οι «8» (Τάμπλογιου κλπ) καταδίκασαν τα γεγονότα!!!

***

Με την ευκαιρία: Τι γίνεται με εκείνους που έπιασαν ως βομβιστές στα τρένα της Ισπανίας; Ποιοι είναι; Πού βρίσκονται;

***

Κανείς και πουθενά δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής, είπε ο δημοσιογραφάκος (όχι ένας)! Συμπέρασμα: Χρειάζεται μια «ανθρωπιστική» εκστρατεία κατά του Ιράν, της Συρίας, πιθανόν της Κούβας, της ΛΔ Κορέας και μερικών ακόμη;

***

Πάντως ο Τόνι ήταν (με λίγη... δυσκολία) περίλυπος...

***

Αλλά έτσι είναι, πάντα οι φουκαράδες την πληρώνουν...

***

Παγκόσμιο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας; Βεβαίως! Αντιιμπεριαλιστικό!..

***

Ο Τάμπλογιου πήγε κι έπεσε με το ποδήλατο πάνω σ' έναν χωροφύλακα! Οπως επιβεβαιώνεται, κτήνη δεν είναι μόνο ξύπνιοι, αλλά και βλάκες!..

***

Ζαγόρι: Βρώμα και δυσωδία το νεράκι! Του Ζαγοράκη...

***

Ορίστε: Καταναλωτές τιμωρούν επιχειρήσεις, που δεν παράγουν γνήσια προϊόντα!!!

***

Εχουν, δηλαδή, καταναλωτική συνείδηση αυτοί οι καταναλωτές!..

***

Ψωνίζουν, ας πούμε, από το ΝΙΚΑΣ! Ή το ΖΑΓΟΡΙ! Ή τη ΦΑΓΕ! Και μόλις μάθουν για τη σαπίλα, πηγαίνουν αλλού για ψώνια! Μέχρι να «σκάσει» κάτι από το αλλού, για να ξαναπάνε αλλού!..

***

Ακου ποδήλατο!..



ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
14 Ιούλη 1789

«Η Γαλλική Επανάσταση είναι απλώς ο πρόδρομος μιας πολύ μεγαλύτερης, πολύ εντυπωσιακότερης, που θα είναι η τελική»

(Γκράκχους Μπαμπέφ)

Διακόσια δεκαέξι χρόνια πέρασαν από τη μεγάλη αστική Γαλλική Επανάσταση (14/7/1789), από τη λαϊκή εξέγερση, της κατάληψης του φρουρίου της Βαστίλλης. Στην ιστορική «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτου» βρήκαν καταφύγιο τότε ιδεολογικό, οι κατατρεγμένοι άνθρωποι του λαού. Εστελναν στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας το φεουδαρχισμό. Οι λέξεις «Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφοσύνη» άνοιγαν πλατιούς ορίζοντες, για τη θεμελίωση της λαϊκής κυριαρχίας. Εστελναν τη βασιλεία των Λουδοβίκων, ευγενών, κληρικών, στο περιθώριο. Η ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον επαναστατημένο λαό, άφηνε μεγάλες παρακαταθήκες. Αργότερα, τα επαναστατικά γεγονότα της Κομμούνας του Παρισιού (1871), της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917, οι διαρκείς πολιτικές - κοινωνικές ανακατατάξεις, επηρέασαν όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά, όλο τον κόσμο.

Η Γαλλική Επανάσταση μπολιάστηκε από τους συγγραφείς: Τον Μοντεσκιέ, τον Βολτέρο, τον προστάτη των κατατρεγμένων Ρουσό. Ο Μοντεσκιέ (1689-1755), με το γνωστό βιβλίο του, «Το πνεύμα των νόμων» (1748), άνοιγε νέους δρόμους για τα ατομικά δικαιώματα - τη διάκριση, το ύφος των νόμων. Ο Βολτέρος (1694-1778) τα 'βαλε με τον απολυταρχισμό. Οι απόψεις του για την ελευθερία της σκέψης - την ισότητα, τη δουλεία, τους πολέμους, γίνανε οι βασικές αρχές της νέας κοινωνίας. Εδωσε το μέτρο της ελευθερίας του ατόμου - μέσα στο αστικό δημοκρατικό πολίτευμα: «Δεν είμαι σύμφωνος με τη γνώμη σου, αλλά είμαι έτοιμος να δώσω και τη ζωή μου αν χρειαστεί για να έχεις δικαίωμα και την πολιτική δυνατότητα να την υποστηρίζεις». Δύο μνημειώδη έργα: «Το κοινωνικό συμβόλαιο» (1743) - «Η ανισότης των ανθρώπων» (1753) και ο Λόγος του Ρουσό (1712-1778), άγγιξε τα πιο φτωχά, μεσαία στρώματα. Ο Κάρολος Μαρξ, σε γράμμα στον Σβάιτσερ, 24 του Γενάρη 1865, έγραφε: «Ο Ρουσσώ αρνήθηκε κάθε συμβιβασμό, έστω και φαινομενικό, με την κρατούσα κατάσταση». Εβαλε τα πρώτα σπέρματα της πάλης των τάξεων: «όλοι οι αστοί της εποχής του διεκδικούν την ελευθερία! Τη βλέπουν, όμως κυρίως σαν ελευθερία της τάξης τους, όχι του λαού...». Αποκάλυπτε με τα γραπτά του, ότι ο απολυταρχισμός είναι αταίριαστος με τη θέληση του λαού. Ο Λόγος του είναι επαναστατικός. Διώκεται από τη γαιοκτημονική άρχουσα τάξη. Ο Ενγκελς είπε ότι «"Η ανισότης των ανθρώπων" είναι το "διαμάντι της διαλεκτικής"». Ο Γκέτε, ότι με τον Ρουσό ανοίγει ο καινούριος κόσμος: «Σκοπός της κοινωνίας, είναι η κοινή ευτυχία».

Η Γαλλική Επανάσταση, ήταν μια κοσμοϊστορική αλλαγή, για την υπεράσπιση της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εβαλε τέλος, στο δεσποτισμό, την απολυταρχία. Μια νέα ιστορική περίοδος άρχιζε, για την πολιτική σκέψη - τα γράμματα - τις τέχνες. Αρκετοί διανοητές, συγγραφείς, άνοιγαν νέους δρόμους στην εξέλιξη της πολιτικής θεωρίας, των γραμμάτων, υπέρ των αδικημένων. Οι Ρομαντικοί Σατωβριάνδος, Μισελέ, Λαμανέ, οι συγγραφείς Τολστόι, Πούσκιν, Γκέτε, Ρομέν Ρολάν, Λουί Μπλαν, Καρλάιλ, ακολούθησαν, τα μηνύματά τους. Υπήρξε αποφασιστικός παράγοντας στην εξέλιξη των μεγάλων ιδεών του ορθολογισμού, των ανθρωπιστικών ρευμάτων. Αποτέλεσε τον πρόδρομο των μεγάλων κοινωνικών - δημοκρατικών - απελευθερωτικών εξελίξεων για την εργατική τάξη και τους λαούς, με κορυφαία τη Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917. Είναι ένας μεγάλος σταθμός στην Ιστορία της ανθρωπότητας.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ