ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκμετάλλευση ... διά της «χορηγίας»

Σε μεγαλοκαπιταλιστές και το φρούριο της Πύλου;

Πύλος. Η πύλη της Ηετιωνείας
Πύλος. Η πύλη της Ηετιωνείας
Το πώς λειτουργεί η «πολιτιστική χορηγία» υπέρ του κεφαλαίου και όχι υπέρ της πολιτιστικής κληρονομιάς αναδεικνύεται «ανάγλυφα» με τη «χορηγία» της εταιρείας «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ» στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, «για τη διοργάνωση εκθέσεων και την αναδιοργάνωση των αποθηκών της» στο φρούριο της Πύλου.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δέχτηκε τη «χορηγία» (260.000 ευρώ), με τη σύμφωνη γνώμη και της Εφορείας Εναλίων (η οποία, όπως όλη η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ελλείψει χρημάτων δύσκολα αντιστέκεται). Στην προκειμένη περίπτωση, το προφανές ερώτημα «γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να αναδείξει ένα κάστρο και να δημιουργήσει στοιχειώδεις υποδομές στις ίδιες τις υπηρεσίες του (εν προκειμένω αποθήκες)» είναι απολύτως ρητορικό, αφού οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέρουν «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο που θέλει να εισβάλει στο φυσικό και ιστορικό πλούτο της Μεσσηνίας, δημιουργώντας μεγάλες, πολυτελείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με γήπεδα γκολφ, «σπα» κλπ.

Στην Πύλο, η «επένδυση» «κολλάει» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αφού όλος ο όρμος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος, λόγω της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, ενώ κηρυγμένη επίσης είναι η Πύλος και η ευρύτερη περιοχή που βρίθει μνημείων. Είναι αφελές να πιστέψει κανείς πως η «χορηγία» για τις εκθέσεις (φαινομενικά «αθώα») είναι «άσχετη» με την όλη υπόθεση. Πόσο απίθανο είναι να μη «ληφθεί υπόψιν» η «χορηγία» από το ΚΑΣ και το ΥΠΠΟ, αν «επιστρέψει» η ίδια ή άλλη εταιρεία με αιτήματα εκμετάλλευσης της περιοχής;

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε στη Βουλή την προκλητική κυβερνητική απόφαση για ενίσχυση της τουριστικής επένδυσης των Αφών Κωνσταντακόπουλων στη Μεσσηνία («επένδυση» που θα έχει και κρατική επιδότηση κατά 45%), αντίθετα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που την ψήφισαν και τον ΣΥΝ, που αποδέχτηκε την προωθούμενη επένδυση, αλλά δεν ψήφισε ...ζητώντας εγγυήσεις για την εφαρμογή των «θετικών στοιχείων της»!

Αποσύρουν τις ταινίες τους

Την αποχή τους από τις διαδικασίες των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας και απόσυρση των ταινιών τους από το θεσμό ανακοίνωσαν 33 σκηνοθέτες και 9 παραγωγοί που εκπροσωπούν 16 έτοιμες φετινές ταινίες και 19 μελλοντικές.

Στην ανακοίνωσή τους προς τα ΜΜΕ, τον υπουργό Πολιτισμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, οι υπογράφοντες σκηνοθέτες και παραγωγοί χαρακτηρίζουν «παρωδία» τα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία και ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τον κινηματογράφο «δεν εφαρμόζονται ποτέ». Ετσι... «αποφασίσαμε εμπράκτως να καταδείξουμε ότι η αδιαφορία τους μας θίγει άμεσα και μας προσβάλλει» γι' αυτό «απέχουμε από τη διαδικασία αξιολόγησης των κρατικών βραβείων και δεν καταθέτουμε τις ταινίες μας στην Επιτροπή του ΥΠΠΟ».

Καλούν την πολιτεία «να φέρει άμεσα στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, που θα θεσμοθετεί όλα τα στάδια της παραγωγής και τον τρόπο απονομής των κρατικών βραβείων».

Βεβαίως το βασικό ζήτημα είναι ότι το νομοσχέδιο, που γίνεται επίκληση για επίσπευσή του, είναι ένα αντιδραστικό κατασκεύασμα που υιοθετεί πλήρως τη λογική της ΕΕ για τον πολιτισμό (και τον κινηματογράφο), λογική που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για παραπέρα εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου, όπου στην ουσία προωθούνται τα συμφέροντα των μεγαλοπαραγωγών και των πολυεθνικών μεγαθηρίων του χώρου, μέσα από «ιδιωτικές επενδύσεις» και «συμπαραγωγές» και της Ελλάδας ως ...ντεκόρ.

Το κείμενο υπογράφουν οι: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Αλέξανδρος Αλεξίου, Θάνος Αναστόπουλος, Τάκης Βερέμης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Παντελής Βούλγαρης, Χρίστος Γεωργίου, Λάγια Γιούργου, Σωτήρης Γκορίτσας, Νίκος Γραμματικός, Χρήστος Δήμας, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Στέλλα Θεοδωράκη, Χριστίνα Ιωακειμίδη, Γιάννης Ιακωβίδης, Αλέξης Καρδαράς, Αντώνης Καφετζόπουλος, Πάνος Κούτρας, Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιώργος Λάνθιμος, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Μαργαρίτα Μαντά, Ηρακλής Μαυροειδής, Βαρδής Μαρινάκης, Κωνσταντίνος Μωριάτης, Γιώργος Νούσιας, Γιάννης Ξανθόπουλος, Γιάννης Οικονομίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Πάνος Παπαχατζής, Νίκος Περάκης, Διονύσης Σαμιώτης, Στράτος Τζίτζης, Σύλλας Τζουμέρκας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Γιώργος Τσούργιαννης, Φίλιππος Τσίτος, Γιάννης Φάγκρας, Παναγιώτης Φαφούτης, Αγγελος Φραντζής, Λευτέρης Χαρίτος.

Τοπία, νεκρές φύσεις, θαλασσογραφίες, πορτρέτα παρουσιάζουν οι: Στέλλα Πέτροβα και Πολυξένη Κουγιουμτζέλη στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245, Νίκαια). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 9 του Μάη (7 μ.μ.). Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας. Διάρκεια έως 17/5. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 7 μ.μ.-10 μ.μ.

Συνέδριο για τον Τάσο Λειβαδίτη

Πορτρέτο του Τ. Λειβαδίτη, φιλοτεχνημένο από τον φίλο και συγκρατούμενό του Γ. Ρίτσο
Πορτρέτο του Τ. Λειβαδίτη, φιλοτεχνημένο από τον φίλο και συγκρατούμενό του Γ. Ρίτσο
Διήμερο συνέδριο, αφιερωμένο στον σπουδαίο ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του, συνδιοργανώνουν το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στις 8-9/5 (από 8πμ), στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι οι εξής: Ποίηση και Φιλοσοφία. Ποίηση και Ιστορία. Ποίηση και μουσική. Οι νέοι και η ποίηση. Ποίηση, επιστήμη, τεχνολογία. Ποίηση και άλλες τέχνες. Η ποίηση στα ΜΜΕ. Ποίηση και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Συμμετέχουν δεκάδες εισηγητές (πανεπιστημιακοί καθηγητές και κριτικοί της λογοτεχνίας, ποιητές, συνθέτες, σκηνοθέτες και δημοσιογράφοι).

Δεκαήμερο ελληνικής τζαζ

«Blues Cargo»
«Blues Cargo»
Δεκαήμερο ελληνικής τζαζ, από 8 έως 17/05, στο «Half Note». Η αρχή θα γίνει με την Σία Κοσκινά (8-9/5), σε μια παράσταση που σαρκάζει την «ατέλεια» της τελειότητας. Με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Μυριανθόπουλου και προβολές κλασικών σκηνών film noir, ερμηνεύει τραγούδια χολιγουντιανών σταρ των 50's και 60's. Μαζί της οι μουσικοί: Κώστας Αναδιώτης, Γιώργος Γεωργιάδης, Νίκος Καπηλίδης, Samuel Marlieri.

Στις 10-11/5, ο ντράμερ Νίκος Καπηλίδης, με εξαιρετικούς μουσικούς - David Lynch, Sami Amiri, Περικλής Τριβόλης - συνεχίζει την προσωπική του Jazz Utopia. Το ότι αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές, δημιουργικές παρουσίες στη μουσική μας το επιβεβαίωσε και το άλμπουμ του «Arothymian».

Ακολουθεί (12-13/5) μια μουσική παράσταση με λάτιν, τάνγκο και τζαζ - ένα μελωδικό και συναρπαστικό ταξίδι, με οδηγό το ακορντεόν της Ζωής Τηγανούρια. Μαζί της οι: Αστέρης Aστέρης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Louis Enrique bu Pascual, Daniel Allen, Φαέθων Αδαμίδης (φωνή), Μαρία Καλογερά - Διονύσης Θεοδωρόπουλος (χορός).

Στις 14-15/5 εμφανίζονται οι «Blues Cargo», ένα από τα μακροβιότερα ελληνικά σχήματα του ηλεκτρικού μπλουζ. Με εκατοντάδες συναυλίες και δυο δίσκους που ξεχωρίζουν ποιοτικά, έχουν συνοδεύσει μουσικούς όπως Louisiana Red, Big Time Sarah, Guitar Shorty, U.P. Wilson, Angela Brown, Eddie C. Campbell, Lurrie Bell. κ.ά. Παίζουν: Στέλιος Ζαφειρίου, Δημήτρης Ιωάννου, Γιώργος Λαγογιάννης, Δημήτρης Ψάλτης, Πέτρος Δακτυλίδης.

Το δεκαήμερο ολοκληρώνεται στις 16 -17/5, με τη Sugahspank (Γεωργία Καλαφάτη), φωνή που αντλεί από το σύνολο της κλασικής σόουλ, και τους «Swing Shoes», γκρουπ με μουσική κατεύθυνση το σουίνγκ, μπλουζ, μπόσα νόβα, κλπ.

Τα βραβεία του «Διαβάζω»

Τη Δευτέρα το βράδυ, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), απονεμήθηκαν τα φετινά Λογοτεχνικά Βραβεία του περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ», παρουσία πολλών ανθρώπων των Γραμμάτων και Τεχνών. Τα βραβεία και οι βραβευμένοι είναι οι εξής:

«Προσφοράς στο Βιβλίο»: Στέφανος Τραχανάς. «Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου»: Φωτεινή Στεφανίδη. «Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά»: Ελένη Πριοβόλου. «Ποίησης»: Στρατής Πασχάλης. «Δοκιμίου»: Μίλτος Πεχλιβάνος. «Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα»: Σταυρούλα Σκαλίδη. «Διηγήματος»: Μαρία Κουγιουμτζή. «Μυθιστορήματος»: Μαρίνα Καραγάτση.

Την κριτική επιτροπή για το μυθιστόρημα, διήγημα, δοκίμιο, ποίηση και προωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα αποτελούσαν οι: Αλέξης Ζήρας, Κώστας Καρακώτιας, Κώστας Κατσουλάρης, Ντέιβιντ Κόνολι, Χριστίνα Ντουνιά, Δημήτρης Πολυχρονάκης και Λίζυ Τσιριμώκου.

Την κριτική επιτροπή για το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο και για το λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά αποτελούσαν οι: Πόλυ Βασιλάκη, Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Σούλα Οικονομίδου, Γιάννης Παπαδάτος, Γιώργος Παπαντωνάκης.

Τρεις ιστορίες με τραγούδια και κομμάτια για πιάνο του Ηρακλή Πασχαλίδη ξετυλίγονται στις 8, 9, 15 και 16/5 (11μ.μ.), στο «Αγγέλων Βήμα». Ο λόγος για τη μουσική παράσταση «Brighton - Granada - Θεσσαλονίκη» του Ηρακλή Πασχαλίδη, με ερμηνεύτρια την Ρούλα Μανισσάνου και τον συνθέτη στο πιάνο. Τραγούδια και κομμάτια για πιάνο, που στην πλειοψηφία τους πρωτακούστηκαν σε θεατρικές παραστάσεις, είναι η αφορμή για να διηγηθούν οι δύο καλλιτέχνες τρεις μικρές ιστορίες. Η μουσική και τα τραγούδια γίνονται οι μόνοι πρωταγωνιστές μικρών θεατρικών σκηνών. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι στα αγγλικά (Brighton), ισπανικά (Granada) και ελληνικά (Θεσσαλονίκη).

Ενα μεγάλο μέρος από το μουσικό έργο του ξετυλίγει ο Γιάννης Σπανός, από μεθαύριο (8/5, 11μμ) και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Α. Πετράλωνα, 210 34.21.212), συμμετέχοντας στο γιορτασμό των δεκάχρονων του «Χαμάμ». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαχρονικά τραγούδια του, που θα ερμηνεύσουν ο Κώστας Καράλης, η Πένυ Ξενάκη και ο Κώστας Καρακαλπάκης. Συμμετέχουν οι μουσικοί Κοσμάς Κοκόλης μπουζούκι, Μάνος Γρυσμπολάκης ακορντεόν, Γιώργος Πολίτης κιθάρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ