ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενδιαφέρουσες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Την Πέμπτη 19 Ιούλη η πρεμιέρα για την παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ. Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες»

Ο Σταύρος Τσακίρης
Ο Σταύρος Τσακίρης
Το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ για την καλοκαιρινή περίοδο 2018 παρουσιάζει την παράσταση: «ΟΙΔΙΠΟΥΣ. Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες», σε σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένου Σταύρου Σ. Τσακίρη. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιούλη στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 21.30, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και θα ακολουθήσει περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας.

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα.

Αποτελεί μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα: Των τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

Εντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα.


© did by graham

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από τους αγγελιοφόρους ή τον χορό.

Σκηνοθεσία - σύνθεση κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης. Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Κοστούμια: Ορσαλία Παρθένης. Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Πεχλιβανίδης.

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος.

***

Ο «Ριζοσπάστης» είχε τη χαρά να συζητήσει με τον Σταύρο Τσακίρη, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ και σκηνοθέτη της παράστασης:

-- Για τη φετινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα παρουσιάσετε μια σύνθεση επτά τραγωδιών που αναφέρονται στο μύθο του Οίκου των Λαβδακιδών. Γιατί το επιλέξατε;

-- Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν' αφηγηθούμε αυτόν τον αρχαίο μύθο. Να τον αφηγηθούμε χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες. Να τον δούμε ως ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και τη διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Ελληνες τραγικοί ποιητές. Ισως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση - λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

-- Βασικά θέματα των τραγωδιών που αντλούν τη θεματική τους από τον Θηβαϊκό Κύκλο και τον μύθο των Λαβδακιδών, είναι ο τρόπος κατάληψης εξουσίας (π.χ. Φοίνισσαι, Επτά επί Θήβας) και ο τρόπος άσκησης της εξουσίας (π.χ. Οιδίπους Τύραννος, Αντιγόνη), τι μήνυμα στέλνουν στον σημερινό θεατή;

-- Οσο υπάρχει καταπίεση ανθρώπου προς άνθρωπο, όσο η ευτυχία μοιάζει κάτι άπιαστο, όσο ο άνθρωπος ζει μέσα από τον φόβο του θανάτου, ιστορίες σαν αυτή θα είναι μια παρηγοριά.

-- Πώς προσεγγίσατε σκηνοθετικά τη σύνθεση;

-- Ενδεκα ηθοποιοί με ελάχιστα μέσα, αφηγούνται έναν μύθο που περιγράφει την προσπάθεια του ανθρώπου ν' απομακρυνθεί από τη ζούγκλα, να δημιουργήσει κοινωνίες, να εκλογικεύσει το μυστήριο του Θανάτου, ν' απαλύνει τον πόνο από τις αντιξοότητες του βίου, ν' απαλλαχτεί από τη δυναστεία του νόμου της ανισότητας και να ζήσει ευτυχισμένος.

  • Για τον μήνα Ιούλη προγραμματίζονται και οι παρακάτω παραστάσεις. 20 Ιούλη στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, 22 Ιούλη στο Κηποθέατρο του Παπάγου, 23 Ιούλη στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, 25 Ιούλη στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, 26 Ιούλη στο δημοτικό υπαίθριο θέατρο Κοζάνης, 28 Ιούλη στο Κηποθέατρο της Αλεξανδρούπολης και 30 Ιούλη στο Θέατρο Κάστρου στην Καβάλα.

Με την «Τρελή του Σαγιό» συνεχίζει δυναμικά το Αρμα Θέσπιδος

Το Αρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συνεχίζει δυναμικά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα με το έργο του Ζαν Ζιροντό «Η Τρελή του Σαγιό», σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παραγωγή του Αρματος Θέσπιδος, που υποδέχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον το θεατρικό κοινό της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, και συνεχίζει με έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων, έως τις 31 του Ιούλη.

Οπως σημειώνει ο Πέτρος Βάης, υπεύθυνος του Αρματος Θέσπιδος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ:

«"Αρμα Θέσπιδος", για τρίτη χρονιά κοντά στους δημότες της πόλης μας. Με 300 παραστάσεις και 27 χιλιάδες θεατές, δικαιώνει τον σκοπό που είχαν θέσει ο δήμος και το ΔΗΠΕΘΕ: Να πάει το καλό θέατρο έως εκεί που δεν έχει παιχτεί ποτέ θεατρική παράσταση. Με παραστάσεις υψηλής ποιότητας, με επαγγελματισμό και αξιόλογους συντελεστές, προσέφερε την αισθητική που απαιτεί η τέχνη και το χαμόγελο που έχει ανάγκη ο λαός μας, στις συνοικίες της πόλης, στα χωριά, στα Σχολεία και τα Ιδρύματα. Εχει τη φιλοσοφία ότι: "Δεν θα λέει ελάτε στο θέατρο, αλλά, έρχεται το θέατρο κοντά σας", γιατί η Τέχνη και το Θέατρο δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη για τον απλό πολίτη που δυσκολεύεται. Και του το οφείλουμε. Με ένα συμβολικό εισιτήριο και στις περισσότερες περιπτώσεις με ελεύθερη είσοδο, έδωσε τη δυνατότητα να πάνε όλοι στο θέατρο...».

Η υπόθεση του έργου:

Η Ωρελί, μια εκκεντρική Παριζιάνα, μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας μαφιόζων επιχειρηματιών να σκάψουν συθέμελα το Παρίσι, για να αντλήσουν το πετρέλαιο που φημολογείται ότι κρύβεται στο υπέδαφός του. Γνωρίζοντας την απληστία των επιχειρηματιών για εύκολο χρήμα, η Ωρελί καταστρώνει ένα σχέδιο για να τους εξαφανίσει: Πρώτα διαδίδει πως γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το πετρέλαιο και έπειτα με τη συνεργασία των φίλων της, περνάει τους μαφιόζους από μια δίκαιη δίκη και τους εγκλωβίζει σε ένα σκοτεινό υπόγειο. Ετσι, η Ωρελί έχει τη μοναδική ευκαιρία να τους εξοντώσει και να προτείνει έναν κόσμο ελευθερίας και αλληλεγγύης απέναντι στην τυραννία του χρήματος.

Οπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης: «Ολοι οι χαρακτήρες παρουσιάζονται στην υπερβολή τους. Αλλοτε είναι εκκεντρικές φιγούρες, από τον κόσμο των ονείρων και της ουτοπίας, και άλλοτε από τον τυραννικό κόσμο του χρήματος. Οι ηθοποιοί τρέχουν επί σκηνής σαν ήρωες του βωβού κινηματογράφου...».

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, Διασκευή - Δραματουργική Επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος, Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου, Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Κολλυροπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Διονύσης Κλάδης, Βιβή Αλεξάνδρου.

  • Παραστάσεις: Σάββατο 14 Ιούλη στο Αίγιο, Κυριακή 15 Ιούλη στην Κυλλήνη, 16 Ιούλη στις εργατικές Ταραμπούρα, στις 18 Ιούλη στη Φιλοθέη Φωκίδας, στις 19 Ιούλη στο Σύλλογο Προαστείου, στις 20 Ιούλη στα Καβάσιλα, στις 21 Ιούλη στο Μεσολόγγι, στις 22 Ιούλη στον Θέρμο, στις 23 Ιούλη στο Νότιο Πάρκο.

Α. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ