ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολλαπλά χτυπήματα στο ΙΚΑ

Το ΣτΕ αποφάσισε την κατάργηση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού των εισφορών στις οικοδομές, ενώ ρυθμίζονται τα χρέη των οφειλετών με δόσεις. Το Συνδικάτο Οικοδόμων του Πύργου δηλώνει ότι μαζί με τους άλλους οικοδόμους θα αγωνιστούν για την ισχύ του υπάρχοντος συστήματος

Ενα διπλό χτύπημα δέχτηκε το ΙΚΑ αυτές τις μέρες. Το πρώτο είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που καταργεί το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των εισφορών από οικοδομικές εργασίες και το δεύτερο είναι η ανακοίνωση της ρύθμισης των χρεών τρίτων προς το Ιδρυμα.

Το ΣτΕ, όπως έγραψε χτες ο "Ελεύθερος Τύπος", πήρε την απόφαση για την κατάργηση του αντικειμενικού προσδιορισμού των εισφορών, μετά από προσφυγή σ' αυτό της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων. Ο αντικειμενικός προσδιορισμός των εισφορών καθιερώθηκε, μετά απ' τους αγώνες των οικοδόμων, με υπουργική απόφαση το Φλεβάρη του 1992 και προβλέπει εισφορές για 1,5 ένσημα για κάθε τετραγωνικό μέτρο.

Και με την ισχύ αυτής της ρύθμισης το ΙΚΑ είχε και πάλι διαφυγή εσόδων, καθώς δεν έχει τους απαραίτητους υπαλλήλους που θα κάνουν ελέγχους και θα επιμετρήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για το ΙΚΑ. Μόνο απ' την περιοχή της Χαλκιδικής το ΙΚΑ χάνει περισσότερα από 10 δισ. το χρόνο, λόγω της αδυναμίας του να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους. Τώρα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, η διαρροή των εσόδων αναμένεται να πολλαπλασιαστεί.

Με την απόφαση του ΣτΕ θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αιμορραγία στα έσοδά του, λόγω της ενίσχυσης της εισφοροδιαφυγής. Επιπλέον σε συνθήκες ανεργίας θα ενισχυθούν οι εκβιασμοί των εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων και θα ενισχυθεί η "μαύρη εργασία", καθώς θα γίνονται κρυφές συναλλαγές για τα ένσημα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων του Πύργου Ηλείας με χτεσινή ανακοίνωσή του εκφράζει την αγανάκτησή του για την απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι με αυτή καταργείται στην πράξη η ασφάλιση των εργαζομένων στις οικοδομές. "Στην ουσία, επισημαίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων του Πύργου, η ισχύουσα αναλογία δεν εκφράζει την πραγματικότητα και υπερβαίνει το 1,75 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι κατασκευαστές με τη δική τους επί χρόνια λογική είναι υπεύθυνοι για το ότι σήμερα δεκάδες οικοδόμοι της περιοχής μας δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη, γιατί δεν είχαν τις προϋποθέσεις, όπως και για την έκτακτη επιδότηση κλπ. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν παράνομα αλλοδαπούς χωρίς ασφάλιση και έτσι το ΙΚΑ χάνει δισεκατομμύρια".

Το Συνδικάτο του Πύργου καλεί την κυβέρνηση, τα κόμματα της Βουλής, τον αρμόδιο υπουργό και το διοικητή του ΙΚΑ να πάρουν θέση για την περιφρούρηση της ασφάλισης των οικοδόμων και δηλώνει ότι μαζί με τους άλλους οικοδόμους θα αγωνιστούν για την ισχύ της υπάρχουσας απόφασης.

Η ρύθμιση των χρεών

Στις 12.6.1996 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο για την ανεργία θα καταθέσει τροπολογία ρύθμισης των χρεών των οφειλετών προς το ΙΚΑ. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε τη ρύθμιση των προς το Ιδρυμα οφειλών, με κεφαλαιοποίηση του χρέους και την αποπληρωμή μέχρι και 36 δόσεις με ταυτόχρονη διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων.

Η διοίκηση του ΙΚΑ δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για την κλιμάκωση των δόσεων, καθώς και το ύψος της διαγραφής των προσαυξήσεων. Πάντως τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για τη νέα ρύθμιση είναι τα εξής: Οι οφειλέτες, που θα καταβάλουν εφάπαξ το ποσό, θα έχουν έκπτωση κατά 50% των προσαυξήσεων, όσοι καταβάλλουν το ποσό σε 12 δόσεις, θα έχουν έκπτωση 40% και όσοι το καταβάλλουν σε 24 δόσεις, θα έχουν έκπτωση 24%. Σε περίπτωση που καταβάλλουν τα χρέη σε 36 δόσεις, δε θα έχουν έκπτωση. Η τελευταία ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ έγινε το καλοκαίρι του 1993.

Στο τέλος του 1995 τα χρέη τρίτων προς το ΙΚΑ ανέρχονταν σε 295,943 δισ.. δραχμές - εκ των οποίων τα 208,614 δισ. τα οφείλει ο ιδιωτικός τομέας. Αν συνυπολογιστούν και τα πρόσθετα τέλη, που φτάνουν μέχρι και 120%, τότε τα συνολικά χρέη ανέρχονται σε 651 δισ.

ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ
"Και γω κρητικός είμαι"

Στο Κουσάντασι, "το νησί των πουλιών" στα τουρκικά, φτάσαμε Κυριακή. Στην αποβάθρα η μπάντα παιανίζει. Ο Τούρκος δήμαρχος, με πατέρα από την Κρήτη και μητέρα από τη Ρόδο, υποδέχεται τον Ελληνα ομόλογό του. Συνηθισμένες δηλώσεις περί ανάγκης συνεργασίας και τα λοιπά ωραία που συχνά λέγονται για να λέγονται.

Η εικόνα της περιοχής δεν απέχει πολύ από την ελληνική πραγματικότητα. Αναρχη δόμηση, κακό οδόστρωμα, μονομερής "ανάπτυξη" προς όφελος του πολυεθνικού κεφαλαίου, τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες στην άκρη του κύματος χωρίς κανένα σεβασμό στη φυσική ισορροπία του χώρου, κακόγουστες εμπορικές ταμπέλες.

Εκδρομή στην αρχαία Εφεσσο. Ηπιες, φραστικές αντιδικίες μελών της αποστολής με τον Τούρκο ξεναγό, εξαιτίας των εθνικιστικών τάσεων - ίδιον των "πατριωτών" και των δύο χωρών - όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από παραφράσεις ή διαφορετικές ερμηνείες για την ιστορία του τόπου. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, αναφορές στη "γη της Ιωνίας" και στην "ελληνικότητα" της περιοχής. Κάποιος από την αποστολή ψάχνει να βρει ελληνικές ρίζες σε κάθε τουρκική λέξη που ακούει. Η "πληρωμένη" απάντηση από άλλο μέλος της αποστολής: "Τελικά, μόνο ο "χαβάς" είναι τούρκικη λέξη. Οπως λέμε "το χαβά σου εσύ"...".

Η αποστολή σταματά για λίγο στο χωριό Σιρίνζε, που σημαίνει "πρόσχαρο". Χωριό με κατοίκους Ελληνες πριν τη μικρασιατική καταστροφή, με το όνομα "Κίρκιζα". Τόπος καταγωγής της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου. Οι έμμεσες αναφορές στο "ένδοξο παρελθόν" συνεχίζονται. Μια νοικοκυρά τραβά τα μαλλιά της όταν καμιά τριανταριά άνθρωποι εισέβαλαν στο σπίτι της για να δουν ένα τούρκικο σπίτι, αλλά μπαίνοντας ξέχασαν να βγάλουν τα παπούτσια τους. Πιο κάτω ένας ντόπιος έχει σκαρφαλώσει στο μαντρότοιχο της αυλής του για να κόψει μούρα. "Γιουνάν;" σε ρωτά και όταν το κεφάλι γέρνει καταφατικά, με νοήματα σε καλεί σπίτι του για να σε κεράσει από τους καρπούς που μάζεψε. Καταλαβαίνει ότι πλησιάζουν τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής και βγάζει ένα κουβά γεμάτο μούρα για να κεράσει και αυτούς.

Ο ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη τουρκικής λαϊκής τέχνης σε ρωτά στα ελληνικά "κρητικός;". Ο κρητικός της παρέας κοντοστέκεται. "Ναι. Και εσύ;". "Ναι". "Από πού;". "Δε θυμάμαι. Οι δικοί μου φύγανε από το νησί το 1905, επειδή τους απειλούσαν οι χριστιανοί". Ο "δικός μας" κρητικός του κάνει ερώτηση σε κρητική ντοπιολαλιά. Ο "δικός τους" κρητικός καταλαβαίνει και απαντά. Οι "συντοπίτες" και οι μάρτυρες της σκηνής νιώθουν αμήχανα. Η προοπτική της συνεργασίας, με βάση την πολύχρονη συμβίωση των δύο λαών, δε συνάδει με τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την περιοχή, τις κραυγές των εθνικιστών και των πατριδοκάπηλων. Χώρια τις ειδήσεις περί "έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην οριογραμμή του νοτιανατολικού Αιγαίου".

Στο Κουσάντασι, οι Τούρκοι έμποροι πασχίζουν να πουλήσουν το εμπόρευμά τους. Στο δικό τους "Μοναστηράκι", το παζάρεμα και τα "επιχειρήματα" περί ακρίβειας των προϊόντων τους, σου θυμίζουν όσα άκουσες από τους Ελληνες στο Καστελόριζο. "Φίλε μου, ξέρεις πόσοι γιουνάνηδες από τα νησιά έρχονται σε μας, επειδή πουλάμε φτηνά;". "Το ξέρω, το ξέρω...". Πιο κάτω ένα τουρκόπουλο καυχιέται κι αυτό για την κρητική του καταγωγή. Κάποιοι συνειδητοποιούν ότι χαμένες πατρίδες και ξεριζωμοί δεν είναι "προνόμια" μόνο της χώρας τους.

Πίσω στο καράβι, οι δημοσιογράφοι έχουν ξεχάσει τον "πόλεμο". Η είδηση του θανάτου του Ανδ. Παπανδρέου έχει κλέψει την προσοχή. Η επίσκεψη στο Κουσάντασι στα κανάλια και τα ραδιόφωνα δεν "παίζει" ούτε τρίτη είδηση και στις εφημερίδες θα "μπει ένα μικρό". Οι "αναζητήσεις" πια δεν έχουν να κάνουν με το πού είναι ο τουρκικός στόλος, αλλά με το αν ο κόσμος που θα πάει στην κηδεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα είναι περισσότερος από αυτόν που συγκεντρώθηκε στην κηδεία της Μ. Μερκούρη. Κάποιοι σηκώνονται και βγαίνουν στο κατάστρωμα. Χρειάζονται αέρα...

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Δύο στρατόπεδα γίνονται οικόπεδα και ΝΑΤΟική βάση!

Δύο μεγάλα στρατόπεδα στην Καλαμαριά, το "Νταλίπη" και το "Κόδρα", παραδίδονται το πρώτο στους ΝΑΤΟικούς για να εγκαταστήσουν εκεί τη βάση τους και το άλλο στους... οικοπεδοφάγους, παρά το ότι με παλιότερες εξαγγελίες τους οι αρμόδιοι υπόσχονταν ότι θα αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού της Θεσσαλονίκης

Δύο μεγάλα στρατόπεδα στην Καλαμαριά, το "Νταλίπη" και το "Κόδρα", παραδίδονται το πρώτο στους ΝΑΤΟικούς για να εγκαταστήσουν εκεί τη βάση τους και το άλλο στους... οικοπεδοφάγους, παρά το ότι με παλιότερες εξαγγελίες τους οι αρμόδιοι υπόσχονταν ότι θα αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού της Θεσσαλονίκης.

Για το "Νταλίπη" ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θ. Λαζαρίδης,υποστηρίζει ότι "μπροστά στο εθνικό συμφέρον, το τοπικό υποχωρεί" κι έτσι δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση στα σχέδια της κυβέρνησης να εγκατασταθούν εκεί οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Οσο για το "Κόδρα", όπως επισημαίνει στο "Ρ" η επικεφαλής του συνδυασμού"Αγωνιστική Δημοτική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς" (ΑΔΕΚ), Σ. Τεμεκενίδου,"ο δήμαρχος Καλαμαριάς στο προεκλογικό του πρόγραμμα ανέφερε ότι το στρατόπεδο θα το διεκδικούσε ο δήμος, για να κάνει ένα υπερτοπικό πάρκο πρασίνου και πολιτισμού". Ο Θ. Λαζαρίδης όριζε, μάλιστα, πως σε δύο μήνες από την ημέρα που θα εκλεγόταν δήμαρχος θα άρχιζε η αξιοποίηση του στρατοπέδου. Φτάσαμε όμως στην τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η πλειοψηφία πέρασε τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου, σύμφωνα με την οποία το "Κόδρα" δε χαρακτηρίζεται πλέον μόνο ως χώρος πρασίνου και πολιτισμού αλλά μπαίνει και η προσθήκη "χώρος αναψυχής"".

Ολα για το Μέγαρο

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά στο συγκεκριμένο στρατόπεδο του λούνα παρκ, που βρίσκεται σήμερα στο Ποσειδώνιο, προκειμένου να απελευθερωθεί η έκταση που προορίζεται για την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής. Προς το παρόν, το λούνα παρκ συγκατοικεί με το Μέγαρο Μουσικής, που ήδη θεμελιώνεται στη μια πλευρά του οικοπέδου. Ομως, η εταιρία που ανέλαβε την κατασκευή του, είναι αποφασισμένη να στείλει το λούνα παρκ στην Καλαμαριά, αφού δεν είναι δυνατόν να κτίζεται μόνο ένα τμήμα του Μεγάρου. "Με τον όρο "αναψυχή" ανοίγουν παράλληλα πολλά παράθυρα για την εγκατάσταση χαμηλής στάθμης ψυχαγωγίας και για δραστηριότητες που μπορεί να περιλάβουν ακόμη και κέντρα διασκέδασης ή και ξενοδοχεία", επισημαίνει η Σ. Τεμεκενίδου.

Αν και ο δήμαρχος προς το παρόν δηλώνει επίσημα ότι ιδιώτης δεν πρόκειται να οικοπεδοποιήσει το στρατόπεδο, όλοι στην Καλαμαριά ξέρουν πως όλα μπορούν να συμβούν, ιδιαίτερα όταν ανοίγουν οι "κερκόπορτες". Το "Κόδρα", όμως, μπαίνει στο στόχαστρο και από μια άλλη κατηγορία διεκδικητών. Το στρατόπεδο βρίσκεται σε μια περίοπτη θέση και καταλαμβάνει έκταση 529 στρεμμάτων. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία του θα βρούμε μια σειρά σκανδαλώδεις ρυθμίσεις. Επί χούντας, το 1967, το υπουργείο Αμυνας - χωρίς προηγούμενα να καταργήσει το Διάταγμα του 1966, με το οποίο κηρυσσόταν το στρατόπεδο ως χώρος πρασίνου και πολιτισμού - παραχωρούσε 333 στρέμματα στον Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (από τα οποία τα 209 έχουν ήδη οικοπεδοποιηθεί). Ο,τι χτίστηκε, έγινε αυθαίρετα και χρειάστηκε στη συνέχεια να νομιμοποιηθεί.

Για την υπόλοιπη έκταση όμως τα επόμενα χρόνια ενδιαφέρθηκε το δημόσιο, το οποίο προσέφυγε στο ΣτΕ και σταμάτησε κάθε εργασία. Το δημόσιο όμως δεν ανέλαβε, όπως θα έπρεπε, πρωτοβουλία για να περιέλθει η έκταση στο δήμο και να γίνουν οι αξιοποιήσεις που προέβλεπε το Διάταγμα του 1966. Αντίθετα, άφησε το θέμα σε εκκρεμότητα κι έτσι το 1981 η κυβέρνηση της ΝΔ με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου διένεμε το στρατόπεδο, παραχωρώντας 234 στρέμματα στο δημόσιο και τα υπόλοιπα 294 στους αξιωματικούς.

Και νέοι "ιδιοκτήτες"

Στο μεταξύ όμως παρουσιάστηκαν και κάποιοι ιδιώτες που διεκδικούσαν γη από το "Κόδρα". Εμφάνισαν τίτλους ιδιοκτησίας από τον καιρό της τουρκοκρατίας και παρόλο που είχαν περάσει 50 χρόνια και υπήρχε αχρησία κέρδισαν την υπόθεση στον Αρειο Πάγο όπου είχαν καταφύγει. Προστέθηκαν όμως και άλλοι, οι οποίοι ζήτησαν μερίδιο. Υπάλληλοι της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία (ΥΔΑΜΚ) και είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση, αποφάσισαν να χαρίσουν στον εαυτό τους από ένα μικρό οικοπεδάκι! Ολοι αυτοί τώρα αναμένουν με ενδιαφέρον τις αξιοποιήσεις που αναγγέλλονται και τις νέες χρήσεις που αποφασίζονται για το "Κόδρα", προκειμένου να τρυπώσουν από κανένα παραθυράκι και να πάρουν τη γη που λένε ότι τους ανήκει...

Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό ιδεών για την αξιοποίηση του στρατοπέδου και ήδη αγόρασε έναν αριθμό μελετών. Ομως η διοίκηση του δήμου σχεδιάζει επί "αλλοτρίου εδάφους", αφού η έκταση ανήκει στο δημόσιο και τίποτα δε δείχνει ότι αυτό θα αλλάξει τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

"Οι διοικήσεις του Δήμου Καλαμαριάς δεν έκαναν ποτέ αγώνα περιέλευσης του χώρου στο δήμο. Ο λαός της Καλαμαριάς δε γνωρίζει ακριβώς το πρόβλημα και νομίζει ότι κάποια στιγμή αυτό θα γίνει πάρκο", τονίζει ο Κ. Παπαδόπουλος,μέλος της γραμματείας της ΑΔΕΚ. "Ο δήμαρχος διεκδικεί το στρατόπεδο με επιστολές. Ουδέποτε κινητοποίησε το λαό της Καλαμαριάς, για να πετύχει τη δημοτικοποίηση του στρατοπέδου. Κι αυτό το κάνει γιατί δε θέλει να δυσαρεστήσει την κυβέρνηση και τους υπουργούς καθώς και τους παράγοντες που συναναστρέφεται", καταλήγει ο Κ. Παπαδόπουλος.

"Γνωμοδοτική" η απόφαση

Απαντώντας σε παλιότερο άρθρο της εφημερίδας μας σχετικά με το στρατόπεδο"Κόδρα" οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου του Δήμου Καλαμαριάς, στην ουσία επιβεβαιώνουν ότι η αλλαγή στους όρους χρήσης του πρώην στρατοπέδου πάρθηκε για να διευκολύνει την εγκατάσταση του λούνα παρκ. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

"Η τελευταία απόφαση του ΔΣ Καλαμαριάς που προβλέπει την αλλαγή στους όρους χρήσης του πρώην στρατοπέδου "Κόδρα", νομικά έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και ισχύ. Η τελική απόφαση είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ στο οποίο και ανήκει ιδιοκτησιακά μέρος του στρατοπέδου. Εάν λοιπόν το συγκεκριμένο υπουργείο επιθυμούσε να προχωρήσει στην "εγκατάσταση χαμηλής στάθμης ψυχαγωγίας" στην περιοχή, θα μπορούσε να το πράξει χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.

Η γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εναρμονίζει πλήρως τις χρήσεις του πρώην στρατοπέδου "Κόδρα" με τις επιταγές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Καλαμαριάς, αλλά και του συνολικού Ρυθμιστικού σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης.

Το τρίπτυχο πράσινο - αναψυχή - πολιτισμός καλύπτει και προβλέπει όλα τα έργα για την τελική ανάπλαση του χώρου στα επόμενα χρόνια. Εάν το πρώην στρατόπεδο "Κόδρα" παραμείνει χαρακτηρισμένο μόνο ως χώρος πρασίνου ματαιώνονται - γιατί δεν προβλέπονται - η εγκατάσταση του συγκροτήματος των τεχνητών λιμνών, η δημιουργία του ανοιχτού θεάτρου και η ανέγερση των κτιρίων που θα στεγάσουν τα ιστορικά μουσεία. "

Φυσικά τα παραπάνω που σχεδιάζονται ακόμα στα χαρτιά είναι καλά στο βαθμό που εξυπηρετούν το λαό της Καλαμαριάς και γενικότερα της Θεσσαλονίκης κι όχι ιδιωτικά συμφέροντα.

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, στις γειτονιές της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, τρεις προφεστιβαλικές έχουν προγραμματιστεί για αύριο στις 8 μ.μ.: Στο Χαϊδάρι (Παλατάκι) με θέμα την ειρήνη,στον ηλεκτρικό σταθμό Αμαρουσίου με θέμα την παιδεία και στον Ταύρο στην πλατεία του Αγ. Γεωργίου με θέμα την ανεργία.

Οι οργανώσεις Αγ. Παρασκευής της ΚΝΕ, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα "Παιδεία - Εθνικό Απολυτήριο", αύριο, στις 8μ.μ. στην πλατεία Αγ. Ιωάννου.

Στην πλατεία Χαλανδρίου θα πραγματοποιηθούν τριήμερες εκδηλώσεις από τις οργανώσεις της ΚΝΕ Χαλανδρίου και θα διαρκέσουν από την Τρίτη 2 Ιούλη ως και την Πέμπτη.Την Τρίτη και την Τετάρτη από τις 6.30 ως τις 9.30 μ.μ. θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου,ενώ την Πέμπτη η έκθεση βιβλίου θα λειτουργήσει από τις 11 π.μ. ως τη 1μ.μ. και στις 8μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Ελευθέρα Πεντέλης - Μεγάλα έργα - Ευρωπαϊκή Ενωση" και θα ακολουθήσει ροκ συναυλία με το συγκρότημα "Σιδηρούν Προσωπείο".

Οι Οργανώσεις Υμηττού της ΚΝΕ, θα πραγματοποιήσουν προφεστιβαλική εκδήλωση την Πέμπτη 4 Ιούλη, στις 8μ.μ. στην πλατεία Αγ. Λαύρας (απέναντι από το Δημαρχείο Υμηττού),με θέμα την παιδεία και το "Εθνικό Απολυτήριο".

Η οργάνωση της ΚΝΕ Χολαργού πραγματοποιεί εκδήλωση την Τετάρτη 4 του Ιούλη στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Περικλέους απέναντι από το δημαρχείο.Οι οργανώσεις του Περιστερίου της ΚΝΕ έχουν προγραμματίσει συνολικά τρεις εκδηλώσεις. Την Πέμπτη 4 Ιούλη στην πλατεία Μπουρναζίου στις 8 το βράδυ. Στις 11 Ιούλη στις 8 το βράδυ στην περιοχή "Τζάκι" και στις 18 Ιούλη στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην περιοχή του Ιερόθεου.

Ολες οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τοπικά νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Κορυφώνεται η μάχη για τα ανασφάλιστα πλοία

Μετά την Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα οι ναυτεργάτες κερδίζουν βήμα βήμα τη μάχη για την ασφάλιση στο ΝΑΤ των ανασφάλιστων πλοίων. Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τον εφοπλιστή Μαραγκόπουλο

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (της απεσταλμένης μας ΓΙΩΤΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ).-

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας συνεχίστηκε και χτες η μάχη των ναυτεργατικών οργανώσεων για την ασφάλιση στο ΝΑΤ των ανασφάλιστων πλοίων που πραγματοποιούν δρομολόγια στην Ιταλία, για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών.

Συμφωνία με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,για την υλοποίηση των πιο πάνω όρων είχαν υπογράψει μέχρι χτες το μεσημέρι οι εφοπλιστές Ποθητός,Αγούδημος και Πορτάλιος.

Δεν υπέγραψε συμφωνία, όπως εξάλλου έκανε και στο λιμάνι της Πάτρας, ο εφοπλιστής Μαραγκόπουλος,ο οποίος φαίνεται να επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης με τις ναυτεργατικές οργανώσεις. Ετσι, χτες έγινε γνωστό - με τέλεξ που στάλθηκε στην ΠΝΟ, στην Ηγουμενίτσα - ότι ο Μαραγκόπουλος κατέθεσε στα δικαστήρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητά να χαρακτηριστούν παράνομες οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών!Οι τελευταίοι φέρονται αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν την επιτυχία αυτής της κινητοποίησης, προχωρώντας στην ακινητοποίηση όσων πλοίων οι πλοιοκτήτες αρνούνται να υπογράψουν συμφωνία με την ΠΝΟ.

Ταυτόχρονα, από τη μεριά ναυτεργατικών συνδικαλιστικών στελεχών υπογραμμίζεται η ανάγκη για αγωνιστική επαγρύπνηση και συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι τη γενίκευση, αλλά και κυρίως την υλοποίηση της συμφωνίας εφοπλιστών - ΠΝΟ. Αυτό, γιατί είναι γνωστό ότι ενώ και πέρσι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν δεσμευτεί με ανάλογη συμφωνία, τελικά δεν την υλοποίησαν.

Οι ίδιοι συνδικαλιστές επισημαίνουν την ανάγκη για την κλιμάκωση ενός ευρύτερου αγώνα, που θα φέρει στην πρώτη γραμμή τα μεγάλα προβλήματα των ναυτεργατών, με κυρίαρχα αυτά της ανεργίας, του εισοδήματος και της υπεράσπισης του καμποτάζ, που παραβιάζεται συστηματικά και με τις πλάτες της κυβέρνησης από το "πειρατικό" κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο".Την ανάγκη για την ανάπτυξη του πιο αποφασιστικού αγώνα - τονίζουν - κάνει ακόμα πιο επιτακτική το γεγονός ότι αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας,όπου έχει προσφύγει η πλοιοκτήτρια εταιρία, ζητώντας από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να καταργήσει ουσιαστικά την ελληνική νομοθεσία περί καμποτάζ, πριν ακόμα και από αυτές τις προθεσμίες που θέτει η λεγόμενη κοινή ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
"Είναι φτηνά τα ψώνια στο Κας... "

Στο Καστελόριζο το "κλίμα" εκείνες τις μέρες ήταν περίεργο. Οι Τούρκοι έκαναν αεροναυτικές ασκήσεις κοντά στην περιοχή, με αποκορύφωμα την εικονική απόβαση στην περιοχή του Κας, απέναντι από το νησί, στις 23 του μήνα. Πάνω και από την πραγματικότητα, ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φορτίζουν επικίνδυνα το κλίμα. Δημοσιογράφοι φτάνουν στο νησί και ψάχνουν με τα κιάλια να βρουν οποιοδήποτε πολεμικό καράβι, "δικό μας" ή "δικό τους", προκειμένου να "βγάλουν" την "είδηση". Το σόου είναι έτοιμο να στηθεί. Ολα θυσία στο βωμό της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας και της αναγνωσιμότητας.

Μέσα σ' αυτόν τον πανικό οι Καστελοριζιοί, νευριασμένοι αλλά και ήρεμοι. "Προκαλέσατε πανικό", η πρώτη επίθεση. "Πανικοβάλλατε τον κόσμο και τον τουρισμό. Κάνατε μεγαλύτερο κακό, παρά καλό. Πρώτη φορά κάνουν ασκήσεις; Η μήπως δεν κάνουμε εμείς; Ακουγαν οι κάτοικοι αυτά για την άσκηση, πολλοί φοβήθηκαν και έφυγαν για τη Ρόδο και την Αθήνα", η συνέχεια. Ο 70χρονος Λευτέρης Νίκανδρος γελά όταν ακούει ερωτήσεις για προβλήματα και παρενοχλήσεις των ελληνικών καϊκιών από τους "απέναντι". Κλείνει το μάτι: "Μια χαρά είμαστε. Μόνο γυναίκες δεν έχουμε. Κοιτάξτε να στείλετε μερικές". Ο Κώστας Κούλης θα μπορούσε να απογοητεύσει αρκετούς εκπροσώπους του Τύπου, που στην κούρσα για την είδηση δε διστάζουν να πολώσουν το λαό, να παίξουν, ασυνείδητα ίσως, το παιχνίδι ξένων κέντρων που κάθε άλλο παρά ειρηνικές βλέψεις έχουν για την περιοχή. "Καλά περνάμε με τους Τούρκους. Είναι φτηνά τα ψώνια στο Κας. Πού να ψωνίσεις στη Ρόδο και πότε να πας αφού η συγκοινωνία δεν εξυπηρετεί", λέει και θέτει μια σειρά από ουσιαστικά ζητήματα επιβίωσης των κατοίκων. "Το νησί δεν έχει πόρους. Μόνο το ψάρεμα. Αλλά και έτσι δε "βγαίνεις". Δεν υπάρχει χώρος να ψαρέψουμε. Μπλέκονται τα ύδατα των δυο χωρών. Αν πιάσεις 4 κιλά ψάρια είσαι πλούσιος. Ασε τα νοίκια. Οσοι δεν έχουμε δικό μας σπίτι πληρώνουμε 50 χιλιάδες μίσθωμα. Πού να τα βρούμε τα λεφτά;".

Πιο κάτω τα ίδια: "Αν θέλετε να μας βοηθήσετε σταματήστε να φοβίζετε τον κόσμο. Με τους Τούρκους του Κας συνεργαζόμαστε μια χαρά. Ούτε αυτοί θέλουν τον πόλεμο. Μας φέρνουν τουρίστες, τους πηγαίνουμε και εμείς, ψωνίζουμε από εκεί. Εχουμε καλές σχέσεις. Το καταλαβαίνετε;". Ελα ντε...

Στην ίδια κατεύθυνση με τα ερωτήματα των κατοίκων σε ό,τι αφορά τη σκοπιμότητα της κάθε φιέστας και αυτά κάποιων άλλων, επισκεπτών στο νησί. Είκοσι γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης που χωρίς κάμερες και τυμπανοκρουσίες, "υιοθέτησαν" υγειονομικά το νησί και βρίσκονταν εκεί τις ίδιες μέρες με μας εξετάζοντας ιατρικά τους κατοίκους. "Θέλουμε να ξαναρθούμε γρήγορα και να επισκεπτόμαστε συχνά το Καστελόριζο. Αλλά αυτό εξαρτάται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και από το πότε θα μας ξαναδώσει ελικόπτερο", μας είπε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δημοσθένης Μπούρας.

Η σειρήνα του ιπτάμενου δελφινιού προειδοποιούσε τους "αθηναίους" για την αναχώρηση. Το νησί ετοιμαζόταν να επανέλθει στους κανονικούς του ρυθμούς. Ποιος ξέρει; Μπορεί λίγο αργότερα τα τουρκικά καϊκια από το Κας να έφερναν πάλι, στους "εχθρούς" τους, τουρίστες. Η απόσταση που τους χωρίζει είναι όλη κι όλη 1 ναυτικό μίλι, ενώ η Ρόδος απέχει 76 μίλια.

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ Σύρας

Με θέμα: "Οι Ελληνες Ναυτικοί στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο" και στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας, η ΠΕΑΕΑ της Σύρας οργανώνει εκδήλωση με ομιλητή τον δημοσιογράφο Νίκο Καραντηνό, τη Δευτέρα 1η του Ιούλη 1996 ώρα 8.30μ.μ. στο θερινό κινηματογράφο "Παλλάς". Την εκδήλωση πλαισιώνει, επίσης, και προβολή ταινίας για την Αντίσταση στις θάλασσες και τους Ωκεανούς.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ολα ανοιχτά

Τη σύγκληση του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ για την αναθεώρηση της τελευταίας του απόφασης, καλείται να αποφασίσει η ΕΕ του Συνδέσμου στη συνεδρίαση της Τρίτης

Την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΚΝΑ και την αναθεώρηση των αποφάσεων που έλαβε κατά την τελευταία του συνεδρίαση, καλείται να συζητήσει και να αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) την Τρίτη στη 1 το μεσημέρι, μετά από αίτημα που κατέθεσε με επιστολή του ο δήμαρχος Περάματος και μέλος της ΕΕ Γιάννης Πατσιλινάκος προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Γ. Πατσιλινάκος αναφέρει ότι η απόφαση που έλαβε το ΔΣ στην τελευταία συνεδρίαση πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς είναι διαφορετική από αυτή που είχε λάβει η ΕΕ. Ο δήμαρχος Περάματος, στην επιστολή του, κάνει επίσης λόγο για το μέλλον του Συνδέσμου, μετά την τελευταία συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη με το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής και την απόφαση η νομαρχία να κάνει αυτοδιαχείριση των απορριμμάτων της. Στην επιστολή τονίζεται ότι με αυτή την απόφαση καταργείται στην ουσία ο σχεδιασμός του Συνδέσμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Μιας θάλασσας παιδιά

Καστελόριζο - Κουσάντασι σε 24 ώρες. Ταξίδι σε δυο μέρη όπου αναδεικνύεται η ανάγκη για φιλία και συνεργασία των δύο λαών. Σε πείσμα όσων και στις δύο πλευρές του συνόρου επιμένουν να καλλιεργούν το σοβινισμό και τον εθνικισμό, απλοί άνθρωποι, καθημερινοί, άνθρωποι που ζουν από την ίδια θάλασσα, επικοινωνούν καθημερινά, αιώνες τώρα, διαμαρτύρονται για τους "πολέμους" που στήνουν τα τηλεοπτικά δίκτυα, τις κατασκευασμένες ειδήσεις, τα ψευδογεγονότα. Υπενθυμίζουν ότι ανταλλαγές πληθυσμών και ξεριζωμούς, βάσει διεθνών συνθηκών ή ανάγκης επιβίωσης, γνώρισαν και οι "εχθροί". Εκπληξη για κάποιους και ικανοποίηση για άλλους επειδή η πρακτική Ελλήνων και Τούρκων της οριογραμμής, αποδεικνύει την αλληλεξάρτηση και τη δυνατότητα αλληλοστήριξης. Αφορμή για αυτές τις γραμμές, μια αποστολή του Δήμου Αθηναίων για τη μεταφορά στο Καστελόριζο απορριμματοφόρων και άλλου υλικού, στα πλαίσια στήριξης του νησιού. Αφορμή και μια επίσκεψη "τουριστικού" χαρακτήρα των μελών της αποστολής στο Κουσάντασι, μετά από το Καστελόριζο.

Το κάστρο του Κουσάντασι

Το Καστελόριζο

Κείμενα: Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Από την ακινητοποίηση ανασφάλιστου πλοίου στο λιμάνι της Πάτρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ