ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη μνήμη του Γ. Α. Παπαϊωάννου

Διαγωνισμός της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών

Στη μνήμη του σπουδαίου συνθέτη και παιδαγωγού Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στη διδασκαλία νέων συνθετών, είναι αφιερωμένος ο «8ος Διαγωνισμός Σύνθεσης» που προκήρυξε η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών. Με την προκήρυξη αυτή, η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών αποσκοπεί να συντείνει στη συνέχιση του έργου του δασκάλου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εμπλουτισμού του ελληνικού ρεπερτορίου με καινούρια έργα.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1910 στην Καβάλα. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 6 ετών, όταν άρχισε να μελετά μόνος του πιάνο. Ακολούθησαν σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο, με καθηγητή τον Αιμίλιο Ριάδη, ενώ αργότερα εργάστηκε κοντά στον Arthur Honegger. Το 1949 κέρδισε μια υποτροφία της UNESCO, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα της Ευρώπης. Η σύνθεση ήρθε στη ζωή του πολύ νωρίς, όταν ήταν μόλις 13 ετών. Η συστηματική ενασχόλησή του με τη σύνθεση ξεκίνησε το 1932. Το 1936 συνέθεσε τη Φαντασία για βιολί και πιάνο, που αφιέρωσε στο δάσκαλό του Αιμίλιο Ριάδη. Ακολούθησαν πολλές συνθέσεις, όπως τα 14 παιδικά πορτρέτα (1960), Πήγασος (1984), Κουρσάρικοι Χοροί (1950), Γέρμα (1961), Τρία τραγούδια σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη (1974), 24 πρελούδια για πιάνο κ.ά.

Οι Ελληνες συνθέτες, που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, ηλικίας έως 40 ετών, πρέπει το αργότερο μέχρι 31/12/2006 να υποβάλουν ένα έργο για solo όργανο ή φωνή, καθώς επίσης για οργανικό σύνολο, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10 εκτελεστές. Στα τρία καλύτερα έργα θ' απονεμηθεί χρηματικό έπαθλο 1.500, 900 και 600 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Ενωση θα μεριμνήσει για την εκτέλεση και ηχογράφησή τους. Για περισσότερες πληροφορίες και έντυπα συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών (Δεινοκράτους 35, Κολωνάκι, τηλ. 210-7256607, e-mail gcu@otenet.gr).

Πολυφωνική σύναξη

Οι φωνές σμίγουν και πάλι το Σάββατο, στο Θέατρο Πέτρας, στην 7η μεγάλη συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού. Στη φετινή πολυφωνική σύναξη της «Απείρου» συμμετέχουν όμιλοι από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο. Μαζί τους εμφανίζονται η Δόμνα Σαμίου, ο Πετρολούκας Χαλκιάς και η Μάρθα Φριντζήλα. Το θέατρο θα πλημμυρίσει με πολυφωνικά τραγούδια από την Ηπειρο, το Βώλακα Δράμας, την Κάρπαθο, την Αλβανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Κάτω Ιταλία, την Ουκρανία, τη Γεωργία. Ανάμεσά τους μονωδίες από τη μοναδική Δόμνα Σαμίου και μια σπουδαία εκπρόσωπο της σύγχρονης προσέγγισης της παραδοσιακής μουσικής, την Μάρθα Φριντζήλα. Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς σε μοιρολόγια, σκάρους, πωγωνίσιους χορούς και οργανικά πολυφωνικά τραγούδια με την ηπειρώτικη ζυγιά του. Η πολυφωνική συνάντηση που θα καταλήξει σε ένα μεγάλο κυκλωτικό χορό. Εισιτήρια προπωλούνται από το δισκοπωλείο «Λέσχη του δίσκου» (Ακαδημίας 57) και το βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» (Ασκληπιού).

Αυλαία με Χατζιδάκι

Με τα «Κινηματογραφικά» του Μάνου Χατζιδάκι ανοίγει σήμερα (9μμ) η αυλαία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί Κινηματογραφική Σουίτα με μουσικά θέματα του συνθέτη από διάφορες ταινίες (των Καζάν, Ντασσέν, Μακαβέγιεφ, Κακογιάννη, Σακελλάριου, Πανουσόπουλου κ.ά.), που επέλεξε και ενορχήστρωσε ο Νίκος Κυπουργός. Στο δεύτερο μέρος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Βασιλικός θα ερμηνεύσουν ελληνικά και ξενόγλωσσα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από το σύνολο της εργασίας του στον κινηματογράφο. Συμμετέχει η Ορχήστρα Εναρμόνια, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Σημειώνουμε ότι το κοινό που ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο εκτείνεται σε έντεκα διαφορετικούς χώρους, μπορεί να προμηθεύεται εγκαίρως τα εισιτήριά του από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου) ή μέσω τηλεφωνικών κρατήσεων (στον αριθμό 210.3272.000), τρεις εβδομάδες πριν την πραγματοποίηση της κάθε εκδήλωσης.

Νέο ΔΣ στο Εθνικό

Διορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, λόγω λήξης της θητείας του προηγούμενου. Η νέα σύνθεσή του διαμορφώνεται ως εξής: Πρόεδρος του ΔΣ παραμένει η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ. Αντιπρόεδρος του ΔΣ τοποθετείται ο Γεώργιος Πουλάκος, αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Μέλη του ορίστηκαν ο Κωνσταντίνος Τσιάνος, σκηνοθέτης και η Νόνικα Γαληνέα, ηθοποιός. Εκ μέρους του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ορίστηκε ως μέλος ο Λεωνίδας Βαρδαρός. Εκπρόσωποι των σωματείων που ορίστηκαν ως μέλη είναι ο Χρήστος Καλαβρούζος (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και ο Γιώργος Κατσαρός (Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων).

«Ποίηση και εικαστικά»

Εγκαινιάζεται σήμερα (7.30μ.μ.) στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου), ομαδική έκθεση ζωγραφικής, εμπνευσμένη από χαϊκού και άλλα ποιήματα του Γ. Σεφέρη. Συμμετέχουν οι: Ρένα Αβαγιανού, Μαρία Γιαννίκου, Σπύρος Λύτρας, Δημήτρης Μηλιώτης, Θοδωρής Πιστιόλας, Γεύσω Παπαδάκη, Κυριάκος Ρόκος, Στέφανος Ρόκος και Δημήτρης Τσιαντζής. Τη βραδιά των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί (10μ.μ.) συναυλία του μουσικού συγκροτήματος «Sigmatropic», όπου θα παρουσιαστεί ένα μέρος της δουλιάς τους από το άλμπουμ τους «Δεκαέξι χαϊκού και άλλες ιστορίες».

Τα χαϊκού είναι μια ποιητική φόρμα που πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία τον 16ο αιώνα και υιοθετήθηκε από την Ευρώπη στις αρχές του 20ού. Στην αυθεντική στιχουργική μορφή τους, τα χαϊκού είναι μικρά ποιήματα από 17 συλλαβές σε έναν ενιαίο στίχο. Περιγράφουν τη φύση, τις εποχές, τα χρώματα, ενώ κάποτε περιέχουν και το στοιχείο της έκπληξης. Ο Γ. Σεφέρης έχει γράψει τα δικά του χαϊκού σε νεαρή ηλικία και έχουν καταγραφεί ως τα «Δεκαέξι χαϊκού».

Για τα 30χρονα δράσης της ΟΓΕ

Με τη συμπλήρωση των 30 χρόνων δράσης της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 3 Ιούνη πολιτιστική εκδήλωση που θα γίνει στις 8.45 μ.μ. στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την πρόεδρο της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, και την προβολή ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκαν η Τέρψη Κολοζώφ και η Βασιλεία Παπαρήγα.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικού μέρους της εκδήλωσης ανήκει στον Τάσο Καρακατσάνη. Θα τραγουδήσουν η Μαρία Δημητριάδη, ο Γιάννης Θωμόπουλος, η Αφροδίτη Μάνου και ο Δημήτρης Μπάσης, ενώ ο Κώστας Παπαδόπουλος θα παίξει μπουζούκι.

«Μήδεια»... σαν ηλιοβασίλεμα

Το θέατρο «Σημείο» και το Τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, στο Θέατρο «Επίκεντρο» της Πάτρας, τη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε μετάφραση Θεόδωρου Στεφανόπουλου, σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, σκηνογραφία Φλώρας Κουτουμάνη, χορογραφία Κωνσταντίνου Ρίγου, μουσική Στάθη Γραφανάκη, φωτισμούς Δημήτρη Μαργαρίτη, Νίκου Διαμαντή και Video art-φωτογραφία Ιάσωνα Κοκκινάκη. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Κίμων Ρηγόπουλος, Γεράσιμος Δεστούνης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Ασπασία Λυκουριώτη, Δημήτρης Μπαμπίλης, Θωμάς Κολοβός, Σπύρος Πίτσος κ.ά. Θεατρολογική έρευνα Ελένη Καλογεροπούλου, Μαρκέλλα Κούρτη, Μαριάννα Ξυνή, Νικολίτσα Πετρουλή.

«Ολη η παράσταση της Μήδειας» - σημειώνει ο Νίκος Διαμαντής - «θα μπορούσε να ιδωθεί σαν μια μεταφορά της πορείας που θα διασχίσει η Μήδεια ως την έσχατη οδύνη. Θα κόψει σταδιακά τους δεσμούς της με το παρελθόν. Σαν μια μεταφορά της Μήδειας με τον ήλιο. Οι πράξεις της υπερβαίνουν την ανθρώπινη αντοχή και φύση. Ολες οι αντιδράσεις και τα πάθη της αγγίζουν τα όρια του υπερφυσικού. Ακόμα και η υπέρμετρη σκληρότητα της παιδοκτονίας εναλλάσσεται με σκηνές υπέρμετρης στοργής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ