ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σκηνικό» για κέρδος η πολιτιστική κληρονομιά

Η, για πρώτη φορά, παραχώρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων για διαφημίσεις συνοδεύεται από τέλη - «δώρο» προς τους ιδιώτες

Πραγματικό «δώρο» στο κεφάλαιο αποτελούν τα νέα τέλη για την εμπορική - κερδοσκοπική χρήση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ άλλων και για διαφημίσεις, όπως προκύπτει από σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ Οικονομικών και Πολιτισμού - Τουρισμού) που υπογράφηκε στο τέλος Δεκέμβρη, αλλά δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ δύο σχεδίων υπουργικών αποφάσεων για τους όρους και τις προϋποθέσεις παραχώρησης μνημείων και χώρων σε ιδιώτες και φορείς, όπου για πρώτη φορά δηλωνόταν ρητά ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία παραχωρούνται για «λήψη διαφημιστικών ταινιών εμπορικού χαρακτήρα». Τότε ο «Ρ» χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση «άλμα» για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.

Η ΚΥΑ για τα τέλη έρχεται να συμπληρώσει αυτό το «άλμα», μειώνοντας δραστικά τα χρήματα που ιδιώτες ή επιχειρήσεις - ανεξαρτήτως μεγέθους - θα πληρώνουν, μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων- Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), στο κράτος ώστε να χρησιμοποιούν όλα τα μεγάλα και σπουδαία μνημεία της χώρας, από Ακρόπολη και Δελφούς, μέχρι Δήλο και Κνωσό (συν όλα τα μεγάλα κρατικά μουσεία) και να κερδοσκοπούν. Ετσι, «για φωτογράφιση, με επαγγελματικό εξοπλισμό, για εμπορικούς, διαφημιστικούς σκοπούς, με παρεμβολή προσώπων, καταβάλλονται τέλη 1.000 ευρώ (...)». Ενα χιλιάρικο, λοιπόν, θα «κοστίσει» στις επιχειρήσεις μια διαφημιστική φωτογράφιση στην Ακρόπολη, στην Επίδαυρο, στην Αρχαία Ολυμπία, στις Μυκήνες, στη Φαιστό, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κ.α.! Αντίστοιχα, για γυρίσματα ταινίας, οι εταιρείες παραγωγής θα καταβάλλουν το «συγκλονιστικό» ποσό των 1.600 ευρώ, ανά μέρα και χώρο γυρισμάτων.

Προκλητική είναι η επιχειρηματολογία του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) για τη μείωση των τελών για χρήση οπτικού υλικού μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σε εκδόσεις βιβλίων, λευκωμάτων και άλλων εντύπων: «Τα τελευταία χρόνια, οι Ελληνες εκδότες αδυνατούσαν να προβούν στην έκδοση βιβλίων, λευκωμάτων και άλλων εντύπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών τελών τα οποία θεσπίζονταν με τη σχετική Υπουργική Απόφαση του 2005. Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα: Πρώτον, οι ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις να στερούνται σημαντικά έσοδα, δεύτερον, τα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων να παραμένουν άδεια από ελληνικές εκδόσεις, εκθέτοντας τη χώρα στους επισκέπτες της και τρίτον, να αποστερείται το ΤΑΠΑ πολύτιμους πόρους».

Δηλαδή, το ΥΠΠΟΤ προσαρμόζει τα τέλη χρήσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με κριτήριο... να μη στερούνται έσοδα οι εκδοτικές επιχειρήσεις! Ετσι, το τέλος χρήσης απεικονίσεων μνημείων σε έντυπες εκδόσεις μειώνεται σχεδόν στο μισό, «ενώ προβλέπεται η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης σε περίπτωση χρήσης μεγάλου αριθμού απεικονίσεων». Επιπλέον, «τα τέλη καλύπτουν απεριόριστο αριθμό αντιτύπων και ανατυπώσεων σε μία γλώσσα. Για κάθε επιπλέον γλώσσα καταβάλλεται τέλος το οποίο ανέρχεται μόνο στο 25% των τελών που ισχύουν για την πρώτη γλώσσα έκδοσης».

Με το βλέμμα στη φύση

Δημιουργίες της που «αιχμαλωτίζουν» το βλέμμα με τη δύναμη, την ευαισθησία και εκφραστικότητά τους, παρουσιάζει (24/1-18/2) η Εύα Μελά, στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9Α, τηλ. 210.3607.598).

Η δημιουργός παρουσιάζει τοπία, χωρίς την ανθρώπινη παρουσία. Νεροχρώματα, αυγοτέμπερες και ακουαρέλες, που δίνουν τη δυνατότητα «καταγραφής της πρώτης εντύπωσης του κάθε τοπίου, σχεδόν αυτόματα, μιας και δουλεύονται πολύ πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά από άλλα υλικά», λέει η ζωγράφος.

Στην γκαλερί παρουσιάζεται ένα μέρος της δουλειάς της Εύας Μελά, των τελευταίων χρόνων, που αφορούν αποκλειστικά στη φύση, στο τοπίο. «Τοπία της Σύμης από το Νημποριό» - σημειώνει η ζωγράφος - «κοιταγμένα ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά με άλλη ματιά, τοπία της νότιας Μάνης και κομμάτια της φύσης ανώνυμα, που υπάρχουν κάπου γύρω μας, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές».

«Αυτή τη δουλειά» - επισημαίνει η καλλιτέχνης - «μπορεί να τη δει κανείς σαν το πρώτο μέρος μιας παρουσίασης, σαν το ένα κομμάτι από τα δύο που είναι για μένα η ζωγραφική: Το κομμάτι που αντλώ από τη φύση, που "γεμίζω" και οπλίζομαι για να συνεχίσω στο εργαστήριο την άλλη μου δουλειά που αναφέρεται στα "ανθρώπινα τοπία"...».

Η Εύα Μελά δουλεύει, τα τελευταία χρόνια, παράλληλα σε δύο δρόμους. Στο εργαστήριό της με θέμα τον άνθρωπο, μελετώντας τους ανθρώπους της δουλειάς, επικεντρώνοντας στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, χώρο με οξυμένα εργασιακά προβλήματα, αγώνες και ταξικές συγκρούσεις και στους μετανάστες, αλλά και παρατηρώντας και μελετώντας το τοπίο, άμεσα, εκ του φυσικού.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 11 π.μ.-2 μ.μ. και 6-9 μ.μ. Σάββατο απόγευμα, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Σταθμοί και Δρομολόγια

Συναυλιακό οδοιπορικό στο ελληνικό τραγούδι, με τίτλο «Σταθμοί και Δρομολόγιο», πραγματοποιεί ο Μανώλης Μητσιάς (21, 22/1, 8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο καταξιωμένος ερμηνευτής μεγάλων συνθετών και κορυφαίων ποιητών θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα - απόσταγμα της μακρόχρονης διαδρομής του, με τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή του. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με παραδοσιακά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του, Μακεδονίας, που έχει εντάξει στο ρεπερτόριό του από το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής πορείας του. Τον Μ. Μητσιά συνοδεύουν τα περίφημα «Χάλκινα της Γουμένισσας» του Αλέξανδρου Ζώρα, 8μελής λαϊκή ορχήστρα και η τραγουδίστρια Νάνα Μπινοπούλου. Παίζουν οι μουσικοί: Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Γιώργος Μπεχλιβάνογλου (κλασική κιθάρα), Παναγιώτης Σαμαράς (ακουστική κιθάρα), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο), Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσο), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς, κρουστά) και Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο, ενορχήστρωση). Εισιτήρια: 25 - 50 ευρώ και 14 (φοιτητικά).

Συμφωνικά ηχοχρώματα

«Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί» τιτλοφορείται ο συναυλιακός κύκλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που δίνει βήμα σε αξιόλογους νέους Ελληνες συνθέτες και εκτελεστές για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου διευθύνει τη δεύτερη συναυλία, με τα έργα «Alter Ego» του Δημήτρη Μαρωνίδη (παραγγελία της ΚΟΑ), «Τέταρτο κοντσέρτο για πιάνο» του Μπετόβεν με ερμηνευτή τον πιανίστα Μιχάλη Τσιαΐρα, «Πρελούδια» του Φραντς Λιστ και την εισαγωγή της όπερας «Ριέντσι» του Ρ. Βάγκνερ. Θα προηγηθεί (19.45) παρουσίαση των έργων από τον Τίτο Γουβέλη, με προσκεκλημένο τον Δημήτρη Μαρωνίδη.

  • Σήμερα, επίσης (9 μ.μ.), στο Β' κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τη «Sinfonia concertante» του Χάιντν και την «Πέμπτη Συμφωνία» του Μπετόβεν. Διεύθυνση ορχήστρας: Κάρολος Τρικολίδης. Σολίστ: Βιολί: Σίμος Παπάνας. Βιολοντσέλο: Βασίλης Σαΐτης. Ομποε: Δημήτρης Κίτσος. Φαγκότο: Δημήτρης Ντακοβάνος.

Ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Γιοκαρίνης παρουσιάζουν σήμερα στο club του Μύλου, στη Θεσσαλονίκη, ένα πρόγραμμα με γνωστές επιτυχίες τους: «Ο Κουρσάρος», «Γυριστρούλα», «Μενεξεδιά», «Νοσταλγός Του Rock'N'Roll», «Ευλαμπία», «Τσικαμπούμ» κ.ά.

Εως τις 22/1 θα παρουσιάζεται το έργο «Ηρωες» στο θέατρο «Εμπορικόν». Παίζουν: Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Καϊκής, Βίκυ Καρατζόγλου, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μυλωνάς, Ματίνα Νικολάου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου. Μουσικοί: Δημήτρης Χουντής, Παρασκευάς Κίτσος, Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος, Σπύρος Καραμήτσος. Ενορχήστρωση-πιάνο: Σάκης Βαργεμτζίδης. Κείμενα, σκηνοθεσία, χορογραφία: Ελένη Γκασούκα. Τα τραγούδια διαλέγει ο Πάνος Σουρούνης. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Σκηνογραφία: Μανόλης Παντελιδάκης - Μαρία Φιλίππου.

Μετά τη μεγάλη του επιτυχία, για δύο περιόδους, το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» παρουσιάζει το έργο του Ντένις Κέλυ «Ορφανά», για 15 μόνο παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9, Παλαιό Δημαρχείο, τηλ. 2310.458.591). Μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Μαργαρίτας Χατζηιωάννου, φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Ομηρος Πουλάκης. Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9:15μ.μ. Κυριακή 7:30 μ.μ.

Την τελευταία τους παράσταση με τίτλο «Στην ίδια πόλη υπό βροχήν» δίνουν (21/1, 9.30μμ) ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος, στο κλαμπ του «Μύλου» (Θεσσαλονίκη, Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία, 2310.510.081). Μετά από 150 κοινές συναυλίες, στήνουν μια παράσταση που συγκινεί, μαγεύει και ταξιδεύει το κοινό. Στα πνευστά, ο Θύμιος Παπαδόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ