ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ίδια ρότα της υποχρηματοδότησης πρόληψη και δασοπροστασία
  • Οι πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί ήδη πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα
  • Σε 10.300 υπολογίζονται τα στρέμματα που έχουν ήδη καεί

INTIME NEWS

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα για ακόμη μια φορά λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τον Μάη. Από την αρχή της χρονιάς έχουν σημειωθεί αρκετές πυρκαγιές σε δάση σε Σάμο, Ρόδο, Κορινθία, Χαλκιδική, Ηλεία και αλλού. Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως τις 9/4 καταγράφεται μια, σχεδόν, εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η οποία είναι της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 - 2021. Τα καμένα στρέμματα ήδη υπολογίζονται σε 10.300.

Με αυτά τα πολύ ανησυχητικά δεδομένα η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός μιλάνε πάλι για την ...καλύτερη δυνατή προετοιμασία και δηλώνουν περήφανοι γιατί, λέει, μετά από 24 χρόνια Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία ...συντονίζονται καλύτερα. Το 1998 η Πυροσβεστική είχε αναλάβει την ευθύνη των δασικών πυρκαγιών χωρίς εκπαίδευση και τα ανάλογα μέσα.

Στην πρόσφατη σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων, Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας και Τοπικής Διοίκησης στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και άλλες που προηγήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, αυτό που διαπιστώνεται, παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, είναι ότι η κατάσταση στους κρίσιμους τομείς της Πυροσβεστικής και των Δασαρχείων σε ό,τι αφορά την πρόληψη και τη δασοπροστασία είναι περίπου η ίδια με αυτή που υπήρχε την περσινή καταστροφική χρονιά οπότε κάηκαν πάνω από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ, πριν του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το κράτος συνειδητά είναι επιλεκτικά ανίκανο να προστατεύσει τα δασικά οικοσυστήματα αλλά και το βιος των λαϊκών στρωμάτων, γιατί η πρόληψη και η δασοπροστασία δεν αποτελούν προτεραιότητα. Αντίθετα, είναι προτεραιότητα, μέσα από την εμπορευματοποίηση της γης, να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, με το πρόσχημα της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», τα βουνά και τα δάση μετατρέπονται σε πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους της Ενέργειας, των ΑΠΕ, που τελικά χρυσοπληρώνει ο λαός.

Οι τομείς της πρόληψης και της δασοπροστασίας θεωρούνται για τις αστικές κυβερνήσεις και τις διοικήσεις τους σε δήμους και Περιφέρειες «κόστος», γι' αυτό μένει υποστελεχωμένη η Πυροσβεστική, με τις κενές οργανικές θέσεις να ξεπερνούν τις 4.000 και με ένα απαρχαιωμένο τεχνικό εξοπλισμό, όπως επανειλημμένα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες με τα σωματεία τους. Γι' αυτό τα δασαρχεία έχουν ελάχιστους υπαλλήλους και από αυτούς πολύ λίγοι είναι δασεργάτες. Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών (μόνιμοι, πενταετούς και εποχικοί) φτάνει σε 16.500, την αντιπυρική περίοδο, ενώ εξ αυτών 1.700 βρίσκονται στην υπηρεσία ιδιωτικών ομίλων, όπως τα αεροδρόμια της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι ιδιωτικοί οδικές άξονες.

Οι δασοκομάντος ...σταγόνα στον ωκεανό

Το μόνο που προβάλλουν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, είναι ότι φέτος θα προστεθούν οι λεγόμενοι δασοκομάντος (440 δασοπυροσβέστες και 60 δασολόγοι) πανελλαδικά που επιλέγονται από πρώην εθελοντές και εποχικούς πυροσβέστες με θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις για να στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (αερομεταφερόμενα τμήματα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών), που σημείωσε ότι τέλη Μάη με αρχές Ιούνη θα είναι έτοιμοι. Επίσης προβάλλεται ότι έχουν προγραμματιστεί καθαρισμοί 40.000 στρεμμάτων δασών, διανοίγονται 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και συντηρείται δασικό οδικό δίκτυο 16.000 χιλιομέτρων. Μόνο που και αυτές οι υποσχέσεις ακόμη και αν υλοποιηθούν (που συνήθως δεν συμβαίνει) θα αφορούν ένα μικρό ποσοστό των εκτάσεων που πρέπει να προστατευτούν. Με δεδομένο ότι τα δασαρχεία είναι αποδεκατισμένα ούτε έχουν γίνει νέες προσλήψεις δασεργατών, μόνο αισιόδοξα δεν μπορεί να είναι τα πράγματα για το φετινό καλοκαίρι.

Ομως, η κυβέρνηση «πουλάει» και ένα ακόμα παραμύθι, ότι φέτος «ενισχυόμαστε σε περισσότερα εναέρια μέσα, λύσαμε ένα μείζον, χρονίζον πρόβλημα με τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ». Πάντως, ο υπουργός για ...καλό και για κακό και μετά το περσινό φιάσκο είπε στην προαναφερθείσα σύσκεψη: «Η ώσμωση των υπηρεσιών είναι δύσκολη δουλειά, δεν πετάμε "στα σύννεφα" και ξέρουμε ότι έρχεται δύσκολο καλοκαίρι (...)». Επίσης, το κόστος για τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα κάθε χρόνο ανεβαίνει και το μάρμαρο πληρώνουν τελικά τα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια ώρα, για άλλη μια φορά, από την κυβέρνηση προβάλλεται η «ατομική ευθύνη» και μάλιστα εξαγγέλλεται ότι θα αυξηθούν οι ποινές για τις πυρκαγιές που οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια, για «αποτρεπτικούς και προληπτικούς λόγους».


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Να ληφθούν τώρα μέτρα για να μην υπάρξουν νέες τραγωδίες

Το ζήτημα της λήψης μέτρων για την πρόληψη και τη δασοπροστασία φέρνει για άλλη μια χρονιά το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης και Μανώλης Συντυχάκης.

Σε αυτή σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη, όπως άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενες έως τώρα κυβερνήσεις πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο και διαψεύστηκαν από τις τεράστιες καταστροφές.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως στοιχεία της ετοιμότητας τα μέτρα καθαρισμών των δασικών συστάδων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, το ξεκίνημα των διαδικασιών μίσθωσης και αγοράς νέων εναέριων μέσων, την ενίσχυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό έγκαιρης προειδοποίησης, την εξαγγελία δημιουργίας εξειδικευμένων συντονιστικών περιφερειακών κέντρων διαχείρισης κρίσεων κ.λπ. Επιπροσθέτως, επιδιώκουν τη διεύρυνση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στο δάσος - εμπόρευμα, με πρόσχημα τους καθαρισμούς και με στόχο την εξασφάλιση φτηνής βιομάζας ως πρώτης ύλης για πέλετ, που αποτελεί χρόνιο αίτημα επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι απαιτούν τη διαχείριση των κρατικών δασών, τη συνολική και τη δωρεάν παραχώρησή τους.

Επίσης, η κυβέρνηση αντί να καλύψει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις περισσότερες από 4.000 πραγματικές κενές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, το μόνο που έχει κάνει, είναι να προσλάβει 500 υπαλλήλους πανελλαδικά για να στελεχώσουν τις νεοϊδρυθείσες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (αερομεταφερόμενα τμήματα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών). Οι υπάλληλοι αυτοί θα είναι 7ετούς θητείας, προσθέτοντας μία ακόμα κατηγορία εργαζομένων στο ήδη τριχοτομημένο πυροσβεστικό προσωπικό (μόνιμοι, 5ετείς, εποχικοί), και θα έχουν δυνατότητα αίτησης για μονιμοποίηση μετά το πέρας της 7ετίας.

Παρά την τεράστια ανισορροπία μεταξύ πρόληψης και καταστολής, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι μεγάλος.

Μάλιστα οι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών εξαντλούνται με τις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα, συμπληρώνοντας εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας. Χιλιάδες πυροσβέστες παραμένουν στο καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και 5ετούς υποχρέωσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, αντί να διοχετεύεται για τη συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού του Σώματος, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ακινητοποιημένο λόγω βλαβών, καταλήγει σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης και ειδικότερα στη μίσθωση αυτών από ιδιώτες μέσω του ΝΑΤΟ.

(...) Η Δασική Υπηρεσία παραμένει τραγικά υποστελεχωμένη για ουσιαστικό και σε επιστημονική βάση αντιπυρικό σχεδιασμό, με καλυμμένο μόνο το 1/4 των πραγματικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα μπαλώματα των 8μηνων συμβάσεων με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν, και πολύ περισσότερο να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

- Η διατήρηση της χρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας ουσιαστικά παραμένει στο ίδιο χαμηλό επίπεδο, αφού κάποιες μικρές αυξήσεις αφορούν αναποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης.

- Η πολυδιαφημιζόμενη μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), την οποία είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση από πέρυσι τον Αύγουστο, έχει βαλτώσει. Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα και η καταβολή των μισθών του δασικού προσωπικού.

Με χειρότερους όρους φέτος

Ο περσινός τραγικός απολογισμός των δασικών πυρκαγιών πυροδότησε τις συζητήσεις. Βασικό στοιχείο ήταν η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτελεί συνέχεια αυτής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή η πολιτική διαχρονικά χαρακτηρίζεται από την απουσία ενός συνολικού, σύγχρονου, επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, για την οποία διατηρείται το ίδιο απαράδεκτο 0,04% του προϋπολογισμού.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος δημιουργεί χειρότερους όρους και προϋποθέσεις για τα δάση και τους εμπλεκόμενους φορείς. Αντί για την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής, με κριτήριο τη διαχείριση και προστασία των δασών, η κυβέρνηση προχωρά στο ξεθάψιμο παλιών, ανεπίκαιρων τις περισσότερες φορές μελετών, οι οποίες με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων δεν εφαρμόστηκαν στην ώρα τους και πλέον δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.

Μάλιστα, αποκαλύπτεται η υποκρισία των κυβερνήσεων περί "πράσινης" μετάβασης, ευρωπαϊκής συμφωνίας και του ρόλου που δήθεν αναγνωρίζουν για τα δάση, αφού το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των δασών. Παράλληλα αναδεικνύεται και η πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, αφού μετατρέπουν τα δάση σε εύφλεκτο υλικό για εμπρησμούς. Το ξέσπασμά τους μπορεί να πάρει άλλα χαρακτηριστικά και λόγω της εκτίναξης της τιμής της Ενέργειας, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για τα δάση.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές πως ο κίνδυνος μιας νέας καταστροφής είναι μεγάλος και η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κάνει εκ νέου επίκληση της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι υπουργοί ερωτώνται:

1. Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του φετινού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου, ώστε οι εργαζόμενοι και τα φυσικά οικοσυστήματα να μην ξαναβρεθούν αντιμέτωποι με νέες τραγωδίες, όπως αυτές των περσινών καταστροφών;

2. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση της διαχείρισης και προστασίας των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς;

3. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας σε προσωπικό;

4. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μονιμοποιηθούν όλοι οι πενταετείς και οι εποχικοί πυροσβέστες και να αυξηθεί ο αριθμός των εισερχόμενων δόκιμων πυροσβεστών στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι απαιτούμενες οργανικές θέσεις και να μπορεί να υλοποιηθεί στο έπακρο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ