ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ
Βλέπουν στη μετανάστευση την κερδοφορία

Ταυτίζονται στο κύριο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ., που αντιμετωπίζουν την επιλεκτική μετανάστευση ως εισαγωγή δεξιοτήτων και εργατικών χεριών

Την αύξηση των κερδών «βλέπουν» τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στις μεταναστευτικές ροές
Την αύξηση των κερδών «βλέπουν» τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στις μεταναστευτικές ροές
Η επιλεκτική μετανάστευση, ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και η εισαγωγή τόσων εργατικών χεριών όσων χρειάζεται η καπιταλιστική οικονομία των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η ουσία της πολιτικής που χαράσσει και εφαρμόζει η ΕΕ. Toν Οκτώβρη του 1999 στο Τάμπερε της Φινλανδίας οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ αποφάσισαν να θεσπίσουν κοινή μεταναστευτική πολιτική. Συμφώνησαν ότι «οι υφιστάμενες εθνικές νομοθεσίες για τη μετανάστευση θα πρέπει να εναρμονιστούν, προκειμένου να ελέγχονται οι μεταναστευτικές ροές ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας και την ικανότητα απορρόφησης και ένταξης νέων μεταναστών της ΕΕ».

Αυτή την κεντρική ιδέα της ευρωπαϊκής αντιμεταναστευτικής πολιτικής την αποδέχονται και την επιδοκιμάζουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό, είτε από κοσμοπολίτικη είτε από εθνικιστική σκοπιά, όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Φυσικά, η ΝΔ, που ως σημερινή κυβέρνηση την προωθεί, το ΠΑΣΟΚ, που την έχει εφαρμόσει στο παρελθόν και τη στηρίζει και σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ υπερηφανεύεται ότι στο Τάμπερε, όταν έγινε η Σύνοδος Κορυφής, έδωσε μάχη για να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, «γιατί αυτή η πολιτική προβλέπει, πλέον των άλλων, και φύλαξη των συνόρων και αναζητήσαμε και πόρους προς αυτήν την κατεύθυνση».


ICON

Τα δύο κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ως γνήσια κόμματα της πλουτοκρατίας εφάρμοσαν με συνέπεια την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής είναι τα καπιταλιστικά κέρδη. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν τον «ευρωμονόδρομο» ταυτίζονται στην ουσία της αντεργατικής - αντιμεταναστευτικής πολιτικής, που είναι η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Με τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας

Για όλα αυτά τα κόμματα, «μπούσουλας» στην πολιτική τους είναι οι στόχοι της Στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή να γίνει η ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία η πιο ανταγωνιστική του κόσμου. Ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, σημείωσε μετά τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin για τη Στρατηγική της Λισαβόνας και τη μετανάστευση (14/11/2007): «Θεωρείται ότι η μετανάστευση είναι κάτι το θετικό στην Ευρώπη, ότι συμβάλλει στο δυναμισμό των οικονομιών μας. Δημιουργεί βεβαίως κάποια προβλήματα προσαρμογής της κοινωνίας και υπάρχει και ένα θέμα ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης». «Συζητήθηκε το θέμα των επιπτώσεων της μετανάστευσης στην ΕΕ, ειδικά στην αύξηση αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού, την απασχόληση, την κινητικότητα της εργασίας, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα», συμπλήρωσε.

Αντίστοιχα, αναφέρει ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, σε γνωμοδότησή του προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σχετικά με στρατηγικές και μέσα για την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην ΕΕ (23/3/2006): «Οι στόχοι της στρατηγικής της Λισαβόνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας πρέπει να ισχύουν και για τους μετανάστες». Είναι δε αποκαλυπτική η σκοπιά από την οποία προσεγγίζει το ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς δε διαφέρει σε τίποτα από την προσέγγιση των αστικών κυβερνήσεων, που στο επίκεντρό τους είναι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και η εξασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης γι' αυτές.

ΣΥΝ: «Αξιοποίηση των εισαγόμενων δεξιοτήτων»!

Λέει ακόμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στη γνωμοδότησή του: «Ο πληθυσμός της ΕΕ των 25 πρόκειται να μειωθεί από 303 εκατ. σε 297 εκατ. έως το 2020 και εν συνεχεία σε 280 εκατ. έως το 2030, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να διπλασιασθεί σχεδόν το ποσοστό εξάρτησης του ηλικιωμένου πληθυσμού. Δεδομένου, ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης στην απασχόληση και την παραγωγικότητα, η μείωση αυτή στη συνολική απασχόληση ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, η ένταξη και πλήρης αξιοποίηση των εισαγόμενων δεξιοτήτων έχει μείζον ενδιαφέρον για την ΕΕ».

«Εισαγόμενες δεξιότητες» είναι για το ΣΥΝ οι μαζικές μεταναστευτικές ροές που προκαλούνται από τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους και τα αυταρχικά καθεστώτα. Ο,τι δηλαδή είναι και για το κεφάλαιο, την ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις: Εισαγωγή φτηνής εργατικής δύναμης.

Εισαγωγή εργατικών χεριών

Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, αιτιολογεί και στοιχειοθετεί η ίδια η ΕΕ την Οδηγία για την «μπλε κάρτα», που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το Δεκέμβρη του 2008. Την Οδηγία υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. Ο ΣΥΝ, προφανώς υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, την καταψήφισε, αλλά η λογική του, η πολιτική σκοπιά του ταυτίζεται με αυτή της ΕΕ σχετικά με την προώθηση της «μπλε κάρτας».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο επίσημο site του Ευρωκοινοβουλίου, «Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2050 το 1/3 των Ευρωπαίων θα είναι άνω των 65 ετών. Τι λύση μπορεί να δοθεί; Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Φράνκο Φρατίνι, που είναι αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας, πρόκληση αποτελεί "η προσέλκυση των απαραίτητων εργαζομένων που θα συμπληρώσουν ορισμένα κενά". Και τα κενά αυτά είναι μεγάλα: θα χρειάζονταν τουλάχιστον 20 εκατ. μετανάστες με τα απαραίτητα προσόντα για να ικανοποιήσουν τις παρούσες ανάγκες».

Και σε άλλο σημείο τονίζεται: «Μια ευρωπαϊκή άδεια εργασίας, η "μπλε κάρτα", θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει την κατάσταση, επιτρέποντας σε "εγκεφάλους" από τρίτες χώρες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην επικράτεια της ΕΕ».

Η εθνικιστική - ταξική σκοπιά του ΛΑ.Ο.Σ.

Από εθνικιστική σκοπιά, που όμως εκφράζει κι αυτή με τη σειρά της τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ο ΛΑ.Ο.Σ. αναγνωρίζει στο πρόγραμμά του την αναγκαιότητα της «νόμιμης και αυστηρά ελεγχόμενης μετανάστευσης». «Πιστεύουμε, ότι πρέπει να εφαρμόσουμε μια αυστηρή πολιτική ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης, αντίστοιχη με εκείνη που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών τους», υπογραμμίζει.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ