ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
Σελ. /40
ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ - ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ
Βαδίσαμε μαζί στον ίδιο δρόμο...
  • Μεγάλη συναυλία διοργανώνουν η ΚΕ του ΚΚΕ μαζί με την οικογένειά του, στις 30 Μάη στο γήπεδο του Πανιωνίου
  • Αναδρομή του «Ριζοσπάστη» σε συναυλίες του μεγάλου ερμηνευτή στα Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Από το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Από το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ μαζί με την οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του, διοργανώνουν μια μεγάλη συναυλία προς τιμήν του τη Δευτέρα 30 Μάη στις 20.30 στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών.

Η Πέγκυ Ζήνα, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Σαμπάνης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, πλαισιωμένοι από την ορχήστρα που τον συνόδευε, θα μας θυμίσουν τα τραγούδια του που βρίσκονται στα στόματα όλων μας και θα αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν μοναδικό άνθρωπο και καλλιτέχνη. Την παρουσίαση, σκηνοθεσία, επιμέλεια έχει αναλάβει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και την ηχοληψία ο στενός συνεργάτης του Δ. Μητροπάνου, Δημήτρης Ευαγγελάτος.

Προπώληση εισιτηρίων online στο www.ticketservices.gr. Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ.

Προσκλήσεις διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική.

Με αφορμή αυτή τη διοργάνωση, ο «Ριζοσπάστης» σήμερα ανατρέχοντας στο αρχείο του ανακαλεί στη μνήμη την παρουσία του μεγάλου αυτού λαϊκού ερμηνευτή στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ από τα πρώτα βήματα του θεσμού και τις μεγάλες στιγμές που μας χάρισε.

***


Η πρώτη συνάντηση του Δημήτρη Μητροπάνου με το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι το 1977, στο 3ο Φεστιβάλ που έγινε στο Περιστέρι κι έκτοτε αυτή η συνάντηση επαναλαμβάνεται πολλές φορές, όχι μόνο στα Φεστιβάλ αλλά και σε άλλες συναυλίες και εκδηλώσεις που διοργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Ενδεικτικά είναι τα δικά του λόγια... Το 1985, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του 11ου Φεστιβάλ, ο «Ριζοσπάστης» τον ρωτά για τη συμμετοχή του κι εκείνος απαντά: «Μα αυτός είναι ο χώρος μου. Χαίρομαι που 'μαι εδώ. Γιατί θα 'πρεπε να στερηθώ αυτή τη χαρά;».

Τον Μάρτη του 1986, στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας συμμετείχε στη μεγάλη συναυλία της ΚΝΕ - αφιέρωμα στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, ενώ το 1988 στο εννιαήμερο 14ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δίνει μια από τις συναυλίες κορύφωσης των εκδηλώσεων την τελευταία του μέρα.

Την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, τον Απρίλη του 1999 παίρνει μέρος στη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία που διοργανώνεται στο Σύνταγμα μαζί με πολλές δεκάδες άλλους καλλιτέχνες, δηλώνοντας «Οχι στον πόλεμο, όχι στην ισοπέδωση πολιτισμών, όχι στην οικολογική καταστροφή, όχι στα "ναι" της υποταγής».

Την ίδια χρονιά, το 25ο Φεστιβάλ στα Ιλίσια ήταν επίσης προγραμματισμένο να κορυφωθεί με μεγάλη συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό γιατί εκείνες τις μέρες «έχασε» την μητέρα του.

Ετσι το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά. Το 2000, εμφανίζεται πρώτα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου η βραδιά είχε μια υπέροχη έκπληξη: Ο Πασχάλης Τερζής, εντελώς απρόσμενα, ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει παρέα με τον Δημήτρη Μητροπάνο παλιά αξέχαστα τραγούδια και η πλατεία σείστηκε από το χειροκρότημα. Αλλά και στην Αθήνα, στο 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Ιλίσια ο Δημήτρης Μητροπάνος εμφανίζεται την πρώτη μέρα του τετραήμερου Φεστιβάλ, σε μια μεγάλη συναυλία όπου γιορτάζει μαζί με τη νεολαία τα 35 χρόνια της μουσικής του πορείας και γεμίζει την κεντρική σκηνή με τραγούδια «σαν αμαρτία και σαν γιορτή», με μελωδίες «του έρωτα και της φυγής», ξεσηκώνοντας τους νέους που τον αποθεώνουν «στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι»...

«Η συμμετοχή μου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι δεδομένη. Με χαρά είδα και φέτος ότι υπάρχει εδώ πολύς κόσμος και ιδιαίτερα νέος κόσμος, ζωντανός. Αυτά τα νιάτα εμάς τους μεγαλύτερους μας γεμίζουν χαρά. Κάθε χρόνο θα συμμετέχω, αρκεί να αντέχω. Θεωρώ ότι είναι το μοναδικό Κόμμα και η νεολαία του, η ΚΝΕ που μπορεί πια να διοργανώνει τέτοιο Φεστιβάλ», δηλώνει για τη συμμετοχή του την επόμενη χρονιά, το 2001, από τα Ιλίσια. Κι ακολούθως το 2002 και το 2003 δίνει και πάλι το «παρών» με «μαγικές» συναυλίες στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ενώ το 2006 συμμετέχει στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου την τελευταία μέρα κορύφωσης του Φεστιβάλ.

Το 2010 ο Δημήτρης Μητροπάνος δίνει και πάλι το «παρών» στο Φεστιβάλ, με μια δικιά του συναυλία και για τη συμμετοχή του δίνει συνέντευξη στον «Οδηγητή», όπου θυμάται την πρώτη του συμμετοχή το 1977 και την πορεία του αντάμα με τη μεγάλη γιορτή της ΚΝΕ για δεκαετίες: «Στο Φεστιβάλ παρουσιάζεται ακριβώς αυτό που θέλουμε. Την τέχνη πώς τη θέλουμε, τη ζωή πώς τη θέλουμε. Αυτό είναι το νόημά του. Πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας στις διάφορες πτυχές της. Προβάλλεται η συντροφικότητα, η συλλογικότητα, το πώς μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα, δουλεύοντας όλοι μαζί για κάποιο σκοπό. Υπηρετεί διάφορους στόχους και σκοπούς το Φεστιβάλ. Γι' αυτό συνεχίζει να υπάρχει. Το Φεστιβάλ για μένα είναι κομμάτι από τη ζωή μου. Ο λόγος ύπαρξης του Φεστιβάλ είναι η συντροφικότητα, η συλλογικότητα. Μέσα από το Φεστιβάλ δείχνουμε πως μπορούν να γίνουν πράξη τα όνειρα που έχουμε. Ετσι ήταν και έτσι παραμένει».

Το 2011 ήταν η τελευταία χρονιά που τον απολαύσαμε στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, στο Πάρκο Τρίτση, στο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη με τίτλο «...Και θα λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση».

***

Δέκα χρόνια τώρα μας λείπει. Η πηγαία λαϊκή φωνή του, οι ζεϊμπεκιές του, οι ζεστές δηλώσεις του, η σεμνή κι αγέρωχη παρουσία του...

Οταν «έφυγε» από κοντά μας, το 2012, το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει τη μνήμη του με μια συναυλία - αφιέρωμα με τίτλο «Πώς η ανάγκη γίνεται Ιστορία...». Αλλά και το 2017, στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου, τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ.

Τώρα, το ραντεβού ανανεώνεται στη μεγάλη συναυλία της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 30 Μάη.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την Κυριακή το αντιπολεμικό συλλαλητήριο - συναυλία

Από τις 5 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, από τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Σε μαζική συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο - συναυλία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μάη από τις 5 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, καλούν ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Το πλαίσιο του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου - συναυλίας, κάτω από το οποίο συσπειρώνονται μαζικά σωματεία και φορείς της πόλης και καλείται ο λαός να συμμετάσχει, είναι: «Ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενάντια σε κάθε εισβολή, σε κάθε επεκτατική και φασιστική πολιτική. Καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Ρωσίας και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Κυρίως, όμως, τα φονικά αποτελέσματά του σε βάρος του λαού της Ουκρανίας. Καμία στρατιωτική εμπλοκή ή άλλου τύπου συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, πέρα από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες και πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Κατάργηση των πυρηνικών όπλων».

Παράλληλα, σε μαζική συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο - συναυλία καλούν εργατικά σωματεία (Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Γάλακτος, Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης).

Τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία εκφράζουν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, όπως ο Ρότζερ Γουότερς και ο Μπράιαν Ινο. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 65 καλλιτέχνες και σχήματα. Με αλφαβητική σειρά: Αετόπουλος Γιώργος, Ανδρεάτος Γεράσιμος, Αντωνοπούλου Ρίτα, «Αργατεία» - Φίλιππος Κεσαπίδης, Βεληβασάκη Γεωργία, Γκαϊφίλιας Θανάσης, Γραμμένος Σπύρος, «Γυμνά Καλώδια», Δερμιτάσογλου Ευγένιος, Διογένης Δασκάλου και ΜΟΝΙΕ, Δούτση Μαίρη, Ζάικος Ηλίας, Ζερβουδάκης Δημήτρης, Καζαντζής Γιώργος, Καλδάρας Κώστας, «Καντινέλια», Καρακότας Ανδρέας, Καράλη Ηλέκτρα, Κουρκούδιαλου Ιωάννα, Λέκκας Βασίλης, Λιτητάρη Μαργαρίτα, Λουδίας, «Μαύρη Μαγιονέζα», Μελάς Ζαφείρης, Μήτσης Γιάννης, Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (χορωδός: Μαίρη Κωνσταντινίδου), Μολλούδη Σταματία (σοπράνο), Μουρατίδου Ελσα, Μουσικό Σχήμα «Πριγκιπέσσα», Μπουσμαλή Ελένη, Μπακιρτζής Αργύρης, Μυστακίδης Δημήτρης, Νταγάκη Γεωργία, Νταλάρας Γιώργος, Παπαδόπουλος Μπάμπης, Παρίσης Κώστας, Πρατσινάκης Βασίλης, Πρατσινάκης Κώστας, Πυροβολάκης Μάνος, Ρίζος Απόστολος, Σβήλογλου Μάκης, Σταυρίδης Θάνος - «BALKAN», «Ταυ Λάθος», Τηλαβερίδης Κώστας, Τσαλιγοπούλου Ελένη, Τσιπίδης Πλάτων, «Υπόγεια Ρεύματα», Φλώρος Βασίλης, Χρηστίδης Νίκος, «Ψύλλοι στα Αχυρα», Baildsa 69, Cosa Mostra, De Facto, Dilek Koc, Dynamind, Ziad Rajab, Lostre Community, Magic de Spell, Mi55t, Nasa Funk, Panx Romana, Seahorse, Twinsanity



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ