ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για γεωπολιτικές αλλαγές στα Βαλκάνια...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

«Ανεύθυνη και απολύτως αναληθή» χαρακτήρισε χτες ο Βρετανός πρέσβης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μάθιου Ράικροφτ, δήλωση του αντιπροέδρου του Κόμματος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σαφέτ Χαλίλοβιτς, σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο και συγκεκριμένοι «διπλωματικοί κύκλοι» στηρίζουν την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας και την αντικατάσταση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από την «Ερζεγοβοσνία»...

Αφορμή για τις δηλώσεις του Βόσνιου αξιωματούχου ήταν πρόσφατο δημοσίευμα των «Τάιμς του Λονδίνου», στο οποίο παρουσιαζόταν ένας χάρτης των Βαλκανίων έως το 2020, απ' όπου απουσίαζε η σημερινή Βοσνία-Ερζεγοβίνη... Εκεί διατυπωνόταν η εκτίμηση ότι λόγω των συνεπειών του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο ο χάρτης των Βαλκανίων θα αλλάξει και στη θέση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα υπάρχει η Σερβική Δημοκρατία και η Ερζεγοβοσνία (Herzeg Bosna). «Πρόκειται για διαγραφή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης έως το 2020, κάτι που δεν είναι τυχαία δημοσιογραφική φαντασίωση, αλλά προβολή των πραγματικών πολιτικών στόχων συγκεκριμένων κύκλων», υποστήριξε ο Χαλίλοβιτς μιλώντας στη βοσνιακή εφημερίδα «Ντνέβνι Αβάζ». Ακολούθως μίλησε για παρερμηνεία των δηλώσεών του υποστηρίζοντας πως δεν κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για την υποστήριξη αποσχιστικών τάσεων αλλά «συγκεκριμένους διπλωματικούς κύκλους και υπηρεσίες ασφαλείας, που σε όλες τις χώρες δρουν για δικούς τους στόχους».

Ωστόσο, παρά τις διαψεύσεις του Βρετανού πρέσβη, είναι βέβαιο πως οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια δε σταματούν ούτε με τη διάλυση της Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου, ούτε φυσικά με τη μεσοπρόθεσμη «ανεξαρτητοποίηση» του προτεκτοράτου των ΝΑΤΟ και ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο...

Χτες εξάλλου ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές ιμπεριαλιστικών ιδρυμάτων γεωπολιτικής σχολίαζαν ως βήμα προς την κατεύθυνση απόσχισης την απόφαση 50.000 Σέρβων σε τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου να σταματήσουν τις σχέσεις με τη διοίκηση του ΟΗΕ και την κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών, λόγω του τελευταίου κύματος εθνοτικής βίας κατά των μειονοτήτων στην περιοχή.

Ο Αλεξ Αντερσον του ιδρύματος «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων», που προωθεί ενεργά την ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου και την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, θεώρησε την απόφαση των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου σαν μία ακόμη ένδειξη που φανερώνει πως «ο βορράς δεν ελέγχεται πλέον απ' την Πρίστινα». Συμπλήρωσε δε πως οι συνομιλίες της Βιέννης για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου «εισέρχονται στην πιο κρίσιμη φάση» και πως το αποτέλεσμά τους («εννοείται» στην κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησης...) θα είναι «δυσλειτουργικό» γιατί δε θα γίνει δεκτό απ' τους Σέρβους της περιοχής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οριστικό «όχι» στο δημοψήφισμα από «Χαμάς» - «Τζιχάντ»

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε περαιτέρω κλιμάκωση βαίνει η ενδοπαλαιστινιακή ένταση μετά την, τελικά, κατηγορηματική άρνηση των ισλαμιστικών οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ» να αποδεχτούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το κείμενο 18 σημείων που προτείνουν φυλακισμένα στελέχη όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, ως πλαίσιο άσκησης πολιτικής απέναντι στο Ισραήλ. Το κείμενο, που συνυπογράφεται και από τα ηγετικά φυλακισμένα στελέχη της «Χαμάς», έχει παρουσιαστεί ως βάση συζήτησης στον ενδοπαλαιστινιακό διάλογο από τον Πρόεδρο Αμπάς, και αναγνωρίζει, εμμέσως, το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ στα όρια του 1967.

Το περιεχόμενο του κειμένου, αλλά και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δημοψηφίσματος έχει γίνει δεκτό θετικά από αρκετά μεσαία στελέχη της «Χαμάς». Ομως, η πολιτική ηγεσία της οργάνωσης, από το εξωτερικό, έδωσε την τελική αρνητική απάντηση, την οποία ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της «Χαμάς», της «Τζιχάντ» και του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση».

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων υποστήριξαν ότι «απώτερος στόχος της διενέργειας δημοψηφίσματος είναι ο εξαναγκασμός σε υποχώρηση και η αναγνώριση του Ισραήλ», κατηγορώντας όσους επιμένουν ότι «επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης της Χαμάς». Η τελευταία αυτή εκτίμηση δεν απέχει πολύ από την κατάσταση που πιθανότατα θα διαμορφωθεί μετά από το δημοψήφισμα, εφόσον επαληθευτούν τα αποτελέσματα των τωρινών δημοσκοπήσεων, που δείχνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων να τάσσεται υπέρ του κειμένου των φυλακισμένων ηγετών.

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Αμπάς πιθανότατα θα ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Οι εκπρόσωποι των «Χαμάς» - «Τζιχάντ» δήλωναν «έτοιμοι να σταματήσουν με οποιοδήποτε κόστος το δημοψήφισμα».

Πάντως, προχωρώντας σε περαιτέρω ελιγμούς «καλής θέλησης», η «Χαμάς» ανακοίνωσε, χτες, την απόσυρση της δύναμης ασφαλείας 3.000 ανδρών που είχε αναπτύξει στους δρόμους, πριν από ένα περίπου μήνα. Η απόσυρση φέρεται να επιτεύχθηκε μετά από συμφωνία με τη «Φατάχ», διά μέσου αιγυπτιακής παρέμβασης. Μέχρι χτες βράδυ, εντούτοις, η δύναμη της «Χαμάς» παρέμενε στο δρόμο.

Πρόσφυγες, επισκέψεις και επιδρομές

Αποθήκη ρουκετών στόχευε η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, χτες τα ξημερώματα, στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, που δεν προκάλεσε θύματα. Λίγο αργότερα, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιούσε ότι η κατάσταση των Παλαιστινίων προσφύγων, ιδιαίτερα στη Γάζα, είναι «θλιβερή και επιδεινούμενη» εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ - ΕΕ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το θέμα αναμενόταν να θίξει και ο Τούρκος Πρόεδρος που άρχισε, χτες, τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην περιοχή, η οποία θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον Αμπάς στη Ραμάλα.

ΙΝΔΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στις αυξήσεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν χτες σειρά διαδηλώσεων εναντίον της αύξησης των τιμών του πετρελαίου ντίζελ και της βενζίνης, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Κογκρέσου υπό τον Μανμόχαν Σινγκχ, για έβδομη φορά μέσα σε δύο χρόνια, εξαιρώντας μόνο την τιμή της κηροζίνης, του πιο διαδεδομένου καυσίμου για την οικιακή θέρμανση στην Ινδία.

Η κυβέρνηση του Κογκρέσου, επικαλούμενη τις αυξήσεις στην τιμή του αργού, αύξησε την τιμή της βενζίνης κατά 4 ρουπίες, στις 47,49 ρουπίες το λίτρο (0,86 ευρώ) και την τιμή του ντίζελ κατά 2 ρουπίες, στις 32,45 το λίτρο. Στην απόφαση αντιτάχθηκε το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP - η εθνικιστική ινδουιστική εθνικιστική Δεξιά, που ακολουθούσε πολύ αγριότερη οικονομική πολιτική έναντι των φτωχών όταν βρισκόταν στην εξουσία), με σκοπό την κομματική εκμετάλλευση του σάλου που έχει ξεσπάσει, και τα ΚΚ Ινδίας και ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), για πολύ διαφορετικούς, βέβαια, λόγους. «Η αύξηση των τιμών είναι εντελώς αδικαιολόγητη», είπε ο Ντ. Ράτζα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΙ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απορροφήσει το κόστος της διεθνούς αύξησης και αν χρειαστεί να επιβάλλει πρόσθετους φόρους. Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΙ(Μ) ζήτησε ρητά από την κυβέρνηση «να πάρει πίσω» άμεσα την απόφαση. Ωστόσο η κυβέρνηση και η κρατική εταιρία πετρελαίου εμμένουν στην απόφασή τους, με το επιχείρημα ότι «χάνουν δισεκατομμύρια ρουπίες» από την «επιδότηση» της τιμής του πετρελαίου για τις φτωχές μάζες της Ινδίας. Η Ινδία εισάγει περίπου το 70% του πετρελαίου και των παραγώγων του που χρησιμοποιεί, και από αυτό το 90% διανέμει η κρατική εταιρία πετρελαίου. Ο υπουργός Πετρελαίου, Μ. Ντεόρα, μάλιστα υποστήριξε ότι η αύξηση «ήταν η χαμηλότερη δυνατή» που μπορούσε να επιβάλλει η κυβέρνηση και εξέφρασε την «πεποίθηση» ότι η Αριστερά θα «το αντιληφθεί»... Η Αριστερά όμως ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι διώξεις συνεχίζονται

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την κατηγορία ότι «καλεί σε άρνηση στράτευσης» αντιμετωπίζει στη δίκη της, που άρχισε χτες στην Ιστανμπουλ, η Περιχάν Μαγκντέν, δημοσιογράφος, η οποία είχε πάρει συνέντευξη από τον αρνητή στράτευσης Μεχμέτ Ταρχάν ενόσω ήταν φυλακισμένος. Σε περίπτωση καταδίκης της η Μαγκντέν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών. Εξω από το δικαστήριο σημειώθηκαν χτες εκτεταμένα επεισόδια. Εθνικιστές συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάθε Τούρκος γεννά ένα στρατιώτη», συνεπλάκησαν με αστυνομικούς και υποστηρικτές της Μαγκντέν.

Σε μία παρόμοια περίπτωση στις αρχές του έτους αποσύρθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος του Τούρκου μυθιστοριογράφου Ορχάν Παμούκ για «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας», που του είχαν απαγγελθεί επειδή ελβετική εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο του όπου υποστήριζε ότι «30.000 Κούρδοι και ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν και κανένας εκτός από εμένα δεν τόλμησε να μιλήσει γι' αυτό».

Στο μεταξύ, χτες η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) ανέφερε ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα η πρακτική του βασανισμού μέσω της απομόνωσης στις φυλακές Τύπου F - τα Λευκά Κελιά - επισημαίνοντας ότι η απεργία πείνας που άρχισε το 2000, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 128 άνθρωποι, συνεχίζεται.

Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι δικαστήριο της Αγκυρας έθεσε τον πρώην πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν υπό κράτηση κατ' οίκον για 11 μήνες επειδή «πλαστογράφησε έγγραφα για να υπεξαιρέσει από το κράτος εκατομμύρια τουρκικές λίρες». Η δίωξη στρεφόταν ουσιαστικά εναντίον του τουρκικού πολιτικού ισλάμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ