Οι ΗΠΑ σπεύδουν να καταγγείλουν την Κίνα και να «υπενθυμίσουν» τη συμφωνία «Αμοιβαίας Αμυνας» που έχουν υπογράψει με τις Φιλιππίνες
Από την πτήση του κινεζικού ελικοπτέρου που προκάλεσε αντιδράσεις σε Ουάσιγκτον και Μανίλα |
Το νέο «περιστατικό» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) σημειώθηκε την Τρίτη 18 Φλεβάρη, όταν - σύμφωνα με τη φιλιππινέζικη Ακτοφυλακή - κινεζικό αεροσκάφος πέταξε με επικίνδυνες μανούβρες κοντά σε αεροσκάφος των Φιλιππίνων που περιπολούσε πάνω από τον ύφαλο Scarborough, μία περιοχή για την οποία οι δύο χώρες διαφιλονικούν.
Η Μανίλα έκανε κι αυτή λόγο για «απερίσκεπτη ενέργεια που έθεσε σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια πιλότων και πληρώματος».
Η δε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, στη σχετική της τοποθέτηση δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυνας που το 1951 υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες και - μετά και την πρόσφατη ανανέωσή της - «της οποίας η ισχύς εκτείνεται και σε ένοπλες επιθέσεις κατά των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, δημόσιων σκαφών ή αεροσκαφών, περιλαμβανομένων αυτών της Ακτοφυλακής - οπουδήποτε στη ΝΚΘ».
Από τη δική της πλευρά, η Κίνα ανέφερε, διά στόματος εκπροσώπου της Διοίκησης Νότιου Θεάτρου των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τιαν Ζουνλί, ότι «οι ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις έννομα εντόπισαν, παρακολούθησαν και προειδοποίησαν το (φιλιππινέζικο) αεροσκάφος για να αποχωρήσει», κατηγορώντας τη Μανίλα για «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Κίνας και των σχετικών διεθνών νόμων αλλά και κινεζικών κανονισμών».
Σημειωτέον, στις 11 Φλεβάρη, το Πεκίνο κατηγορήθηκε επίσης για «μη ασφαλή και μη επαγγελματική μανούβρα», που «έθεσε σε κίνδυνο ένα αεροσκάφος της Αυστραλίας που διεξήγε θαλάσσια περιπολία ρουτίνας στη ΝΚΘ».
Το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι κινεζικό αεροσκάφος πλησίασε στα 30 μέτρα ένα αυστραλιανό σκάφος τύπου Ρ-8, το οποίο δέχτηκε φωτοβολίδες, που - σύμφωνα με την Καμπέρα - αν έπλητταν το αεροσκάφος «θα ήταν πιθανό να του προκαλέσουν ζημιά». Το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι «προσδοκάμε όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, να επιχειρούν με τις Ενοπλες Δυνάμεις τους με ασφαλή και επαγγελματικό τρόπο».
Στο επίκεντρο η νέα αύξηση των πολεμικών δαπανών και η «αστάθεια» της Ουάσιγκτον
Με φόντο τα εξελισσόμενα παζάρια ΗΠΑ - Ρωσίας και την όξυνση των αντιθέσεων και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται αμείωτα η πολεμική προπαρασκευή όλων των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για το ενδεχόμενο γενικευμένης κλιμάκωσης, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, παράλληλα με τη σύγκληση άτυπων συνόδων με ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών, πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη συνάντηση με τους αρχηγούς και εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Η πολύωρη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός, Φρ. Μπαϊρού, πραγματοποιήθηκε ενόψει και ειδικής συζήτησης που θα γίνει αρχές Μάρτη στη Βουλή, «σχετικά με τις συνέπειες που έχει στη χώρα μας το γεωπολιτικό πλαίσιο όπως διαμορφώνεται σήμερα».
Οπως έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφί Πριμά, η «αυτάρκεια» της ΕΕ, για την οποία όλο και περισσότερο αγωνιούν οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, απαιτεί νέες «προσαρμογές» σε κοινωνικές και άλλες δαπάνες. «Η αμυντική προσπάθεια που θα είναι απαραίτητη στην Ευρώπη για να υποστηρίξει μια πιθανή ειρήνη στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά μας», σημείωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BFM TV από το προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν επιδίωξε να μεταφέρει στους συμμετέχοντες στη συνάντηση αρχηγούς κομμάτων ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο «αλλαγής του κόσμου» και να προειδοποιήσει για την «υπαρξιακή απειλή» που συνιστά η Μόσχα για την Ευρώπη αλλά και την «αστάθεια των Αμερικανών συμμάχων μας».
Από όλες τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων ήταν φανερή η «αγωνία» για την προσπάθεια διασφάλισης των συμφερόντων του γαλλικού κεφαλαίου στους διεθνείς ανταγωνισμούς.
Ο επικεφαλής του MODEM (σύμμαχο κόμμα με τον Μακρόν), Μαρκ Φεσνό, μίλησε για τον «διαυγή τρόπο» με τον οποίο ο Γάλλος Πρόεδρος παρουσίασε τα δεδομένα, ενώ η επικεφαλής των Οικολόγων (EELV), Μαρίν Τοντελιέ, τόνισε ότι «δεν πρέπει να βασιστούμε παρά σε μας τους ίδιους».
Ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης», Λουίς Αλιό, δήλωσε ότι «σήμερα η φωνή της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι αρκετά απομονωμένη».
Ο εκπρόσωπος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Μανουέλ Μπομπάρντ, χαρακτήρισε «ενδιαφέρον» το ότι «για πρώτη φορά ο Πρόεδρος ακούστηκε να μιλά για "μη ευθυγράμμιση"» απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά εξέφρασε και λύπη επειδή το ΝΑΤΟ παραμένει «μια υποχρέωση μέσα στη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας» της Ευρώπης. Ο ίδιος μάλιστα προσπάθησε να κατευνάσει αντιδράσεις που εκφράζονται για την ετοιμότητα της κυβέρνησης Μακρόν να στείλει από τους πρώτους στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων τέθηκε μόνο ως κάτι που θα ακολουθήσει τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο επικεφαλής του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας, Φαμπιέν Ρουσέλ, στάθηκε, τέλος, στην ανάγκη «η Γαλλία να καταστήσει τη φωνή της ικανή να ακουστεί καθώς είναι αυθεντική και ικανή να εκφραστεί».
Σημειωτέον, ένα από τα πρώτα ζητήματα που η κυβέρνηση Μπαϊρού ξεκίνησε να συζητά μετά την οριστική έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού για το νέο έτος - για την οποία παρέκαμψε το Κοινοβούλιο, με την ανοχή τόσο της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» όσο και του Σοσιαλιστικού Κόμματος - είναι η «επανεξέταση» του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, υπό το πρίσμα και των αυξημένων «δημοσιονομικών αναγκών», του μεγάλου «βάρους» που συνεπάγονται αυξήσεις μισθών στη διαμόρφωση των συντάξιμων αποδοχών κ.τ.λ., όπως ανέφερε και πρόσφατη έκθεση της «Επιτροπής Σοφών», που έχει συγκροτηθεί για να δρομολογηθούν νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές.
Επίσημο αίτημα για να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, με το χρίσμα του σοσιαλδημοκρατικού CHP, κατέθεσε την Παρασκευή ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, υποβάλλοντας τα σχετικά έγγραφα στα γραφεία του κόμματος.
Με φόντο την όξυνση των ενδοαστικών διεργασιών στην Τουρκία και τη διασύνδεσή τους με τις διεθνείς εξελίξεις, ο Ιμάμογλου έβαλε μπροστά τα γνωστά προσχήματα περί «δημοκρατίας» και «ισότητας», κάνοντας λόγο για «ένα ταξίδι για να κάνουμε το κράτος μας δημοκρατικό και ισχυρό, τον λαό μας πλούσιο και ειρηνικό και τους πολίτες μας ίσους και ελεύθερους». Αντίστοιχα ξεχώρισε ως προτεραιότητες την «αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», τη «διασφάλιση ελέγχων και ισορροπιών», την «προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής».
Είχε προηγηθεί, πριν από ένα δεκαήμερο, συνάντησή του με τον ηγέτη του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, στην οποία παραβρέθηκε και ο επίσης προερχόμενος από το CHP δήμαρχος Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος ανακοίνωσε από τη μεριά του ότι δεν θα επιδιώξει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με το «Turkish Minute», υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του CHP θα είναι και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Ντουρσούν Τσιτσέκ. Στις 23 Μάρτη θα διεξαχθούν οι σχετικές εσωκομματικές εκλογές, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος για να υποβάλει υποψηφιότητα χρειάζεται τη στήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών του CHP.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του Κέντρου TEAM για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία εμφάνισε τον Ιμάμογλου να επικρατεί με 57,2% σε ενδεχόμενο β' γύρο, έναντι 42,8% που φέρεται να συγκέντρωνε ως αντίπαλός του ο σημερινός Πρόεδρος και ηγέτης του ΑΚΡ, Ρ. Τ. Ερντογάν.
Πάντως, θυμίζουμε ότι σε βάρος του Ιμάμογλου εκκρεμούν μια σειρά από δίκες, στις οποίες αντιμετωπίζει διάφορες κατηγορίες (π.χ. για «απόπειρα επηρεασμού δικαστικού λειτουργού, πραγματογνώμονα ή μάρτυρα») που επισύρουν ποινές ακόμα και για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Ο ίδιος κάνει λόγο για απόπειρες πολιτικής δίωξης.
Διαστάσεις περιφερειακής σύγκρουσης παίρνει ξανά ο πόλεμος που μαίνεται πάνω από δύο δεκαετίες στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, σε συνθήκες ωστόσο που εμπλέκονται στην Αφρική πολύ περισσότεροι διεθνείς «παίκτες» από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.
Η κυβέρνηση του Κονγκολέζου Προέδρου, Φέλιξ Τσισεκέντι, ζήτησε μεσοβδόμαδα τη στρατιωτική συνδρομή του Τσαντ έναντι της ένοπλης οργάνωσης Μ23 που στηρίζεται πολιτικά και στρατιωτικά από τη γειτονική Ρουάντα και έχει πετύχει σημαντικές στρατιωτικές νίκες το τελευταίο διάστημα στα ανατολικά της ΛΔ Κονγκό.
Σε ανακοίνωση του Προέδρου του Τσαντ, Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιφνο, επιβεβαιώνεται το αίτημα του Κονγκολέζου Προέδρου, ωστόσο επισήμως δεν δημοσιοποιείται η απάντηση που έδωσε. Εάν δηλαδή ο στρατός του Τσαντ θα συνδράμει στρατιωτικά τον στρατό της ΛΔ Κονγκό προκειμένου να αναχαιτίσει τις επιθέσεις της οργάνωσης Μ23 που στο τέλος Γενάρη κατέλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Γκόμα, εντείνοντας τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες ή εκτοπισμένους.