ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση δίνει το "μέλι" στους "κηφήνες"
  • Καταγγελία της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας
  • Στη Βουλή αιτήματα των μελισσοκόμων με δύο Ερωτήσεις του ΚΚΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι έφεραν με δύο Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Σταύρος Παναγιώτου,Μαρία Μπόσκου και Βαγγέλης Μπούτας.Παράλληλα, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας,σε υπόμνημά της, ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων την παρέμβασή τους, ώστε να μη γίνουν πράξη οι ζημιογόνες αποφάσεις που έχει πάρει το υπουργείο Γεωργίας για τη μελισσοκομία.

Στο υπόμνημα της Ομοσπονδίας επισημαίνεται ότι το υπουργείο Γεωργίας έχει διαπράξει οικονομικό έγκλημα, αφού πρόσφερε στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις δύο μελισσοκομικές κοινοπραξίες της Βορείου και Νοτίου Ελλάδας το ποσόν του 1,3 δισ. δραχμών, που είναι η χρηματοδότηση της ΕΕ μαζί με την εθνική συμμετοχή, για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 1221/97. Οπως καταγγέλλεται στο υπόμνημα, το υπουργείο Γεωργίας, αντί να στραφεί στους φυσικούς παραγωγικούς φορείς της μελισσοκομίας, έδωσε το ποσόν στις οργανώσεις αυτές, που καμία σχέση δεν είχαν μέχρι τώρα με τη μελισσοκομία και αγνοούσαν προκλητικά τα προβλήματα του κλάδου. Αυτό δημιουργεί το κίνδυνο να μη διατεθούν τα χρήματα για να βελτιωθούν όσο είναι δυνατόν οι συνθήκες παραγωγής και εμπορίας του φυσικού μελιού.

Το ΚΚΕ, με την πρώτη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, έθεσε το πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων για τη λειτουργία του Μελισσοκομικού Ινστιτούτου. Στην Ερώτηση επισημαίνεται η ακατανόητη καθυστέρηση της στελέχωσης του Μελισσοκομικού Ινστιτούτου στον Αγιο Μάμα Νομού Χαλκιδικής - το μοναδικό στη χώρα μας - με το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, ώστε ν' αρχίσει η λειτουργία του. Σημειώνεται ότι οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου έχουν συμπληρωθεί εδώ και πέντε χρόνια και το κόστος κατασκευής του μαζί με τον εξοπλισμό έφτασαν τα 350 εκατ. δραχμές. Η έναρξη της λειτουργίας του Ινστιτούτου θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας, που εκτός από τα οικονομικά οφέλη συμβάλλει και στην ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής, όπως και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Γεωργίας ερωτάται από τους βουλευτές του ΚΚΕ για ποιους λόγους καθυστερεί η στελέχωση του Μελισσοκομικού Ινστιτούτου στον Αγιο Μάμα του Ν. Χαλκιδικής με το απαραίτητο επιστημονικοτεχνικό και βοηθητικό προσωπικό για να αρχίσει να λειτουργεί; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση της λειτουργίας του;

Η δεύτερη Ερώτηση του ΚΚΕ αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοτρόφοι του Νομού Σερρών και προβάλλει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αύξηση και βελτίωση των μελισσοβοσκών, πράγμα που θα είχε ευεργετικά οφέλη στην αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό του νομού. Αυτό μπορεί να γίνει, τονίζεται στην Ερώτηση, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

  • Τη διάθεση του 50% της παραποτάμιας έκτασης του ποταμού Στρυμόνα, ώστε να δημιουργηθεί ένας μελισσοτροφικός δρυμός.
  • Την επανεγκατάσταση τεχνητής βλάστησης ακακίας, στις διαβρωσιγενείς επιφάνειες των χειμάρρων.
  • Τον εμβολιασμό των πεύκων με το έντομο GARCHALINA HELLANIKA.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία μελισσοτροφικού δρυμού στο Νομό Σερρών, καθώς και ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει για την ανάπτυξη της μελισσοτροφίας.


Μόνικα, πάρε τώρα θέση...

Μόνικα, πάρε θέση. Είσαι με τον Μπιλ ή με τον Σαντάμ; Μην παρασυρθείς από συναισθηματισμούς ή από ανατομικές συγκρίσεις, πάρε, όμως, υπόψη σου το ποιόν των δυο ανδρών.

Το δίλημμα είναι να διαλέξεις ανάμεσα σ' έναν Αμερικανό ηγέτη του ελεύθερου κόσμου κι έναν Αραβα δικτάτορα. Μην ακούς εκείνους που ισχυρίζονται πως η διαφορά μυρίζει πετρέλαιο και η αντιπαράθεση αφορά σ' έναν παγκόσμιο γκάνγκστερ κι ένα μαφιόζο της γειτονιάς. Μην μπαίνεις καν στην απολογιστική λογική των τραγικών επιπτώσεων ενός πολέμου. Θυμήσου τη ρήση του Αγγλου πολιτικού Λόιντ Τζορτζ, ο οποίος, λίγο πριν την υπογραφή της συνθήκης αφοπλισμού το 1932, δήλωνε: "Η Βρετανία διαφύλαξε ανέκαθεν το δικαίωμα να βομβαρδίζει νέγρους". Σε τι διαφέρουν τα Αραβόπουλα του Ιράκ, από τους νέγρους στα "γκέτο" της Νέας Υόρκης;

Πάρε υπόψη σου και το γεγονός ότι ο Μπιλ στενοχωρήθηκε σφόδρα, που αυτός ο μαύρος ο Ανάν ανέβαλε το "πανηγύρι". Τι θα πει τώρα στους "ράμπο", που έστειλε στον Περσικό; Κάντε ρομαντικούς περιπάτους στην έρημο;

Μόνικα, πάρε θέση. Να ξέρεις, όμως, ότι, τασσόμενη με τον Σαντάμ, δε θα στενοχωρήσεις μόνο τον Μπιλ. (Κι ως γνωστόν, η στενοχώρια και το στρες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις επιδόσεις του ανδρός). Θα στενοχωρήσεις πρωτίστως τ' αφεντικά της "Τζένεραλ Μότορς", της "Μπόινγκ", της "ΤΕΞΑΚΟ", της "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ", του CNN. Αλλά και τον Μπλερ, τον Κολ, τον Σιράκ, τον Νετανιάχου. Και τον δικό μας, τον Σημίτη θα στενοχωρήσεις κι αυτό δεν πρόκειται να σου το συγχωρήσουμε ποτέ οι Ελληνες.

Δεν έχεις το δικαίωμα να στενοχωρήσεις όλους αυτούς τους ηγέτες της "Νέας Τάξης Πραγμάτων", προς χάριν του Σαντάμ και των απολίτιστων Αράβων. Μην μπεις στο δίλημμα "πόλεμος ή ειρήνη". Το δίλημμα είναι "με τους πλούσιους και ισχυρούς" ή "με τους φτωχούς κι ανίσχυρους"; Κι εσύ οφείλεις να ταχθείς με τους πρώτους, ως Αμερικανίδα και ως γυναίκα.

Μόνικα, πάρε θέση. Τώρα, πριν να είναι αργά. Διότι δεν πάνε και τόσο καλά τα πράγματα. Στην πατρίδα σου, οι φοιτητές σήκωσαν "μπαϊράκι" - το σύνδρομο του Βιετνάμ, γαρ - και αποδοκίμασαν την Μαντλίν. Στην Ευρώπη διαδηλώνουν κατά της επέμβασης στον Κόλπο. Στις αραβικές χώρες καίνε αμερικανικές σημαίες.

Είναι η ώρα να ξεπεράσεις πικρίες, απογοητεύσεις και δισταγμούς και να σταθείς στο πλευρό του Μπιλ. Εσύ γνωρίζεις πως, πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα, κρύβεται μια μεγάλη γυναίκα. Και προφανώς αυτή δεν μπορεί να είναι η Χίλαρι. Πάρε τη δουλιά πάνω σου. Εν ανάγκη να πας στον Κόλπο, για να διασκεδάσεις και να εμψυχώσεις τους "ράμπο", που μένουν εκεί άπραγοι.

Μην νομίζεις. Η δική σου στάση, αυτή τη στιγμή, έχει τεράστια σημασία. Από σένα εξαρτάται το γόητρο του Αμερικάνικου Εθνους. "Του πλέον απαραίτητου έθνους στον κόσμο", όπως είπε και η Μαντλίν.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ