ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΝΑΤΟικό σφιχταγκάλιασμα

Γ. Ζιουγκάνοφ: Σοβαρότατο λάθος

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Τις τελευταίες μέρες προσελκύουν ιδιαίτερα την προσοχή οι δραστηριότητες της ρωσικής ηγεσίας προς δύο κατευθύνσεις.

Στη μια κατεύθυνση, το Μάη ξεκίνησε η διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ, που είχαν παγώσει πέρσι μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Τώρα η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε στη Φλωρεντία, όπου στις 24 του Μάη διεξήχθησαν οι εργασίες του Μόνιμου Συμβουλίου Ρωσίας -ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι σαν αποτέλεσμα της συνάντησης με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Στο ντοκουμέντο που υπογράφηκε τονίζεται η αναγκαιότητα να τηρούνται όλες οι συμφωνίες και ειδικότερα η Θεμελιώδης Πράξη. Ο Ιβανόφ υπενθύμισε στους υπουργούς Εξωτερικών το σημείο της Θεμελιώδους Πράξης, όπου αναφέρεται ότι το Μόνιμο Συμβούλιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ δε θα εξετάζει εσωτερικά προβλήματα του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Επίσης, σημείωσε ότι συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση του ΟΗΕ 1244 για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, επέκρινε δριμύτατα αυτή την πολιτική της ηγεσίας της Ρωσίας: «Θεωρώ ότι πρόκειται για σοβαρότατο λάθος στην εξωτερική πολιτική. Μου είναι ακατανόητο, γιατί αποκαθίστανται γενικά οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ, αφού δεν έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες που προκάλεσαν το πάγωμά τους. Το ΝΑΤΟ εμποδίζει κυνικά την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1244 για τη διευθέτηση της κατάστασης στο Κόσσοβο. Το Κόσσοβο μετατρέπεται σε αποικία της Δύσης. Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρχει προς έναν εταίρο που αρνείται με τον πιο αναιδέστατο τρόπο να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του;». Ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ προτείνουν να επιστρέψουμε στο διάλογο και συγχρόνως εξακολουθούν να εφαρμόζουν κυρώσεις ενάντια σε ρωσικές επιχειρήσεις και σε ΑΕΙ, καταλαμβάνουν πετρελαιοφόρα μας στον Περσικό Κόλπο, εξακολουθούν να ωθούν προς το ΝΑΤΟ την Ουκρανία, τις χώρες της Υπερκαυκασίας και της Βαλτικής. Πώς να το ερμηνεύσουμε αυτό; Μιλώντας τίμια, απλώς δε βλέπω για την ώρα το πρακτικό νόημα των επαφών με το ΝΑΤΟ σε υψηλό επίπεδο. Το ΝΑΤΟ είναι μια πραγματικότητα. Αν όμως μας προτείνουν να επαναλάβουμε το διάλογο, τότε οφείλουν να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι για τίμιο διάλογο».

Στην άλλη κατεύθυνση, εντείνονται οι προσπάθειες για τη σύσφιξη των σχέσεων με τους ιστορικούς συμμάχους της Ρωσίας - τις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, μέλη του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας της ΚΑΚ. Για το σκοπό αυτό, στις 25 του Μάη πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζαχστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν και της Αρμενίας. Αποφάσισαν τη δημιουργία Συμβουλίου Ασφαλείας και υιοθέτησαν νέο Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας διορίστηκε ο Ρώσος διπλωμάτης Βαλέρι Νικολαγένκο. Στη Δήλωση, που υιοθέτησαν οι Πρόεδροι των προαναφερόμενων χωρών για τα ζητήματα της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας, της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής των χωρών - μελών του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας της ΚΑΚ, αναφέρεται ότι τα κράτη που συμμετέχουν σ' αυτό το Σύμφωνο, θα έχουν προτεραιότητα στον τομέα της συνεργασίας στους παραπάνω τομείς έναντι των κρατών που δεν είναι μέλη του εν λόγω Συμφώνου.

Σύμφωνα με τη γνώμη των Προέδρων της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζαχστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν και της Αρμενίας, η θέση αυτή θα συμβάλει στην προσχώρηση στο Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας άλλων χωρών της ΚΑΚ. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι στη σύνοδο έγινε η επεξεργασία του μηχανισμού, ο οποίος θα επιτρέπει την άμεση αντίδραση στη δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση στον κόσμο. «Τώρα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το Σύμφωνο αποβλέπει στο μέλλον», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Αυτή η επισήμανση έγινε, προφανώς, λαμβάνοντας υπόψη δηλώσεις, που έγιναν τη Δευτέρα και επιβεβαιώθηκαν τις επόμενες μέρες, από σειρά ανωτάτους Ρώσους αξιωματούχους για το ενδεχόμενο «προληπτικών πληγμάτων σε βάσεις τρομοκρατών στο έδαφος του Αφγανιστάν». Η δήλωση αυτή προκάλεσε αρνητική αντίδραση πολλών δυνάμεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ωστόσο, το Κρεμλίνο εξακολουθεί να υποστηρίζει μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, ότι «αν προκύψει δυνητική απειλή, τότε είναι πιθανά διάφορα μέτρα». «Και στρατιωτικά», διευκρίνισε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ. Σχετικά μ' αυτό, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε πως πείθετε όλο και περισσότερο ότι «στο Κρεμλίνο έρχονται άνθρωποι έτοιμοι να πολεμήσουν με οποιονδήποτε, αρχίζοντας από το λαό τους και τελειώνοντας με άλλα κράτη». Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η νέα ρωσική ηγεσία άρχισε να δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση της χώρας στον παγκόσμιο στίβο, κάνοντας ελιγμούς σε σχέση με τη Δύση και προωθώντας τις σχέσεις με τις χώρες της ΚΑΚ.

ΜΕΞΙΚΟ
Βίαιη σύγκρουση δασκάλων και αστυνομίας

Associated Press

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ .-

Διαδηλωτές εκπαιδευτικοί συγκρούστηκαν χτες με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας όταν δυνάμεις της προσπάθησαν να σταματήσουν πορεία των δασκάλων προς τον τόπο διεξαγωγής του «ντιμπέιτ» των υποψηφίων για προεδρικές εκλογές. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπήρξαν τραυματισμοί, αν και ο αριθμός τους - ή η σοβαρότητά τους - δε διευκρινίστηκε.

Δάσκαλοι από όλο το Μεξικό έχουν κατασκηνώσει εδώ και μία βδομάδα στην πλατεία Σόκαλο της Πόλης του Μεξικού, σε μια μορφή διαμαρτυρίας με κύρια μισθολογικά και άλλα αιτήματα. Ο μισθός των εκπαιδευτικών στο Μεξικό κυμαίνεται από 260 έως 600 δολάρια (100 με 230 χιλιάδες δραχμές περίπου) το μήνα. Την περασμένη Πέμπτη 20.000 διαδηλωτές ήρθαν σε αντιπαράθεση με την αστυνομία έξω από την κατοικία του Προέδρου της χώρας, Ερνέστο Ζεντίγιο.

ΗΠΑ
Δολοφονία δασκάλου από 13χρονο μαθητή!..

ΛΕΪΚ ΓΟΥΟΡΘ .-

Πέρα από δημοσιογραφικές εντυπωσιοθηρίες, η κοινωνία των ΗΠΑ μοιάζει να αντιμετωπίζει αληθινά σοβαρό πρόβλημα με την κουλτούρα των παιδιών της σχετικά με τη βία και τη χρήση της. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το χτεσινό περιστατικό στη Φλώριδα: την τελευταία ημέρα πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, ένας 13χρονος μαθητής που αποβλήθηκε επειδή έριχνε μπαλόνια με νερό, γύρισε στο σχολείο και πυροβόλησε εν ψυχρώ στο πρόσωπο τον καθηγητή που τον είχε αποβάλει, λίγη ώρα πριν σημάνει το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς...

Ο καθηγητής Μπάρι Γκράνοου, πατέρας δύο παιδιών, πέθανε επί τόπου. Ο ανήλικος δράστης ήταν «καλός μαθητής», σύμφωνα με μαρτυρίες, και στο παρελθόν «δεν είχε δώσει δείγματα προβληματικής συμπεριφοράς». Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Τζεμπ Μπους, χαρακτήρισε τη δολοφονία του καθηγητή «αδιανόητη πράξη», ενώ ο Μπεν Μάρλιν, επιθεωρητής των σχολείων της πολιτείας, δήλωσε χωρίς καμία δόση υπερβολής ότι «αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης που θα μπορούσε το σχολικό μας σύστημα να αντιμετωπίσει».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαδήλωση Σέρβων μετά από επίθεση με χειροβομβίδα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ .-

Εκατοντάδες Σέρβοι διαδήλωσαν το βράδυ της Παρασκευής σε έναν από τους κεντρικότερους οδικούς άξονες του νότιου Κοσσόβου, διαμαρτυρόμενοι για τη ρίψη χειροβομβίδας εναντίον ενός σπιτιού στην πόλη Κόσσοβο Πόλιε, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον «τέσσερις ως πέντε» κάτοικοί της.

Εκπρόσωπος της KFOR είπε ότι η επίθεση εναντίον μιας κατοικίας Σέρβων σημειώθηκε στις 20:50 τοπική ώρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν «τέσσερις ή πέντε άνθρωποι» οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης. Δε δόθηκαν πληροφορίες για τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Σύμφωνα με την εκδοχή του γιουγκοσλαβικού πρακτορείου «Τανγιούγκ», το επεισόδιο σημειώθηκε σε καφενείο του Κόσσοβο Πόλιε και δράστες ήταν δύο Αλβανοί που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο, και οι πέντε Σέρβοι που τραυματίστηκαν σοβαρά από την επίθεση έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Λίγη ώρα μετά το επεισόδιο εκατοντάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν στα νότια του Κόσσοβο Πόλιε και απέκλεισαν έναν οδικό άξονα της επαρχίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ειρήνη θα υπάρξει μόνο με αγώνες

Ο Γκούνγκορ Γκέντσαϊ, συγγραφέας και γραμματέας του Σωματείου Συγγραφέων της Τουρκίας, μίλησε στο «Ρ», στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης, για τις πολιτικές συνθήκες στη χώρα του, το διεθνές και το πιο «δικό» μας, βαλκανικό περιβάλλον. Αυτό που είναι ανάγκη, είπε, είναι να ενταθεί ο αγώνας κατά της επιβαλλόμενης «παγκοσμιοποίησης»

Σελίδες 28-29



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ