Σοβαρά προβλήματα στις υποδομές εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης
Ο Γιάννης Καραμπίνος, γονιός αθλητή, σημειώνει ότι αυτό το ξαφνικό «λουκέτο» ήταν προκλητικό και τώρα τα παιδιά συνωστίζονται στις πισίνες του Ποσειδωνίου και της Νεάπολης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους και για την επιβάρυνση των εργαζομένων. «Οι γονείς, οι ομάδες και οι προπονητές έχουμε ως στόχο και να αναβαθμιστεί ο κολυμβητικός αθλητισμός στη Θεσσαλονίκη, που είναι στα τάρταρα, και να διεκδικήσουμε καλύτερες υποδομές, που το έχουμε ανάγκη και είναι δικαίωμα», τονίζει.
Ο Ηρακλής Σακαλής, προπονητής καταδύσεων στην αθλητική ακαδημία «Αστέρια», επισημαίνει ότι το άθλημα της κατάδυσης είναι αυτό που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το Εθνικό Κολυμβητήριο ήταν το μοναδικό καταδυτήριο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Τώρα - συνεχίζει - οι αθλητές αναγκάζονται να μετακινούνται το Σαββατοκύριακο μέχρι τον Βόλο για να κάνουν προπόνηση, με αποτέλεσμα μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Προσθέτει δε ότι αν το πρόβλημα συνεχιστεί, κάποιοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το αγαπημένο τους άθλημα.
Τέλος η Χριστίνα Αγγέλου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων Γυμναστών - Προπονητών ν. Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές, για ένα αθλητικό κέντρο σύγχρονο και ασφαλές. «Διεκδικούμε: Κανένας αθλητής να μη χάσει το δικαίωμα στην άθληση, κανένας προπονητής ή εργαζόμενος να μην κινδυνεύσει με απόλυση ή αναστολή συνεργασίας με το οποιοδήποτε σωματείο. Αμεση και γενναία χρηματοδότηση όλων των ΕΑΚ (κολυμβητήρια - στάδια - γυμναστήρια), με βάση τις ανάγκες τους για συντήρηση, πρόσληψη προσωπικού συντήρησης και καθαριότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων, στήριξη όλων των αθλητικών σωματείων, των προπονητών και των αθλητών. Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη!».
Η υποστελέχωση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, δημιουργώντας σοβαρές δυσκολίες στη συντήρηση των εγκαταστάσεων και κινδύνους για την ασφάλεια αθλούμενων και επισκεπτών.
Υπάρχει άμεση ανάγκη για γενική στατική μελέτη των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς έχουν παρατηρηθεί σαθρά θεμέλια, όπως επίσης εκτεθειμένος και διαβρωμένος οπλισμός, σάπια σίδερα που εξέχουν, αλλά και πτώσεις τσιμεντένιων τοιχωμάτων. Συγκεκριμένα, το σκέπαστρο της 25άρας δεξαμενής παρουσιάζει σοβαρές διαρροές όταν βρέχει, ενώ οι μονώσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις έχουν υποστεί φθορές, δημιουργώντας κινδύνους για πτώσεις ψευδοροφών και σοβάδων.
Ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής και υποδομές ΑμεΑ: Δεν εφαρμόζονται κανόνες ασφαλείας κατά τη μεταφορά και μετάγγιση χλωρίων χημικών τους στους χώρους του κολυμβητηρίου, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι και αθλούμενοι να βρίσκονται εκτεθειμένοι στην εισπνοή και σε επαφή με τα χημικά. Αντίστοιχα, τα αποδυτήρια των αθλητών βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με σπασμένα πλακάκια και επικίνδυνα σκαλοπάτια. Τα αναβατόρια για άτομα με αναπηρία είναι παλιά και παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες, ενώ τα αποδυτήρια ΑμεΑ απαιτούν άμεση ανακατασκευή.
Σοβαρές ελλείψεις στα μηχανοστάσια και στον εξοπλισμό: Οι καυστήρες στα μηχανοστάσια παρουσιάζουν συχνές βλάβες, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης, ενώ φεγγίτες δεξαμενών και φίλτρα είναι σκουριασμένα, παλιά και χρειάζονται συντήρηση. Ελεγχος και αντικατάσταση χρειάζεται και στην πυρασφάλεια, καθώς είναι εκτός λειτουργίας, με πολλά προβλήματα και μεγάλη επικινδυνότητα.
Συνολικά, η «εκρηκτική» κατάσταση στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης αποτυπώνει τις διαχρονικές ελλείψεις, που υπάρχουν βέβαια και σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους αθλητές που το χρησιμοποιούν. Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»!