ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Δύο μπάλες η ... «προσφορά του ΟΠΑΠ»

Τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «Πειραϊκός Αθλητικός Ομιλος» Νέου Φαλήρου. Αποκαλυπτική συζήτηση με τον γραμματέα του Συλλόγου Δημ. Λεωντσίνη

Σε γήπεδα σαν και αυτό προπονούνται δεκάδες παιδιά στις φτωχογειτονιές του Πειραιά...
Σε γήπεδα σαν και αυτό προπονούνται δεκάδες παιδιά στις φτωχογειτονιές του Πειραιά...
Χωρίς γήπεδο και εγκαταστάσεις, με μηδαμινή οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία και ένα βήμα πριν το οριστικό «λουκέτο» βρίσκεται ένας ακόμη αθλητικός σύλλογος του Πειραιά, ο «Πειραϊκός Αθλητικός Ομιλος» Νέου Φαλήρου. Ο «Ρ» συνεχίζει την έρευνα, που ξεκίνησε στις 8 Νοέμβρη, για τα όσα κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα του επαγγελματικού αθλητισμού. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε όλον τον Πειραιά υπάρχει ...1,5 χωμάτινο γήπεδο. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι την ώρα που ο ΟΠΑΠ ΑΕ μεγιστοποιεί τον τζόγο, με την είσοδο των ελληνικών ομάδων στο «Στοίχημα», χορηγεί στις ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ...δύο μπάλες!

«Εχω στο σωματείο μου 200 παιδιά, από 8 - 25 ετών και δεν υπάρχει χώρος να γυμναστούν, πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα να τους πάρουμε μια φόρμα. Τα παιδιά είναι από φτωχές οικογένειες, έχουν δικαίωμα στην άθληση ή όχι; Εκτός και εάν ο αθλητισμός είναι μόνο για αυτούς που έχουν. Να μας το πούνε όμως, για να ξέρουμε τι μας γίνεται», μας λέει ο Δημ. Λεωντσίνης, γενικός γραμματέας του συλλόγου.

- Ο «Πειραϊκός ΑΟ» είναι από τα πιο παλιά ποδοσφαιρικά σωματεία του Πειραιά.

- «Ετσι είναι. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1927. Είχαμε δικό μας γήπεδο και γραφεία. Η χούντα μάς το πήρε για να φτιάξει το βοηθητικό στάδιο του Καραϊσκάκη για τους Πανευρωπαϊκούς του 1969. Σήμερα στοιβαζόμαστε 15 ομάδες σε αυτό το χωμάτινο άθλιο γήπεδο που υπάρχει στο χώρο του ΣΕΦ. Κανένας δεν ενδιαφέρεται. Μόνοι μας παλεύουμε».

Από το 1998 κόπηκε η επιχορήγηση

- Πόσα χρόνια έχετε να πάρετε οικονομική ενίσχυση;

- «Εχω χάσει το λογαριασμό. Από το 1998 σταμάτησαν. Πέρυσι μας έδωσαν από 1.500 ευρώ. Για πες τι να κάνω με αυτά;».

- Τι προϋπολογισμό έχετε;

- «Γύρω στα 10 χιλιάδες ευρώ. Ολα από την τσέπη μας».

- Βοηθάνε οι γονείς;

- «Οχι. Είναι όλοι τους φτωχοί άνθρωποι».

- Τι ποδοσφαιριστές έχετε βγάλει;

- «Το μεγάλο όνομα είναι ο Παπαεμμανουήλ. Επίσης, ο Χατζηανδρέου έπαιζε στον Παναθηναϊκό, εγώ έπαιζα στον Ιωνικό και άλλοι».

Καμιά βοήθεια στη γυναικεία ομάδα

- Εχετε και γυναικεία ομάδα. Πώς πάει;

- «Είμαστε στο περιφερειακό πρωτάθλημα, το οποίο βρίσκεται κάτω, υποτίθεται, από την ευθύνη της ΕΠΟ. Πρέπει να σου πω ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχει καμιά βοήθεια».

- Γιατί δε ρωτάτε την ΕΠΟ, αν το θέλει το γυναικείο ποδόσφαιρο;

- «Να σκεφτείς ότι το πρωτάθλημα ήταν να αρχίσει πριν δύο μήνες και τελικά θα το ξεκινήσουν τώρα, και μας ζητάνε και 100 ευρώ για τη συμμετοχή μας. Και κάτι άλλο, δε μας καλύπτουν τα έξοδα μεταφοράς μας. Για παράδειγμα, πώς θα πάω στην Αίγινα να παίξω; Μπορούμε εμείς να πληρώσουμε; Ξέρεις τι μας λένε; Αν δεν έχετε λεφτά μην πηγαίνετε. Και το πιο τρελό από όλα: Η ΕΠΟ απαιτεί για να πάρουμε μέρος να έχουμε έδρα με γήπεδο με χόρτο. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά, αφού είναι γνωστό ότι ο Πειραιάς δεν έχει γήπεδο; Ολοι αυτοί παίζουν με τα μικρά φτωχά σωματεία».

«Μας έκαναν έξωση από τα γραφεία»

- Το ΔΣ του σωματείου σας, τι λέει;

- «Δεν υπάρχει ΔΣ. Μόνος μου είμαι. Δεν έχουμε ούτε γραφεία, αφού μας έκαναν έξωση, γιατί δεν είχαμε χρήματα να πληρώσουμε το ενοίκιο. Γυρίζω με τη σφραγίδα του συλλόγου στην τσέπη μου. Αν για κάποια αιτία σταματήσω να ασχολούμαι θα καταθέσω τη σφραγίδα στην Ενωση και το σωματείο θα διαλυθεί».

- Η ΕΠΣ τι λέει για όλα αυτά;

- «Πήγα και τους είπα ότι δεν πάει άλλο. Ηταν σαν να μίλαγα σε κουφούς. Η ΕΠΟ μάς ζητάει να πληρώνουμε διαιτητή και γιατρό στο γυναικείο πρωτάθλημα. Πού θα βρεθούν τα λεφτά;»

Στον «αέρα» η ασφάλεια των αθλητών

- Σχετικά με την υγεία των αθλητών τι γίνεται;

- «Από την πλευρά του σωματείου, ό,τι είναι δυνατόν γίνεται».

- Υπάρχει ασφάλεια 100% για την υγεία τους;

- «Από κάθε παιδί ζητάμε ιατρική εξέταση».

- Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

- «Ναι, αλλά ποιος όμως θα καλύψει τα χρήματα για μια τέτοια εξέταση; Το σωματείο ή οι φτωχοί γονείς;»

- Αρα η ασφάλεια των αθλουμένων είναι στον αέρα. Ποιος έχει την ευθύνη γι' αυτό; Το φτωχό σωματείο ή η Ομοσπονδία και βέβαια η πολιτεία;

- «Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μας. Για το ποδόσφαιρο για τις φτωχογειτονιές του Πειραιά. Μόνο αν μπορούσαμε να μαζευτούμε όλα τα σωματεία της ΕΠΣ που είναι 180 περίπου και διεκδικήσουμε δυναμικά τα αιτήματά μας, τότε ίσως πετύχουμε κάποιες κατακτήσεις».

- Τι συμβαίνει με τους αντιπροσώπους των σωματείων στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων; Γιατί δε συμπαραστέκονται στα αιτήματά σας; Τους εξαγοράζουνε;

- «Αυτό γίνεται. Λειτουργούν με βάση τα προσωπικά τους συμφέροντα. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο το έχουν εγκαταλείψει σε μας τους μικροπαράγοντες, εμείς όμως, μόνο αγάπη έχουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε;»

Αδιαφορεί η ΕΠΟ

- Η ΕΠΟ δεν έχει κάποια επιτροπή που να ασχολείται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; Η ΕΠΟ είναι ερασιτεχνική Ομοσπονδία. Η δουλιά της είναι η ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

- «Τίποτα δεν κάνουν. Ούτε ένα πρόγραμμα δεν έχουν για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Το μόνο που κάνουν είναι να ζητάνε λεφτά από εμάς, π.χ. για την εγγραφή κάθε νέου παιδιού μάς ζητάνε 15 ευρώ. Τα ίδια και για να φύγει ένας ποδοσφαιριστής. Αλλά και για μια οποιαδήποτε υπόθεση που απασχολεί το σύλλογο για να τη συζητήσουμε στην Ομοσπονδία πρέπει να κάνουμε αίτηση μαζί με 60 ευρώ».

- Για οποιαδήποτε διαφορά σας με την Ομοσπονδία πληρώνετε, προκειμένου να γίνει συζήτηση;

- «Βέβαια. Μέσω της ΕΠΣ, η οποία κρατάει το ποσοστό της».

- Δηλαδή, από σας, τα πάμπτωχα σωματεία η ΕΠΣ και η ΕΠΟ βγάζουν χρήματα;

- «Μα δε λειτουργεί τίποτα σωστά. Κάποτε πέρασε ο Γκαγκάτσης από το γήπεδο και ήταν όλο υποσχέσεις».

- Πώς βλέπεις την πορεία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου;

- «Κατά τη γνώμη μου θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Είμαστε πολύ πίσω. Αντί να γίνει κάτι μετά το Πανευρωπαϊκό, δεν έγινε τίποτα. Τα παιδιά δεν έχουν φόρμες. Το γήπεδο είναι αφύλακτο και οι πολίτες περνάνε την ώρα της προπόνησης για να πάρουνε το τραμ, το οποίο είναι στην άλλη μεριά του γηπέδου. Είναι συνθήκες άθλησης αυτές;».

- Και όμως, μέσα από τον ΟΠΑΠ, υποτίθεται ότι μπαίνουν στον αθλητισμό δισ. ευρώ.

- «Ξέρεις ποια ήταν η προσφορά του ΟΠΑΠ προς τα ερασιτεχνικά σωματεία; Δύο μπάλες. Δεν είναι ντροπή; Κάτι πρέπει να γίνει γιατί εγώ, π.χ. δε θα αντέξω για πολύ ακόμα. Του χρόνου, αν τα πράγματα εξακολουθήσουν να είναι τα ίδια, θα παραδώσω τη σφραγίδα του Συλλόγου στην ΕΠΣ και θα πάω σπίτι μου».


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΚΕ
Συζήτηση για την έρευνα του «Ρ»

Την Τρίτη 17 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (Καραΐσκου 111), η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ παρουσιάζει την έρευνα της εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» για το πού βρίσκεται σήμερα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Η έρευνα έχει διενεργηθεί σε όλους τους δήμους του Πειραιά. Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Νίκος Γεωργόπουλος, συνεργάτης της εφημερίδας, πρώην βαλκανιονίκης, προπονητής της Εθνικής Ομάδας Στίβου και πρώην τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ. Θα παρέμβει ο Δημήτρης Σαλπέας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ: Το σωματείο «ΑΟ Καστέλας» στον Πειραιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ