ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΟΑΚΑ
Εκμετάλλευση χωρίς έλεγχο

Χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν, ιδιώτες και επιχειρηματίες συνεχίζουν να κερδοσκοπούν από την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων

Στα δυο πρόσφατα δημοσιεύματα του «Ρ» με αφορμή το οδοιπορικό στο ΟΑΚΑ η συζήτηση με τον πρόεδρο των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις Χρήστο Χριστακίδη και η αντίστοιχη με τον Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του Αθλητικού Κέντρου. Το οποίο αν και φτιάχτηκε και αυτό (όπως και τα υπόλοιπα αντίστοιχα έργα) με λεφτά του λαού κάθε άλλο παρά σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Αντίθετα λειτουργεί ως πεδίο κέρδους για ιδιώτες και τους επιχειρηματίες τους αθλητισμού που με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν μετατρέψει το χώρο σε... τσιφλίκι τους ουσιαστικά μη δίνοντας λόγο σε κανέναν, ακόμα και για θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις τους. Και σε αυτή την περίπτωση τα προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι ξεκομμένα από τη γενικότερη πολιτική που αφορά τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και θέλει τη δικομματική διακυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να τα παραδίδει στους επιχειρηματίες. Από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η τότε κυβέρνηση είχε στο μυαλό της την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Και με αυτή τη λογική χωροθετήθηκαν τα έργα και επιλέχθηκε η μορφή των μεγάλων, σταθερών και μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων που εκτόξευσαν το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη. Η επιλογή αυτή δεν εξυπηρετούσε μόνο τους εργολάβους που ανέλαβαν την κατασκευή τους, αλλά και τη μετά-Ολυμπιακή εκμετάλλευση. Πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει εάν γίνονταν μικρότερες προκατασκευασμένες εγκαταστάσεις.

Κλειστές για τον λαό

Η απουσία ελέγχου οδηγεί ακόμα και στην αλλαγή χρήσης των χώρων προς όφελος των ιδιωτών και επιχειρηματιών (φωτ. από το κομμάτι του κλειστού προπονητηρίου που έχει μεταβληθεί σε σχολή μπιτς-βόλεϊ)
Η απουσία ελέγχου οδηγεί ακόμα και στην αλλαγή χρήσης των χώρων προς όφελος των ιδιωτών και επιχειρηματιών (φωτ. από το κομμάτι του κλειστού προπονητηρίου που έχει μεταβληθεί σε σχολή μπιτς-βόλεϊ)
Την ίδια ώρα που οι συνοικίες γύρω από το ΟΑΚΑ στενάζουν από την ολοένα και αυξανόμενη τσιμεντοποίησή τους, που τα εμπορικά κέντρα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια κι έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνονται και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, που τα τοπικά σωματεία μετατρέπονται σε... Τσιγγάνους για να βρουν χώρους άθλησης, τα 1.200 στρέμματα των αθλητικών του εγκαταστάσεων παραμένουν κλειστά για το λαό και τη μαζική άθληση. Αντίθετα είναι ορθάνοικτα για τις ορέξεις των επιχειρηματιών ή τις ανάγκες των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, που τα χρησιμοποιούν και μάλιστα και στις δυο περιπτώσεις με συμβάσεις παραχώρησης ή όρους ευνοϊκούς γι' αυτές. Σε αυτό συμβάλει βέβαια και η απουσία ουσιαστικού ελέγχου από τις διοικήσεις του σταδίου (παλιότερες κα νέες) οι οποίες ουσιαστικά είναι θεατές στα γεγονότα.

Κέρδη... χωρίς έλεγχο

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο αυτή τη στιγμή είναι η παραχώρηση των εγκαταστάσεων, φυσικά με ευνοϊκές συμβάσεις, σε επιχειρηματίες οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αλλάζουν και τη χρήση τους, ενώ από την άλλη, στην ουσία, δε δίνουν λόγο σε κανέναν ακόμα και για τις υποχρεώσεις που έχουν προς το ΟΑΚΑ. Η απουσία οικονομικών ελέγχων από τη διοίκηση προς αυτούς, η έλλειψη διαφωτιστικών οικονομικών στοιχείων ή τα αντίστοιχα για ό,τι ορίζει η σύμβαση, που θέλουν πολλές από αυτές να είναι τελείως κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρηματιών, είναι σήμερα τα κομμάτια που συνθέτουν το σκηνικό στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αττικής. Μέσω του οδοιπορικού του «Ρ» στις εγκαταστάσεις αποκαλύφθηκαν οι περιπτώσεις τμήματα των κλειστών προπονητηρίων να έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες οι οποίοι τα λειτουργούν ως πριβέ γυμναστήριο, ως ιδιωτικό χώρο για μαθήματα μπιτς-βόλεϊ, ως σχολήπολεμικών τεχνών ή ως αίθουσα εκδηλώσεων. Ανάλογα τμήματα έχουν δοθεί και στο χώρο του κολυμβητηρίου όπου λειτουργεί ιδιωτική σχολή χορού, και από το ποδηλατοδρόμιο όπου υπάρχει αντίστοιχη σχολή καράτε. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και την εκμετάλλευση από ιδιώτη των 10 γηπέδων τένις που ουσιαστικά ήταν από τις πρώτες εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν το 2006. Σε μερικές περιπτώσεις η νέα διοίκηση του ΟΑΚΑ αγνοεί τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, ενώ σε κάποιες άλλες ο ιδιώτης είναι εξαφανισμένος όσον αφορά το κομμάτι των υποχρεώσεών του.

Ανεξέλεγκτοι οι επιχειρηματίες του αθλητισμού

Η εκμετάλλευση του κεντρικού σταδίου από τις ΠΑΕ ΠΑΟ και ΑΕΚ περιλαμβάνει και το δικαίωμα στους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου να... αυτοελέγχονται όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους
Η εκμετάλλευση του κεντρικού σταδίου από τις ΠΑΕ ΠΑΟ και ΑΕΚ περιλαμβάνει και το δικαίωμα στους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου να... αυτοελέγχονται όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους
Ενα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα στο ΟΑΚΑ είναι η χρήση των εγκαταστάσεων από τις ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ και τις αντίστοιχες ΚΑΕ που αφορούν το μπάσκετ. Σ' αυτές τις εταιρείες θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρέχεται και το δικαίωμα να... αυτοελέγχονται για την εικόνα που θα πρέπει να παρουσιάσουν προς τη διοίκηση του ΟΑΚΑ όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους. Παρ' όλα αυτά όμως, τα φέσια δε λείπουν...

Σε πρόσφατη ενημέρωσή της προς τον γγΑ Παναγιώτη Μπιτσαξή, η πρόεδρος του ΟΑΚΑ κ. Ζαφειροπούλου φανέρωσε τα χρέη των αθλητικών εταιρειών. Σύμφωνα με τα όσα έδωσε στη δημοσιότητα, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός οφείλει ένα ποσό της τάξεως των 487.530 ευρώ, τα όποια -όπως είπε- έχουν απαιτηθεί και έχει συμφωνηθεί διακανονισμός, ενώ αντίθετα η ΠΑΕ ΑΕΚ οφείλει ποσό 1.187.250 ευρώ, το οποίο μάλιστα λόγω των διοικητικών προβλημάτων της εν λόγω ΠΑΕ βρίσκεται στον αέρα. Πάντως ας σημειωθεί ότι βάσει των συμβάσεων το ενοίκιο των ΠΑΕ προς το ΟΑΚΑ προκύπτει ανάλογα με ένα ποσοστό από τα εισιτήρια τα οποία ορίζονται (στη σύμβαση) σε μια τιμή. Ωστόσο είναι γνωστό ότι σε κάθε αγώνα υπάρχουν διαφορετικές τιμές στα εισιτήρια σε κάθε θύρα, αλλά αυτό ουδόλως πειράζει τους αρμοδίους. Για το κλειστό του ΟΑΚΑ, η κ. Ζαφειροπούλου υποστήριξε πως η ΚΑΕ Παναθηναϊκός οφείλει 397.000 ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι «πράσινοι» χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις χωρίς να έχει υπογραφεί κάποια σχετική σύμβαση. Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, συνολικά για το ΟΑΚΑ, οι οφειλές από όλους ανέρχονται στα 8 εκατ. ευρώ.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ