ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παζάρια με ... σκαμπανεβάσματα

Τα διαρκή παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη συνεχίστηκαν και αυτή τη βδομάδα, καταγράφοντας την προσπάθεια από τις δύο εμπόλεμες πλευρές του Σάρατζ και του Χάφταρ, που έχουν «πλάτες» σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, να επιτευχθεί ένας νέος συμβιβασμός με διακύβευμα τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας, όπως και τα τελευταία τουλάχιστον 9 χρόνια από την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση.

Η συμφωνία των διαπραγματευτικών ομάδων, στις αρχές της βδομάδας στην πόλη Χουργκάντα της Αιγύπτου, σε μια διαδικασία μελλοντικής ανταλλαγής αιχμαλώτων προκάλεσε ικανοποίηση σε αξιωματούχους του ΟΗΕ και των ΗΠΑ. Ωστόσο, το παζάρι δεν είναι καθόλου εύκολο. Στην πόλη Μπουζνίκα του Μαρόκου οι δύο πλευρές διαφώνησαν προς το παρόν να προχωρήσουν σε έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων, καθώς το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο (της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ στην Τρίπολη, που στηρίζουν η Τουρκία, το Κατάρ, η Ιταλία και αναγνωρίζει η «διεθνής κοινότητα») και το Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, των δυνάμεων του Χάφταρ, τον οποίο στηρίζουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία και έμμεσα η Ρωσία, δεν τα βρήκαν στην ατζέντα των θεμάτων που θα έμπαιναν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Στο φόντο αυτών των παζαριών με τα διάφορα σκαμπανεβάσματα, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι πρωτοκολλήθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο με ημερομηνία 30/9/2020 στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του άρθρου 102 της Χάρτας του ΟΗΕ.

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Εν μέσω πανδημίας και διεύρυνσης των προβλημάτων του λαού

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι νόσησε και ο Τραμπ

Από την τηλεμαχία των δύο υποψηφίων
Από την τηλεμαχία των δύο υποψηφίων
Την ώρα που η πανδημία στις ΗΠΑ σαρώνει (τα κρούσματα φτάνουν τα 7,5 εκατομμύρια και οι νεκροί ξεπερνάνε τις 213.000) και λειτουργεί ως καταλύτης και επιταχυντής στην καπιταλιστική κρίση, σημάδια της οποίας προϋπήρχαν, εξελίσσεται και η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα. Οι δύο διαχειριστές του συστήματος, τα κόμματα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών και οι υποψήφιοί τους αντίστοιχα, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, που ευθύνονται για την κατάντια του δημόσιου συστήματος Υγείας, την όξυνση των ανισοτήτων και των ρατσιστικών αστυνομικών επιθέσεων σε Αφροαμερικανούς, τα εκατομμύρια των φτωχών και των ανέργων, επιδίδονται σε μια κοκορομαχία αποπροσανατολισμού. Οι όποιες αντιθέσεις τους αφορούν ζητήματα διαχείρισης, με πιο χαρακτηριστικά την καταστροφική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας ή τη ρατσιστική κρατική βια (όπου οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να καρπωθούν τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια) και ταυτόχρονα εκφράζουν συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου, όπως δείχνει το θέμα της «πράσινης ανάπτυξης» ή η συμμετοχή ή μη σε διεθνείς Συμφωνίες π.χ. αυτή του Παρισιού για το Κλίμα.

Το γεγονός αυτό, ότι αντιπαρατίθενται σε κάποια ζητήματα και την τακτική, φάνηκε και στη λεγόμενη τηλεμαχία της Τετάρτης, που χαρακτηρίστηκε από μια συζήτηση επιπέδου χαμαιτυπείου με προσωπικές ύβρεις και ειρωνεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ανακοινώθηκε την Παρασκευή το πρωί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, μπήκαν σε καραντίνα, καθώς επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκαν από κορονοϊό, ένα 48ωρο μετά την πρώτη τηλεμαχία στο Κλίβελαντ του Οχάιο και αφού είχε διαπιστωθεί κρούσμα σε συνεργάτιδα του Λευκού Οίκου. Η ασθένεια του Τραμπ αναμένεται να επηρεάσει την εκλογική εκστρατεία του, αφού ήδη ανακοινώθηκαν αναβολές σε συγκεντρώσεις, πέρα από τα σχόλια σχετικά με τις πρότερες ανεύθυνες τοποθετήσεις του Τραμπ σχετικά με τον κορονοϊό, όπως και τους πτωτικούς δείκτες που παρατηρήθηκαν στα χρηματιστήρια.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, αυτές καταγράφουν διαφορά περίπου έξι ποσοστιαίων μονάδων του Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο με δεδομένο ότι σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ Πρόεδρος αναδεικνύεται αυτός που έχει τους περισσότερους εκλέκτορες, που καθορίζονται ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε πολιτείας (και όχι απαραίτητα τις περισσότερες ψήφους στην κάλπη), η αναμέτρηση είναι ανοικτή. Σε κρίσιμες πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Αριζόνα και η Πενσιλβάνια, ανάμεσα σε άλλες, οι διαφορές μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ είναι οριακές. Τυχαία δεν είναι ακόμη η πρόβλεψη - προειδοποίηση του Τραμπ ότι λόγω της επιστολικής ψήφου μπορεί να πάρει πολλές βδομάδες ή και μήνες μέχρις ότου επιβεβαιωθεί ο νικητής των εκλογών.

Επαφές Πομπέο σε Ιταλία και Βατικανό

«Η Ιταλία παραμένει ισχυρά αγκυροβολημένη στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με τις οποίες μας ενώνουν κοινές αξίες και συμφέροντα. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, στηρίζουμε τη Συμμαχία και πιστεύουμε έντονα στις αξίες που μοιραζόμαστε με τις δυτικές δημοκρατίες». Αυτά δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Ρώμη υποδεχόμενος τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, προσθέτοντας πως «είναι προφανές ότι μια δυναμική χώρα, όπως η δική μας, είναι ανοιχτή σε νέες επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες».

Φτάνοντας στην Ιταλία, ο Πομπέο συνέχισε την περιοδεία που ξεκίνησε από την Ελλάδα, με βασικό θέμα την «αντιμετώπιση» της Κίνας. Καθόλου τυχαία, στη διάρκεια των επαφών του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέστησε στην κυβέρνηση Κόντε την προσοχή για τις σχέσεις με την Κίνα, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τα δίκτυα επικοινωνιών 5G αλλά και την τύχη πολλών ιταλικών λιμανιών (που κινεζικά κεφάλαια ιεραρχούν ψηλά στις επενδύσεις τους), μιλώντας για ζητήματα «ασφάλειας» που ...«απειλεί το ΚΚ Κίνας».

Σημειωτέον, το πρόγραμμα του Πομπέο περιλάμβανε και επαφές στο Βατικανό, όπου τελικά όμως δεν συνάντησε τον πάπα Φραγκίσκο. Μιλώντας σε εκδήλωση για τις «θρησκευτικές ελευθερίες», ζήτησε από τον πάπα «να δείξει θάρρος» σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των θρησκευτικών διώξεων, κυρίως στην Κίνα. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το Βατικανό έχει ενοχληθεί από τις ανοιχτές παρεμβάσεις με τις οποίες η Ουάσιγκτον ζητά να μην ανανεώσει συμφωνία με την Κίνα που του επιτρέπει να ορίζει καθολικούς επισκόπους στη χώρα. Την Παρασκευή ο Πομπέο έφτασε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη γειτονιά μας.

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Σχεδιάζουν συνομιλίες για συνοριακές διαφορές

Σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση έναρξης ερευνών από διεθνή μονοπώλια για την αξιοποίηση νέων πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Λιβάνου και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται η απόφαση των δύο χωρών να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διμερών μεθοριακών διαφορών σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη, που ανακοινώθηκε επίσημα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, χαιρετίστηκε από αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, με πρώτο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που εκτίμησε πως πρόκειται για «ιστορική» απόφαση - αποτέλεσμα τριετών προσπαθειών των ΗΠΑ.

Ισραηλινές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 12 Οκτώβρη στη νότια μεθοριακή πόλη του Λιβάνου, Νακούρα, με μεσολαβητή υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNFIL) και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Μέσης Ανατολής, Ντέιβιντ Σένκερ. Ανέφεραν επίσης πως επικεφαλής της ισραηλινής πλευράς διαπραγματευτών θα είναι ο υπουργός Ενέργειας, Γουβάλ Στάινιτς.

Η έναρξη αυτής της διαπραγμάτευσης έρχεται σε μια περίοδο και άλλων παράλληλων εξελίξεων, όπου σειρά αραβικών χωρών (Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.) προχωράνε σε συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, και ενώ αυτό μαζί με τις ΗΠΑ και το λεγόμενο «σχέδιο του αιώνα» επιχειρούν με την κατοχύρωση της βάρβαρης κατοχής να σφίξουν κι άλλο τη «θηλιά» στον Παλαιστινιακό λαό και το δίκαιο αίτημά του για ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ