ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Νοέμβρη 2015
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων για έλεγχο αγορών και πρώτων υλών διαμορφώνουν σύνθετες συνθήκες, περιπλέκοντας τον οξυμένο ανταγωνισμό των μονοπωλίων και τους κινδύνους που αυτοί συνεπάγονται για τους λαούς σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το ζήτημα των ενεργειακών πόρων της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς τους, οι άξονες και συμμαχίες που δημιουργούνται, όπως ο άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, τόσο στην Ενέργεια, όσο και στη στρατιωτική συνεργασία με κοινές ασκήσεις ή η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου επίσης στην Ενέργεια, με έντονη την ανάμειξη του αμερικάνικου παράγοντα, επιβεβαιώνουν αυτό τον ανταγωνισμό.

Οι αστικές τάξεις των ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ, της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, άλλων δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής, με τις κινήσεις τους, τις επεμβάσεις τους, προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά τους, σκορπώντας τη φτώχεια, τη δυστυχία και την προσφυγιά.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διευρύνεται το «διεθνές ενδιαφέρον»

Αυξάνεται η «κινητικότητα» γύρω από ένα ζήτημα που έχει το δικό του αντίκτυπο σε ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί τον περασμένο Ιούλη: Το καλό κλίμα στρώνει έδαφος για έναν «οδυνηρό συμβιβασμό»

Associated Press

Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί τον περασμένο Ιούλη: Το καλό κλίμα στρώνει έδαφος για έναν «οδυνηρό συμβιβασμό»
Ακόμα πιο σκληρά θα είναι τα «παζάρια» που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα γύρω από το Κυπριακό που εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε «μοχλό» προώθησης ευρύτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων.

Τόσο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, όσο και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, επισημαίνουν με διάφορους τρόπους την «ανάγκη» να βρεθεί άμεσα «λύση», αναπαράγοντας γνώριμα ψευτοδιλήμματα («άμα δε λυθεί τώρα το Κυπριακό δε θα λυθεί ποτέ» κ.τ.λ.) για να συναινέσει ο λαός στα νέα διχοτομικά σχέδια. Από τη μεριά της, η κυπριακή αστική τάξη αναζητά ανταλλάγματα και η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για έναν «οδυνηρό συμβιβασμό», για τον οποίο μίλησε πρόσφατα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Οδηγός των διαπραγματεύσεων παραμένει το «Κοινό Ανακοινωθέν» της 11ης Φλεβάρη 2014, όπου ρητά γίνεται λόγος για δύο «συνιστώντα κράτη», που «θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», ετοιμάζεται δηλαδή η επίσημη διχοτόμηση του νησιού.

Ισως δεν είναι τυπική η απόφαση να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο οι συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί, σε μια περίοδο που διευρύνεται το «ενδιαφέρον» όλο και περισσότερων δυνάμεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως φάνηκε ειδικά στις διπλωματικές επαφές που έχουν γίνει από την τελευταία ΓΣ του ΟΗΕ (όπου και ο Ακιντζί είχε μια σειρά συναντήσεις ουσιαστικά ως αρχηγός κράτους). Επιπλέον, διάφορα δημοσιεύματα αναφέρονται στη συγκρότηση Ομάδων Εργασίας που μελετούν τις συνθήκες για μια νομισματική μετάβαση σε ευρώ στο βόρειο τμήμα του νησιού, αναζητούν «χρηματοδότες» της λύσης (στην εύρεση των οποίων εμπλέκεται προσωπικά και ο ίδιος ο Αϊντε) κ.τ.λ.

Νέα ένταση στις διαπραγματεύσεις δίνει σίγουρα η απόφαση της ΕΕ να εξασφαλίσει τη «συνεργασία» της Αγκυρας για τη «συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών». Στο πλαίσιο αυτό, αξιωματούχοι όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έστειλαν αντίστοιχα διάφορα μηνύματα, όπως ότι πρέπει να οργανωθεί «η ενταξιακή διαδικασία (της Τουρκίας) πιο δυναμικά», αλλά και ότι «οφείλουμε τώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα διαβήματα αλληλεγγύης με την Τουρκία». Η Λευκωσία αρχικά εμφανίστηκε ανήσυχη για αυτή την «προσέγγιση» ΕΕ - Τουρκίας, στη συνέχεια έσπευσε να ενισχύσει αυταπάτες ότι οι προβληματισμοί της θα γίνουν κατανοητοί και τελικά επιβεβαίωσε ότι είναι ήδη έτοιμη για την ένταση του παζαρέματος και επανέφερε τα αιτήματα για άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών για τα κυπριακά πλοία, επιστροφή της Αμμοχώστου και των Βαρωσίων (που αφορούν σημαντικά επενδυτικά «φιλέτα») και άλλα που «θα επέτρεπαν στη Λευκωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο ανοίγματος» κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ευέλικτες» οι κινήσεις των ιμπεριαλιστών

Μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων ανταγωνισμών που κλιμακώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο και την αναζήτηση «εναλλακτικών» ενεργειακών προμηθευτών και δρόμων μεταφοράς υδρογονανθράκων, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσουν την τακτική τους ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η διάθεση πολλών, όπως και της Βρετανίας, για αλλαγή του καθεστώτος των «εγγυήσεων» (που είναι κληρονομιά των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959) δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αιτία ανακούφισης για τον κυπριακό λαό, όπως προσπαθεί να πείσει, τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, είχε δηλώσει στις αρχές του Οκτώβρη ότι «είμαστε εντελώς ευέλικτοι αναφορικά με το μελλοντικό μας ρόλο και τη σχέση με την Κύπρο», εξηγώντας έτσι ότι η χώρα του δεν παραιτείται από τα ευρύτερα πλεονεκτήματα που, εδώ και δεκαετίες, της διασφαλίζει ο ρόλος της στην Κύπρο, και μέσα από τις στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί εκεί, για τις οποίες φυσικά δε συζητά καμιά αλλαγή «καθεστώτος»...

Το πόσο περίπλοκες μπορεί να είναι οι εξελίξεις και το πόσο σφοδρά μπορεί να εκδηλωθούν οι αντιθέσεις φαίνεται και στο εύρος των «διεθνών παραγόντων» που εκδηλώνουν το «ενδιαφέρον» τους. Εκτός από τη Βρετανία, οι ΗΠΑ διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία τη διάθεσή τους να «συμβάλουν» με τον «καλύτερο δυνατό τρόπο», τονίζοντας επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν στη συνεργασία με την Κύπρο τόσο στον τομέα της Οικονομίας όσο και στον τομέα της «Ασφάλειας», όπως επισήμανε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της και η νέα πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι.

Την ίδια στιγμή, «ενδιαφέρον» για το ρόλο της Κύπρου εκφράζει όλο και πιο συχνά και η Κίνα, την οποία επισκέφτηκε πρόσφατα ο Κύπριος Πρόεδρος, όντας μάλιστα ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που πήρε μέρος στην Ειδική Σύνοδο Ασιατικών Πολιτικών κομμάτων που οργάνωσε το ΚΚ Κίνας, με θέμα «Νέα οπτική για το Δρόμο του Μεταξιού: Νέα δράση για Κοινή Ανάπτυξη» (τις ίδιες μέρες που στις Βρυξέλλες γινόταν Σύνοδος Κορυφής) και σημειώνοντας ότι η Κύπρος «μπορεί να καταστεί ένας ενεργός παίκτης στην προώθηση των αξιών της πρωτοβουλίας για το Δρόμο του Μεταξιού» (σ.σ. Ενεργειακές και εμπορικές διαδρομές σύνδεσης Ανατολής - Δύσης που προωθεί η Κίνα).

Ακόμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς τους «διαύλους» συνεργασίας και με τη Ρωσία. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια που ο Αναστασιάδης είχε υπογράψει στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα τον περασμένο Φλεβάρη προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών Ευρωπαίων, π.χ. στη Βρετανία χαρακτηρίστηκε «ανησυχητική και απογοητευτική».

Σπεύδει και η ελληνική αστική τάξη

Ολα τα παραπάνω αποτυπώνουν την έντονη «κινητικότητα» γύρω από μια «εκκρεμότητα» που οι ιμπεριαλιστές συνδέουν με τη «σταθερότητα», η οποία θα επιταχύνει μια σειρά μονοπωλιακές επενδύσεις, πάνω στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συνδέονται και με την προώθηση γεωπολιτικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, ανακατατάξεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιδρούν στη συνολικότερη αναμέτρηση π.χ. των ΗΠΑ με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, το «πάτημα» στην κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής για την οποία «κονταροχτυπιούνται» όλο και περισσότερες δυνάμεις. Ειδικό βάρος έχουν και οι σχεδιασμοί γύρω από την Ενέργεια, στους οποίους συμμετέχουν «έντονα» και ισχυρές δυνάμεις όπως το Ισραήλ. Ειδικά τα «παζάρια» γύρω από τον ενεργειακό «άξονα» Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ αποκτούν ξεχωριστή σημασία για ευρύτερες «ισορροπίες».

Τέλος, η πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, στην Κύπρο έρχεται να αναδείξει και τις αξιώσεις με τις οποίες η ελληνική αστική τάξη θέλει να εμπλακεί στους αντιλαϊκούς συμβιβασμούς που ετοιμάζονται. Το Κυπριακό «σήμερα θεωρείται ως ένα ζήτημα που πράγματι πρέπει να συζητηθεί», επισήμανε ο Ελληνας υπουργός, που, μιλώντας για το «αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων», ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η τακτική με την οποία θα εκφραστούν οι σχεδιασμοί θα είναι διαφορετικοί. Οχι όμως ως προς τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετούν. Μόνο ως προς τα βήματα με τα οποία θα ξετυλιχθούν τα επόμενα αντιλαϊκά σχέδια.


Α. Μ.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Η λαϊκή οργή φουντώνει

«Ωρολογιακή βόμβα» μεγάλης ισχύος που απειλεί να σκάσει θυμίζουν, όσο περνά ο καιρός, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε Λωρίδα της Γάζας, Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς δεν περνά ούτε μέρα δίχως την τρομοκρατία των ισραηλινών κατοχικών αρχών και των Εβραίων εποίκων. Τρομοκρατία που ξεσηκώνει ακόμη και τις... πέτρες, αφού από τις αρχές έως τέλη Οκτώβρη η λίστα θανάτου από τις σφαίρες των κατοχικών δυνάμεων με θύματα Παλαιστίνιους εφήβους, νέους και βρέφη ξεπερνούσε τους 60... Ενα από τα τελευταία θύματα αυτής της μαύρης λίστας ήταν ο Παλαιστίνιος, Ραμαντάν Μοχάμαντ Φαϊσάλ Θαουάμπτα, που ξεψύχησε το απόγευμα της Παρασκευής σε ηλικία μόλις οκτώ μηνών από δύσπνοια όταν μπήκε στο σπίτι του, από ανοικτό παράθυρο, δακρυγόνο Ισραηλινών στρατιωτών...

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «νομιμοποίησε» και άλλους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, παρέδωσε μετά από έναν μήνα τα άψυχα κορμιά πέντε εφήβων ηλικίας από 15 έως 18 ετών που είχαν σκοτωθεί από σφαίρες του Ισραηλινού στρατού, και κήρυξε...«κλειστή στρατιωτική ζώνη» συνοικίες της κεντρικής Χεβρώνας επειδή μέσα στις τελευταίες βδομάδες σημειώθηκαν 13 επιθέσεις Παλαιστινίων σε Ισραηλινούς με μαχαίρια... Ομως αυτό ήταν το πρόσχημα. Η αιτία ήταν η μαζική διαδήλωση χιλιάδων Παλαιστινίων της πόλης, που είχε γίνει νωρίτερα χτες το πρωί, μετά από την άδικη δολοφονία ενός ακόμη εφήβου υπό το πρόσχημα πως αποπειράθηκε τάχα να επιτεθεί σε Ισραηλινό στρατιώτη με μαχαίρι.

Οι ισραηλινές αρχές, κυριολεκτικά ανενόχλητες, δεδομένης και της προσοχής που ρίχνουν διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Συρία, κλιμακώνουν την καταπίεση και την τρομοκράτηση του παλαιστινιακού λαού, επιδιώκουν να επιβάλουν τετελεσμένα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν ευρύτεροι σχεδιασμοί, που αφορούν και τη θέση των ισραηλινών μονοπωλίων σε μια πλούσια ενεργειακή περιοχή.

Σχέδιο στον ΟΗΕ

Στο περιθώριο αυτής της αφόρητης κατάστασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ν. Ζηλανδίας και Νεοζηλανδός πρέσβης (που ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προωθεί, από την αρχή της βδομάδας, σχέδιο απόφασης με στόχο την άσκηση πιέσεων για την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών μετά από απραξία 17 μηνών. Το σχέδιο απόφασης, διαφοροποιείται σχετικώς, από άλλα, αφού αποφεύγει να εξισώσει το θύμα με τον θύτη, καλώντας κυρίως την ισραηλινή πλευρά να απόσχει από «προκλητικές ενέργειες, όπως εκείνες που απειλούν το ιστορικό καθεστώς στους ιερούς χώρους της Ιερουσαλήμ, η οικοδόμηση νέων εβραϊκών εποικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη, η κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων στα κατεχόμενα», ώστε να αρχίσουν οι άμεσες συνομιλίες «στο πλαίσιο ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος».

Το σχέδιο απόφασης προκάλεσε σε πρώτη φάση την έντονη αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, που το χαρακτήρισε «καταστροφικό» γιατί, τάχα, δεν ασκεί άμεσα πιέσεις στον «Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς να δεχθεί το αίτημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού για διμερή συνάντηση». Δεν προβλέπεται, ωστόσο, να έχει ιδιαίτερη τύχη, αφού το δίκαιο του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη, ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα μπορεί να κερδηθεί μόνον με περισσότερο αγώνα και διεθνή αλληλεγγύη και όχι με αποφάσεις του ΟΗΕ.


Δ. Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ