ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«AMAZON»
«Εξυπνα βραχιολάκια» για πιο παραγωγικούς εργαζόμενους

Κατάστημα της «Amazon» στο Σιάτλ των ΗΠΑ

Copyright 2017 The Associated

Κατάστημα της «Amazon» στο Σιάτλ των ΗΠΑ
ΡΩΜΗ.--

Τις συνθήκες σκλαβιάς που συνεπάγεται για τους εργαζόμενους ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και το κυνήγι του κέρδους, αναδεικνύει το παράδειγμα του αμερικάνικου μονοπωλίου ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου της «Amazon», που πριν μερικές μέρες πήρε οριστικά την τελική έγκριση για μια «ευρεσιτεχνία» με την οποία θα ελέγχει το προσωπικό της και θα το ...επαναφέρει στους επιθυμητούς ρυθμούς εργασίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το λεγόμενο «έξυπνο ηλεκτρονικό βραχιολάκι» που η εργοδοσία θα φοράει στους εργαζόμενους, με στόχο την ακριβή και συνεχή καταγραφή κάθε κίνησης των χεριών τους και με μικρές δονήσεις εάν κριθεί πως δεν είναι «σωστή» η κίνησή τους, θα τους καθοδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση και θέση των προϊόντων, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις κινήσεις τους. Δηλαδή, ανάλογα με τη «συμπεριφορά» του εργαζόμενου, το «βραχιολάκι» θα «βοηθά να στέλνονται τα απαραίτητα μηνύματα συμμόρφωσης σε αυτόν, με μικρές ...δονήσεις, που θα τον κατευθύνουν ανάλογα με το τι χρειάζεται να κάνει για να διορθώσει τις κινήσεις του».

Το «έξυπνο βραχιολάκι» πρόκειται να εφαρμοστεί πλατιά σε μονάδες της εταιρείας στην Ιταλία. Οπως εξηγούσαν στελέχη της «Amazon» σε διεθνή και ιταλικά ΜΜΕ, μέσα από την αποστολή «ραδιοκυμάτων» που το «βραχιόλι» θα στέλνει και θα λαμβάνει, θα εντοπίζεται πολύ συγκεκριμένα η τοποθεσία ενός εργαζόμενου και ο τρόπος που δουλεύει και βρίσκει προϊόντα. Ετσι - σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ και τις επισημάνσεις των στελεχών της εταιρείας - «αυτή η προσέγγιση θα μειώσει την ανάγκη για ενέργειες που καταναλώνουν παραπάνω χρόνο, όπως το πάτημα ενός κουμπιού ή το σκανάρισμα ενός μπαρκόουντ».

Από τη μεριά της, η εταιρεία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι τα τελευταία 20 χρόνια ο όμιλος έχει εισάγει «διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες για να υποστηρίξει τους εργαζόμενούς μας στη διάρκεια του ωραρίου τους και για να καταστήσει πιο εύκολες και αποτελεσματικές τις διαδικασίες της εργασίας τους».

Επί της ουσίας, οι εφαρμογές της τεχνολογίας (ψηφιακή εποχή, ρομποτική κ.λπ.) που ήδη μεγάλοι μονοπωλιακοί χρησιμοποιούν, οδηγεί από τη μια σε απώλεια θέσεων εργασίας και από την άλλη σε ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αυτό συμβαίνει γιατί μπαίνουν στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους και δεν αξιοποιούνται υπέρ των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, όπως θα μπορούσε να κάνει μια κοινωνία και οικονομία, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, που βάζει ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της σημερινής εποχής.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Δημοψήφισμα - ένδειξη της ενδοαστικής διαπάλης

Την Κυριακή 4 Φλεβάρη, πραγματοποιείται στον Ισημερινό δημοψήφισμα με 7 ερωτήματα, το οποίο προκάλεσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Λένιν Μορένο, που αναδείχτηκε στην εξουσία τον Απρίλη του 2017 ως πρώην αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Προέδρου, Ραφαέλ Κορέα, και εκλέχτηκε με την εκλογική συμμαχία «Μέτωπο Ενωμένοι» με κορμό τη «Συμμαχία για τη χώρα» («Alianza pais»), το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που ίδρυσε ο Κορέα με τη λεγόμενη «επανάσταση των πολιτών». Ομως, ο Μορένο πολύ νωρίς ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση, επήλθε διάσπαση στη «Συμμαχία» και το πρόγραμμά του μιλάει για «διορθώσεις» και άνοιγμα στον «ελεύθερο κόσμο». Αυτό το ακόμα πιο απροκάλυπτα φιλομονοπωλιακό πρόγραμμα επιχειρείται να εξυπηρετηθεί και με το δημοψήφισμα, που έχει γίνει «κόκκινο πανί» για τον Κορέα και τις δυνάμεις που τον στήριξαν, κατηγορώντας τον Μορένο για «προδοσία», ενώ ίδρυσαν και νέο κόμμα, το Κίνημα Επανάστασης των Πολιτών. Μάλιστα, ο Κορέα που είχε αποσυρθεί μετά την παρέλευση της προεδρίας του στο Βέλγιο, έχει επιστρέψει τις τελευταίες μέρες στον Ισημερινό και ηγείται της καμπάνιας του «Οχι» στις προτάσεις του Μορένο.

Αιχμή της αντιπαράθεσης είναι βασικά τρία από τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος. Το ν.2 αφορά στην κατάργηση της χωρίς όριο δυνατότητας επανεκλογής του Προέδρου το ν.3 την αλλαγή της του συμβουλίου συμμετοχής των πολιτών, που αφορά στο όργανο που είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των εκλογών και το ν.6.την κατάργηση του νόμου για τη γη (που υποτίθεται απέτρεπε την κερδοσκοπία στις αγοραπωλησίες γης και ακινήτων).Ενώ ο Μορένο επιχειρηματολογεί υπέρ των αλλαγών, που θα «αναζωογονήσουν την οικονομία» και «θα προστατεύσουν καλύτερα το περιβάλλον», ο Κορέα κάνει λόγο για αντισυνταγματικό δημοψήφισμα, που δεν πήρε τη σύμφωνη γνώμη του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στο δεύτερο ερώτημα κατηγορείται η κυβέρνηση του Μορένο ότι αν δεν επιτρέπεται η κατάθεση υποψηφιότητας χάνεται η δυνατότητα να εκλέγονται κάποιοι ικανοί ηγέτες. Στο τρίτο ερώτημα καταλογίζεται στην κυβέρνηση ότι θέλει να ελέγξει την εκλογική επιτροπή και να περιορίσει τους λεγόμενους θεσμούς της «συμμετοχικής δημοκρατίας», ενώ στο έκτο ερώτημα υπάρχει η κατηγορία ότι εξυπηρετούνται οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης.

Επί της ουσίας, από την αντιπαράθεση στον Ισημερινό μπορούν να βγουν κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το μύθο των λεγόμενων «αριστερών προοδευτικών κυβερνήσεων» της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, όπως και η περίπτωση του Ισημερινού. Η λεγόμενη «επανάσταση των πολιτών», που αποτέλεσε πρότυπο για πολλές οπορτουνιστικές δυνάμεις όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά σε επανάσταση αλλά σε μια παραλλαγή του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που είναι η αυταπάτη του δήθεν ανθρώπινου καπιταλισμού. Η σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση του Κορέα, τριπλασίασε τα κέρδη του κεφαλαίου, δίνοντας κάποια ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα. Ετσι προετοίμασε στην περίοδο της χαμηλής καπιταλιστικής ανάπτυξης την εναλλαγή με ένα πιο περιοριστικό μείγμα στην οικονομική πολιτική, με μεγαλύτερο άνοιγμα στο ξένο κεφάλαιο και με αναπροσανατολισμό στις διεθνείς συμμαχίες. Αυτό επιχειρεί ο Μορένο αυτό βλέπουμε και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου τους σοσιαλδημοκράτες διαδέχονται οι νεοφιλελεύθεροι όπως σε Αργεντινή, Χιλή και αλλού.

Διατηρείται η ένταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών παραμένει η Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου Κίνα και ΗΠΑ εκδηλώνουν με κάθε αφορμή το έντονο ενδιαφέρον τους για το συσχετισμό δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό είναι και το νέο περιστατικό, που σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες κοντά στον ύφαλο Scarborough ή Huangyan Dao, ο οποίος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι και για το μεγαλύτερο μέρος του διαφιλονικεί η Κίνα με χώρες όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Αμυνας της Κίνας, Γου Κιάν, στις 17 Γενάρη το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Hopper» μπήκε παράνομα σε κινεζικά χωρικά ύδατα γύρω από τον ύφαλο. Ακολούθησε η παρέμβαση του κινεζικού αντιτορπιλικού «Huangshan», που όπως μετέδωσε και το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» «προχώρησε σε διαδικασία ταυτοποίησης του (αμερικανικού) πλοίου και προειδοποίησής του ώστε να το απομακρύνει».

Ο Γου είπε ότι «ελπίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σεβαστούν την κυριαρχία της Κίνας, τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες της περιοχής (σ.σ. για τη "σταθερότητα" στη Νότια Κινεζική Θάλασσα) και δεν θα προκαλέσουν μπελάδες από το τίποτα».

Από τη μεριά των ΗΠΑ, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν σε ΜΜΕ πως δεν ισχύουν οι κινεζικοί ισχυρισμοί περί «απομάκρυνσης» του αμερικανικού αντιτορπιλικού, σχολιάζοντας ότι «κανείς δεν απομακρύνει ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού (μας) από πουθενά» και περιγράφοντας την εμφάνιση του αμερικανικού σκάφους στην περιοχή ως τμήμα μιας επιχείρησης «αθώου περάσματος» από διεθνή ύδατα, με την επισήμανση μάλιστα ότι η Νότια Κινεζική Θάλασσα «παραμένει ανοιχτή».

ΚΟΥΒΑ
Πέθανε ο μεγαλύτερος γιος του Φιντέλ

Την 1η Φλεβάρη έδωσε τέλος στη ζωή του ο μεγαλύτερος γιος του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, Φιντέλ Κάστρο Ντίας Μπαλάρτ, σε ηλικία 68 ετών, που υπέφερε από κατάθλιψη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Cubadebate», τους τελευταίους μήνες είχε νοσηλευτεί και αυτό το διάστημα ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση. Ο εκλιπών ήταν πυρηνικός επιστήμονας με σπουδές στην ΕΣΣΔ και σημαντικές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις, και μέχρι και το θάνατό του ήταν επιστημονικός σύμβουλος στο Κρατικό Συμβούλιο της Κούβας. Ο «Φεντελίτο», που έμοιαζε πολύ με τον πατέρα του, ήταν καρπός του πρώτου γάμου του Φιντέλ, με την Μίρτα Ντίας - Μπαλάρτ, πριν την επανάσταση, που στη συνέχεια χώρισαν και εκείνη έφυγε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και ζει στην Ισπανία. Τα ανίψια της Λίνκολν και Μάριο ήταν Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, από τους ηγέτες της αντικουβανικής μαφίας. Η κηδεία ανακοινώθηκε ότι θα γίνει σε οικογενειακό κύκλο.

ΡΩΣΙΑ
Στρατιωτικά αεροσκάφη σε βάση των Κουρίλων νήσων

Ενδεικτικά των οξυνόμενων ανταγωνισμών συνολικά σε Ασία - Ειρηνικό είναι και τα μηνύματα που στέλνει διάταγμα του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με το οποίο δίνεται το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη πολεμικών αεροσκαφών σε πολιτικό αεροδρόμιο στο Ιτουρούπ των Κουρίλων νήσων (για τις οποίες διαφιλονικούν Ρωσία και Ιαπωνία).

Στρατιωτικές πηγές σημείωναν στην «Κομερσάντ» πως «αυτό δεν σημαίνει ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών σε μόνιμη βάση... Αυτό το μέτρο δείχνει ότι το αεροδρόμιο είναι έτοιμο για κάθε (ενδεχόμενη) ανάπτυξη πολεμικών αεροσκαφών για την επιτήρηση των εθνικών συνόρων». Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ενώ Μόσχα και Τόκιο δείχνουν σημαντικές προθέσεις σύσφιξης των σχέσεών τους και «αντιμετώπισης» διαφορών (συζητούν ακόμα και υπογραφή συνθήκης ειρήνης που εκκρεμεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει πάψει να ανησυχεί για τη στενή συνεργασία της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ, για τη συγκέντρωση οπλικών συστημάτων στην περιοχή, όπως τα (αμερικανικά) «Aegis» και η «αντιπυραυλική ασπίδα» THAAD.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ