ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Το μακέλεμα των Παλαιστινίων συνεχίζεται, ενώ φουντώνουν διεργασίες για την «επόμενη μέρα»

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και στον Λίβανο

«Νοσηλεία» σε νοσοκομείο στη Χαν Γιούνις...

Copyright 2023, The Associated

«Νοσηλεία» σε νοσοκομείο στη Χαν Γιούνις...
Αμέτρητους τόνους ερειπίων, με πτώματα σε προχωρημένη αποσύνθεση εγκλωβισμένα σε αυτά, άφησαν πίσω τους οι λυσσαλέοι βομβαρδισμοί που ο κατοχικός στρατός του Ισραήλ ξεκίνησε στις 26 Ιούνη στην Πόλη της Γάζας και αργά την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι «ολοκληρώθηκαν», για να εστιάσουν σε άλλες περιοχές της Λωρίδας οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις που μαίνονται εδώ και 9 μήνες.

Μόνο την Παρασκευή τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει 60 σορούς, ενώ αμέτρητες έμεναν θαμμένες σε ισοπεδωμένα σπίτια, μαγαζιά, ακόμα και σχολεία, τα οποία έγιναν στόχος βομβαρδισμών αν και λειτουργούσαν ως καταφύγια για εκτοπισμένους, που ακολουθώντας τις εντολές του ισραηλινού στρατού έφευγαν από τις γειτονιές ή τους καταυλισμούς τους προς δήθεν «ασφαλείς ζώνες»...

Σε γειτονιές όπως οι Shujaiya και Tal al Hawa ήταν δύσκολο να βρει κανείς όρθιο κτίριο. Αποκαλυπτικές δε του μελετημένου σχεδίου εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού είναι οι μαρτυρίες των γιατρών και νοσηλευτών, που μέσα σε αδιανόητες συνθήκες πασχίζουν να φροντίσουν όσους φτάνουν βουτηγμένοι στα αίματα στα λιγοστά νοσοκομεία που δεν έχουν γκρεμιστεί: Τα όπλα που χρησιμοποιεί ο κατοχικός στρατός είναι σχεδιασμένα ώστε όσοι επιβιώνουν να σακατεύονται. «Οβίδες γεμάτες με πρόσθετα μέταλλα, σχεδιασμένα έτσι ώστε να θρυμματίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια θραυσμάτων. Τραυματισμοί από θραύσματα πολύ μικρά, σε σημείο που εύκολα τα χάνει κανείς στην εξέταση, αλλά στο εσωτερικό προκαλούν τεράστια ζημιά», καταγγέλλουν.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας υπολογιζόταν ότι από τις 7 Οκτώβρη στη Λωρίδα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 38.345 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 88.295.

Στη Δυτική Οχθη ο κατοχικός στρατός κλιμάκωσε επιδρομές σε μια σειρά πόλεις, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς, δολοφονώντας εν ψυχρώ ακόμα και μικρά παιδιά, π.χ. τον 13χρονο «τρομοκράτη» Ghassan Gharib Zahran, ο οποίος πέταγε πέτρες σε στρατιώτες στην επαρχία της Ραμάλα...

Εσωτερική παλαιστινιακή υπόθεση η διακυβέρνηση μετά τον πόλεμο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στα τέλη της βδομάδας ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χοσάμ Μπαντράν, σε δήλωσή του για τις συνομιλίες που συνεχίζονταν στην Ντόχα του Κατάρ (και παράλληλα στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου είχαν σπεύσει και μια σειρά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν), είπε:

«Προτείναμε μία ακομμάτιστη κυβέρνηση, με εθνικές αρμοδιότητες, για να κυβερνήσει τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη μετά τον πόλεμο».

Πρόσθεσε ότι «η διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο αποτελεί εσωτερική παλαιστινιακή υπόθεση, στην οποία δεν θα πρέπει να υπάρξει εξωτερική παρέμβαση, και δεν πρόκειται να συζητήσουμε το θέμα της μεταπολεμικής Γάζας με οποιαδήποτε ξένη πλευρά», ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση την οποία αφορά η διαπραγμάτευση είπε ότι θα διαχειρίζεται «τις υποθέσεις της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης κατά την πρώτη μεταπολεμική φάση και θα χαράξει τον δρόμο για εκλογές». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής «Χααρέτζ», ο Μπαντράν τόνισε ότι η Χαμάς επιδεικνύει ευελιξία στις συνομιλίες αλλά επιμένει σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να ξεκινήσει μετά την εφαρμογή συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων.

Το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές, μετέδωσε ότι «Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι διαπραγματευτές» συζητούσαν το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης κατά μήκος των συνόρων Γάζας και Αιγύπτου, το οποίο «θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από την περιοχή, αν συμφωνηθεί εκεχειρία». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το σκεπτικό «είναι προφανώς να εντοπιστούν σήραγγες και να ανιχνευθούν τυχόν άλλοι τρόποι με τους οποίους θα προσπαθούσαν να περάσουν λαθραία όπλα ή ανθρώπους στη Γάζα». Συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου διέψευδαν ότι η ισραηλινή πλευρά παζάρευε αποχώρηση των στρατευμάτων της ειδικά από τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», αλλά ισραηλινά ΜΜΕ παρατηρούσαν ότι δεν φαίνεται μοιράζονται την ίδια άποψη όλα τα στελέχη της κυβέρνησης. Για παράδειγμα ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τάχθηκε ξανά υπέρ μιας «λύσης που θα σταματήσει τις απόπειρες λαθρεμπορίου όπλων και θα διακόψει τον πιθανό ανεφοδιασμό της Χαμάς,» αλλά και «θα επιτρέψει την απόσυρση των στρατευμάτων των IDF (σ.σ. "Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας") από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, «ως μέρος ενός πλαισίου για απελευθέρωση ομήρων».

Αλλος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Izzat al-Rishek, μίλησε για «ξέφρενες προσπάθειες του Νετανιάχου να προσθέσει νέες απαιτήσεις, οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν σε όλες τις προηγούμενες προτάσεις που συζητήθηκαν με τους μεσολαβητές».

Ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς στον Λίβανο, Αχμέντ Αμπντουλ - Χαντι, δήλωσε πως «θέλουμε κάτι γραπτό, για να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν (...) προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός», γιατί «ο Νετανιάχου μπορεί να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να συνεχίσει την επίθεση». Διέψευσε δε αναφορές περί αυξημένης πίεσης που δέχεται η οργάνωση στα πεδία της μάχης, και είπε ότι «δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε ξανά τη Γάζα μόνοι μας στην επόμενη φάση (...) Θέλουμε να έχουμε μια εταιρική σχέση και εθνική συναίνεση».

Σημειωτέον, ο Νετανιάχου μεσοβδόμαδα και ενώ διεξάγονταν συνομιλίες διαμήνυε ότι οποιαδήποτε συμφωνία «πρέπει να επιτρέψει στο Ισραήλ να ξαναρχίσει τις μάχες μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου» και να αποτρέψει τη «λαθραία μεταφορά όπλων» στη Γάζα από την Αίγυπτο, συμπληρώνοντας πως «ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας είναι να συνεχίσουμε να πιέζουμε τη Χαμάς με όλες μας τις δυνάμεις», για να καταλήξει ότι «η εκστρατεία θα συνεχιστεί - μέχρι τη νίκη, ακόμα κι αν χρειαστεί χρόνος».

Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο αναμενόταν την Κυριακή να αποφασίσει οριστικά για την παράταση της στρατιωτικής θητείας υποχρεωτικά στα τρία χρόνια.

Τα «γεράκια» του ΝΑΤΟ πάνω από τον λαό της Παλαιστίνης

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχολίαζε στα τέλη της βδομάδας ότι «οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και μήνες για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», αναγνωρίζοντας ότι «πρόκειται για δύσκολα ζητήματα, περίπλοκα» και ότι «υπάρχουν ακόμη χάσματα που πρέπει να γεφυρωθούν», αλλά υποστηρίζοντας: «Σημειώνουμε πρόοδο. Η τάση είναι θετική...».

Τη «σημασία για εκτόνωση» στην περιοχή παρατήρησε και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ - αλλά και ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ του G7 - επιβεβαιώνοντας και έτσι πόσο φουντώνουν τα παζάρια για την επόμενη μέρα και τις γεωπολιτικές ισορροπίες ευρύτερα στην περιοχή.

Ας καταγραφεί ακόμα ότι δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» επανερχόταν και στο ενδεχόμενο μιας «προσωρινής διακυβέρνησης» με την υποστήριξη «μετριοπαθών» αραβικών «συμμάχων».

Παρούσα στα αντιλαϊκά παζάρια έσπευσε να δηλώσει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων με συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη με τον Ισραηλινό ομόλογό του, I. Κatz, στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Το περιβάλλον του Ελληνα ΥΠΕΞ διέχεε ότι συζήτησαν «για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη να αποτραπεί η διάχυση της σύγκρουσης». Ο Γ. Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε την ανάγκη για «βιώσιμη ειρήνη», «αναβάθμιση πλήρους κλίμακας ανθρωπιστικής βοήθειας» και «απελευθέρωση όλων των ομήρων». Ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του για «πρωτοβουλίες» που τρέχουν, όπως για την «προώθηση της οικοδόμησης θεσμών και της μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής», το οποίο σημαίνει ανάμειξη στα εσωτερικά των Παλαιστινίων, και ενώ στο ενδιάμεσο έχουν κάνει με χίλιους τρόπους «πλάτες» στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Ολα αυτά ενώ η ένταση συνεχίζεται και στη μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο. Την Παρασκευή οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πλήγματα στον Λίβανο, συγκεκριμένα στις πόλεις Tire Harfa και Kfar Kila. Είχαν προηγηθεί την παραμονή πλήγματα ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε Yarin, Ramyah, al-Jebbayn, Tayr Harfa, σε «στρατιωτικές δομές», που οι IDF ανακοίνωσαν ότι αποτελούν απάντηση σε πλήγματα της Χεζμπολάχ. Η σιιτική οργάνωση από τη μεριά της ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επιτέθηκε σε ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών κοντά σε «στρατιωτική τοποθεσία» στον οικισμό Χανίτα του βόρειου Ισραήλ.

Την Τετάρτη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, διαμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσο χρειαστεί» και ότι «δεν θέλουμε να πει κανείς ότι το μέτωπό μας είναι κουρασμένο», αλλά συμπλήρωσε ότι «η Χαμάς διαπραγματεύεται για λογαριασμό και όλου του άξονα της αντίστασης» και ότι αν υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, θα σταματήσει το πυρ και η Χεζμπολάχ.

  • Σύμφωνα με το δίκτυο «Al-Masirah», που συνδέεται με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, την Παρασκευή αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έκαναν «τρεις αεροπορικές επιδρομές στο διεθνές αεροδρόμιο Al Hudaydah», στα νότια της επαρχίας Αλ Χουντάιντα. Την είδηση αναμετέδωσε και το τουρκικό «Αναντολού». Οι Χούθι είχαν αναφέρει 5 πλήγματα από ΗΠΑ και Βρετανία στην περιοχή Αλ-Σαλίφ της ίδιας επαρχίας, της Αλ Χουντάιντα, και την Πέμπτη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ