ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Με φόντο διεθνείς αντιθέσεις και διεργασίες γύρω από το καθεστώς αυτονομίας

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και πέντε μήνες

Με τη σημεία των ΗΠΑ ο αντικυβερνητικός διαδηλωτής στην Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ

Copyright 2019 The Associated

Με τη σημεία των ΗΠΑ ο αντικυβερνητικός διαδηλωτής στην Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ
Την Κυριακή 24 Νοέμβρη έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Χονγκ Κονγκ εκλογές για την ανάδειξη των 479 μελών των τοπικών συμβουλίων της περιοχής, την οποία το 1997 η Βρετανία «επέστρεψε» στην Κίνα και αυτή αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη κινεζική επικράτεια, με ειδικό όμως οικονομικό καθεστώς. Πρόκειται για τη λεγόμενη αρχή «μία χώρα - δύο συστήματα», όρος στον οποίο συμπυκνώθηκε η πολύ πιο αποφασιστική εφαρμογή και επέκταση των φιλομονοπωλιακών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο ουσιαστικά ενός συμβιβασμού από τον οποίο το Χονγκ Κονγκ αναδείχθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα, με ειδικούς οικονομικούς κανόνες, που γεννούν υψηλές προσδοκίες και σε άλλα ισχυρά μονοπώλια και όχι μόνο στα κινεζικά.

Οι εκλογές διεξάγονται ενώ στο Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούνται εδώ και πέντε μήνες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές την άγρια καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ τις τελευταίες μέρες στους δρόμους εμφανίστηκαν και Κινέζοι στρατιώτες, προς το παρόν με στόχο - όπως ανακοινώθηκε - να συμβάλουν στην «αποκατάσταση της καθαριότητας». Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με βασικό αίτημα την ακύρωση νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, σύντομα όμως αναδείχθηκε ότι βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση του βαθμού αυτονομίας της περιοχής από την κεντρική κινεζική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ακτιβιστές που πρωταγωνιστούν στις διαδηλώσεις προέρχονται από κόμματα όπως το «Demosisto», που στοχεύουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αλλάξει το καθεστώς αυτονομίας της περιοχής. Μια σειρά από δυτικές (και άλλες) δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στηρίζουν ανοιχτά τους διαδηλωτές, εκφράζοντας δήθεν ανησυχίες για το «σεβασμό των ελευθεριών» στο Χονγκ Κονγκ και προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας, που τις κατηγορεί για «ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις». Ακόμα, ερωτήματα προκαλεί η εμφάνιση διαφόρων ενόπλων (με τόξα, μολότοφ κ.λπ.) με σαφώς στρατιωτική εκπαίδευση, που εμφανίζονται ως διαδηλωτές, διεκδικώντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο π.χ. στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, που έγινε τη βδομάδα που πέρασε.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει λάβει η αντιπαράθεση για το Χονγκ Κονγκ είναι και το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία, προβλέποντας ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να ...επαληθεύεται ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί επαρκή βαθμό αυτονομίας και τότε θα διατηρούνται και τα ειδικά οικονομικά μέτρα που οι ΗΠΑ εφαρμόζουν απέναντι στο Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα, καλώντας την Ουάσινγκτον «να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά και να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου αυτά τα μέτρα να μη γίνουν νόμος», και πρόσθεσε ότι αν οι Αμερικανοί «επιμείνουν να ακολουθήσουν αυτό το λάθος μονοπάτι, η Κίνα θα λάβει ισχυρά αντίμετρα».

Οι αρμοδιότητες των περιφερειακών συμβουλίων είναι περισσότερο συμβουλευτικού χαρακτήρα, ωστόσο οι εκλογές της 24ης Νοέμβρη θεωρούνται σημαντικές, αφενός γιατί ένα μέρος περιφερειακών συμβούλων συμμετέχει και στην ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης, αφετέρου γιατί θα καταγράψουν το ύψος της δυσαρέσκειας απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση. Μάλιστα το 2020 αναμένονται και εκλογές για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου. Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ, τον τελευταίο καιρό έγιναν δημοσκοπήσεις που κατέγραψαν πως η έλλειψη ικανοποίησης απέναντι στις αρχές ανέβηκε στο 80%, από 40% που ήταν πέρυσι (έρευνα του ινστιτούτου «Pori»).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να καταγραφεί ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ εμφανίστηκε συρρικνωμένο για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (Ιούλης - Σεπτέμβρης 2019), με πολλούς να μιλούν για ύφεση. Οι αρχές συνδέουν την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης με τα «τοπικά κοινωνικά επεισόδια» και τον αντίκτυπό τους, κάνοντας λόγο για «υποτονικές οικονομικές προοπτικές» που «επιβαρύνουν την κατανάλωση και το επενδυτικό κλίμα». Αναθεώρησαν δε προς τα κάτω την πρόβλεψη για το σύνολο του 2019 (κατά 1,3%) και, επιμένοντας ότι «ο τερματισμός της βίας και η αποκατάσταση της ηρεμίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας», δηλώνουν έτοιμες για τη «διασφάλιση της σταθερότητας» με κάθε μέσο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τη Δευτέρα η άτυπη τριμερής με τον Γκουτέρες

Ατυπη τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη στο Βερολίνο, ανάμεσα στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα ποικίλουν, ωστόσο κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι αν ξεκινήσει νέος επίσημος γύρος διαπραγματεύσεων, αυτός πρέπει να βασιστεί σε προηγούμενες αποφάσεις για την οριστική διχοτόμηση του νησιού, αλλά και για τη βαθύτερη εμπλοκή διεθνών λυκοσυμμαχιών (ΕΕ, ΟΑΣΕ, ακόμα και ΝΑΤΟ) στην ασφάλεια της Κύπρου (Κοινή Δήλωση Φλεβάρη 2014, πλαίσιο Γκουτέρες κ.τ.λ.).

Επίσης, ανεξάρτητα από το αν και το πού θα καταλήξουν οι όποιες, άτυπες ή και επίσημες, συνομιλίες για το Κυπριακό, όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται με προσοχή να επανεξεταστούν όλες οι εναλλακτικές για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κύπρου και όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αλλωστε, η Ενέργεια ξεχωρίζει ως πεδίο σύσφιξης συνεργασιών, μέσα και από τα τριμερή και πολυμερή περιφερειακά σχήματα. Στα οποία σχήματα πρέπει να σημειωθεί ότι ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ αλλά και η Γαλλία, επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τη συμμετοχή τους, την ώρα που αντίστοιχοι ενεργειακοί κολοσσοί («Total», «ENI», «ExxonMobil») διευρύνουν τις μπίζνες τους στην περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, εντάσσεται και η ενίσχυση του αμυντικού - στρατιωτικού συντονισμού που επιδιώκουν τέτοιες δυνάμεις με την Κύπρο, όπως ανέδειξε αφενός η νέα επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον (όπου χαιρετίστηκε η συμπλήρωση ενός έτους από τη διμερή Δήλωση Προθέσεων που δίνει έμφαση στην Ασφάλεια), αφετέρου η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, στη Λευκωσία, για συνάντηση με τους Κύπριους ομολόγους τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πάντως, η Τουρκία διαμηνύει σταθερά ότι «δεν θα επιτρέψουμε τις προσπάθειες που στοχεύουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση να μην μπορεί η Τουρκία να μπει στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ
Υποσχέσεις «φιλολαϊκής» διαχείρισης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πολλές υποσχέσεις για σοσιαλδημοκρατικό μείγμα διαχείρισης του συστήματος, σε περίπτωση νίκης στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βρετανία στις 12 Δεκέμβρη, δίνει το προεκλογικό πρόγραμμα των αντιπολιτευόμενων Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη. Οσο κι αν πανηγυρίζουν διάφοροι «αριστεροί» και οπορτουνιστές περί «πραγματικού εργατικού κόμματος», η ουσία δεν αλλάζει, ότι πρόκειται για μια διαχείριση με ορισμένες νεο-κεϋνσιανές αναφορές, που τη δεδομένη στιγμή προκρίνεται από ένα τμήμα της αστικής τάξης και με στόχο τη χειραγώγηση εργατικών δυνάμεων.

Στο πρόγραμμα 107 σελίδων με τίτλο «Ωρα για Πραγματική Αλλαγή» καταγράφονται σχέδια και υποσχέσεις για μερική αναδιανομή του πλούτου, κρατικοποίηση υποδομών, αύξηση της φορολογίας σε πλούσιους και μονοπώλια, δωρεάν διαδίκτυο για όλους (μέσα από τη φορολόγηση των τεχνολογικών μονοπωλίων και την τμηματική εθνικοποίηση της «British Telecoms»), εξαετή δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων, 1.000 νέα κέντρα στήριξης παιδιών, ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην «πράσινη βιομηχανία», ανέγερση 150.000 εργατικών κατοικιών ετησίως και μισθολογικές αυξήσεις 5% από το 2020 στους δημοσίους υπαλλήλους.

Επίσης τίθεται πρόταση για φορολόγηση ύψους 11 δισ. δολαρίων των πετρελαϊκών μονοπωλίων, στο όνομα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οσον αφορά το Brexit, οι Εργατικοί υπόσχονται νέα συμφωνία με την ΕΕ μέσα σε τρεις μήνες, με στόχο να διατηρηθεί η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ώσπου να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ένα εξάμηνο αργότερα, με θέμα τη νέα συμφωνία και την επιλογή παραμονής ή όχι στην ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ