ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
Σελ. /40

Σουδα...νιστάν

Ποινικό - Πολιτικό

Δεν αντέχει σε καμία σοβαρή κριτική η άποψη που διατυμπανίζεται ότι - τάχα - η υπόθεση της «17Ν» είναι μια «ποινική» υπόθεση. Ποινικές ήταν οι υποθέσεις Νάσιουτζικ, Κράμπη, των «σατανιστών» και τόσες άλλες, για τις οποίες ουδέποτε τοποθετήθηκαν πρωθυπουργοί, ουδέποτε ασχολήθηκαν τα πολιτικά κόμματα, ουδέποτε ασχολήθηκε η Βουλή, ουδέποτε ασχολήθηκε η ...αμερικανική πρεσβεία!

Προς τι, λοιπόν, ο καθαρά πολιτικός χαρακτήρας της δράσης της «17Ν» (δράση προβοκατόρικη, δολοφονική και αντιδραστική, γεγονός που καθιστά τα εγκλήματά της ακόμα πιο ειδεχθή, ακόμα πιο αποτρόπαια, ακόμα πιο καταδικαστέα, ιστορικά και ηθικά) να περιοριστεί στα πλαίσια της ποινικής της προσέγγισης; Ποιοι έχουν όφελος από κάτι τέτοιο; Και γιατί;

***

Κατ' αρχάς, για να απαντήσουμε ποιοι ωφελούνται πρέπει να δούμε ποιοι άρχισαν να διακονούν τη θεωρία περί «ποινικής» υπόθεσης, πολύ πριν το ερώτημα «πολιτικό ή ποινικό έγκλημα» γίνει αντικείμενο νομικίστικων προσεγγίσεων, δικολαβισμών και ακατάσχετης παραθυρολογίας.

Ούτε δυο βδομάδες, λοιπόν, από την έκρηξη στα χέρια του Ξηρού και ενώ οι πάντες (πρωτίστως η κυβέρνηση) ισχυρίζονταν ότι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της πολιτικής υπόθεσης, έρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο και κάνει στροφή 180 μοιρών! Ηταν στη συνεδρίαση της 11/7/2002, όταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε για υπόθεση του «κοινού ποινικού δικαίου», θέση την οποία επαναλαμβάνει έκτοτε η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της...

Ομως, εκτός από την κυβέρνηση (αλλά και τη ΝΔ) υπάρχει και άλλη μια ...εξέχουσα προσωπικότητα, που φάνηκε από πολύ νωρίς να πασχίζει να μας πείσει ότι πρόκειται για «ποινική υπόθεση». Δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό πρέσβη, τον κ. Μίλερ, ο οποίος, μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία» (8/8/2002), ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της «17Ν» είναι «απλοί ληστές και εγκληματίες»...

***

Οσοι θέλουν τον περιορισμό της υπόθεσης σε ποινικά πλαίσια, επιζητούν, ουσιαστικά (και ταυτόχρονα με τη «νομιμοποίηση» στη ζωή του «τρομονόμου») την «αποπολιτικοποίηση» της 27χρονης αυτής δράσης. Ομως, πολιτική διερεύνηση της υπόθεσης σημαίνει απάντηση σε ερωτήματα, όπως, ποιοι ήταν οι πολιτικοί εγκέφαλοι, υπήρχαν διασυνδέσεις και ποιες με διάφορα κέντρα και υπηρεσίες, πώς γινόταν η πολιτική επιλογή στόχων, πώς εξηγείται πολιτικά η κατοχή υψίστης ασφαλείας πληροφοριών.

Αλήθεια, τι φοβούνται, τόσο το εγχώριο αστικό πολιτικό προσωπικό όσο και οι Αμερικανοί, ώστε να θέλουν να μείνουν αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα;...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Eurokinissi

Του «έτριξε τα δόντια» ο κ. Πρωτόπαππας του Μίλερ για τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με τη δίκη.

Να δείτε που τώρα θα βάλει... «την ουρά κάτω από τα σκέλια», ο Αμερικάνος.

Αλλωστε υπάρχει προηγούμενο. Θα θυμάστε ότι τον περσινό Αύγουστο είχαν σπεύσει διάφορα ΜΜΕ να ισχυριστούν ότι ο κ. Παπανδρέου «τα είχε ψάλει» (!) στον πρέσβη, επειδή μιλούσε σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο για την τρομοκρατία (σ.σ.: «τους πιάσαμε», «δεν τελειώσαμε», «πρέπει να τους καταδικάσουμε» ήταν μερικές από τις φράσεις του Μίλερ).

Κι όπως βλέπετε, ο κ. Παπανδρέου ήταν τόσο «αυστηρός» (!) με το Μίλερ, που από τότε, ο Μίλερ, συμμορφώθηκε...


Ζυρίχη, Λονδίνο, Χάγη (;)...

Την ερχόμενη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει στη Χάγη τον Πρόεδρο της Κύπρου, Τ. Παπαδόπουλο, τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ρ. Ντενκτάς, και εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Ο Κ. Ανάν ελπίζει ότι η συνάντηση δε θα είναι άκαρπη, αλλά ότι, αντίθετα, θα αποτελέσει την αφετηρία για την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων, με τα οποία Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι θα υιοθετήσουν ή θα απορρίψουν το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι υπογραφές που ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ έχουν ιδιαίτερο βάρος. Από τη στιγμή που θα μπουν στο έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ, θα παραμείνουν ανεξίτηλες στην ιστορία και θα συνοδεύσουν τους υπογράφοντες για όλη τους τη ζωή και το όνομά τους για πάντα. Οπως, για παράδειγμα, οι υπογραφές που κάποιοι έβαλαν στις Συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης.

Επειδή, λοιπόν, το βάρος αυτών των υπογραφών που αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι δυσβάσταχτο, αρχίζουν να κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες: Οπως, για παράδειγμα, ότι ο Ρ. Ντενκτάς αν δε μεταβεί ο ίδιος για να πει «όχι», θα στείλει εκπρόσωπο, ή ότι ο Τ. Παπαδόπουλος με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ ζητά συνέχιση της διαπραγμάτευσης για το εδαφικό, το προσφυγικό και τους έποικους.

Ο μόνος, που «ανυποψίαστος» ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Χάγη για να υπογράψει χωρίς πολλές πολλές κουβέντες το έγγραφο Ανάν, είναι, απ' ό,τι φαίνεται, ο «ατρόμητος» Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου.

1933 Μετά την προβοκάτσια των ναζί με τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (27 Φλεβάρη), άρχισε ένα όργιο διωγμών εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας. Συλλαμβάνεται ο ηγέτης του Κόμματος Ερνστ Τέλμαν, ενώ λίγες μέρες αργότερα συλλαμβάνονται όλοι οι κομμουνιστές βουλευτές.

1943 Ο λαός της Αθήνας ματαιώνει την επιστράτευση. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των χιτλερικών σχεδίων για την «πολιτική επιστράτευση», το Φλεβάρη του 1943, το ΕΑΜ μπήκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη ματαίωσή της. Πάνω από 200.000 λαού κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

1950 Διεξάγονται εκλογές μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και διώξεων. Παρ' όλα αυτά, ο συνδυασμός της «Δημοκρατικής Παράταξης», ο οποίος υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ, πήρε 163.824 ψήφους και 18 έδρες στη Βουλή.

1981 Νέος ισχυρός σεισμός πλήττει την Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες και γίνεται αισθητός από το Βόλο μέχρι την Πάτρα. Δύο άτομα χάνουν τη ζωή τους και δώδεκα τραυματίζονται.

Ερωτηθείς ο κ. Πρωτόπαππας για την προχτεσινή συνάντηση του κ. Σημίτη με τον προσφάτως αποπεμφθέντα (από τον κ. Σημίτη) κ. Πανταγιά, απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός συναντάται με όποιον επιθυμεί»...

Ουδεμία διαφωνία, βεβαίως, υπάρχει περί τούτου. Εμείς, απλώς, υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σημίτης επιθυμεί να συναντάται με τον άνθρωπο, που στην επιστολή παραίτησής του ισχυριζόταν ότι στο ΠΑΣΟΚ - που επί χρόνια προεδρεύει ο κ. Σημίτης - υπάρχουν «κοκότες» και «επιβήτορες» της εξουσίας, «ρετάλια της πολιτικής» και «πολιτικά απολιθώματα»...

«Ας αφήσουμε το δικαστήριο να κάνει τη δουλιά του» και «ας ασχοληθούμε με την Ελλάδα, η οποία προσφέρει κάτι καινούριο και μεγάλο»...

Η παραπάνω ήταν η προτροπή προς τους Ελληνες, στην οποία προέβη χτες ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι μας αφορά, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του κ. Σημίτη. Μόνον που το τελευταίο «καινούριο» και «μεγάλο» που συνέβη στην Ελλάδα - και μάλιστα συνέβη ταυτόχρονα με τη δήλωση του κ. Σημίτη - ήταν οι (νέες) χτεσινές πλημμύρες.

Αλήθεια, ήταν τόσο «μεγάλες» οι πλημμύρες ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του πρωθυπουργού για να ασχοληθούμε μαζί τους, ή να περιμένουμε τις επόμενες που θα είναι «μεγαλύτερες»;...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ