ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΣΡ - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Το ξαναμοίρασμα της «πίτας» συνεχίζει να προκαλεί βολικό «κουρνιαχτό»

Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση της διοίκησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) μεταφέρθηκε χτες η «κόντρα» και τα παζάρια ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, για την αναδιανομή της πίτας του τηλεοπτικού τοπίου ανάμεσα σε νέα και παλιά επιχειρηματικά «τζάκια», όπως και ο σχετικός - βολικός για κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση - αποπροσανατολιστικός «κουρνιαχτός».

Κυριάρχησαν τα παζάρια

Η χτεσινή διάσκεψη, η 5η κατά σειρά με θέμα τη συγκρότηση ΕΣΡ, αφού παίχτηκε σε «δύο πράξεις», εντέλει, παρά τα αλισβερίσια μέχρι και την τελευταία στιγμή, κατέληξε «άκαρπη». Δηλαδή, η κυβερνητική πρόταση δεν υπερψηφίστηκε από τα 4/5 των μελών, όπως ορίζεται από το σχετικό άρθρο του Συντάγματος.

Η ΝΔ εξαρχής έθεσε ως προϋπόθεση για να συζητήσει οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση την αλλαγή της τροπολογίας που κατέθεσε χτες στη Βουλή, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της διάσκεψης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 3 Νοέμβρη, προβλέπει ότι «αναστέλλεται» η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου 4367/2016 (του λεγόμενου «νόμου Παππά») μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Πρόκειται για το άρθρο το οποίο προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και καθορίζει σε 4 τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Η ΝΔ πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξη «αναστέλλεται» με τη λέξη «καταργείται», πρόταση με την οποία συμφώνησαν Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων ζήτησε αναβολή μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Η ΝΔ διαφώνησε και με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, που όριζε πρόεδρο τον Β. Πολύδωρα και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ρ. Μορώνη. Θυμίζουμε ότι το μεσημέρι του Σαββάτου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αρχική της πρόθεση πρόεδρος του ΕΣΡ να αναλάβει ο Β. Πολύδωρας, πρόταση που σήκωσε άλλο ένα γύρο αντιπαράθεσης με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά και ορισμένες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνητικά τοποθετήθηκαν και τα άλλα κόμματα, ενώ από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Χρ. Παππάς, δεν διαφώνησε με την πρόταση Πολύδωρα, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έμπειρο, πολυμαθέστατο και πολυγραφότατο», ο οποίος «χαίρει της εκτίμησής μας» και εκφράστηκε με το «παρών».

Μετά τη στάση της ΝΔ, ο Ν. Βούτσης έδωσε προσωπικές εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει διαφορά «ανάμεσα σε αναστολή και κατάργηση» και πως επιλέχθηκε ο όρος αυτός για δικονομικούς λόγους, προκειμένου να μη δοθεί αφορμή για να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω οι υπερθεματιστές. Οσον αφορά τα πρόσωπα, απέσυρε την αρχική του πρόταση και στη θέση του προέδρου πρότεινε τον Ρ. Μορώνη και του αντιπροέδρου τον δημοσιογράφο Β. Μουλόπουλο.

Η ΝΔ μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ν. Δένδια τάχθηκε κατά και στη νέα πρόταση, επαναλαμβάνοντας την αρχική της θέση όσον αφορά την τροπολογία. Επιπρόσθετα, ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «διακριτική συνεννόηση» με «άλλα κόμματα». Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόσο ο Αν. Λοβέρδος όσο και ο Δ. Κρεμαστινός δήλωσαν ότι τους καλύπτουν καταρχήν οι διαβεβαιώσεις του Ν. Βούτση όσον αφορά την τροπολογία και αντιπρότειναν στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ τον δημοσιογράφο Ν. Κιάο. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής και υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Η ΝΔ ψήφισε παρών, η Ενωση Κεντρώων όχι, ενώ η ΧΑ απουσίαζε.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη διάσκεψη, επισήμανε ότι η κριτική του ΚΚΕ για το νόμο Παππά «δεν αφορούσε αν ήταν συνταγματικός ή όχι ή αν περιορίζει το ΕΣΡ ή όχι, παρότι έδινε υπερεξουσίες στον υπουργό. Βασική μας κριτική ήταν ότι το νομοσχέδιο στόχευε στην αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ ανάμεσα σε παλιά και νέα επιχειρηματικά τζάκια, στην προσπάθεια δημιουργίας πιο φιλικού περιβάλλοντος από την κυβέρνηση και ότι από την άλλη πλευρά η ΝΔ και άλλα κόμματα υπερασπίζονταν παλιές καταστάσεις.

Η κόντρα συνταγματικότητας ή όχι καλύπτει το βασικό πρόβλημα, που είναι σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ, ότι ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους που αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση όπως τους συμφέρει, παίζουν μεγάλα ή μικρότερα επιχειρηματικά παιχνίδια και έτσι δημιουργείται η διαπλοκή. Από αυτή τη σκοπιά τοποθετούμαστε για το ΕΣΡ και όχι ανάλογα με τη συγκυρία ή τα διάφορα παζάρια και παιχνίδια που παίζονται από τα υπόλοιπα κόμματα.

Γι' αυτό ψηφίζουμε "παρών" σταθερά για τη σύνθεση και δεν έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα, όσο με το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Οσοι υπερασπίζονται τις ονομαζόμενες ανεξάρτητες αρχές όπως το ΕΣΡ, τι έχουν να πουν; Ολα τα χρόνια που λειτουργούσε είχαμε αντικειμενική ενημέρωση; Ποιοτική τηλεόραση; Οχι, βέβαια. Κατέληγε να είναι τροχονόμος των επιχειρηματικών συμφερόντων».

Ειδικά για την επιλογή των προσώπων, σημείωσε ότι «προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα», αφού «μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται».

ΝΔ: Σε ρόλο «εγγυητή των θεσμών»

Η ΝΔ κατέθεσε χτες τη δική της πρόταση νόμου, η οποία προβλέπει την πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά και την παραχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Με βάση την πρότασή της, το ΕΣΡ θα καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και θα χορηγεί τις άδειες όχι με πλειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά με αδειοδοτική διαδικασία έναντι ενιαίου τιμήματος.

Νωρίτερα χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Κατόπιν, δίνοντας και το στίγμα της συνολικότερης αντιπαράθεσης και εμφανίζοντας το κόμμα του εγγυητή των θεσμών, σημείωσε: «Συζητήσαμε εκτενώς με τον ΠτΔ την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Επανέλαβα στον κ. Πρόεδρο τους εντονότατους προβληματισμούς μας, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Εξήγησα στον κ. Πρόεδρο, γιατί - κατά την άποψη της ΝΔ - η μόνη λύση για να βγει η χώρα από την πολιτική παρακμή στην οποία έχει περιέλθει, είναι οι εκλογές, το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για πρόωρες κάλπες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Ξεκινάει σήμερα η «μάχη» για την επιτυχία της

Με πείσμα και αισιοδοξία, με σχεδιασμένη προσπάθεια και με πνεύμα άμιλλας, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οπαδοί και φίλοι, ρίχνονται από σήμερα στη «μάχη» για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2016. Υπενθυμίζουμε ότι με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ έχει καθορίσει τους δείκτες της άμιλλας ανάμεσα στις Κομματικές Οργανώσεις: Το βαθμό υπερκάλυψης του συνολικού πλάνου της Κομματικής Οργάνωσης Περιοχής και των Κομματικών Οργανώσεων που ανήκουν στη δύναμή της, την προσωπική συνεισφορά των μελών της Κομματικής Οργάνωσης («κόκκινα μεροκάματα» κ.τ.λ.), το βαθμό ανταπόκρισης των οπαδών και φίλων του Κόμματος της κάθε Περιοχής.

Πέθανε ο Κ. Στεφανής

Πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 88 ετών, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κώστας Στεφανής. Είχε διατελέσει βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 14.00 από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος σε παζάρια για την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την αντιπαράθεση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες:

«Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε "μητέρα των μαχών" της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια, που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή».

Προεργασίες ανασχηματισμού;

Πληροφορίες ότι εκδόθηκαν δύο Προεδρικά Διατάγματα που φέρουν την υπογραφή του πρωθυπουργού, με τα οποία συστήνονται τέσσερα νέα υπουργεία, κυκλοφόρησαν χτες και συνδέθηκαν με τον από καιρό φημολογούμενο ανασχηματισμό.

Αργά χτες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης. «Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί σχεδίων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ωστόσο, η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού», ανέφερε το σχετικό σημείωμα.

Τα σχέδια πάντως αναφέρονται στη σύσταση αυτόνομου υπουργείου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, που συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής. Επίσης, στη δημιουργία υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείου Ενέργειας και υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στην ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ