ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Γέφυρα» προώθησης των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών η κυβέρνηση

Copyright 2018 The Associated

Τη «χρησιμότητα» της κυβέρνησής του, ως προς τη μετατροπή της χώρας σε «γέφυρα» για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών σχεδιασμών στην περιοχή, υπερασπίζεται ο Αλ. Τσίπρας σε άρθρο αποτίμησης της επίσκεψης στη Ρωσία στη «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Η επίσκεψή μου στη Μόσχα επαναβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο που εδραιώνει η Ελλάδα στην περιοχή, καθώς εξέρχεται από την κρίση, ως ευρωπαϊκή δύναμη και γέφυρα συνεργασίας με έναν ισχυρό, ιστορικό εταίρο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις γεωπολιτικές εξελίξεις», αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός πίσω απ' το αφήγημα της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» επιχειρεί να καμουφλάρει το ρόλο «σημαιοφόρου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, χάριν των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης, στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς που εξυφαίνονται για την ευρύτερη περιοχή και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Ετσι γράφει για «μια πολιτική που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα, χωρίς να παραβλέπει τις δεσμεύσεις της στους διεθνείς Οργανισμούς όπου συμμετέχει (ΕΕ, ΝΑΤΟ), να διατηρεί επωφελείς σχέσεις συνεργασίας με άλλες κρίσιμες χώρες στην περιοχή, με περιφερειακές, αλλά και παγκόσμιες δυνάμεις». Ενα ρόλο που, όπως αναφέρει, σήμερα μπορεί να παίξει από πολύ καλύτερη θέση η κυβέρνησή του, καθώς η καπιταλιστική οικονομία «έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», η χώρα «καθίσταται διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, όχι μόνο στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων, αλλά σε στρατηγικές υποδομές μεταφορών και Ενέργειας και πολλούς άλλους τομείς», ενώ «έχει ανακτήσει και ενισχύσει τη διπλωματική της ισχύ και τον γεωπολιτικό της ρόλο».

Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας πως το κυρίαρχο κριτήριο ήταν τα «εθνικά συμφέροντα», τα συμφέροντα δηλαδή του εγχώριου κεφαλαίου και όχι η άποψη «τρίτων δυνάμεων. Είτε αυτές είναι σύμμαχες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, είτε σημαντικοί εταίροι όπως η Ρωσία». Ολα αυτά για μια συμφωνία που στο δεύτερο κιόλας άρθρο της περιγράφει «με το νι και με το σίγμα» την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ!

Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα των ελληνορωσικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός γράφει πως αυτό αφορά τις ρωσικές επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας «υπό νέα δεδομένα», το ρόλο της Ρωσίας στην «επίλυση του Κυπριακού», όπου προωθούνται διχοτομικές λύσεις στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών διευθετήσεων στην περιοχή, τον «διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις» και την προώθηση των ευρωρωσικών σχέσεων.

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Σηματοδοτεί βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Την Πέμπτη εγκαινιάζεται ο «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας - ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, όπου μεταβαίνει προς τούτο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο.

Πρόκειται για διαδικασία που ωθεί σε άλλο επίπεδο την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που για τα συμφέροντα της αστικής τάξης βαθαίνει εκθέτοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Η απόφαση για την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» πάρθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, που συνοδεύτηκε από την υλοποίηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια με τη συμφωνία των Πρεσπών, το γέμισμα της χώρας με αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, τις «άοκνες» προσπάθειες για να πάνε ένα βήμα παραπέρα τα σχήματα ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, έως και την απέλαση των Ρώσων διπλωματών...

«Χτίζοντας» πάνω σε αυτήν τη βάση, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας - ΗΠΑ θα εξετάσουν τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η «συνεργατική σχέση» των δύο κρατών πάνω σε έξι άξονες: Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Aμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», Εμπόριο - Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα έχει την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, τρεις μέρες πριν η Αμερικανίδα διπλωμάτης επισκεφτεί τη Λευκωσία για διαβουλεύσεις σχετικά με την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σε συνέντευξή του στην «Greek News», ο Γ. Κατρούγκαλος επαίρεται ότι η διαδικασία αυτή «αντανακλά την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και την ανάδειξή της σε πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας - security provider - στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων».

Επιβεβαιώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι σε υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επικαλείται τη συμφωνία των Πρεσπών, τα τριμερή «σχήματα» συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Παλαιστίνη αλλά και με Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Αρμενία, Γεωργία και άλλες χώρες ως σταθμούς της κυβερνητικής πολιτικής εμβάθυνσης της εμπλοκής.

Ο Γ. Κατρούγκαλος αναδεικνύει και την οικονομική πλευρά του διαλόγου, λέγοντας ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν Ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις, καθώς και ότι «θέλουμε όχι απλώς να διατηρήσουμε αλλά να δώσουμε νέα ώθηση στην πολύ θετική δυναμική της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης».

Διεργασίες και «διευκρινίσεις» για τη συμφωνία των Πρεσπών

Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό τροφοδοτούν η συμφωνία των Πρεσπών και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ, καθώς το Ποτάμι φέρεται να ταλαντεύεται ως προς το αν θα την ψηφίσει στη Βουλή.

Η φερόμενη ταλάντευση του Ποταμιού και το φλερτ με τη ΝΔ αποτέλεσαν αντικείμενο δημοσιευμάτων το Σαββατοκύριακο, με την εφημερίδα «Νέα Σελίδα» να γράφει ότι ο Στ. Θεοδωράκης διαπραγματεύεται την ψήφο του στη συμφωνία των Πρεσπών με την τοποθέτησή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έσπευσε να σχολιάσει πως «κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ' τις παλιές σελίδες. ΔΕΝ παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!», για να ακολουθήσει ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, με την οποία ζητούσε απ' τον Στ. Θεοδωράκη πειστικότερες εξηγήσεις για το τι προτίθεται να κάνει με τη συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας «μια απάντηση επί της ουσίας. Εχει αλλάξει στάση για τη συμφωνία των Πρεσπών;».

Στελέχη του Ποταμιού, πάντως, έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στη συμφωνία. Ο ευρωβουλευτής του Μ. Κύρκος μιλώντας στον Νews24/7 διαβεβαίωσε ότι το Ποτάμι θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να στηριχθεί. Ο κ. Ψαριανός και ο κ. Αμυράς έχουν δηλώσει ότι δεν θα την ψηφίσουν. Αλλά αυτό δεν αλλάζει την επίσημη θέση όπως επιβεβαιώθηκε στο συνέδριό μας. Προφανώς και έχω μιλήσει με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τα λέω αυτά. Το Ποτάμι στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών. Εχουν δοθεί οι αναγκαίες διευκρινίσεις από τα Σκόπια, δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή στάσης. Δεν παίζουμε με αυτά τα θέματα τις κουμπάρες. Σε κανένα νομοσχέδιο δεν δώσαμε την ψήφο μας συνδέοντάς τα με την προκήρυξη εκλογών. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να συνδεθεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με τις κάλπες. Το Ποτάμι πάντα στήριζε οτιδήποτε ήταν θετικό. Αυτή είναι η στάση μας και αυτή θα συνεχίσει να είναι», δήλωσε.

Αλλά και ο βουλευτής του Σπ. Δανέλλης απείλησε ότι θα παραιτηθεί αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει τη συμφωνία (ρ/σ «Θέμα») και δήλωσε (ρ/σ 24/7) ότι «γίνεται προσπάθεια να αλλάξει το Ποτάμι τη γραμμή του, όμως άποψη είναι ότι το Ποτάμι δεν αλλάζει και η προσωπική μου αντίληψη δεν αλλάζει. Σημασία έχει ποια είναι η πραγματικότητα και πώς διαστρέφεται αυτή και πώς κάποιοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να πετύχουν τον σκοπό τους, δηλαδή να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο ενός «πρόσθετου Πρωτοκόλλου» μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που υποτίθεται θα «διευκρινίζει» την ερμηνεία των όσων ανιστόρητων περιλαμβάνονται στη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία, περί «μακεδονικής» γλώσσας και «Μακεδόνων πολιτών», αλληλοτροφοδοτώντας τους αλυτρωτισμούς σε Ελλάδα και γείτονα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Δυτικά Βαλκάνια και Ουκρανία στο «μενού»

Συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με κύρια θέματα τις εξελίξεις σε Ιράν, Βενεζουέλα και Ουκρανία, ενώ σε περιφερειακό επίπεδο εξετάστηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρικανική Ενωση, ενόψει και της προσεχούς (21 - 22/1/2019) πρώτης κοινής Υπουργικής Συνόδου ΕΕ - ΑΕ.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, παρουσιάζοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως «εγγύηση σταθερότητας» για τους λαούς της περιοχής, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «ειδικά στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, που μας ενδιαφέρει άμεσα, τονίσαμε ότι υποστηρίζουμε παγίως την ευρωπαϊκή προοπτική τους - και για λόγους σταθεροποίησης της περιοχής και για λόγους που αφορούν τις προοπτικές δημοκρατίας και ευημερίας των ίδιων των λαών τους.

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση όλοι, όχι μόνο εμείς, στο πόσο σημαντικό βήμα ήταν προς την κατεύθυνση αυτή η συμφωνία των Πρεσπών, και εγώ από τη μεριά μου δήλωσα την προσήλωσή μας σε αυτήν, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά σέβεται απολύτως το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας».

Υπογραμμίζοντας εξάλλου τους ρόλους ευρωατλαντικής «γέφυρας» που διεκδικεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης, σημείωσε ότι τόσο στο θέμα αυτό όσο και στη σχετική συζήτηση για την Ουκρανία «επεσήμανα τη σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στη Ρωσία και τις σχετικές συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν. Επιβεβαίωσα την προσήλωσή μας στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τη θέλησή μας να είμαστε μία γέφυρα διαλόγου με χώρες, όπως η Ρωσία, αλλά και το Ιράν, που ήταν επίσης ένα από τα θέματα συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναπαρήγαγε τα περί υποτιθέμενης «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ανακοίνωνε διεύρυνση της λίστας με κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ