ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν παίζεται!

ΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΕ κύριε Ζουγανέλλη; Θελήσατε να προβάλετε την εκπομπή σας "Ζουγανελληνικά", που απαρτίζεται από "σκετς" και αστεία, την ίδια ώρα που τα άλλα κανάλια είχαν ...ένα από τα μεγαλύτερα "σκετς" από καταβολής τηλεόρασης;

****

Αμ, εσείς κύριε Μπονάτσε; Τι να πουν οι φάρσες του "Βλας - Μπακ", που καταλήγουν σε πλάκες, μπροστά στη φάρσα που λέγεται "κυβερνητικό έργο" και μας έχει κάνει να πάθουμε την πλάκα μας;

****

Οσο για τον φιλοξενούμενό σας, τον Σάκη Ρουβά, δυστυχώς δεν μπορούσε να μας πει και τίποτε καινούριο. Διότι το ρεφρέν του τραγουδιού του "Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα", το καταλάβαμε πολύ καλύτερα από τη διακαναλική συνέντευξη...

****

Ο Τομ Κρουζ (αυτόν έδειχνε το "Σταρ") ίσως να είχε κάποιες ελπίδες να αντισταθεί, αν δεν έπαιζε στο έργο "Μακρινός Ορίζοντας", αλλά έχασε, γιατί είναι το αγαπημένο θέμα του πρωθυπουργού. Κάπου εκεί, άλλωστε, τοποθετεί τις "καλύτερες μέρες" που θα 'ρθουν.

****

ΕΝΤΑΞΕΙ, συμφωνήσανε στη Νέα Δημοκρατία, ότι οποιοσδήποτε βγει πρόεδρος οι άλλοι θα τον στηρίξουν, όμως ...είχανε τα χέρια πάνω στο τραπέζι, ή πίσω από την πλάτη με διπλωμένα τα δάχτυλα;

****

ΚΑΤΑ 50% θα ελαττώσει το νέφος στην Αττική υποσχέθηκε - χωρίς περιθώρια για αμφιβολίες - ο Λαλιώτης, ενόψει και της πιθανής ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μα, ...υπάρχει ακόμα νέφος; Με τις κατά καιρούς υποσχέσεις για ποσοστιαία μείωση, είχαμε την αίσθηση πως έχει προ καιρού εξαφανιστεί!

****

ΠΑΝΤΩΣ, η χτεσινή ήταν, γενικώς, μέρα υποσχέσεων από τους υπουργούς: Ο Παπαντωνίου υποσχέθηκε να σώσει την ελληνική οικονομία, ο Δρυς να πατάξει τη φοροδιαφυγή μέσω της μηχανοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών και ο Παπαϊωάννου ότι θα λύσει τα προβλήματα των συνταξιούχων!

****

Τι στο καλό, η Παγκόσμια Ημέρα της Κοροϊδίας ήταν;

Με το βλέμμα στη στρατιωτική επέμβαση

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες για συμμετοχή της σε "πολυεθνική" στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία, αλλά, αντίθετα, τις ενισχύει σε κάθε ευκαιρία. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε τις χτεσινές δηλώσεις, στον "Πλάνετ", του υφυπουργού Αμυνας Δ. Αποστολάκη: "Οταν υπάρχει μια εμφύλια διαμάχη και μια αναταραχή σε μια χώρα, τα θέματα είναι πολύ δύσκολα, δεν υπάρχει μια γραμμή αντιπαράθεσης και η επιβολή της (σ.σ. εννοεί προφανώς της τάξης), είναι πιο δύσκολη, παρά αν ήταν ένας πόλεμος. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι αν επιταχυνθούν τα πράγματα και φθάσουμε σε ακρότητες (!) η παρουσία μιας δύναμης επιβολής ή διατήρησης της ειρήνης θα είναι πιθανότατα για το καλό της περιοχής (!!). Σε αυτή την περίπτωση, μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουμε σε αυτή τη δύναμη, γιατί είμαστε χώρα που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμφέρον στο τι γίνεται σε αυτή τη φάση". Ερώτηση: "Δηλαδή προωθείται μια τέτοια διαδικασία...". Απάντηση: "Εξετάζεται η ιδέα αυτής της λύσης, σε περίπτωση που τα πράγματα θα επιταχυνθούν".

Οταν τέτοιες δηλώσεις γίνονται με άνεση από έναν υφυπουργό, το μόνο που επιβεβαιώνει είναι ότι τα κυβερνητικά σχέδια έχουν προχωρήσει αρκετά και συγκεκριμένα.

Ο φόβος της βίας των λαϊκών μαζών

Μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν το ομολογούν. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα στον αλβανικό λαό να εκλέξει τον Μπερίσα, έστω και με εκλογές βίας και νοθείας, αλλά δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να τον "εκθρονίσει", έστω και με λαϊκή εξέγερση. Με κάθε ευκαιρία και μέσο, η κυβέρνηση δεν κρύβει την εχθρική στάση της απέναντι στον εξεγερμένο αλβανικό λαό, έστω και αν, στα λόγια, υποχρεώθηκε να εκφράσει την ευχή ότι "δεν πρέπει να αγνοηθούν οι δυνάμεις των εξεγερμένων". Το παράδειγμα των λαϊκών μαζών, που εξεγείρονται και παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς και φόβο στους κρατούντες ανά την υφήλιο και, βέβαια, στην κυβέρνηση Σημίτη. Αυτός είναι ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σπεύδει να αποκηρύξει τη βία, προσθέτοντας υποκριτικά "από όπου και αν προέρχεται". Στην πραγματικότητα, αποκηρύσσει μόνο τη βία των λαϊκών μαζών ενάντια στους δυνάστες τους. Ποτέ δεν αποκήρυξε τη βία και τη νοθεία του διεφθαρμένου καθεστώτος του Μπερίσα, στο όνομα, δήθεν, των διακρατικών σχέσεων. Ποτέ δεν αποκήρυξε τη βία και τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟικών στη Βοσνία και τα Βαλκάνια. Αντίθετα, σ' αυτήν την άσκηση βίας έσπευσε να συμμετάσχει. Εξάλλου, με τη βία και τον αυταρχισμό επιχειρεί να επιβάλει και η ίδια τα αντιλαϊκά μέτρα.

Μπέρδεψε τα μέτωπα

Το Τμήμα Υγείας του Συνασπισμού οργάνωσε χτες ημερίδα με θέμα "Υγεία '97". Το σύνθημα που δέσποζε στην αίθουσα της ημερίδας ήταν: "Διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς". Επίσης ο εισηγητής αναρωτήθηκε: "Είναι δυνατόν σήμερα να συζητείται πάλι νέο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και οι υπεύθυνοι φορείς των εργαζομένων να μην γνωρίζουν τίποτε; Πότε θα γίνει ο διάλογος; Πώς θα οικοδομηθεί το μέτωπο που θα στηρίξει την αλλαγή, χωρίς τους εργαζόμενους;".

Ο "διάλογος" είναι η επίσημη κυβερνητική πολιτική για όλα τα θέματα και επομένως το σύνθημα είναι κλεμμένο. Αλλά, πιστεύουν στ' αλήθεια οι άνθρωποι, ότι αυτές οι ρυθμίσεις για την υγεία, που λίγο - πολύ είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτελούν αλλαγή, στηριγμένη μάλιστα στο μέτωπο των εργαζομένων;

Εδώ το ζητούμενο είναι πώς θα οικοδομηθεί το μέτωπο αντίστασης στα σχέδια της κυβέρνησης. Ομως εκείνοι που αντλούν τα επιχειρήματά τους για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων στην υγεία απ' τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", μπερδεύουν και τα μέτωπα και τον προσανατολισμό των μετώπων...

Σκέτο "μεθύσι"...

Θυμάστε εκείνη την περίφημη προεκλογική παροχή της ΝΔ για τα αφορολόγητα αυτοκίνητα, που εμπεδώθηκε με το σύνθημα "καλύτερα παπάκι παρά το Μητσοτάκη"; Ε, οι Αγγλοι Εργατικοί αποφάσισαν να δείξουν μεγαλύτερη προεκλογική "ευαισθησία". Εξήγγειλαν ότι, άμα τη εκλογή τους στη διακυβέρνηση της χώρας, η μπίρα θα σερβίρεται σε ...σωστές ποσότητες και με τα ποτήρια γεμάτα, στις μπιραρίες... Αυτό θα πει εργατική και, κυρίως, σοβαρή πολιτική. Σκέτο "μεθύσι"!

"Προφανώς"...

"Αν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα με τέτοιον τρόπο ο οποίος δεν είναι εύκολο να ευρεθεί από τις δυνάμεις μιας χώρας, τότε μιλάμε για άλλου μεγέθους πρόβλημα και πρέπει τότε οι διεθνείς οργανισμοί, προφανώς, να επιληφθούν"! Σε αυτή την περισπούδαστη ανάλυση, σχετικά με επικείμενη επέμβαση των ιμπεριαλιστών, προέβη χτες ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης! "Προφανώς" κ. Ρέππα αντιλαμβάνεστε ότι ξεπερνάτε τα εσκαμμένα. "Προφανώς" η κυβέρνησή σας δεν έχει διδαχτεί τίποτα από το μέγεθος της δυστυχίας που προκαλούν οι "διεθνείς" οργανισμοί σας, όπου επεμβαίνουν. "Προφανώς" η υποτέλεια της κυβέρνησης είναι τέτοια, που αναλαμβάνει, πλέον, μέχρι και ρόλο "θεωρητικού" των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών σε ξένες χώρες. "Προφανώς" ο ελληνικός λαός πρέπει και μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

"Αδόκιμος όρος" η ανεργία

Το κατάφερε και αυτό ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης. "Εξαφάνισε" την ανεργία στους ναυτεργάτες, επειδή - όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - δεν υπάρχουν στοιχεία που να την αποδεικνύουν! Ετσι κατέληξε και στο συμπέρασμα ότι η λέξη "ανεργία" είναι "αδόκιμος όρος"! Αυτά, όταν χιλιάδες ναυτικοί βρέθηκαν στη στεριά από τη συνεχή μείωση των οργανικών συνθέσεων. Οταν κάθε πρωί άνεργοι ναυτικοί κατακλύζουν την Ακτή Μιαούλη, ψάχνοντας για μπάρκο. Οταν άντρες δύο μέτρα, μετά από χρόνια θαλάσσια υπηρεσία στους σκυλοπνίχτες του ...πρώτου εμπορικού στόλου, αναγκάζονται τώρα να τρώνε σε συσσίτια που διοργανώνουν εκκλησίες. Δεν πάει καμιά βόλτα από κει ο κύριος υπουργός, μήπως και ...ανακαλύψει, τελικά, ότι η ανεργία δεν είναι οφθαλμαπάτη;

Ασφαλιστικό και "διάλογος"

Τον Απρίλη - λέει - θα ξεκινήσει ο "κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό. Ετσι, ώστε να ...κορυφωθεί εκεί γύρω στους καύσωνες του Ιούλη και κατά Αύγουστο, με τα "μπάνια του λαού", να έρθει η κατραπακιά. Βλέπετε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990 και το 1992, με την ψήφιση των δυο αντιασφαλιστικών νόμων, δεν έδωσε μόνο μαθήματα για το πώς διαλύεται ένα ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και για το πότε γίνονται τόσο τολμηρά εγχειρήματα. Ντάλα καλοκαίρι, για να έχουν περισσότερες ελπίδες ...επιτυχίας.

Προς τι τα "δολώματα";

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δολώματα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, διαλόγου περί κεντροαριστεράς κλπ., για να ψαρέψει στο χώρο του ΣΥΝ αφού το ψάρι έχει ήδη τσιμπήσει. Ηδη στελέχη του (Δαμανάκη, Παπαγιαννάκης κ. ά.) σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή στην αυριανή εκδήλωση με τον Ντ' Αλέμα, ενώ επίσημα η ηγεσία του ΣΥΝ αφήνει να πλανάται η εντύπωση ότι είναι έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση. Γιατί, λοιπόν, "εκτίθεται" και "εκθέτει" και τον Γ. Πασχαλίδη, με υποσχέσεις και ωραία λόγια;

Ανέξοδα λόγια

Προχτές ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, μιλώντας στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα", υποστήριξε ότι το 1996 και 1997 μπήκαν ή θα μπουν 8.500 άτομα στα δημόσια νοσοκομεία. Χτες ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης, μιλώντας στην ημερίδα του ΣΥΝ, μίλησε για 10.000 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, για την ίδια ακριβώς περίοδο.

Αντε, έτσι πού το πάτε και την επόμενη βδομάδα θα καλυφθούν όλα τα κενά σε όλα τα νοσοκομεία! Στα λόγια, βέβαια... Γιατί στην πράξη εκκρεμεί ακόμα η ολοκλήρωση των προσλήψεων, που είχαν προκηρυχτεί το 1995. Για το 1997 είχαν ανακοινωθεί 2.700 προσλήψεις, αλλά πριν ένα μήνα κόπηκαν 800!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ