ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Κάνουν το μαύρο άσπρο για να υπερασπιστούν την αντιλαϊκή πολιτική τους

Επιχειρούν να συσκοτίσουν ότι έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει σε μέτρα «φωτιά και λάβρα» για το λαϊκό εισόδημα και τα λαϊκά δικαιώματα

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Φρ. Ολάντ στο Παρίσι
Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Φρ. Ολάντ στο Παρίσι
Με αχλή κινδυνολογίας επενδύει η κυβέρνηση την αφόρητη πραγματικότητα που διαμορφώνουν για το λαό τα παζάρια της με το κουαρτέτο για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Εμφανίζοντας εντέχνως απ' τη μια σενάρια που περιλαμβάνουν μονομερείς ενέργειες, εκλογές, δημοψηφίσματα κ.λπ. κι απ' την άλλη καλλιεργώντας αυταπάτες περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης» με αφορμή και τη χτεσινοβραδινή συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ, επιχειρεί να συσκοτίσει ότι έχει ήδη συμφωνήσει σε μέτρα «φωτιά και λάβρα» για το λαϊκό εισόδημα και τα λαϊκά δικαιώματα.

Αυτό παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς και το Μέγαρο Μαξίμου, όταν σε σημείωμά του διαβεβαιώνει ότι τα νομοθετήματα που δρομολογεί (Ασφαλιστικό - Φορολογικό) δεν συνιστούν μονομερή ενέργεια, αλλά «κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», «είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και πως «προωθούνται, προκειμένου να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Κοροϊδεύουν ασύστολα

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «νανουρίζει» το λαό παρουσιάζοντας το μαύρο - άσπρο, ότι πρόκειται για μέτρα ευεργετικά για τις συντάξεις και το λαϊκό εισόδημα, αφού ούτε λίγο - ούτε πολύ θα επιφέρουν και αυξήσεις!!! Ενδεικτικά, ο γραμματέας της ΚΕ, Π. Ρήγας, δήλωσε («Πρώτο Πρόγραμμα») ότι «έχει γίνει μία αναδιανομή στο σύστημα και καταφέραμε και στο Ασφαλιστικό και στο θέμα του Φορολογικού να υπάρξει η προστασία αυτών που είχαν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τα χαμηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα: για συντάξιμο μισθό των 700 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλιση, η σημερινή σύνταξη ήταν 490 ευρώ. Η σύνταξη με την μεταρρύθμιση θα είναι 495 ευρώ. Με 1.500 ευρώ με 20 χρόνια θα είναι περισσότερη κατά 22 ευρώ»...

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο Π. Ρήγας υποστηρίζει ότι «στο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει 25-26 Απριλίου, θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις. Οσο καθυστερούμε, είναι πρόβλημα για την οικονομία και δεν βοηθάει ώστε να προχωρήσει η ανάκαμψή της». Με τη σειρά του, υπερασπίζεται το αφήγημα της «κυριαρχίας» της κυβέρνησης, όχι για την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων αλλά για το πώς αυτοί θα επιτευχθούν. «Είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας (...) Διατηρούμε εμείς το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζουμε το πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία. Ακούμε τους θεσμούς, υπάρχουν οι διαδικασίες στη Βουλή και το πώς θα το κάνουμε ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία. Οι στόχοι που μπαίνουνε από τη συμφωνία, τη δύσκολη αυτή συμφωνία, έχουν επιτευχθεί» δηλώνει.

Κατά τα λοιπά κι ενώ η κυβέρνηση μεθοδεύει τη «σφαγή» του λαού, συντηρεί και την αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τα μάτια του κεφαλαίου. Την κατηγορεί ότι «πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας». Την καλεί να δηλώσει «αν επιθυμεί να κλείσει ή όχι η αξιολόγηση» και «αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται από την συμφωνία - και τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων - είναι άδικα και αν έχει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων να προτείνει».

Σήμερα σε Στρασβούργο - Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης συζήτησε χτες ο Αλ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, σε συνάντηση που είχαν στο Παρίσι, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε «κοινή εκτίμηση για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο Φρ. Ολάντ συμφώνησαν πως η «αξιολόγηση» πρέπει να κλείσει μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, στο Στρασβούργο, ενώ αργότερα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος «Αξελ Σπρίνγκερ», με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για «αξιολόγηση», μιλά για άλλο «μείγμα» και εκλογές

Εντείνει την αυτοπροβολή του ικανότερου διαχειριστή στο εγχώριο κεφάλαιο και στους συμμάχους του

Eurokinissi

Σε ερμηνείες για τη στάση της κυβέρνησης στα παζάρια με τους δανειστές προχωρά η ΝΔ, θεωρώντας ότι στήνει παράσταση τύπου «καλοκαιριού 2015» ώστε να εμφανιστεί αντιστεκόμενη ενώ έχει ήδη συνθηκολογήσει. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την κριτική τους ότι η κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους τους και να κλείσει την «αξιολόγηση» από πέρυσι το Νοέμβρη, δείχνοντας τελικά η ΝΔ και τα όρια της κριτικής της, δηλαδή ότι δε διαφωνεί στο παραμικρό με τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά δεν τη θεωρεί ικανή να τα προωθήσει, που ορίζονται από την ανάγκη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων να περάσουν άμεσα οι «μεταρρυθμίσεις», τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, για να εξασφαλιστεί η παραπέρα χρηματοδότηση της οικονομίας ώστε να δοθεί χρήμα για επενδύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τέλος, στη ΝΔ ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, προβάλλοντας ξανά το αίτημά τους για εκλογές.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» επέμεινε ότι «η Ελλάδα, πάνω απ' όλα, δικαιούται μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «δεν πιστεύω πως ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός θα κρατήσει. Μπορεί να διαλυθούν ανά πάσα στιγμή». Ζήτησε, εξάλλου, άμεσα εκλογές γιατί «μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερη κυβέρνηση από αυτήν». Πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη ζημιά» και ότι «η οικονομία είναι πάλι σε ύφεση». Επανέλαβε πως οι «μεταρρυθμίσεις» είναι μονόδρομος, υποστηρίζοντας ότι «αν υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα βρεθεί ξανά στην ανάπτυξη».

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης έγραψε στο ιστολόγιό του: «Οσα γίνονται με την αξιολόγηση έχουν θεατρικά χαρακτηριστικά σαν αυτά που ζήσαμε πέρυσι με τη διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη (...) Εφόσον ο Τσίπρας υπέγραψε πέρυσι το μνημόνιο θα ήταν πιο έντιμο και καθαρό να προχωρήσει μπροστά χωρίς θεατρικές παραστάσεις (...) Ζητάμε εκλογές γιατί πιστεύουμε ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής της. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αντικοινωνική πολιτική γιατί επιταχύνει την ύφεση και γυρνάει την Ελλάδα προς τα πίσω».

Αλλά και σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ ζητούνται «εκλογές τώρα, για να απαλλαγεί η χώρα από την χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος».

Διαφοροποίηση

Βέβαια, στο τέτοιο αίτημα δείχνει να υπάρχουν και στελέχη που διαφοροποιούνται. Ενδεικτικά, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» είπε: «Το κλίμα το διαμορφώνει η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της. Είχε μια ΝΔ με αρκετά ήπια τακτική. Ξαφνικά η κυβέρνηση άρχισε να βγάζει ένα λογαριασμό παρελθόντος, διαπλοκής, επομένως, η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση. Ανεξάρτητα εάν είναι σωστή ή λάθος η αντίδραση της ΝΔ... Σε επίπεδο τακτικής είναι σωστή. Δεν θα κάναμε και τους χριστιανούς στο Κολοσσαίο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε επίπεδο στρατηγικής υπάρχουν τεράστια κενά, διότι ουσιαστικά αυτό που λέει η ΝΔ είναι ότι "δεν στηρίζουμε την κυβερνητική προσπάθεια, διότι όλα τα δεινά προέρχονται από την κρίση του 2015". Προέρχονται πολλά, αλλά όχι όλα».

Ζήτησε η κυβέρνηση «να πάρει μια πρωτοβουλία να πέσουν οι τόνοι και η ΝΔ, αν της δοθεί η ευκαιρία, πρέπει να ανταποκριθεί».

Αλλο «μείγμα» με ιδιωτικοποιήσεις

Στο μεταξύ, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη «σύγχυση που επικρατεί για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τις αποκλίσεις που παρατηρούνται από τους στόχους».

Ο ίδιος κατηγόρησε υπουργούς της κυβέρνησης για «εμπόδια που θέτουν» στο τέτοιο πρόγραμμα, θυμίζοντας ότι «σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Δεσμεύσεις για τα προς αποκρατικοποίηση 23 περιουσιακά στοιχεία, για το χρονοδιάγραμμα, για τα εκτιμώμενα έσοδα (...) Δεσμεύσεις που επισυνάφθηκαν ως παράρτημα στο μνημόνιο και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας. Εντούτοις, υπουργοί της κυβέρνησης συχνά αμφισβητούν αυτές τις δεσμεύσεις», επηρεάζοντας «αρνητικά την εξέλιξη του προγράμματος και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

«Για το λόγο αυτό», καταλήγει ο Χρ. Σταϊκούρας, «ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μας απαντήσει ποια περιουσιακά υπό δημόσιο έλεγχο στοιχεία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ποιος είναι ο ταμειακός προγραμματισμός από την αξιοποίησή τους μέχρι το 2018».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «Star», εκτίμησε: «Αυτά που βλέπουμε δεν είναι καλά. Για εμάς δεν έχει σημασία απλά να καταλήξουν σε μια συμφωνία, αλλά να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα έχει αναπτυξιακό πρόσημο για την ελληνική οικονομία, και όχι φορολόγηση των πάντων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ