Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού άκουσε με προσοχή όσους πήραν το λόγο, ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των φορέων για τη συμμετοχή τους και για την ενημέρωση. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι για την επίλυση των ζητημάτων που προέκυψαν από το σεισμό «θα πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί. Το κύριο, όμως, είναι ο αγώνας, η άσκηση πίεσης κι αυτό γίνεται μόνο με την ταξική πάλη, την ενότητα, την κοινωνική συμμαχία όλων των καταπιεσμένων, όλων αυτών που υποφέρουν και έχουν πληγεί από αυτήν την κατάσταση και επιπλέον τώρα με τον σεισμό».
Ο ΓΓ της ΚΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις πληγείσες περιοχές και τους κατοίκους, αλλά και στα άμεσα μέτρα αποκατάστασης που πρέπει να ληφθούν με ευθύνη της κυβέρνησης.
Ειδικά για τις συνθήκες διαβίωσης των σεισμόπληκτων τόνισε ότι «θα πρέπει να βελτιωθούν άμεσα. Δεν γίνεται ολόκληρες οικογένειες να μένουν σε σκηνές και μάλιστα σε χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί έχει ακόμα κρύο. Και φυσικά πρέπει να παλέψουμε και για κοντέινερ και για άλλες εγκαταστάσεις μέχρι την πλήρη αποκατάσταση, μαζί με την ανθρώπινη διαβίωση, να υπάρχει φαγητό, να μην πεινάσει κανένας συνάνθρωπός μας, να υπάρχει νερό, να υπάρχει η απαραίτητη θέρμανση κ.λπ.».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στους εργαζόμενους που είναι σε βιομηχανικές επιχειρήσεις ή αλλού, για τους οποίους είπε ότι «πρέπει να παρθούν μέτρα, να υπάρχουν ρυθμίσεις ώστε κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί από καμία επιχείρηση λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τους σεισμούς στην οικογένειά του. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό».
Ενώ και για την αγροτιά, «η οποία υποφέρει διαχρονικά, αφού για παράδειγμα η Καρδίτσα πληρώνει ακόμη τις συνέπειες από τις πλημμύρες», ζήτησε άμεσα μέτρα αποζημίωσης και στήριξης. «Εμείς γι' αυτά τα προβλήματα θα παλέψουμε και θα πιέσουμε. Είναι ζητήματα λαϊκής πάλης», είπε μεταξύ άλλων ο Δ. Κουτσούμπας.
Για τις δομές Υγείας και Εκπαίδευσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί τα Κέντρα Υγείας, και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και σε συνθήκες σεισμών, να μην έχουν το απαραίτητο προσωπικό, τις υποδομές, όπως συμβαίνει στο Κέντρο Υγείας του Τυρνάβου, της Ελασσόνας, της Φαρκαδόνας, των άλλων περιοχών. Το ίδιο και με τα ζητήματα που αφορούν τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια, όπου πρέπει να παρθούν μέτρα ενισχυτικής διδασκαλίας. Ιδιαίτερα για τα παιδιά που είναι στη Γ' Λυκείου πρέπει να υπάρχει μοριοδότηση, ζήτημα που πρέπει να λυθεί με Υπουργική Απόφαση».
Στη συνέχεια της παρέμβασής του ανέφερε: «Η ΕΕ ξέρει, όπως ξέρει και η ελληνική κυβέρνηση, ότι το 50% της σεισμικής ενέργειας εκλύεται εδώ, στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η χώρα στην Ευρώπη που έχει το 50% της σεισμικής ενέργειας. Το άλλο 50% το έχουν όλες οι άλλες χώρες μαζί. Και εδώ υπάρχει βέτο στο να πριμοδοτούνται τα αντισεισμικά έργα, όπως και τα αντιπλημμυρικά ή τα αντιπυρικά. Και κλειδώνουν το Ταμείο Αλληλεγγύης, που υποτίθεται υπάρχει προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε ολοκληρωμένα τη θέση του Κόμματος για Ενιαίο Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, σημειώνοντας: «Αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμο. Και εδώ είναι αυτό που λέμε εμείς κεντρικό σχέδιο και στην οικονομία και στις υπηρεσίες, για να έχει ευημερία ο λαός και να προστατεύεις πρώτα απ' όλα την υγεία και τη ζωή του. Κεντρικό σχέδιο σημαίνει ότι έχεις και τα μέσα στα χέρια σου, να οργανώνεις εσύ την οικονομία και να μην την αφήνεις στον τάδε εργολάβο, στον τάδε μεγάλο μονοπωλιακό όμιλο που σου λέει "εγώ δεν έχω κέρδος από αυτό το έργο γι' αυτό δεν θα το φτιάξω". "Δεν το έχω επιλέξιμο ως έργο", συνεχίζει η ΕΕ και το υπογράφουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν. "Δεν το έχω επιλέξιμο αυτό το έργο γιατί δεν έχει κέρδος ο επιχειρηματίας". Ε, τότε τι κράτος είσαι εσύ, άμα δουλεύεις για πέντε επιχειρηματίες, για μια χούφτα που δεν ξέρουν τι έχουν και τι φτιάχνουν;...».
Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς με τις δυνάμεις που έχουμε θα τα παλέψουμε τα ζητήματα και στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στους δήμους και τις Περιφέρειες. Μπορεί να φοράμε μάσκες αλλά δεν φιμωνόμαστε. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους κάθε ώρα, κάθε στιγμή, με δυνατή φωνή. Αρκεί να αποφασίσετε κι εσείς, οι φορείς σας, μέσα από τις συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις τους, να κάνουν τη φωνή τους πιο δυνατή. Αν ενωθούμε όλοι μαζί σαν λαός, θα μπορέσουμε να βάλουμε στη θέση τους αυτούς που μας ταλαιπωρούν, που καταπιέζουν, που δημιουργούν προβλήματα στο λαό και τη νεολαία».
Παίρνοντας το λόγο στη σύσκεψη, ο Γ. Γκανάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο αίτημα για ενίσχυση στους σεισμοπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και για έλεγχο των γεωτρήσεων, καθώς οι μισές περίπου δεν λειτουργούν!
Ο κοινοτάρχης Μεσοχωρίου, Γ. Ζαρλαδάνης, σημείωσε την ανάγκη του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των κατοίκων, αφού συνωστίζονται στις σκηνές, πολλά άτομα μαζί, ενώ δεν είναι εύκολο για αγρότες και κτηνοτρόφους να καταφύγουν στο ενοίκιο κατοικίας στη Λάρισα, πολλά χιλιόμετρα μακριά απ' τον τόπο όπου εργάζονται.
Απ' τον Σύλλογο Γυναικών Τυρνάβου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου η Ευγενία Μαμανού αναφέρθηκε στην αγωνία των γονιών για την κατάσταση των σπιτιών και ο Κ. Τζέλας απ' την Επιτροπή Πληγέντων Καρδίτσας σημείωσε πως όταν έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας μετά τις πλημμύρες, το κράτος τους ξέχασε.
Απ' τον Σύλλογο εστιακών φοιτητών Λάρισας, η αντιπρόεδρος Αγγελική Μάνου αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα των εστιών, στα παλιά και ασυντήρητα κτίρια, με 8 από αυτά να έχουν μόνο δύο εξόδους κινδύνου και χωρίς φωτισμό «που δυσκόλεψε την έξοδό μας από τα κτίρια τη δεύτερη μέρα του σεισμού που έγινε βράδυ», χωρίς ουσιαστική προστασία.
Ο Κ. Καλογερόπουλος, μέλος του 15μελούς του Λυκείου Ελασσόνας, αναφέρθηκε στο αίτημα των μαθητών για άμεση λύση στα κτιριακά προβλήματα, καθώς αρκετά έπαθαν σοβαρές ζημιές, για διάθεση ειδικών χώρων στους μαθητές των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί βλάβες προκειμένου να μελετούν και να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο ίντερνετ.
Απ' την Ενωση Γονέων Δήμου Λάρισας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, ο πρόεδρός της Γ. Παναγιώτου κατήγγειλε την προσπάθεια της δημοτικής αρχής Λάρισας να υποβαθμίσει τις ζημιές στα σχολεία, καλώντας ξανά σε δευτεροβάθμιο έλεγχο τα κλιμάκια των κτιριακών υποδομών για να μικρύνει ο αριθμός των ακατάλληλων κτισμάτων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ελασσόνας, Στ. Καραμούλας, επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη δυσκολία των μαθητών να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσπάθειά τους, στο αίτημα για μοριοδότηση των παιδιών που θα δώσουν πανελλήνιες, τη διαμόρφωση ειδικών χώρων μελέτης.
Απ' την Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων η Λίλια Φυτσιλή ευχαρίστησε για τη στήριξη το ΚΚΕ και τόνισε πως έξι μήνες μετά την πλημμύρα που κατέστρεψε σπίτια, επιχειρήσεις, γεγονός που έχει αφήσει ανεξίτηλες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Απ' τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου ο αντιπρόεδρος, Απ. Ευαγγελόπουλος, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα των παραγωγών της περιοχής και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρ. Μαρούδας, στην προσπάθεια του οργανωμένου αγροτικού κινήματος να βοηθήσει και στην οργάνωση των διεκδικήσεων και στο πλαίσιο αιτημάτων και στην υλική στήριξη των πληγέντων.
Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γ. Σκόκας, κατήγγειλε ότι πολλές επιχειρήσεις τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό συνέχισαν κανονικά να λειτουργούν, ενώ το αίτημα του Εργατικού Κέντρου να σταματήσει η παραγωγική διαδικασία και να ελεγχθούν οι χώροι δουλειάς δεν έγινε δεκτό και οι αρμόδιοι έκαναν πως δεν τους άκουσαν, ενώ η Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας δεν λειτουργούσε.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας, Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Ποταμιάς, Τσαριτσάνης, Δαμασίου, Αργυροπουλίου, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, Επιτροπή πληγέντων Καμινάδων Καρδίτσας, Ενωση Γονέων Δήμου Λάρισας και Ελασσόνας, Ενωση Μηχανοξυλουργών Λάρισας, Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας και Παράρτημα Τυρνάβου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ελασσόνας, Συνδικάτο Τροφίμων Λάρισας, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, Ενωση Γυναικών Λάρισας, Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου, Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού Τυρνάβου, Σύλλογος Γονέων 1ου Γυμνασίου και 1ου ΕΛ Τυρνάβου, Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Τυρνάβου, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Ενωση Λογιστών Λάρισας, 15μελές του 1ου ΕΛ Ελασσόνας, Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Σωματείο Συνταξιούχων Λάρισας, Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου, Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - παράρτημα Θεσσαλίας και μεμονωμένοι αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι, πληγέντες από την καταστροφή.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι παρεμβάσεις των φορέων στη σύσκεψη θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».