ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
Σελ. /40
Η «γρίπη» ... αντιπαλεύεται

Πέρα από τα ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα της δημόσιας υγείας γύρω από τη γρίπη των πτηνών, θέματα στα οποία αναλυτικά έχει αναφερθεί το τελευταίο διάστημα ο «Ρ», υπάρχουν και τα προβλήματα που ανακύπτουν για τους εργαζόμενους στον κλάδο της πτηνοτροφίας και στους μικρομεσαίους και συνεταιρισμένους παραγωγούς πτηνοτρόφους, με αφορμή τις τωρινές εξελίξεις, και γίνονται αντικείμενο μεγαλύτερης εκμετάλλευσης από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου. Παράλληλα, τους αξιοποιούν για να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση και να έχουν να λαμβάνουν μόνο αυτοί ό,τι προκύψει σχετικά... Για παράδειγμα, έτσι συμβαίνει με τα 7 εκατ. ευρώ που πρόκειται να διατεθούν, ώστε να σταλούν ελληνικά κοτόπουλα σε τρίτες χώρες ως επισιτιστική βοήθεια. Εδώ, όπως φαίνεται, οι μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και οι πτηνοτρόφοι που έχουν συμβάσεις με τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, δεν έχουν να λαμβάνουν τίποτα. Παράλληλα, ερωτηματικά υπάρχουν και για το πάγωμα της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για 13 μήνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Δηλαδή, αν τα οφειλόμενα τα επιβαρυνθούν τελικά οι ίδιοι εργαζόμενοι ή τα Ταμεία τους... Οσο για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, η σχετική ρύθμιση δεν έρχεται να τους προσφέρει τίποτα.

Οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, αφού οι μεγαλοεπιχειρηματίες ανενόχλητοι βρήκαν τρόπους και μετακύλησαν τη χασούρα από τα κέρδη, πάνω τους. Τα κοτόπουλα που έμεναν περισσότερες μέρες στα πτηνοτροφεία «έβαζαν μέσα» τους πτηνοτρόφους, επειδή δεν τους τα έπαιρναν στις ημερομηνίες που έπρεπε. Βέβαια, το επιπλέον φύραμα που τάιζαν, χρεωνόταν κανονικά από τις ιδιωτικές μεγαλοεταιρίες, που είχαν κάνει τις σχετικές συμβάσεις!

Από την άλλη, πολλές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε διάφορες αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα μείωση των αποδοχών. Επίσης, σε αρκετές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι κάνουν μισά μεροκάματα. Και βέβαια το βασικό είναι ότι δεν υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, ούτε καν έχουν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια. Σε κάποιες περιπτώσεις, αλλοδαποί εργαζόμενοι, που δουλεύουν με εξευτελιστικά μεροκάματα, κοιμούνται κυριολεκτικά μέσα στα πτηνοτροφεία. Και μια και η κυβέρνηση κάνει λόγο για προστασία της δημόσιας υγείας, πόσοι είναι οι επόπτες Δημόσιας Υγείας και ποιοι από αυτούς πήγαν να ελέγξουν τα πτηνοτροφεία και πτηνοσφαγεία; Τι έχει γίνει, επίσης, για την προμήθεια υλικού προστασίας των παραγωγών, καθώς και των εργαζομένων σε πτηνοτροφεία και πτηνοσφαγεία;

Γίνεται πλέον φανερό ότι εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και πτηνοσφαγεία και οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Γιατί, αν περιμένουν από τα «αφεντικά» κι από την κυβέρνηση που τα στηρίζει, θα βρεθούν πολλαπλώς ζημιωμένοι. Εχουν δυνατότητες και πρέπει να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους, συγκροτώντας συντονιστικές επιτροπές αγώνα για την ανάπτυξη κοινής δράσης. Κι εδώ υπάρχουν ήδη και θα είναι μέσα και μαζί τους, το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ. Ταυτόχρονα, να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα που προέκυψαν απαιτούν σχεδιασμό, πρόβλεψη και άλλη πολιτική πρόληψης που οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες δε θέλουν και δεν μπορούν να εφαρμόσουν. Να εγκαταλείψουν, λοιπόν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Οι τοπικές εκλογές αποτελούν ένα πεδίο πολιτικού αγώνα, για να στείλουν το μήνυμα για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής σε όφελος εργαζομένων και μικρομεσαίων πτηνοτρόφων.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Αλλοτρίωσης το ανάγνωσμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και τι δεν έχουμε ακούσει τις προηγούμενες μέρες στις διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, που ασχολήθηκαν επί μακρόν με την αποπομπή του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης. Για παραβάν, όπου οι ψηφοφόροι του πρώην υφυπουργού έμπαιναν ένας ένας για να ζητήσουν κάποιο ρουσφετάκι. Για «εξυπηρετήσεις» που ο ίδιος ο Χρ. Μαρκογιαννάκης ζητούσε από στελέχη του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να ευχαριστήσει ψηφοφόρους του. Για «χωριάτες», που δεν καταλαβαίνουν τους δικονομικούς όρους και προκειμένου να τους εξηγήσει την κόντρα του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο πρώην υφυπουργός υπέπεσε στο «ολίσθημα» των απαξιωτικών χαρακτηρισμών. Ακόμα και καταγγελίες για πυροβολισμούς και εκβιασμούς ακούσαμε, στο όνομα μιας «εξυπηρέτησης» που τελικά δεν τελεσφόρησε...

Προφανώς, όλ' αυτά είναι ορισμένα μόνο ψήγματα της όλης εικόνας πολύμορφης αλλοτρίωσης των λαϊκών συνειδήσεων και δεν αποτελούν ούτε την κορυφή του παγόβουνου. Και σίγουρα, δε χαρακτηρίζουν μόνο τις σχέσεις του πρώην υφυπουργού με τους ψηφοφόρους ή τις αντίστοιχες των βουλευτών της ΝΔ γενικότερα. Τα ίδια συνέβαιναν και συμβαίνουν και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως όλοι γνωρίζουν.

Υπερώριμο αίτημα ο διαχωρισμός

Δεν αποτελεί, βέβαια, μια κανονική έρευνα της κοινής γνώμης, αλλά, σίγουρα, είναι μια ακόμη απόδειξη της ωριμότητας του θέματος και των λαϊκών διαθέσεων. Σε ανεπίσημη δικτυακή δημοσκόπηση από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, τρεις στους τέσσερις συμμετέχοντες τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. Οπως είναι γνωστό, όμως, η κυβέρνηση έχει διαφορετική γνώμη. Οι δικοί της στόχοι και επιδιώξεις δε συμπεριλαμβάνουν την παραμικρή συνταγματική αλλαγή σε θετική κατεύθυνση.

Δυσφορούν...

Η πίεση των ΗΠΑ προς κυβερνήσεις άλλων κρατών δεν αφορά μόνο στη μη πώληση όπλων στη Βενεζουέλα και γενικότερα σε χώρες που αποτελούν «αγκάθι στο μάτι» του ιμπεριαλισμού. Επεκτείνεται ακόμα και σε υπηρεσίες των οποίων η περικοπή θα είχε άμεσες ανθρωπιστικές (όπως αρέσκονται να τις ονομάζουν) επιπτώσεις. Η μέθοδος πίεσης είναι συνήθως νομότυπη, δηλαδή εξασφαλίζεται εκ των προτέρων η έγγραφη σύμφωνη γνώμη των χωρών που θα πρέπει να απεμπολήσουν προσωρινά το δικαίωμά τους στο «ελεύθερο εμπόριο», ή στη δωρεάν διάθεση υπηρεσιών. Η αιτιολογία άσκησης πίεσης είναι επίσης πανομοιότυπη: Η χρήση αμερικανικής τεχνολογίας στα υπό συζήτηση προϊόντα ή υπηρεσίες.

Ετσι, λέει η είδηση, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναπτύσσουν το σύστημα μετεωρολογικών δορυφόρων Eumetsat (Γιούμετσατ), με δυσφορία (τι υποκρισία!) αποφάσισαν να κάνουν δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ, που προβλέπει ότι αμέσως μόλις ζητηθεί από αμερικανικής πλευράς θα σταματήσουν την παροχή μετεωρολογικών πληροφοριών σε χώρες και οργανισμούς που υπάρχουν στη μαύρη λίστα που τους παρέδωσε η κυβέρνηση Μπους. Να σημειωθεί ότι η δυσφορία των Ευρωπαίων οφείλεται μόνο στην πρόθεσή τους για εμπορευματοποίηση των μετεωρολογικών πληροφοριών, που με τον τρόπο αυτό γίνεται δυσκολότερη.

... αλλά συμμορφώνονται!

Αναρωτιόμαστε: Γιατί μόνον οι μετεωρολογικές πληροφορίες και όχι π.χ. τα φάρμακα. Δε χρησιμοποιείται αμερικανική τεχνολογία για την ανακάλυψη ή την παραγωγή πολλών φαρμάκων; Ή μήπως και αυτά δεν έχουν στρατηγική σημασία σε περιόδους «κρίσης», όπως και οι πληροφορίες για τον καιρό; Γιατί να μπορεί να τα πάρει ελεύθερα ο κάθε Τσάβες και ο κάθε Μοράλες (και οι λαοί τους που τους υποστηρίζουν); Ε, γιατί; Τα τρόφιμα, πάλι; Ειδικά οι Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί (από τη στιγμή βέβαια που θα εξαπλωθεί η χρήση τους αρκετά, ώστε να εξαρτάται απ' αυτούς το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα). Και γιατί, να μην κάνει το ίδιο και η ΕΕ, με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν εξοπλισμό από τις χώρες - μέλη της (πόσω μάλλον, αν είχε ή αν αποκτήσει τη στρατιωτική και γεωπολιτική ισχύ των ΗΠΑ...).

Τα προαναφερόμενα ερωτήματα δεν είναι καθόλου αβάσιμα. Αλλωστε, έχουν ήδη - τουλάχιστον, εν μέρει - απαντηθεί. Το πολυετές εμπάργκο σε βάρος της Κούβας αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Μόνο δεδομένο δεν είναι το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει με ποιο τρόπο και ποιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα θέλει να ζήσει.

Τα αντεργατικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ! Υπό καθεστώς πλήρους ...ελευθερίας, οι διοικήσεις των λεγόμενων ΔΕΚΟ θα επαναδημιουργήσουν τους εσωτερικούς κανονισμούς των επιχειρήσεων, μετά από διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη.

Να υποθέσουμε ότι πρόκειται για την ίδια «ελευθερία», με την οποία πέρασαν τα μέτρα κατά των νεοπροσλαμβανόμενων στον ΟΤΕ, όπως και οι αντιδραστικές αλλαγές σε άλλες επιχειρήσεις «κοινής ωφέλειας»;

Οπως και να 'χει, κάτι με τους εσωτερικούς κανονισμούς, κάτι με την εισοδηματική πολιτική που αναμένεται χειρότερη παρά ποτέ, κάτι με τη συνταγματική αναθεώρηση, οι εργαζόμενοι στις λεγόμενες ΔΕΚΟ έχουν μπει, όπως φαίνεται, για τα καλά στο στόχαστρο. Κι όχι μόνον αυτοί, βέβαια...

Και το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν συνυπολογίσουμε ότι στις προσπάθειές της αυτές η κυβέρνηση θα έχει βασικό σύμμαχο (έστω κι αν θα φωνασκεί για επιμέρους θέματα) το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τις χτεσινές του δηλώσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επιβεβαίωσε αυτό που όποιος θέλει να δει βλέπει: Το μέγιστο της δικομματικής συναίνεσης για «εκσυγχρονιστικές» και διαρθρωτικές αλλαγές, υπέρ της πλουτοκρατίας.

Προέβλεψε, μάλιστα, ακόμη μεγαλύτερη συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάτι, που άπαντες θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε.

Αλλωστε, και οι αντιδράσεις του Γιώργου Παπανδρέου στο ίδιο συμπέρασμα μάς οδηγούν. Η αναθεώρηση - λέει - γίνεται, προκειμένου να αποσπαστεί η προσοχή από τα καθημερινά προβλήματα, για την ουσία της, όμως, και την κατεύθυνσή της καμία κριτική.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 15% ΠΑΝΩ οι συντελεστές φορολόγησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών! Φαίνεται πως εκτιμάται ότι οι μεγάλες Ανώνυμες Εταιρίες δεν έχουν κέρδη για να φορολογηθούν. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση κόπτεται για τις μικρές επιχειρήσεις...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Για να μην αδικήσουμε την κυβέρνηση, βέβαια, πρέπει να θυμίσουμε ένα πρόσφατο μέτρο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, όπως η ίδια το παρουσίασε. Μιλάμε, βέβαια, για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ