ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
Περί της «γενιάς του Πολυτεχνείου»

Πολύ θλίψη έπεσε αυτές τις μέρες σε δημοσιεύματα έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης για τη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου», που τάχα «μας πρόδωσε», «μας απογοήτευσε»... Μίλησαν για δήθεν «χαμένη γενιά» ή για «χαμένα οράματα και στόχους». Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ή γράφονται τέτοιες κρίσεις. Στην παρούσα φάση όμως, πήραν πιο έντονο χαρακτήρα λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και της έντονης φιλολογίας για το τέλος του «κύκλου της μεταπολίτευσης» ή της καλλιεργούμενης απάτης ότι οι κατακτήσεις που είχε ο λαός μας τις προηγούμενες δεκαετίες είναι αυτές που ευθύνονται για την οικονομική κρίση!

Εχει σημασία να σημειώσουμε ότι οι υπεραπλουστεύσεις περί γενιάς που «χάθηκε» ή που «πρόδωσε» δεν έχουν βάση. Γιατί πολύ απλά, η λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» (όπως και κάθε άλλη εξάλλου) δεν είναι ενιαία, δεν έχει ενιαία πολιτικά χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι μια γενιά σημαδεύτηκε από έναν ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας και βαφτίστηκε από αυτόν, δε σημαίνει ότι αποκτά ενιαία πολιτική ταυτότητα! Πόσο μάλλον που ούτε καν τότε, την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και της κορύφωσής του, δεν είχε ως «γενιά» μία κοινή πολιτική κατεύθυνση και στόχους, αλλά στους κόλπους αυτού του αγώνα αναπτύσσονταν έντονη ιδεολογική και πολιτική διαπάλη. Συνήθως, μιλούν για «γενιά του Πολυτεχνείου» και η σκέψη κάνει συνειρμούς με συγκεκριμένα γνωστά πρόσωπα που είχαν συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα, την οποία «εξαργύρωσαν» ποικιλοτρόπως, ως έδειξε η μετέπειτα «πολιτική καριέρα τους». Είναι προφανές ότι αυτό δεν χαρακτηρίζει μια ολόκληρη γενιά.

Αρα, οι αναλύσεις περί της «γενιάς του Πολυτεχνείου» που έδρεψε τους καρπούς της δεκαετίας του '80 και αυτή ευθύνεται για τη σημερινή κρίση, είναι απλουστεύσεις που θίγουν βάναυσα χιλιάδες αγωνιστές εκείνης της περιόδου, ενώ δημιουργούν ενοχές στο σύνολο του λαού μας για τις κατακτήσεις που είχε το κίνημα πριν τρεις δεκαετίες (κάτω και από έναν ευνοϊκότερο παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης).

Υπήρξαν και τμήματα εκείνης της γενιάς, με συμμετοχή ακόμα - ακόμα στον αντιδικτατορικό αγώνα, που ενσωματώθηκαν και συμβιβάστηκαν στην πορεία; Αναμφισβήτητα υπήρξαν! Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς: Αυτοί που τότε πάλευαν για μια αστικοδημοκρατική αλλαγή και μόνο, στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στην αστική δημοκρατία που προέκυψε. Δεν μπορεί να ξενίζει ή να απογοητεύει η στάση αυτών των δυνάμεων σήμερα, επειδή οι αστικές κυβερνήσεις αναγκάζονται από την καπιταλιστική κρίση να δείξουν ένα πιο σκληρό και αποκρουστικό πρόσωπο απ' ό,τι παλιότερα! Ούτε επίσης κάποιων άλλων που τότε πίστευαν ότι μπορεί εύκολα να έλθει η ανατροπή του συστήματος, το πίστευαν όμως από μικροαστική σκοπιά και στην πορεία ακριβώς γι' αυτό εγκατέλειψαν τον αγώνα, ενσωματώθηκαν. Η ταξική πάλη έχει και ναυάγια...

Το ΚΚΕ, στον αντίποδα όλων των παραπάνω, ούτε τη δεκαετία του '70 ούτε σήμερα έχει αυταπάτες. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αλλάζει η σχέση εκμετάλλευσης, με την αλλαγή μορφής του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλαγή μορφής διακυβέρνησης, που επιλέγει σε κάθε ιστορική φάση να χρησιμοποιήσει η αστική εξουσία. Γι' αυτό και βάζουμε στο στόχαστρο αυτή την ίδια την αστική εξουσία, ανεξάρτητα από τις μεταμορφώσεις της, όσο σκληρές ή ηπιότερες κι αν είναι αυτές. Αυτό είναι και το νόημα του Πολυτεχνείου για την εργατική τάξη και το λαό σήμερα. Πάλη για την εργατική, τη λαϊκή εξουσία.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Κόλπα αστών δημοσιολόγων

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Λυπάμαι αλλά όλα αυτά έχουν ένα όνομα: το όνομα της αποτυχίας. Και όσοι δεν συνειδητοποιούν ότι το πρόγραμμα προσαρμογής, το "Μνημόνιο" αν προτιμάτε, απέτυχε παταγωδώς, μάλλον προτιμούν να κοροϊδεύουν την κοινωνία κατάμουτρα»... Το απόσπασμα, όσο και αν εντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεως, είναι από το χτεσινό άρθρο του Γ. Πρετεντέρη (στα «Νέα»). Αλήθεια τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την υποκρισία, τον κυνισμό, το θράσος, το χαμαιλεοντισμό; Οι πάντες θυμούνται ότι ο εν λόγω αστός δημοσιολόγος ήταν φανατικός υπέρμαχος του μνημονίου, επιπλήττοντας μάλιστα σκαιότατα όσους διαφωνούσαν με το αφοπλιστικό επιχείρημα «όποιος διαφωνεί να φέρει τα λεφτά για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις»... Τώρα δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποκηρύξει μετά βδελυγμίας το μνημόνιο και να καταγγείλει δημόσια όσους δεν παραδέχονται ότι έχει αποτύχει παταγωδώς. Το κόλπο είναι παλιό και δοκιμασμένο: «καταγγέλλουμε τις αποτυχημένες συνταγές και τους διαχειριστές τους, ακριβώς για να διασώσουμε την κυρίαρχη πολιτική και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας». Στη συγκεκριμένη περίπτωση καταγγέλλουν το μνημόνιο και χρεώνουν όλες τις ευθύνες στον «αποτυχημένο διαχειριστή Γ. Παπανδρέου», με εξόφθαλμο στόχο να δικαιώσουν την κυβέρνηση συνεργασίας του κεφαλαίου και το μνημόνιο διαρκείας. Ομως αυτό που πραγματικά δικαιώνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού, είναι το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι το δίλημμα δεν ήταν μνημόνιο - αντιμνημόνιο, αλλά με τα μονοπώλια ή με το λαό, με την εξουσία των μονοπωλίων ή με τη λαϊκή εξουσία.

Παλιές αμαρτίες και ψευτοδιλήμματα

«Το τέλος της Ευρώπης του Μάαστριχτ έχει επέλθει», απεφάνθη χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης. Το κακό γι' αυτούς είναι πως η ΕΕ του Μάαστριχτ - εκεί όπου συνομολογήθηκε η ομώνυμη συνθήκη, που εν ολίγοις μετέτρεπε τον ευρωενωσιακό χώρο σε ξέφραγο αμπέλι για τα μονοπώλια και τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους σε αναλώσιμα για την κερδοφορία τους, την οποία ψήφισε ζητωκραυγάζοντας ο ΣΥΝ - ζει και βασιλεύει. Ο ΣΥΝ, όμως, προσπαθεί να την κάνει στριφογυριστή τώρα που ξεσκεπάστηκε στα μάτια του λαού τι σόι πράμα είναι η Ευρωένωση την οποία στήριζε και στηρίζει. Τα αλλοτινά διλήμματα τα αντικαθιστά σήμερα με άλλα, εξίσου ψευδεπίγραφα. Λέει ο Π. Σκουρλέτης: «Το ερώτημα είναι τι θα την διαδεχθεί. Το δίλημμα που τίθεται σήμερα είναι σαφές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ή θα εμμείνει στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία και θα διαλυθεί βυθιζόμενη στην ύφεση ή θα αναζητήσει, μέσα από την ανατροπή των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, το δρόμο μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής με προστασία της εργασίας, των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και αναδιανομής του πλούτου»!

Τέτοιο δίλημμα δεν υφίσταται, αφού δεν υφίσταται καν το ενδεχόμενο να εξανθρωπιστεί ο καπιταλισμός, να δώσει πίσω όσα αφαίρεσε απ' τους λαούς, να μοιραστεί μαζί τους τον πλούτο που έχει συσσωρεύσει. Η φύση του είναι να κυνηγάει ακόμα περισσότερα κέρδη, ακόμα μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Στη φύση του είναι να τσαλαπατάει τους λαούς. Να γεννάει κρίσεις και να βυθίζει την ανθρωπότητα στη βαρβαρότητα. Και δεν πρόκειται να την αρνηθεί τη φύση του, όπως ισχυρίζονται οι οπορτουνιστές. Το δίλημμα, λοιπόν, σήμερα είναι ένα και ολοκάθαρο: Με το λαό ή τα μονοπώλια; Πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο ή υποταγή στη βαρβαρότητα των καπιταλιστών; Αυτό το δίλημμα από την εποχή του Μάαστριχτ ο ΣΥΝ το έχει απαντήσει. Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές.

Για τη σωτηρία του καπιταλισμού και της ΕΕ

Δήλωσε χτες η Ρ. Δούρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ: «(...)ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα γύρω από τη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, που βλέπει πλέον και το δικός της κόστος δανεισμού από τις αγορές στα ύψη. Εξ ου και οι εκκλήσεις του Παρισιού, προκειμένου η ΕΚΤ να διευρύνει το ρόλο της στη δανειοδότηση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στις εκκλήσεις αυτές το Βερολίνο κωφεύει (...)».

Αφού λοιπόν επιχειρεί να περιγράψει, απ' τη δική τους οπτική, τα τεκταινόμενα στην ΕΕ, επιχειρεί να δώσει και μια απάντηση σύμφωνη με την πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνει, λοιπόν: «Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς υποστηρίζουν ότι (...) σημαντική διέξοδο θα αποτελούσε η αλλαγή του ρόλου και της αποστολής της ΕΚΤ, έτσι ώστε να μπορεί να δανείζει με ελάχιστα ή μηδενικά επιτόκια τις κυβερνήσεις».

Ας απαντήσει ο λαός τι είδους αριστερά είναι αυτή που οι προτάσεις της είναι ταυτόχρονα και προτάσεις του Σαρκοζί, της καπιταλιστικής Γαλλίας που μάχεται για τη διάσωση των μονοπωλίων της. Και στη συνέχεια μπορεί εύκολα να κατανοήσει τι θέλει να κάνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όταν ζητά συνεργασίες, μέτωπα, συμμαχίες και ποιας τάξης τα συμφέροντα θα εκφράσει ο συνασπισμός εξουσίας που θέλει να συγκροτήσει για να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Επιχειρούν να κοροϊδέψουν το λαό...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΩΡΑ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ; Κάνουν ό,τι κάνουν, στήνουν τις κυβερνήσεις που στήνουν και στη συνέχεια μας δουλεύουν κι από πάνω...

Ετσι, μας προέκυψε χτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να μας πει πως δεν προβλέπονται άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων για το 2012.

Δηλαδή, η περίφημη δανειακή σύμβαση και «η οικονομική πολιτική που απορρέει από αυτή» - όπως χαρακτηριστικά λένε - τι μπορεί να περιέχει; Αυξήσεις; Μήπως διατήρηση της αγοραστικής αξίας;

Αν ήταν έτσι, δε θα κατασκεύαζαν το «μαύρο μέτωπο» που έφτιαξαν προκειμένου να εφαρμόσουν την πολιτική τους.

Δε θα προσπαθούσε το ΠΑΣΟΚ να «μοιραστεί» τη δυσαρέσκεια του κόσμου με άλλους, και δε θα προσπαθούσε η ΝΔ να πάρει τις όποιες, έστω λεκτικές, αποστάσεις από τη σημερινή κυβέρνηση.

Προφανώς, λοιπόν, και μειώσεις μισθών θα κάνουν (είτε ευθέως, είτε πλαγίως), και ανεργία θα δημιουργήσουν, και νέους φόρους θα βάλουν, και δικαιώματα θέλουν να καταργήσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία να καταστρέψουν.

Δεν μπορούν πλέον να κοροϊδέψουν κανέναν, όσοι κι αν μαζευτούν, όσο «ευρείες» κυβερνήσεις κι αν κάνουν.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ που θα ψηφιστεί θα είναι προϋπολογισμός ...μεγάλης αβεβαιότητας, σύμφωνα με τον Σταύρο Δήμα. Εχει δύο σενάρια (ένα με PSI, ένα χωρίς) και είναι εξαρτημένος από τις διεθνείς εξελίξεις.

Αυτό που στον Στ. Δήμα φαίνεται για «αβεβαιότητα» εμάς μας φαίνεται για ...«βεβαιότητα»: Ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω και ό,τι «εξτραδάκια» χρειαστεί θα τα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι.

Αλλωστε, το έχουμε ξαναδεί το έργο και δεν πρόκειται να αλλάξει το σενάριο μόνο και μόνο επειδή άλλαξαν κάποιοι ηθοποιοί.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ