ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2024
Καρμανιόλα για το λαϊκό εισόδημα, ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή

INTIME NEWS

Ενας ακόμα προϋπολογισμός - καρμανιόλα για το λαϊκό εισόδημα κατατέθηκε χτες στη Βουλή, ενώ η συζήτησή του αναμένεται να ξεκινήσει στις αρμόδιες επιτροπές αύριο Πέμπτη και να ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια στις 13 - 17 Δεκέμβρη. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η φοροκαταιγίδα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών για το 2024, η ουσιαστική καθήλωση των μισθών, που εξαϋλώνονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, και οι περικοπές σε κοινωνικές παροχές.

Ολα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης», που βεβαίως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό με τα ματωμένα «πλεονάσματα» και τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς». Βέβαια, όλα αυτά αφορούν μόνο τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αφού οι μόνοι που ωφελούνται από τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, για τους οποίους η κυβέρνηση το 2024 φέρνει νέες επιδοτήσεις, διατηρεί και θεσπίζει νέες φοροαπαλλαγές!

Ετσι, ο προϋπολογισμός προβλέπει:

  • 6,2 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους - συνολικά 62,9 δισ. - σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023 (56,7 δισ.). Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ληστείας, οι φόροι που εισπράχθηκαν τελικά σε σχέση με την εκτίμηση στον προϋπολογισμό του 2023 παρουσίασαν υπέρβαση κατά περίπου 5,5 δισ., με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να λέει ότι τα φορολογικά έσοδα το 2024, θα είναι αυξημένα μόλις κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023.
  • Εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ., από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος προϋπολογισμός (μέχρι τον Οκτώβρη η πραγματοποίηση των εσόδων από ΦΠΑ είχε ήδη φτάσει τα 23 δισ.), πάνω από 2,2 δισ. αύξηση, ενώ οι ειδικοί φόροι μένουν «στο ύψος τους», στα 7,1 δισ. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ.
  • Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που αφορά τα καύσιμα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 7 δισ., όπως και το 2023.
  • Παραπέρα γιγάντωση και των άμεσων φόρων, όπως οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να φτάσουν τα 13 δισ., αυξημένοι κατά 1,7 δισ. σε σχέση με φέτος.
  • Επιπλέον, αντί η κυβέρνηση να καταργήσει τον ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, αφού η ακρίβεια έχει τσακίσει το λαϊκό εισόδημα, από 1/1/2024 προχωρά σε αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, στα αναψυκτικά και στο νερό με ανθρακικό που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, από 13% σε 24%.
  • Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα φτάσει τα 6,69 δισ., αυξημένος κατά περίπου 2 δισ. Η αύξηση αποτυπώνει το άγριο πογκρόμ με το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης απέναντι σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Χαράς ευαγγέλια για τους ομίλους

Ενώ λοιπόν τα λαϊκά νοικοκυριά θα «ματώσουν», στον προϋπολογισμό περιγράφεται με σαφήνεια όλο το πλέγμα των νέων επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων - ελαφρύνσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και συγκεκριμένα:

-- Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

-- Μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

-- Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

Βέβαια όλα τα παραπάνω, που από τα στελέχη της κυβέρνησης και των προπαγανδιστικών μηχανισμών παρουσιάζονται ως χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες φοροαπαλλαγές, στην εθελοντική φορολόγηση και στα πρόσθετα φορολογικά κίνητρα, που έχουν ως αποτέλεσμα το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων να το πληρώνει ο λαός και μόλις το 5% να πληρώνουν οι όμιλοι. Μεταξύ πολλών άλλων, στον προϋπολογισμό προβλέπονται για τους ομίλους 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ.) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ.).

Επιπλέον, διασφαλίζεται ότι όλος ο σχεδιασμός θα είναι «κομμένος και ραμμένος» γύρω από τις «πράσινες» μπίζνες τους και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, αφού όπως λέγεται χαρακτηριστικά στον προϋπολογισμό «η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον προϋπολογισμό αποτελεί κύρια συνιστώσα του νέου συστήματος δημοσιονομικής μεταρρύθμισης που υποστηρίζει την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πολιτικών και δράσεων της Δημόσιας Διοίκησης», σύμφωνα και με τους στόχους της ΕΕ.

Τα βασικά μεγέθη

Στα βασικά του μεγέθη - τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, είναι αναθεωρημένα προς το χειρότερο σε σχέση με το προσχέδιο - ο προϋπολογισμός προβλέπει:

  • Ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2024. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. το 2023 και 233,8 δισ. το 2024.
  • Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα και να διαμορφωθεί σε 4,1%, έναντι 4,5% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2023, και να αποκλιμακωθεί σε 2,6% για το 2024.
  • Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% κατά το τρέχον έτος και κατά 15,1% το 2024, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 11,2% το 2023 σε 10,6% το 2024.
  • Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να αποκλιμακωθεί από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,3% το 2023 και σε 152,3% το 2024, εξαιτίας και του πληθωρισμού, όπως και της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ.

Ολα αυτά βέβαια με μεγάλο «αστερίσκο» το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην καπιταλιστική οικονομία διεθνώς, την ώρα που τα «σύννεφα» μαζεύονται (βλ. και σχετικό θέμα).

«Δημοσιονομική συμμόρφωση» και μέσω των δήμων

Στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 αποτυπώνεται για μια ακόμα χρονιά το πώς οι δήμοι θα παίξουν τον δικό τους ρόλο ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού στην επίθεση στα λαϊκά νοικοκυριά, αφού θυσιάζονται τα αναγκαία για τον λαό έργα και υποδομές στον βωμό των προτεραιοτήτων του κεφαλαίου και των ματωμένων πλεονασμάτων.

Συνολικά η όποια χρηματοδότηση παραμένει στις ράγες της δημοσιονομικής συμμόρφωσης. Παγωμένες παραμένουν εδώ και δεκαετίες στα ίδια ποσά οι κρατικές επιχορηγήσεις, ενώ ενισχύεται η δυνατότητα αύξησης των ιδίων εσόδων (ενισχύοντας περισσότερο την ανταποδοτικότητα σε όλες σχεδόν τις παρεχόμενες υπηρεσίες) το κυνήγι είσπραξης φόρων και τελών από τους δημότες (τροφεία και άλλες εισφορές). Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, αυτές αφορούν σε χρηματοδοτούμενα έργα από τα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορά κυρίως ό,τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους και αν περισσέψουν μπορούν να εγγραφούν πιστώσεις για άλλες δαπάνες, κάτι που η πράξη έχει δείξει ότι δύσκολα συμβαίνει και όταν γίνεται είναι σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική της ανταποδοτικότητας, όπως αποδεικνύει η αγωνιστική αρχή της Πάτρας.

Και μπορεί οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) να αυξάνονται κατά 173 εκατ. ευρώ, αλλά θα συνεχίσει η παρακράτηση προηγούμενων ετών από θεσμοθετημένους πόρους προς την Τοπική Διοίκηση, δηλαδή από χρήματα που έχουν πληρώσει οι δημότες μέσω της φορολογίας. Δηλαδή η χρηματοδότηση κινείται ουσιαστικά στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή χρονιά, που δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών.

Οπως η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ενώ τα σχολεία είναι πολύ παλιά και ασυντήρητα (με πολλές περιπτώσεις πτώσης σοφάδων που κινδυνεύουν παιδιά) τα ποσά παραμένουν τα ίδια, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά τους.

Τα ποσά του 2023, όπως έχει αναδειχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν ανεπαρκέστατα. Συνεχίζεται η εγκληματική πολιτική του κόστους - οφέλους που έχει οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές. Δηλαδή η έλλειψη ολοκληρωμένων αντιπυρικών έργων, καθαρισμού δασών, συντήρηση κρουνών κ.λπ. και πάνω απ' όλα η απουσία προσωπικού είναι η εύφλεκτη ύλη για τη συνέχιση του εγκλήματος. Το ίδιο ισχύει και στα αντιπλημμυρικά έργα ή στην αντισεισμική θωράκιση.

Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) υπολογίζονται στα ίδια επίπεδα με το 2022, δηλαδή εκ νέου χαράτσωμα για τα λαϊκά στρώματα, ενώ θα έπρεπε να καταργηθεί το συγκεκριμένο τέλος και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Με τα ίδια ψίχουλα χρηματοδοτείται και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», χωρίς καμία αύξηση στα κονδύλια για να καλυφθούν περισσότεροι μόνοι και ανήμποροι άνθρωποι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το έλλειμμα στο ισοζύγιο των δήμων θα είναι 297 εκατ. ευρώ που αποδίδεται στην αυξημένη μισθοδοσία λόγω των «αυξήσεων» στο Δημόσιο και γι' αυτό προωθείται η λεγόμενη επενδυτική δραστηριότητα των δήμων σε έργα που υπάγονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή πρόκειται για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μοναδικός κερδισμένος από τον νέο προϋπολογισμό είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι

Σε σχόλιό του για την κατάθεση του προϋπολογισμού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι κυβερνητικές περιγραφές του προϋπολογισμού για "ανάπτυξη" προσπαθούν να συγκαλύψουν τη σκληρή πραγματικότητα για τον λαό, της επαναφοράς στα "ματωμένα πλεονάσματα" με δισεκατομμύρια ευρώ νέους φόρους, το νέο τσεκούρι στις κοινωνικές παροχές, τη διατήρηση των μισθών σε επίπεδα πολύ κάτω ακόμα και απ' τον πληθωρισμό που καλπάζει, που ουσιαστικά οδηγεί σε μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη στροφή της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ σε περισσότερο περιοριστικό μείγμα σε μια ακόμα - εξίσου απέλπιδα - προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις διογκούμενες αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Μοναδικός κερδισμένος από τον νέο προϋπολογισμό είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, για τους οποίους προβλέπονται νέες παχυλές επιδοτήσεις, διατήρηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών, φθηνό εργατικό δυναμικό και στήριξη των προσοδοφόρων επενδύσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ