ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σιγά μην τους ρωτήσουμε

Ο ΜΠΕΡΙΣΑ θέλει να μείνει. Ο "διεθνής παράγοντας" δε λέει τίποτα, ενώ ο Σημίτης δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει λύση ΜΕ τον Μπερίσα. Εντάξει, καθαρίσαμε... είναι κανείς άλλος ενδιαφερόμενος που θέλει να πει τη γνώμη του;

***

Τι; Οι κάτοικοι της χώρας; Ελα μωρέ, με τους παλιο-Αλβανούς, που θέλουν να 'χουν και άποψη...

***

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.Μας είχαν υποσχεθεί - με τις δηλώσεις τους - ένα συνέδριο γεμάτο ένταση, μαχαιρώματα, καυστικές επισημάνσεις και κατέληξε ένα συνέδριο... της αγκαλιάς!

***

Μια φορά, η μεγάλη είδηση δεν ήταν ότι ο Εβερτ αγκάλιασε τον Κ. Καραμανλή, είναι ότι ο τελευταίος... δεν έπαθε τίποτα.

***

"ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ όπως όταν πήγαινα να δώσω εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο", δήλωσε ο Βύρων Πολύδωρας, πριν ξεκινήσει για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Δηλαδή να θεωρήσουμε ότι στο πανεπιστήμιο δεν έπαιρνε... ούτε τη βάση;

***

ΠΑΝΤΩΣ,εντυπωσιακή ήταν η στιγμή, που ενώ όλοι ζητωκραύγαζαν γενικώς και αορίστως, μπήκε στο Συνέδριο ο Μητσοτάκης... Είχε εκείνο το στιλ που υποδήλωνε ότι... "πρέπει πρώτα να καθαρίσετε μαζί μου"!

***

ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ νωρίτερα θα αρχίζουν, κι ένα τέταρτο αργότερα θα τελειώνουν λένε τα μαθήματα στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Ισως θα βοηθούσε και κάποιο μέτρο - διάγγελμα, που θα υπαγορεύει να μιλάνε με ρυθμό... 150 λέξεων το λεπτό οι καθηγητές, όταν παραδίδουν μάθημα.

***

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ των αναπήρων χαρακτηρίζεται αυτή του Κλίντον με τον Γιέλτσιν, αφού ο πρώτος χτύπησε στο πόδι, κι ο δεύτερος έχει τα "μπάι - πας". Το θέμα όμως είναι πόσες χώρες θα βγουν ανάπηρες, από τις συνομιλίες που αφορούν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ...

****

Διότι η "διεύρυνση" του ΝΑΤΟ, είναι κάτι σαν τη "διεύρυνση της φορολογικής βάσης" του Παπαντωνίου: Θα σας τα πάρουμε όλα!

Η κυβερνητική αγωνία

"Τεχνικούς συντονιστές" ετοιμάζεται να προσλάβει το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, στο πλαίσιο της προώθησης των "Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης" (ΤΣΑ), σε εφτά περιοχές της χώρας.

Το έργο των συντονιστών θα είναι η τεχνική ανάλυση και διοικητική υποστήριξη των ΤΣΑ, η οργάνωση και στήριξη του "κοινωνικού διαλόγου", η επίλυση διαφόρων προβλημάτων, η προετοιμασία για την υπογραφή των ΤΣΑ και η σύνταξη εκθέσεων για την πρόοδο των ΤΣΑ. Αυτοί οι συντονιστές θα είναι και σύμβουλοι στις "ομάδες διοίκησης έργου", οι οποίες θα αναλάβουν το συντονισμό των ΤΣΑ.

Για άλλη μια φορά φαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα ΤΣΑ. Αυτή η "αγωνία" δείχνει πόσο σημαντικά τα θεωρούν για να περάσουν τα αντεργατικά σχέδιά τους και πόσο πιέζει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ για να "τελειώσουν τα ψέματα".

Η περίπτωση της λεμονόκουπας

Το 1996 τα περισσότερα υπουργεία χορήγησαν κάποιες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ μέσω των διαφόρων επιδομάτων. Φυσικά δεν τους είχε πιάσει ο πόνος για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο λόγος ήταν ότι ήθελαν με τον τρόπο αυτό να εξευμενίσουν, ή μάλλον να επιχειρήσουν να εξαγοράσουν τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ώστε οι κομματικοί συνδικαλιστές στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τον Σημίτη, ενώ από την άλλη γνώριζαν ότι προχωρούν σε εκλογές...

Ο στόχος, σε ό,τι αφορά αρχικά το συνέδριο και αργότερα τις εκλογές, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, όποτε αποφάσισαν ότι φέτος είναι η χρονιά του συμψηφισμού. Καμία αύξηση στις ΔΕΚΟ, λέει τώρα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Αυξήσεις και μάλιστα μεγάλες πήραν πέρσι.

Είναι ακριβώς η περίπτωση της "στυμμένης λεμονόκουπας", που λέμε...

Το ενδιαφέρον και η εξήγησή του

Ισως, πολλοί νομίζουν ότι το ιδιαίτερα έντονο και πολύμορφο ενδιαφέρον της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης, για τις εξελίξεις στην Αλβανία, οφείλεται στο γεγονός της γειτνίασής τους και μόνο. Αντε και στην ελληνική μειονότητα, που ζει στο νότο κυρίως αυτής της χώρας, για τη δική μας κυβέρνηση.

Η αλήθεια, όμως, είναι λίγο διαφορετική. Το ενδιαφέρον, τόσο των Ελλήνων όσο και των Ιταλών κυβερνώντων οφείλεται, πρώτα και κύρια, στην ύπαρξη και τη δράση στη γειτονική μας χώρα αντίστοιχων οικονομικών συμφερόντων, όπως και σε ακόμη μεγαλύτερους σχετικούς στόχους και προοπτικές. Ηδη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ιταλικές επενδύσεις στην Αλβανία έφταναν το 1994, στο 50% του συνόλου των ξένων επενδύσεων και οι ελληνικές - δεύτερες στη σειρά - στο 22%.

Αλλωστε, το τέτοιο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από χρόνια και παρά τα όσα λέγονταν περί βοήθειας στον αλβανικό λαό, ο πραγματικός στόχος του ήταν και παραμένει η πολύμορφη στήριξη και ενίσχυση των επιχειρηματιών, φορέων της περιβόητης οικονομικής διείσδυσης. Απόδειξη γι' αυτό, το γεγονός πως για τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία ισχύει ο περί κινήτρων νόμος 1892/90, όπως ακριβώς, αν αυτές γίνονταν στην Ελλάδα..!

Ο πραγματικός στόχος

Πολλά και διάφορα λένε οι παράγοντες της κυβέρνησης, αλλά και των τραπεζικών ή των επιχειρηματικών κύκλων, όταν θέλουν να δικαιολογήσουν την εφαρμοζόμενη, σκληρή εισοδηματική πολιτική ή τις άγριες περικοπές των δημοσίων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα ή την περιβόητη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ενα μόνο αποφεύγουν συστηματικά να αναφέρουν και αυτό είναι, βέβαια, ο πραγματικός και πρώτιστος στόχος των αντιλαϊκών αυτών πολιτικών. Ποιο είναι αυτό; Η μείωση και μάλιστα, με δραστικούς ρυθμούς του εργασιακού κόστους ή του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, όπως λένε οι ειδικοί. Ενός δείκτη, δηλαδή, αρκετά αποκαλυπτικού, για την πορεία των εργατικών εισοδημάτων.

Τα σχετικά, λοιπόν, στοιχεία αναφέρουν, ότι το κόστος αυτό ανέρχονταν ανά μονάδα προϊόντος στο 10% το 1996, φέτος θα πέσει στο 7,1% και το 1998 θα μειωθεί ακόμη παραπέρα και θα βρεθεί στο 3,7%. Οπως, ο καθένας καταλαβαίνει, την ακριβώς αντίστροφη πορεία και μάλιστα, με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς, έχουν τα κέρδη των επιχειρηματιών και της οικονομικής ολιγαρχίας γενικότερα.

Αλλο κέρδη, άλλο ζημιές

"Εκκληση" στην κυβέρνηση "να λάβει μέτρα" για τη... σωτηρία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, έκανε προχτές ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Και το επιχείρημά του; Ακουσον - άκουσον: "Αφού εσείς, κύριοι των τελευταίων κυβερνήσεων μας ωθούσατε και μάλιστα με κίνητρα, να διεισδύσουμε στην αγορά της Αλβανίας, βοηθήστε μας τώρα!". Αραγε, τα κέρδη τους από τη δραστηριοποίησή τους τόσα χρόνια στη γείτονα χώρα, στην οποία σήμερα ο λαός εξεγείρεται ενάντια στην εξαθλίωση, τα μοιράζονταν με κανέναν; Οχι, βέβαια. Οι ζημιές, όμως, είναι άλλο πράγμα. Αυτές πρέπει να τις πληρώνουμε όλοι...!

Χωρίς καν μια ελάχιστη τιμή εκκίνησης των προσφορών θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μαθαίνουμε, τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας. Προφανώς, αυτοί, δε θέλουν απλώς να "αποκρατικοποιήσουν", βιάζονται να ξεπουλήσουν όσο - όσο. Να φανταστεί κανείς, ότι μέχρι και τα χαλιά, που πουλάνε με δημοπρασία στην τηλεόραση, έχουν τιμή εκκίνησης!

Αλλού τα χαμόγελα...

"Είσαι ταξιτζής; Χαμογέλα να μας ξανάρθουν οι τουρίστες". Αυτό περίπου είναι το κεντρικό νόημα της καμπάνιας που θα προβάλλει σύντομα το υπουργείο Ανάπτυξης σε ραδιόφωνα και αφίσες, με στόχο την... προσέλκυση τουριστών στη χώρα μας. Φαίνεται, ότι η Β. Παπανδρέου δεν καταλαβαίνει ή - το χειρότερο - αγνοεί την ουσία του προβλήματος.

Δηλαδή, αν οι ταξιτζήδες χαμογελούν, τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού θα μας στείλουν... μιλιούνια τους τουρίστες; Διότι, όπως είναι ευνόητο, τους ταξιδιωτικούς μεγαλοπράκτορες ενδιαφέρει πάνω απ' όλα να χαμογελούν οι ίδιοι - ή πιο σωστά οι... τσέπες τους - και όχι οι ταξιτζήδες και οι λοιποί "ιθαγενείς". Και χαμογελούν περισσότερο, βέβαια, όταν στρέφουν τους πελάτες τους στις χώρες εκείνες, που "τους σκάνε" τα περισσότερα.

Επεμβάσεις

Ελληνες, λέει,

κι Ιταλοί

δίνουν

σκληρό αγώνα,

ποιος θ' αποκτήσ'

επιρροή

σε Τίρανα

κι Αυλώνα

(δυο γάιδαροι

μαλώνανε

σε ξένο

αχυρώνα! )

Ελληνες, λέει,

κι Ιταλοί,

μεγάλη τους

η χάρη,

στην Αλβανία

θέλουνε

να βάλουνε

ποδάρι

(δε φτάναν

τόσοι πειρατές

να,

κι οι μικροκουρσάροι)!

Ο οίστρος

... κι αλλού τα προβλήματα

Μη μας παρεξηγήσετε, βέβαια. Με όσα σημειώνουμε παραπάνω, δεν προτείνουμε να μπει και η δική μας χώρα - ακόμη περισσότερο απ' ό,τι μέχρι σήμερα - στην κούρσα των ανάλογων προσφορών. Κάθε άλλο. Απλά και μόνο, σημειώνουμε και υπογραμμίζουμε μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που την κρύβουν επιμελώς οι αρμόδιοι από τη μια και που αναδείχνει από την άλλη την πραγματική και βαθύτερη αιτία της κακοδαιμονίας του σημαντικού αυτού τομέα της ελληνικής οικονομίας. Κακοδαιμονία, που δεν πρόκειται να ξεπεραστεί, ακόμη και αν "περάσουν" και τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων από εντατικά σεμινάρια χαμόγελου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ