ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικές μοναξιές...

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ,πού έχουν φτάσει τα πράγματα, ώστε να αναγκάζεται ακόμα και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση υπέρ της αναβολής της λεγόμενης "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" και να βάλει εναντίον της κυβέρνησης (όσο τέλος πάντων μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο μια Νεολαία ΠΑΣΟΚ).

***

Εντάξει, δε μιλάει ούτε για κατάργηση, ούτε καν για ουσιαστικές αλλαγές. Μόνο αναβολή ζητάει. Οπωσδήποτε, όμως, είναι κι αυτό ενδεικτικό, του πόσο επηρεάζει τα πράγματα ο ενωτικός αγώνας των μαθητών, που δείχνουν ότι "δεν καταλαβαίνουν τίποτε" ούτε από απειλές ούτε από "ντρίπλες" που κάνουν οι κυβερνώντες.

***

Τελικά, ποιοι έχουν μείνει να συμφωνούν με την κυβέρνηση και τη μεταρρύθμισή της; Αν δεν κάνουμε λάθος, μόνο ο ΣΕΒ και ο Χριστόδουλος...

***

Η προαναφερόμενη κίνηση, πάντως, της Ν. ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτική, επίσης, και του πόσο... αγαπημένοι είναι μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οχι πως μας κάνει καμιά εντύπωση. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στο "Φρούριο" του Κινήματος ξεσπάνε διάφοροι καβγάδες, όταν έξω από τις "πύλες" του είναι στημένοι οι πολιορκητικοί κριοί της λαϊκής δυσαρέσκειας και της αγανάκτησης.

***

ΜΙΑ ΚΙ ΑΠΟ Ο,ΤΙ μάθαμε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ίσως παίξει το ρόλο του εγγυητή του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπαιδευτικούς φορείς για θέματα Παιδείας, θα είχε ενδιαφέρον να μας λύσει μια απορία...

***

Τις προάλλες στη Βουλή, όταν συζητούνταν η πρόταση μομφής για τον Γερ. Αρσένη, οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ ακόμα και ο πρωθυπουργός είπαν τα χειρότερα λόγια για το ισχύον καθεστώς και το πόσο πρέπει να αλλάξει. Για παπαγαλία μίλησαν, για επιστήμονες χωρίς κατάρτιση κλπ.

***

Συνειδητοποίησε, άραγε, ο κ. Κακλαμάνης ότι όλοι αυτοί αναφέρονταν στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ νόμο, που είχε καταρτίσει ως υπουργός Παιδείας - πριν αρκετά ομολογουμένως χρόνια; Πάντως, μας έκανε εντύπωση, ότι δεν έκανε το παραμικρό για να υπερασπίσει - έστω στοιχειωδώς - το έργο του...

***

Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι είναι στέλεχος του Κινήματος, αλλά λογικά αναμενόταν μια κάπως περισσότερη ευθιξία σε αυτή την υπόθεση...

Η μόνη λύση

Αν το νόμο

δεν τον πάρει

να τον βάλει

στο συρτάρι,

ας μην κάνει

ούτε σκέψη

πως μπορεί

να ξεμπερδέψει!

Αν το νόμο,

ας το μάθει,

δεν τον ρίξει

στο καλάθι,

όποια "λύση"

κι αν προτείνει

δε θα σβήσει

το καμίνι.

Αν το νόμο

τον κρατήσει

και απλώς

τον "καλλωπίσει",

δε χτυπάει

το κουδούνι

στα σκολειά

ως τον Ιούνη!

Ο οίστρος

Εύλογες απορίες

Συνάντηση με μαθητές, εκπροσώπους 15μελών, θα έχει σήμερα ο υπουργός Παιδείας. Συνάντηση, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου και δημιουργεί - τουλάχιστον - αρκετές απορίες, για τις προθέσεις του υπουργού και της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά, τίποτε σχεδόν δεν είναι συγκεκριμένο και καθαρό γι' αυτή τη συνάντηση. Ούτε εάν θα συμμετέχουν όλα τα 15μελή της Αθήνας ή της Αττικής ή - τέλος πάντων - πόσα και ποια θα συμμετέχουν και με ποια κριτήρια, ούτε ποιο είναι ακριβώς το περιεχόμενο και η διαδικασία της συνάντησης, ούτε ποιος είναι ο συγκεκριμένος σκοπός της. Τα μόνα καθαρά, σύμφωνα με όσα έλεγαν χτες παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, ήταν πως οι διευθυντές, σε συνεργασία με τα 15μελή, θα όριζαν τους μαθητές - εκπροσώπους και, ακόμη, πως το Συντονιστικό των σχολείων της Αθήνας δεν μπορεί να πάρει μέρος στη συνάντηση, αφού δεν αναγνωρίζεται από το υπουργείο κι ας εκπροσωπεί εκατοντάδες σχολεία, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο του αγώνα.

Να υποθέσουμε πως δεν ξέρει ο υπουργός Παιδείας και οι επιτελείς του, ότι ένας διάλογος, για να είναι αποτελεσματικός και αποδοτικός, προϋποθέτει συγκεκριμένες, καθαρές και ξάστερες κουβέντες και διαδικασίες; Πολύ περισσότερο, όταν έχουν προηγηθεί τόσα και τόσα, που όλοι τα γνωρίζουν και μόνο την αξιοπιστία και τις καλές προθέσεις του υπουργείου δεν αποδείχνουν.

Συστηματική συκοφάντηση

Δε θα κουραστούμε, να το σημειώνουμε, να το καταδικάζουμε και να το καταγγέλλουμε, όσο θα συνεχίσει να γίνεται. Μιλάμε για τη στρεβλή και αγρίως κακοποιημένη εικόνα των μαθητικών κινητοποιήσεων, που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά κανάλια, ιδιωτικά και κρατικά.

Ολο τους το βάρος πέφτει στις ελάχιστες περιπτώσεις έντασης ή στα λιγοστά επεισόδια, στο περιθώριο των μεγάλων συλλαλητηρίων ή και εντελώς έξω απ' αυτά. Οταν υπάρχει μέρα, που δεν έχουν γίνει καθόλου επεισόδια, τότε δείχνουν και ξαναδείχνουν τις ίδιες εικόνες, απ' αυτά των προηγούμενων ημερών. Θέλουν, σώνει και καλά, να ταυτίσουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις, με τη δράση των ελάχιστων κουκουλοφόρων.

Και θέλουμε να υπογραμμίσουμε και πάλι το εξής: Δε νομίζουμε πως αυτή η συνεχής, κατάφωρη και προκλητική διαστρέβλωση της εικόνας των μαθητικών αγώνων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη γνωστή σε όλους ροπή των τηλεοπτικών καναλιών να προβάλλουν εικόνες έντασης, βίας και φωτιών. Εχει τόσο παραγίνει πλέον το κακό, που ολοφάνερα δείχνει πως υπάρχουν και άλλου είδους, σχετικές... παραινέσεις και επιδιώξεις.

Παραμένει ζωντανός στη μνήμη τους

Μπορεί η προχτεσινή 75η επέτειος από το θάνατο του Βλ. Ιλιτς Λένιν, να κατατάχθηκε τρίτη στη σειρά είδηση - μετά τη δίκη του Κλίντον και τις κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων της Ρουμανίας - στα ρωσικά ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι εργαζόμενοι αποτίσανε φόρο τιμής, με διάφορους τρόπους, σε όλη τη Ρωσία. Χιλιάδες ήταν και οι Μοσχοβίτες, που επισκέφθηκαν προχτές το Μαυσωλείο και απόθεσαν λίγα λουλούδια ή στάθηκαν για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά στη σορό του ηγέτη της Οχτωβριανής Επανάστασης. Πολύ περισσότεροι ήταν οι Ρώσοι εργαζόμενοι, που αναλογίστηκαν τα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης κι έκαναν τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με το σήμερα.

Περιττό να σημειώσουμε το αποτέλεσμα. Αλλωστε, όπως σημειώνουν όσοι περιοδεύουν στη σημερινή Ρωσία, είναι χαρακτηριστικό πως τα αγάλματα και τα άλλα μνημεία τιμής στο Λένιν, που είχαν ανεγερθεί στη σοβιετική εποχή, παραμένουν στη θέση τους, στη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των ρωσικών πόλεων και κωμοπόλεων.

Ανέξοδες υποσχέσεις

"Τι θα κάνατε εσείς αν ήσασταν στη θέση της σημερινής κυβέρνησης;", ρώτησε ένας μαθητής τον πρόεδρο της ΝΔ, στην προχτεσινή συνάντηση του τελευταίου με μαθητές, σε καφέ μπαρ της Θεσσαλονίκης. Και η απάντηση του Κ. Καραμανλή: "Θα έφερα προς συζήτηση ένα γενικό πλαίσιο αρχών, θα έθετα ένα λογικό χρονικό όριο διαλόγου, π. χ. όλο το 1999 και θα έδινα μεγάλη σημασία να καλέσω και να έρθουν όλοι να κάνουμε διάλογο, με στόχο να συμφωνήσουμε στα βασικά σημεία, ενώ θα έριχνα το βάρος και στις υποδομές".

Χρειάζεται, μήπως, να θυμίσουμε, στον κ. Καραμανλή, ότι όταν ήταν το κόμμα του κυβέρνηση, δεν ακολούθησε αυτή την τακτική και είχαμε και τότε μεγάλες εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις; Οχι, βέβαια, τα ξέρει πολύ καλά αυτά ο αρχηγός της ΝΔ, αλλά φροντίζει να συμπληρώνει πως τα παθήματα έχουν γίνει μαθήματα...

Εχουν γίνει, όμως; Αν ναι, γιατί δεν κάνει από σήμερα - αφού αύριο θα είναι πρωθυπουργός, όπως ισχυρίζεται - συγκεκριμένο και καθαρό στην εκπαιδευτική κοινότητα όχι τη διαδικασία που υπόσχεται ότι θα ακολουθήσει, αλλά το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει;

Απλά, αναρωτιόμαστε...

Η ένοχη σιωπή του Αβραμόπουλου

Μέρες, βδομάδες, μήνες κρατάει αυτός ο υπέροχος, μεγαλειώδης αγώνας των μαθητών κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι στο μέλλον. Ολοι έχουν πάρει θέση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον Χριστόδουλο. Ενας, όμως, δεν έχει τολμήσει να μιλήσει: ο Δ. Αβραμόπουλος! Και, βέβαια, καθόλου τυχαία δεν είναι αυτή η συν - ένοχη σιωπή του. Ο επίδοξος "ηγεμόνας" πιστεύει ότι "πρέπει" να προφυλαχτεί από τη φθορά της αντιπαράθεσης και αναμέτρησης, ώστε να μη μειώσει τη "δημοτικότητά" του, που τόσο πολύ του χρειάζεται για το εκκολαπτόμενο κόμμα του. Φυσικά, όμως, όλοι, και πρώτα και κύρια οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και αγωνιζόμενοι, καταλαβαίνουν πολύ καλά ποια είναι η θέση του Δ. Αβραμόπουλου. Είναι η θέση της συναίνεσης στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, όπως σε όλα τα άλλα θέματα.

Δεν προφυλάσσεται, λοιπόν, με τη σιωπή ο Δ. Αβραμόπουλος από τη δυσαρέσκεια και την οργή της νεολαίας και των εργαζομένων. Αργά ή γρήγορα θα κληθεί να πάρει θέση και τότε δε θα αποφύγει το σύνθημα "κάτσε καλά Αβραμόπουλε".

Η δημόσια λειτουργία...

Προφανώς, οι κυβερνώντες αυτής της χώρας έχουν βαλθεί να "εκσυγχρονίσουν" τα πάντα, δηλαδή, να τους αλλάξουν τα φώτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πρόσφατη κινητοποίηση ανέργων του Πειραιά, έξω από το ΕΒΕΑ της πόλης, την ώρα, που ο Κ. Σημίτης θα πήγαινε για τη φιέστα της κοπής της πίτας.

Να τι είπε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: "Δεν είναι δυνατόν ολιγάριθμες ομάδες να επιβάλλουν τον αυταρχισμό τους και να παρακωλύουν δημόσιες λειτουργίες, κάτι που είναι αντιδημοκρατικό και παράνομο".

Κι εμείς αναρωτιόμαστε: Από πότε και με ποια λογική είναι αντιδημοκρατική και παράνομη η οποιαδήποτε διαμαρτυρία και κινητοποίηση της όποιας ολιγάριθμης ή πολυάριθμης ομάδας; Η, μήπως, η συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν παράνομη, επειδή αποσκοπούσε και στην αποδοκιμασία του πρωθυπουργού και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησής του;

Και, τέλος πάντων, ας μην υποβαθμίζεται τόσο πολύ η έννοια και η σημασία των λέξεων... Τόσο σημασία έχει, άραγε, η κοπή της πίτας των μεγαλοβιομηχάνων και των εφοπλιστών του Πειραιά, ώστε να ονομάζεται δημόσια λειτουργία; Η, μήπως, έχει..;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ