ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχειρηματικά σχέδια και ΝΑΤΟικές «αποστολές» από το Σαχέλ μέχρι τον Περσικό Κόλπο

Eurokinissi

Τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και της Γαλλίας, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, έγινε την Παρασκευή στην Αθήνα, καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα όσα επικίνδυνα για τους λαούς τα συνοδεύουν.

Χαρακτηριστικά, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατόπιν τονίζεται ότι οι απόψεις τους «συνέκλιναν σε σχέση με την αντιμετώπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας», καθώς επίσης ότι συζήτησαν τρόπους «για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την επίτευξη των κοινών μας στόχων σε τομείς όπως η Ενέργεια».

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησαν στη συνέχεια, ο Ν. Δένδιας για άλλη μια φορά έσπευσε να στείλει μήνυμα ότι η συνάντηση δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας και ότι μια προσχώρηση στο «κοινό όραμα» που προωθείται με τις κινήσεις αυτές «θα ανοίξει νέους ορίζοντες στις σχέσεις μας».

Ο Σούκρι ανέφερε πως συζήτησαν την «πλήρη αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, χωρίς την παρέμβαση άλλων πλευρών που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των «κοινών συμφερόντων», «βασιζόμενοι στην ειρηνική διευθέτηση», και διαπίστωσε ταύτιση απόψεων για την περιοχή του Σαχέλ.

Ο Λε Ντριάν προέταξε πως η τετραμερής «μας δίνει δύναμη, τη δυνατότητα να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες», όπως στην Ενέργεια, ενώ διαπίστωσε σύμπτωση απόψεων στις αναλύσεις των τεσσάρων υπουργών για τις κρίσεις, αναφέροντας ενδεικτικά τον Λίβανο, το Σαχέλ, την Εγγύς Ανατολή, τη Συρία και τη Λιβύη. «Πράγμα που θα μας επιτρέψει να δράσουμε από κοινού και να μεταφέρουμε τα μηνύματά μας από κοινού σε διάφορους εταίρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ελευθερία» ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στους «αμφισβητούμενους» χώρους

Είχε προηγηθεί διμερής συνάντηση Λε Ντριάν - Δένδια, με κεντρικό θέμα την επισκόπηση της εφαρμογής της «Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» αλλά και τους σχεδιασμούς για την ελληνική συμμετοχή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Σαχέλ, που εμπλέκει τη χώρα στη ζώνη του πυρός.

Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Δένδιας ισχυρίστηκε ότι η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών πολύ σύγχρονων οπλικών συστημάτων «δημιουργούν μια δύναμη αποτροπής εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής», ενώ αναφέρθηκε και στη νέα στρατιωτική συμφωνία Ισπανίας - Τουρκίας, λέγοντας ότι «θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο».

Σημειωτέον, διπλωματικές πηγές το Σάββατο πάλευαν να «μπαλώσουν» το παραμύθι της «ευρωενωσιακής αλληλεγγύης», διαρρέοντας ότι ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας πρόσφατα στο ισπανικό Κοινοβούλιο, διαβεβαίωνε για την αλληλεγγύη της Ισπανίας προς όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας και Κύπρου, και ότι αυτό κοινοποίησε και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ν. Δένδια.

Δένδιας και Λε Ντριάν συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στο Σαχέλ, με τον πρώτο να λέει ότι η Ελλάδα έχει έναν διαρκή συντονισμό με τη Γαλλία για τα θέματα που αφορούν την Αφρική. «Η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας για το Σαχέλ και παρακολουθεί πλέον στενά τις εξελίξεις αυτές, μέσω της νέας μας πρεσβείας στη Σενεγάλη», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και στην περιοχή αυτή. Αλλωστε υπάρχει ήδη απόφαση για αποστολή εκεί ελληνικού μάχιμου τμήματος.

Οι απόψεις της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι κοινές σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, συνέχισε, ενώ διόλου τυχαία αναφέρθηκε και στη σημασία της υπό διαμόρφωση ευρωενωσιακής «Στρατηγικής Πυξίδας» (του δόγματος της ΕΕ για την αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων), λέγοντας: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δική μας ελευθερία δράσης, και ειδικά στους αμφισβητούμενους χώρους».

Σε αντίστοιχο πνεύμα είχε προηγηθεί συνάντηση του Λε Ντριάν με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση «επενδύει πολιτικά» στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ στον Κόλπο

Παράλληλα ο Ν. Δένδιας μετέβη στο Μπαχρέιν, για συμμετοχή σε φόρουμ όπου μίλησε σε θεματική με αντικείμενο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Επανέλαβε εκεί τα περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και θύμισε τις συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε «επιτυχώς διμερή ζητήματα με όλους τους γείτονές μας - με εξαίρεση έναν - βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Παρέπεμψε εξάλλου στα «σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, μαζί με την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής», παρουσιάζοντάς τα ως οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Τόνισε ότι αυτά τα σχήματα «έχουν τη δυνατότητα από τον Κόλπο να επεκταθούν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό ανακοπής της κινεζικής διείσδυσης.

Εστειλε ξανά μήνυμα στην Τουρκία ότι «αυτά τα πολυμερή σχήματα δεν είναι κλειστά κλαμπ. Είναι ανοιχτά σε όποιον συμμερίζεται τις αξίες και τις αρχές μας, δηλαδή τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας".

Τέλος, παρέπεμψε στην οικοδόμηση διμερών σχέσεων με τις χώρες της περιοχής, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στον Κόλπο», στο πλαίσιο των βρώμικων σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Θύμισε συγκεκριμένα τη στρατιωτική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την αποστολή ελληνικής συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον ομόλογό του από το Μπαχρέιν και συζήτησαν μεταξύ άλλων τη συνεργασία της Ελλάδας με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Είχε επίσης συναντήσεις με τον ομόλογό του από το Ιράκ, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων «τη διμερή συνεργασία, με έμφαση σε εμπόριο και επενδύσεις», καθώς και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, τον Ιορδανό ΥΠΕΞ και άλλους.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Κόντρα για το ευρωατλαντικό «χρίσμα» στην περιοχή

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το ποια μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους ευρωατλαντικής σταθερότητας στην περιοχή, προς «αναβάθμιση» των συμφερόντων της.

Χαρακτηριστικά, το Σάββατο - στον απόηχο και της τετραμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας - ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, είπε ότι «είναι μάταιος κόπος οι προσπάθειες της Ελλάδας να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε κάθε ζήτημα, να προτιμά την ένταση από τη συνεργασία και να προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές συμμαχίες, όντας ανήμπορη να χωνέψει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της και στην ευρύτερη περιοχή».

«Ενώ μιλάει για διάλογο, από την άλλη καθημερινά κάνει εχθρικές και προκλητικές δηλώσεις για την Τουρκία», είπε για τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και συμπλήρωσε: «Καλούμε την Ελλάδα σε κοινή λογική, ειλικρίνεια και σε εντιμότητα».

Σε απάντηση, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα χαρακτήριζαν «τουλάχιστον οξύμωρο η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι εργάζεται για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας (...) την στιγμή κατά την οποία είναι ευρέως γνωστό ότι με τις παράνομες ενέργειές της η Τουρκία αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, καλλιεργεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής που ασπάζονται τις αρχές αυτές», παραπέμποντας στις συμμαχίες που στήνει με χώρες του Περσικού Κόλπου, με «ομπρέλα» τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο πνεύμα, εξάλλου, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, κατηγόρησε την Τουρκία για «νεo-οθωμανισμό» και αντέτεινε ότι «ακόμα και σε χώρες όπου η τουρκική παρουσία είναι έντονη (...) η Ελλάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ερείσματα και να γίνει αποδεκτή ως παράγοντας σταθερότητας», φέρνοντας για παράδειγμα τη Λιβύη. Είπε μάλιστα ότι θα ζητήσει από τη νέα γερμανική κυβέρνηση «να αναγνωρίσει τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις εξελίξεις στη Λιβύη».

Ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο - της «σταθερότητας» αλά ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ - ενέταξε και το κάλεσμα στην Αγκυρα για την «επίλυση της μοναδικής διαφοράς που έχουμε, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Εμφανίστηκε πάντως απαισιόδοξος όσον αφορά την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού αποδίδοντας την ευθύνη στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

Την ίδια ώρα εκτίμησε ότι «η ΕΕ έχει αποδειχτεί δυσκίνητη όσον αφορά την ανάληψη αποφασιστικής δράσης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας», αποδίδοντάς το σε «παραδοσιακά οικονομικά συμφέροντα ορισμένων κρατών - μελών, τα οποία έχουν επενδύσει κυριολεκτικά και μεταφορικά στην Τουρκία. Παράλληλα, αρκετά από αυτά πιστεύουν ότι η Τουρκία, σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν 7 δεκαετίες, πρέπει να παραμείνει προσδεδεμένη στο άρμα της Δύσης», ισχυριζόμενος πως «η στάση αυτή αλλάζει», καλλιεργώντας ξανά αυταπάτες ότι ο λαός έχει να περιμένει από τις συμμαχίες των αστικών τάξεων.

Ωστόσο, την Παρασκευή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συνομίλησε με τον σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, με θέμα «τα επόμενα βήματα στις αμερικανο-τουρκικές δεσμεύσεις», μετά και τη συνάντηση των δύο Προέδρων στα τέλη Οκτώβρη. Ακόμα, αντάλλαξαν απόψεις για Ουκρανία, Αφγανιστάν, Συρία, Νότιο Καύκασο «αλλά και τη σημασία διατήρησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι «καλύτεροι φίλοι των ΗΠΑ» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, περιγράφοντας γιατί η Ουάσιγκτον ιεραρχεί ψηλά την ενίσχυση της στρατιωτικής της συνεργασίας με την Αθήνα, ο Αλαν Μακόβσκι, συνεργάτης της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Center for American Progress» και για χρόνια στενός συνεργάτης του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ειδικευμένος σε θέματα Τουρκίας και Μέσης Ανατολής, τόνισε στην «Καθημερινή» ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλιστούν ενόψει της ημέρας που πιθανώς δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στο Ιντσιρλίκ αλλά και σε άλλες τοποθεσίες στην Τουρκία».

Περιγράφοντας τη διακομματική συναίνεση στην πολιτική της εμπλοκής είπε: «Ενας από τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι ο κ. Μητσοτάκης (...) Δεν θα μπορούσε να κάνει όλα όσα κάνει αυτήν τη στιγμή τόσο εύκολα αν ο Τσίπρας δεν είχε θέσει τις βάσεις». Ξεχωρίζοντας το πόσο «ο ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε να ξεπεραστούν χρόνια προβλήματα και ο αντιαμερικανισμός» και τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε όλο το πολιτικό σύστημα σε εκείνο το σημείο ώστε να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Μακόβσκι αναφέρθηκε και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, σχολιάζοντας πως «κανείς δεν περιμένει ότι ο Ερντογάν απλώς θα χάσει τις εκλογές» αλλά και πως σε περίπτωση «αλλαγής φρουράς» στην Αγκυρα «δεν θα αλλάξουν όλα, σίγουρα όχι στα Ελληνοτουρκικά», παρατηρώντας μεταξύ άλλων «πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις με τη Δύση για την τουρκική οικονομία».

  • Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη διαβεβαιώνοντάς τον για τη στήριξη «στα δίκαια αιτήματα του Οικουμενικού Θρόνου που σχετίζονται με τη θρησκευτική ελευθερία των Ορθοδόξων χριστιανών στην Τουρκία», με μοχλό την επαναλειτουργία της Σχολής Χάλκης και «τη συνέχιση της προάσπισης του κύρους του Πατριαρχείου και των ιστορικών του δικαιωμάτων», την ώρα που φουντώνει η σχετική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ