ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ντελάλης» των «επενδυτικών ευκαιριών» και των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου

Eurokinissi

Τις «χρυσές» επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα έπειτα απ' την υλοποίηση σειράς αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, διαφήμισε χτες ο πρωθυπουργός μιλώντας στην παρουσίαση του Ταμείου Συνεπενδύσεων για καινοτόμες επιχειρήσεις, για το οποίο δήλωσε ότι «στην πραγματικότητα επιμερίζει το ρίσκο και ανοίγει το δρόμο στους επενδυτές να συμμετάσχουν σε επενδυτικά εγχειρήματα με ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας».

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού πρώτα ισχυρίστηκε για το Ταμείο ότι «χάρη στις συνέργειες και τις συμμετοχές που διευκολύνει με τις ελληνικές τράπεζες, τους διεθνείς επενδυτές, το πρόγραμμα Γιούνκερ καθώς και τη δυνατότητα μόχλευσης που έχει, ο αντίκτυπός του στην πραγματική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ», δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι ο «αντίκτυπος» αφορά την κερδοφορία του κεφαλαίου, διαφημίζοντας τα «πλεονεκτήματα» για την προσέλκυση επενδύσεων και υποδεικνύοντας: «Πρώτον: Τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως σημείου συνάντησης τριών ηπείρων Δεύτερον: Τα μεγάλα έργα υποδομών που ξεκινούν ήδη. Βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά από αυτά, στους τομείς του φυσικού αερίου, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του διαμετακομιστικού εμπορίου. Επίσης, σημαντικές ευκαιρίες προς αξιοποίηση έρχονται και από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά σχήματα, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, που διευκολύνουν την από κοινού ανάληψη επενδυτικού κινδύνου και προσφέρουν σημαντικά κίνητρα για την εκκίνηση των εγχειρημάτων. Αλλά και από την παγκόσμιας ισχύος και καταξίωσης δυναμική που έχει η Ελλάδα στον τομέα του Τουρισμού και της Ναυτιλίας». Στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» ενέταξε και τη διαθεσιμότητα επιστημόνων και ερευνητικών κέντρων για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι φυσικά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Κομπασμοί για την «εντυπωσιακή» αντιλαϊκή επέλαση

Ο πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που θα χτιστεί πάνω στα τσακισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα βρίσκεται προ των θυρών, πίστωσε το ...«επίτευγμα» στην κυβέρνησή του, κομπάζοντας για τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της. Οπως είπε, η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της «αξιόπιστης δημοσιονομικής προσαρμογής», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «εντυπωσιακή, ιστορικών διαστάσεων προσαρμογή» αλλά και της «εφαρμογής ενός συστηματικού σχεδίου δραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία μας, που ήταν αναγκαίο να υπάρξουν από την πρώτη στιγμή».

Επιβεβαιώνοντας το ταξικό, βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο, των μεταρρυθμίσεων αυτών αλλά και την πραγματική τους στόχευση, και εκθέτοντας όλα τα «εργαλεία» που βάζει στα χέρια του κεφαλαίου, ανέφερε:

«Δημιουργήσαμε μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Νομοθετήσαμε πρόσφατα ένα προωθημένο λειτουργικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια. Αναβαθμίζουμε τη δημόσια διοίκηση (...) Προωθούμε, παράλληλα, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, ώστε να καταφέρουμε να αποσυμφορήσουμε τη λειτουργία του. (...) Παράλληλα, αναβαθμίζουμε το πτωχευτικό μας δίκαιο, ώστε να παρέχεται μια δεύτερη ευκαιρία στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες και λόγω της κρίσης βρέθηκαν σε δυσχερή κατάσταση. Σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό μας σύστημα με μια πολύ πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση...

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, φίλες και φίλοι, ότι με βάση τα παραπάνω ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη χώρα σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για το έτος 2015. Αναγνωρίστηκε αυτή η προσπάθεια από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από τους εκπροσώπους των κρατών του Eurogroup, σχεδόν όλων»!

Μάλιστα, αναγόρευσε σε τελικό κριτή της κυβερνητικής πολιτικής τις αγορές, δηλώνοντας ότι «εκεί φαίνεται ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι ανάκτησης της εμπιστοσύνης», προσθέτοντας σαν επιπλέον εχέγγυα για τη διαμόρφωση ακόμα πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας την κυβερνητική επιδίωξη «να κλείσει εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας ώστε να μην αμφισβητηθεί το θετικό μομέντουμ».

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Ενα ακόμα «εργαλείο» για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Υπογράφτηκε, χτες, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Συμφωνία Χρηματοδότησης, με την οποία ιδρύεται και χρηματοδοτείται το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΤΑΕΣΥΜ) με 260 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο στη διάθεση των επιχειρήσεων και για τη στήριξη της προσπάθειας ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο «θα χρηματοδοτήσει ανεξάρτητα ταμεία διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τους επιχειρηματίες της χώρας (...) Θα ενισχύσει ταμεία μεταφοράς τεχνολογίας αλλά θα εκκινήσει και επενδύσεις σε επιχειρηματικούς επιταχυντές (...) Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να απελευθερωθεί η δυναμική των επιχειρηματικών συμμετοχών στην ελληνική αγορά».

Το ΤΑΕΣΥΜ, εκτός από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), θα λάβει χρηματοδότηση και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το περιβόητο πακέτο Γιούνκερ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δύο πηγές χρηματοδότησης συνδυάζονται.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) , Β. Χόγιερ, υποστήριξε την ισχυρή θέση της ΕΤΕπ στη στήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Συμμετοχών «ξεκάθαρο παράδειγμα της συνεχούς επενδυτικής μας δέσμευσης στη χώρα».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε «ορόσημο» για την Ελλάδα το Ταμείο «αφενός λόγω του μεγέθους του και αφετέρου λόγω της προσέγγισης που ακολουθεί. Υποστηρίζει τη σώρευση κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς σε όλο το εύρος των αλυσίδων αξίας των επιχειρηματικών συμμετοχών».

Η επίτροπος της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου υποστήριξε ότι το Ταμείο «θα δώσει ώθηση σε καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας και θα τις βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές», κάτι που - όπως ανέφερε - «καταδεικνύει την ισχυρή θέληση της Ελλάδας στο να έχει μια φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων».

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΕΤΕπ, Π. Τζίλιμπερτ, επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και εξέφρασε την προσδοκία ότι «αυτή η πρωτοβουλία θα φέρει στο προσκήνιο τη δυναμική της αναδυόμενης ελληνικής αγοράς επιχειρηματικών συμμετοχών και θα επιταχύνει την ανάπτυξή της».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με γραμμή ότι «μπορεί καλύτερα»

Τη δική του εκδοχή διαχείρισης υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, συνεχίζοντας ταυτόχρονα την κριτική προς την κυβέρνηση, ότι αποδεικνύεται «λίγη» μπρος στα ζητήματα που της έχει βάλει το κεφάλαιο.

Ενδεικτικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας και τις ανησυχίες της αστικής τάξης, είπε ότι ο πρωθυπουργός «μας βουλιάζει πάλι σε ένα κύκλο συνεχόμενης δήθεν διαπραγμάτευσης (...) μας βάζει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης (...) είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει καταδικάσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και εθνικής οπισθοχώρησης», επιμένοντας ότι «οι εκλογές σήμερα είναι η λύση για τη χώρα (...) γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ανάπτυξη» και «μόνο μια πολιτική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αυτό το αναπτυξιακό σοκ».

Ταυτόχρονα, έταξε στο κεφάλαιο «ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους και ένα συμμάζεμα στο κράτος. Και ξέρουμε πώς θα φέρουμε επενδύσεις στη χώρα (...) Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πείσει ότι μπορεί να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δεν μπορεί να το κάνει, εμείς μπορούμε. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Παράλληλα, με το βλέμμα στις ανάγκες του κεφαλαίου για «σταθερότητα» στο αστικό πολιτικό σύστημα, είπε πως «έχουμε πει ξεκάθαρα ότι και αυτοδύναμοι να είμαστε, θα επιδιώξουμε μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία την επόμενη μέρα. Από εκεί και πέρα, δεν ενδιαφερόμαστε για προεκλογικές συνεργασίες. Ενδιαφερόμαστε να διευρύνουμε την απήχηση της ΝΔ στην κοινωνία», θέλοντας δηλαδή να πείσει ότι μπορεί να στοιχίσει ευρύτερα στρώματα στην πολιτική του κεφαλαίου.

Παράλληλα, έσπευσε να απαντήσει και στην κριτική ότι δεν βοηθά στις προσπάθειες συνεννόησης των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω σε βασικά ζητήματα για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, υποστηρίζοντας ότι είναι ο Αλ. Τσίπρας που «συστηματικά διχάζει την ελληνική κοινωνία» και ότι ως ΝΔ, «στα μεγάλα εθνικά θέματα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε», αλλά ότι τάχα στα ζητήματα της οικονομίας «τους χωρίζει άβυσσος», γιατί τάχα ο Αλ. Τσίπρας «δεν πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, δεν πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, δεν πιστεύει στη δυναμική που μπορούν να δημιουργήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις».

Στο ίδιο μοτίβο, υπογράμμισε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα επιθετικό εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών ελληνικής ιδιοκτησίας, που θα πηγαίνει πολύ πέρα από το στενό πλαίσιο του μνημονίου» και μόνο έτσι «θα μπορούσε να ξανασυζητήσουμε και το καίριο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων», ώστε να βρεθούν δηλαδή λεφτά για τις φοροαπαλλαγές και το ζεστό χρήμα που τάζει στο κεφάλαιο.

Εγνοια για την κοινωνική αποδοχή της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρετσού, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτση, και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκου.

Κατά τη συνάντηση, η Κ. Κρετσού συνεχάρη την κυβέρνηση για το έργο της, χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακές» τις επιδόσεις της στην απορρόφηση πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, που πηγαίνουν βέβαια στη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Παράλληλα, συζητήθηκε η ενδιάμεση ανακατανομή πόρων βάσει της ρήτρας αναθεώρησης της Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020 και η διαθεσιμότητα επιπλέον 970 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.

Δηλωτική, πάντως, της πρεμούρας τους για αναστήλωση του κύρους της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, στο φόντο και των φυγόκεντρων δυνάμεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, ήταν η σύγκλισή τους στην εκτίμηση πως «είναι αναγκαία η διατήρηση και ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ ως βασικού πυλώνα για την εδαφική και κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ