ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ με συνέπεια στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το δίκιο και το μέλλον του λαού

Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ρ/σ «Real FM» και τον τ/σ «SBC»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη, χτες Παρασκευή, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Δ. Κουτσούμπα.

***
Το ΚΚΕ διαφωνεί ακριβώς με την εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ για το Προσφυγικό
  • Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Προσφυγικό:

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ έθεσε εξαρχής το ερώτημα ποια είναι η σκοπιμότητα μιας τέτοιας συνάντησης, τι θα λύσει, με δεδομένο ότι τέτοιες συζητήσεις μεταξύ κομμάτων μπορούν να γίνονται στο πλαίσιο της Βουλής και επεσήμανε ότι:

«Δεν υπάρχει η αντικειμενική βάση κάποιας ενιαίας εθνικής - όπως λέγεται - στρατηγικής. Υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις και προτάσεις που δεν μπορούν να συγκλίνουν.

Για παράδειγμα, το ζήτημα που θέτουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως ο κ. πρωθυπουργός έθεσε με την τοποθέτησή του στη Βουλή προχτές, είναι ότι θέλει να ασκήσει το διαπραγματευτικό ατού της κυβέρνησης για να ζητηθεί η πιστή εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Μα εδώ είναι που το ΚΚΕ διαφωνεί, εδώ έχουμε πει ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στο ότι έχουν συμφωνήσει και έχουν βάλει τις υπογραφές τους, έχει δώσει τη συγκατάθεσή της η κυβέρνηση για το χειρισμό αυτών των ζητημάτων, που δημιουργούν μόνο νέο εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τα αδιέξοδα.

Γιατί η ΕΕ αυτή είναι, με τις ανισομετρίες της, τους ανταγωνισμούς της, τις αντιθέσεις της, αυτή ήταν και το ξέραμε. Και από την πρώτη στιγμή σ' αυτά έπρεπε να αντιταχθούμε εδώ και χρόνια. Το ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να πούμε τέλος στη Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει πάει στην άκρη, τέλος στη Συνθήκη Σένγκεν, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ανενεργή σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών κρατών - μελών της ΕΕ. Και απ' ό,τι φαίνεται, θα συνεχιστούν οι φράχτες, οπότε για ποια ενιαία σύνορα μιλάμε, για ποια ελευθερία πρόσβασης και όλα αυτά τα παραμύθια που λέγονται.

Εχουμε μιλήσει για τα "hot spots", όπου με τις προδιαγραφές που έγιναν, με το χαρακτήρα που τους δίνει η ΕΕ και συμφώνησε η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού. Δεν είναι τόποι προσωρινής διαμονής, που έπρεπε εδώ και 5 χρόνια να έχουν γίνει, για απλή καταγραφή και επαναπροώθηση ή μετεγκατάσταση των προσφύγων, με άλλες διαδικασίες, εντελώς διαφορετικές απ' αυτές που υλοποιούνται σήμερα. Αρα, το ζήτημα αυτό είναι τεράστιο.

Εχουμε πει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν παράνομα όσον αφορά τη Σύμβαση της Γενεύης. Δεν θεωρεί η ΕΕ, ενώ ο ΟΗΕ έχει διαφορετική άποψη και λέει ότι οι Αφγανοί ή από άλλες χώρες πρέπει να θεωρούνται πρόσφυγες, έτσι ώστε να μπορούν να φύγουν απ' τη χώρα και να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Η ΕΕ τους θεωρεί μετανάστες και αυτά τα κάνει με απόφαση της Κομισιόν.

Αυτά τα ζητήματα τι κοινή βάση μπορεί να έχουν; Η μεγαλύτερη αιτία του προβλήματος είναι ο πόλεμος και η εμπλοκή της Ελλάδας και άλλων χωρών και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Και τώρα μαθαίνουμε ότι ετοιμάζουν νέα επέμβαση στη Λιβύη, τον επόμενο μήνα είναι "επί θύραις" για να μπορέσουν να ελέγξουν υποτίθεται τον ISIS, αφού πρώτα πάλι οι ίδιοι "έφαγαν" τον Καντάφι γιατί δεν τους άρεσε, ο οποίος αν μη τι άλλο - χίλια μπορεί να του καταμαρτυρήσει ο καθένας και ειδικά εμείς - ένωνε τις φυλές εκεί και τους "άτακτους" που υπάρχουν και σφάζουν ο ένας τον άλλο. Το ίδιο έκαναν και με τον Ασαντ στη Συρία και δημιούργησαν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών.

Ο λαός κάθε χώρας μπορεί να λύσει μόνος του το πρόβλημα, μπορεί να το λύσει ομαλά, δημοκρατικά, με εκλογές, ένοπλα, με εμφύλιο, όπως επιλέγει, δεν είναι ζήτημα άλλων χωρών να παρεμβαίνουν γι' αυτά, για να αλλάξουν τα καθεστώτα τους, τους ηγέτες τους, που μπορεί ο καθένας να τους ονομάσει δικτάτορες ή ό,τι άλλο. Οταν πας ως ΗΠΑ, ως ΕΕ, ΝΑΤΟ ή και ξεχωριστά ως χώρες και επεμβαίνεις και βομβαρδίζεις και εξοπλίζεις, όπως έκαναν με τους τζιχαντιστές - και τώρα είναι εναντίον τους - είναι επόμενο να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα.

Αρα, αν δεν σταματήσει η ουσιαστική αιτία... Και εδώ πρέπει να γίνει η αρχή έστω από μια χώρα. Να πούμε να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας, να φύγει το ΝΑΤΟ, παίρνουμε πίσω την υπογραφή της χώρας για να έρθει το ΝΑΤΟ, γιατί ούτε τα προβλήματα μάς λύνει, ενώ βρίσκει ευκαιρία η τουρκική πολιτική να ξαναβάλει επί τάπητος τα ζητήματα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, της μη αναγνώρισης των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων της χώρας μας. Βεβαίως, το ΝΑΤΟ δε θεωρεί σύνορα ανάμεσα σε δύο κράτη - μέλη του, τα οποία είναι σύμμαχα και υποτίθεται θέλει να προστατεύσει. Δηλαδή, μιλάμε για μια τραγωδία».

-- Για να κλείσουμε αυτό το κομμάτι, θα πάτε στη σύσκεψη ή όχι; Καταλαβαίνω ότι δεν είστε πολύ θετικός.

-- Λέω καθαρά να μη γίνει. Είμαι αρνητικός στο να γίνει.

-- Αν γίνει όμως, θα πάτε;

-- Δεν έχει τεθεί το ζήτημα ότι γίνεται σύσκεψη. Αλλα κόμματα προτείνουν να γίνει, άλλα να μη γίνει. Ο πρωθυπουργός προτίθεται να κάνει τη σύσκεψη πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά πρέπει να γίνουν και οι τυπικές διαδικασίες. Δηλαδή, αν δεν πάρει τηλέφωνο όλα τα κόμματα για να του απαντήσουν θετικά ή αρνητικά, αν δεν πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ημέρα και ώρα που προτείνει να γίνει αυτή η σύσκεψη, με το συγκεκριμένο πλέον περιεχόμενο και αντικείμενο, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ζήτημα στο τραπέζι.

Το αν θα πάμε ή όχι καμία, κατά τη γνώμη μας, σημασία δεν έχει. Το ζήτημα είναι το περιεχόμενο, ποια είναι η θέση του κάθε κόμματος. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τι λέει το ΚΚΕ. Συνεπώς είτε πάμε είτε δεν πάμε - το έχουμε κάνει και το ένα και το άλλο - θα πούμε τα ίδια. Με σταθερότητα, με συνέπεια, γιατί έτσι πιστεύουμε πρέπει να ενεργούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Για τις λαϊκές κινητοποιήσεις
  • Σχετικά με την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι οι αγώνες πάνε προς εκτόνωση, σημείωσε:

«Η δουλειά του Μεγάρου Μαξίμου, όπως και η δουλειά των πολιτικών κομμάτων, δεν είναι να κάνουν εκτιμήσεις για το πού θα οδηγηθεί ένας αγώνας, αν θα συνεχιστεί με τη μορφή αυτή των μπλόκων, αν θα συνεχιστεί με συλλαλητήρια ή με οτιδήποτε άλλο. Η δουλειά του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης είναι να ακούσει προσεκτικά τα αιτήματα των αγροτών, να υλοποιήσει αυτά που θέτει η πλειοψηφία των Ελλήνων μικρομεσαίων αγροτών σχετικά με το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο και τα συγκεκριμένα αιτήματα που περιλαμβάνονται και βεβαίως να απαντήσει συγκεκριμένα με το νόμο που θα καταθέσει.

Το ζήτημα τού τι αγώνες θα κάνουν οι αγρότες, αν θα συνεχίσουν έτσι, αν θα αλλάξουν τις μορφές πάλης, αν θα ανασυνταχθούν για μια νέα περίοδο ανάπτυξης των αγροτικών κινητοποιήσεων, είναι αποκλειστικά δικό τους θέμα. Πρέπει αναλυτικά να συζητήσουν όλες τις απόψεις και τις σκέψεις τους να τις βάλουν στις συνελεύσεις τους, στα μπλόκα κ.λπ. και να καταλήξουν, μην κάνοντας πίσω απ' τα ουσιαστικά ζητήματα που είναι ζητήματα επιβίωσής τους».

  • Σχετικά με την κριτική στο ΚΚΕ ότι πρωτοστάτησε σε «σκληρή γραμμή» στις κινητοποιήσεις, επεσήμανε:

«Θα συμφωνήσω μαζί σας μόνο σ' αυτό, ότι το ΚΚΕ απλά και μόνο κάνει αυτό που έχει διακηρύξει, που είναι στις θέσεις του, που είναι στις αποφάσεις του. Οτι θα βρίσκεται κάθε φορά στην πρώτη γραμμή, μέσω των μελών του, των στελεχών του, στις κινητοποιήσεις του λαού μας, όπου έχουν δίκαια αιτήματα και μπορούν να ανακουφίσουν έστω ελάχιστα από κάποια άμεσα προβλήματα των εργαζομένων, των αγροτών κ.λπ. και να ανοίξουν έναν καλύτερο δρόμο όσον αφορά μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες στην πατρίδα μας. Και το κάνουμε με συνέπεια.

Δεν υπάρχει κλάδος εργαζομένων που να μας έχει ζητήσει βοήθεια για να κάνουμε παρεμβάσεις σε υπουργεία, στη Βουλή, για να κινητοποιήσουμε δυνάμεις αλληλεγγύης, συμπαράστασης σ' ένα δίκαιο αγώνα και να αρνηθούμε. Οχι τυχοδιωκτικά, όχι με μορφές που ξεπερνούν τις συλλογικές αποφάσεις και την εκφρασμένη πείρα του εργατικού, του αγροτικού κινήματος, αλλά να μπορέσουμε να συμβάλουμε όσο γίνεται με τη δύναμή μας, μ' αυτό που διαθέτουμε, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν αποφάσεις κομματικών επιτελείων ή ηγεσιών που κάθονται γύρω από ένα γραφείο και αποφασίζουν και λένε έτσι θα σχεδιαστούν οι κινητοποιήσεις. Αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά, αποτελούν συνήθως αντικείμενο προπαγάνδας των εκάστοτε κυβερνητικών στελεχών, σημερινών ή προηγούμενων».

Οι διαπραγματεύσεις για την «αξιολόγηση» κομμάτι ευρύτερων αντιθέσεων εντός και εκτός ΕΕ
  • Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε:

«Καταρχήν, σε ό,τι αφορά την ΕΕ, το κουαρτέτο, πρέπει να σας πω ότι το προηγούμενο διάστημα μας προξένησε εντύπωση αυτή η αδιαλλαξία που φαινόταν εκ μέρους κάποιων εκ των δανειστών, κυρίως του ΔΝΤ, απέναντι σε ζητήματα και μεγέθη τα οποία δεν αφορούσαν ούτε τόσο το μνημόνιο, ούτε τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, ούτε το κρατικό χρέος. Κυρίως είχαν είτε άλλες στοχεύσεις είτε άλλες αιτίες.

Και πρέπει να σας πω ότι εκτίμησή μας είναι ότι πρέπει να οφείλονται σε μια μεγάλη διαπάλη αντιθέσεων και ανταγωνισμών που υπάρχουν μέσα στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς "παίκτες". Δηλαδή αντιπαραθέσεις για την πορεία ρύθμισης και διαχείρισης της κρίσης, αλλά και των δικών τους οικονομιών, προβλήματα δηλαδή που έχουν στις χώρες τους. Είναι εντυπωσιακό ότι η ναυαρχίδα του τραπεζικού γερμανικού συστήματος, η Ντόιτσε Μπανκ, είχε αυτά τα προβλήματα μετά τη "Φολκσβάγκεν", αλλά και το γεγονός ότι και η Γαλλία ως μεγάλη δύναμη έχει σοβαρά ελλείμματα στη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων.

Αυτά, κυρίως, όπως και οι ανησυχίες τους για το διεθνές περιβάλλον και την πορεία της οικονομίας άλλων μεγάλων κρατών, όπως Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, ΗΠΑ, είναι που οδηγούν σε αντιπαραθέσεις και στις προτάσεις για διαφορετικά μείγματα διαχείρισης. Για παράδειγμα, η άποψη του Σόιμπλε για το grexit ή την αναγκαιότητα κάποιες χώρες να έχουν χαλαρή σχέση με την ΕΕ ή να αποπεμφθούν από το ευρώ για ένα διάστημα. Αντίστοιχα, στη Μ. Βρετανία η ιστορία με το δημοψήφισμα που είναι σε εξέλιξη.

Αρα και η αξιολόγηση και το πώς αυτή θα τελειώσει, δηλαδή αν θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή ή αν θα ευοδωθεί μέχρι τέλος Μάρτη, εξαρτάται πολύ και από τέτοιες παραμέτρους και όχι τόσο από το "ελληνικό" πρόβλημα.

Από κει και πέρα, τα πάντα είναι ανοιχτά και για κυβερνήσεις συνεργασίας από την παρούσα Βουλή και για οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις, ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει το ζήτημα και της αξιολόγησης, αλλά και τα άλλα προβλήματα, όπως οι προσφυγικές ροές κ.λπ.».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ