ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2025
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στο κράτος - δολοφόνο για συνάντηση με τον αρχισφαγέα Νετανιάχου

Από τις συνεκπαιδεύσεις με τους Ισραηλινούς
Από τις συνεκπαιδεύσεις με τους Ισραηλινούς
Στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ μεταβαίνει την Κυριακή ο Κυρ. Μητσοτάκης για συνάντηση με τον αρχισφαγέα Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εγκληματία πολέμου, που εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα μάλιστα με αρμόδιες πηγές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ - που οι ΗΠΑ έχουν προκλητικά αναγνωρίσει ως «πρωτεύουσα» του Ισραήλ - και η ατζέντα των συνομιλιών θα είναι εκτεταμένη. Λέγεται ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να εκμαιεύσει κάποια στήριξη στην πράξη από τους Ισραηλινούς, ώστε να μπορέσει να «επιστρέψει» νοτιοανατολικά της Κάσου μέχρι τέλη Απρίλη, εκκινώντας εργασίες για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο και στη συνέχεια με το Ισραήλ, περίπου παρουσιάζοντας τον κατακτητή ξένων εδαφών σε Παλαιστίνη και Συρία ως... εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες η αστική τάξη της Τουρκίας εμποδίζει την πόντιση, στέλνοντας πολεμικά της πλοία στην περιοχή, ενώ για την επανεκκίνηση των υποθαλάσσιων ερευνών η κυβέρνηση φέρεται ότι θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει και τις διαθέσεις της Αγκυρας κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 3-4/4 στις Βρυξέλλες και τη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριό της, μεταξύ Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι προηγήθηκε στις 13/3 στην Αθήνα τριμερής συνάντηση με Ισραήλ και Κύπρο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τον Γεραπετρίτη να τονίζει τότε από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ότι «προσβλέπουμε στη διεύρυνση του σχήματος με την επανενεργοποίηση του "3+1" και τη συμμετοχή των ΗΠΑ», γνωστοποιώντας παραπέρα ότι έβαλε το θέμα στον Αμερικανό ομόλογό του, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, αποσπώντας μια «καταρχήν θετική ανταπόκριση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκ. Σάαρ έλεγε ότι η σχέση των τριών χωρών βασίζεται στη στρατηγική περιφερειακή συνεργασία και «σε κοινές αξίες και συμφέροντα».

Σε αυτό το κλίμα, άλλωστε, μετά τη διμερή Μητσοτάκη - Νετανιάχου, προετοιμάζουν και τη 10η Σύνοδο Κορυφής της τριμερούς με τη συμμετοχή και του Κύπριου Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη.

Ισραηλινοί, Ουκρανοί και FBI στη Σούδα

Στο ενδιάμεσο η στρατιωτική συνεργασία «τρέχει» με σπασμένα φρένα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα έδεσαν στη Σούδα δύο πολεμικά πλοία του Ισραήλ απολαμβάνοντας τη φιλοξενία των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ δεκάδες στελέχη του περιδιάβαιναν την πόλη και το λιμάνι της.

Οι Ισραηλινοί φονιάδες έχουν προσκληθεί και στην πολυεθνική άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 25», όπου κανονίστηκε να συμμετέχουν με ιπτάμενο ραντάρ τύπου G-550, καθώς τα μαχητικά τους είναι πολύ ...απασχολημένα βομβαρδίζοντας τη Γάζα. Ηδη από τις 24 του μήνα ξεκίνησαν να καταφτάνουν «συμμαχικά» αεροσκάφη, ενώ το βασικό σκέλος της άσκησης θα εκτελεστεί στο διάστημα 31/3-11/4.

Στο μεταξύ, στη Σούδα σταθεροί «πελάτες» είναι και οι Ουκρανοί, καθώς συνεχίζεται αδιάκοπα η πολυεπίπεδη στήριξη της κυβέρνησης στο καθεστώς του Κιέβου.

Ενδεικτικά, στο διάστημα 10-14/3 διεξήχθη στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα σχολείο αντιμετώπισης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε νηοψίες κ.λπ. («C-IED in Maritime Interdiction Operations»). Το παρακολούθησαν συνολικά 12 ασκούμενοι από 6 χώρες (Φινλανδία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Κατάρ και Ουκρανία), ενώ ανάμεσα στους εκπαιδευτές ήταν και στελέχη του FBI.

Νέα πολεμικά σχέδια στο Παρίσι

Με τέτοιες καταγραφές στο «paybook» της εμπλοκής ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να παραστεί, σήμερα στο Παρίσι, στη Σύνοδο Κορυφής «για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία», όπως παρουσιάζουν την ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή των ευρωπαϊκών χωρών στο ιμπεριαλιστικό μακελειό για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αποθεμάτων και διαύλων (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), με τα σχέδια στο τραπέζι να περιλαμβάνουν έως και την παρουσία Ελλήνων στρατιωτικών επί του ουκρανικού εδάφους.

Η κυβέρνηση άλλωστε έχει στείλει ήδη στο Κίεβο δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα βγάζοντάς τα από τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, δεκάδες κοντέινερ με βλήματα (ακόμα και με απαγορευμένο λευκό φώσφορο), σφαίρες, πυραύλους, ρουκέτες, ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα, προωθήσεις όλες οπλισμού κάποιες φορές με ενδιάμεσους τις ΗΠΑ και Τσεχία και πάντα τελικό προορισμό την κυβέρνηση Ζελένσκι, τροφοδοτώντας συνεχώς το ιμπεριαλιστικό μακελειό. Επιπλέον, έκανε την Ελλάδα μια απέραντη βάση εφόρμησης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ενώ ταυτόχρονα υπηρέτησε τον αμερικανικό σχεδιασμό για αντικατάσταση του ρωσικού καυσίμου στις ευρωπαϊκές αγορές με αμερικανικό LNG.

Τώρα πρωτοστατεί στη στροφή της ΕΕ προς την πολεμική οικονομία και την αύξηση των κονδυλίων για εξοπλισμούς και πολεμική προπαρασκευή, με ταυτόχρονη παραπέρα περικοπή πόρων που πάνε να καλύψουν έστω μέρος στοιχειωδών λαϊκών αναγκών.

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, η πολιτική της δίνει χώρο σε επικίνδυνες θεωρίες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εθνικιστικά συνθήματα στην παρέλαση

Σε ανακοίνωσή του για τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το απαράδεκτο περιστατικό με την αναφώνηση εθνικιστικών συνθημάτων στη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας από το άγημα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, που έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχα παλιότερα, αποδεικνύει ότι ο εθνικισμός και ο σοβινισμός διαχρονικά σηκώνουν κεφάλι σε συνθήκες που αυξάνεται η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και η πυρετώδης πολεμική προπαρασκευή σε βάρος των λαών.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική της δίνει χώρο να εκφράζονται στις Ενοπλες Δυνάμεις και στις παραγωγικές σχολές τους τέτοιες επικίνδυνες και αντιδραστικές θεωρίες, που, εκτός των άλλων, "σκεπάζουν" και τα σχέδια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, που προωθεί η κυβέρνηση, για "συνεκμετάλλευση" στο Αιγαίο, αλλά και για "διχοτομικές λύσεις" στο Κυπριακό στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών.

Οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι σπουδαστές των παραγωγικών σχολών, μαζί με τον λαό και ποτέ ενάντιά του, μπορούν να απομονώσουν όλους αυτούς που επιδιώκουν να ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού και του σοβινισμού».

Εξηγήσεις ζητάει η Αγκυρα

Διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές ζήτησε η Αγκυρα, για τα συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της Αθήνας για την 25η Μάρτη, με πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να τα χαρακτηρίζουν «αυθάδη». Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά, που αποσκοπεί στην υπονόμευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο μεταξύ, για «πολύ ιδιαίτερη συγκυρία», καθώς «οι ηγέτες των δύο χωρών μας αποφάσισαν να συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους να ζήσουν ως γείτονες, χωρίς εντάσεις», μίλησε ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα, Θεόδωρος Μπιζάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε για την επέτειο της 25ης Μάρτη. «Η γεωγραφία και η Ιστορία μάς έχουν προορίσει να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το να κοιτάξουμε το μέλλον με στόχο τη συνεργασία, την πρόοδο και την ευημερία», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές αναζητούν «νέους δημιουργικούς δρόμους στις σχέσεις τους», μετά τα όσα ακολούθησαν τους σεισμούς στην Τουρκία, οπότε «σχεδιάστηκε ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης συγκεκριμένων τομέων συνεργασίας και έκτοτε πραγματοποιείται ένας αριθμός επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στη «Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας»

Στη Βαρσοβία βρέθηκε από τις 23 έως τις 25 Μαρτίου για να συμμετάσχει στη «Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας» ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας (SEDE) του Ευρωκοινοβουλίου, Κώστας Παπαδάκης. Παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο συγκρότησης Ευρωστρατού, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε τα εξής:

«Η σφαγή στην Ουκρανία και η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ έχουν ως επίκεντρο το ξαναμοίρασμα των αγορών και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και των ρωσικών και των κινεζικών μονοπωλίων. Την ίδια στιγμή, οι αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ εντείνονται.

Η ΕΕ έχει εμπλακεί σε μια ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών, με ή χωρίς το ΝΑΤΟ, την οποία θα πληρώσουν οι λαοί, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία του Ευρωστρατού.

Τα προσχήματα της ΕΕ για την Ουκρανία και τις γενικότερες επιλογές της καταρρέουν, όπως διαπιστώνεται και από την ανακήρυξη της τουρκικής κυβέρνησης σε στρατηγικό της εταίρο, την ώρα που συνεχίζονται η κατοχή στην Κύπρο και το casus belli κατά της Ελλάδας, ενώ φυλακίζεται ο δήμαρχος Ιμάμογλου και οι λαϊκές διαμαρτυρίες στην Τουρκία καταστέλλονται.

Οι λαοί δεν πρέπει να γίνουν κρέας για τα κανόνια της ΕΕ, των κυβερνήσεων, αλλά να χαράξουν αυτοτελή δρόμο για τα δικά τους συμφέροντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ