ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιασφαλιστική θύελλα

Στη δίνη μιας νέας αντιασφαλιστικής θύελλας επιχειρούν να ρίξουν τους εργαζόμενους η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο κεφάλαιο και οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ανομολόγητος, αλλά ξεκάθαρος στόχος, όταν η θύελλα κοπάσει, οι εργαζόμενοι να μετρούν απώλειες και η πλουτοκρατία να καταμετρά καινούρια κέρδη. Η ανοιχτή επίθεση, που ήδη εκδηλώνεται στα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, μεθοδευμένα γίνεται η γέφυρα ώστε αυτή να εξελιχτεί σε γενική έφοδο στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, την περασμένη Πέμπτη στην Εμπορική πως «έρχεται καινούριος χειμώνας στο ασφαλιστικό σύστημα...» αποτυπώνει ακριβώς αυτή την πραγματικότητα.

Μπροστά σε αυτή την επιθετική στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν μια σταθερή γραμμή αντίστασης που θα διακηρύσσει σε κάθε κατεύθυνση: Δεν παραχωρούμε τίποτα. Δεν μπαίνουμε σε κανένα διάλογο. Αντιστεκόμαστε στην παραπέρα κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά η γραμμή αυτής της αντίστασης πρέπει να συνοδεύεται με τη δική τους στρατηγική, της επιθετικής διεκδίκησης νέων ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών.

Το δρόμο αυτό δείχνουν σήμερα οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τα εργατικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη είναι η πραγματική αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της πλουτοκρατίας. Τα αιτήματα για σύνταξη στα 55 στις γυναίκες και 60 στους άνδρες, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας, πλήρη σύνταξη -ανεξαρτήτως ηλικίας - στα 30 χρόνια ασφάλισης, κατώτερη σύνταξη σήμερα στα 960 ευρώ, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και πλήρη κάλυψη των αναγκών της υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποτελούν τον πυρήνα των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ στο ασφαλιστικό.

Αυτές, βέβαια, οι διεκδικήσεις δε «νοιάζονται» για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων, δεν μπαίνουν στα καλούπια του τι αντέχει και τι δεν αντέχει η επιχειρηματικότητα. Οι διεκδικήσεις αυτές ένα μέλημα έχουν: Να εκφράσουν όσο γίνεται πιο πιστά τα συμφέροντα και τις προσδοκίες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Αυτών που με τον ιδρώτα τους παράγουν τον πλούτο σε αυτό τον τόπο. Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ εξοβελίζουν τη λογική του παζαριού για το «τι θα χάσουμε». Γιατί ακριβώς αυτή η λογική είναι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα και σε μεγαλύτερες απώλειες. Αξίωμα για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ότι η σύνταξη, η υγεία, η πρόνοια, όλα αυτά που ονομάζουμε δημόσια κοινωνική ασφάλιση, είναι δικαίωμα. Και δικαίωμα που πρέπει να βελτιώνεται παράλληλα με την αύξηση του κοινωνικού πλούτου. Μπορούμε άραγε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι μια μητέρα εργαζόμενη έβγαινε στη σύνταξη τις δεκαετίες '80 και '90 στα 60 χρόνια και τώρα η κόρη της θα βγει στα 65 χρόνια;

Οι εργαζόμενοι και ειδικά αυτές τις ημέρες οι τραπεζοϋπάλληλοι πρέπει να αδιαφορήσουν και μάλιστα επιδεικτικά στα «προβλήματα» των τραπεζών για να υιοθετήσουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Πρέπει να μην πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι τραπεζίτες. Πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στους καλοθελητές που θέλουν να σώσουν την κοινωνική ασφάλιση, η οποία δήθεν κινδυνεύει από τα προνόμια των εργαζομένων στα «ευγενή ταμεία».

Το ίδιο δεν αφορούν τους εργαζόμενους οι εσωτερικοί διαγκωνισμοί και ανταγωνισμοί στο εσωτερικό του τραπεζικού κεφαλαίου. Γιατί ακόμα και όταν αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι υπαρκτοί, οι τραπεζίτες δεν ξεχνάνε ότι κοινός τους αντίπαλος είναι οι εργαζόμενοι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μέχρι τώρα προτάσεις που έπεσαν για το Ασφαλιστικό των τραπεζών είχαν έναν κοινό παρονομαστή. Την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Και, παράλληλα, το φόρτωμα των υποχρεώσεων των τραπεζών στο δημόσιο και στο ΙΚΑ.

Την ίδια ακριβώς λογική εξυπηρετεί και η κυβερνητική πολιτική, που δεν περιορίζεται στο χώρο των τραπεζών, αλλά αγκαλιάζει το σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Ετσι η κυβέρνηση, μέσα στον κουρνιαχτό που σηκώθηκε για τις τράπεζες, άρπαξε την ευκαιρία για να θέσει γενικά θέμα Ασφαλιστικού. Η μεθόδευση - όπως περιγράφτηκε από τον υπουργό Απασχόλησης την περασμένη εβδομάδα - απλή: Η κυβέρνηση σέβεται τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό πρέπει να υλοποιήσει «όσες εκκρεμότητες» άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Προς τούτο ανοίγει νέο «κοινωνικό διάλογο» με τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς για α) την υπαγωγή των ειδικών ταμείων κύριας σύνταξης ΔΕΚΟ - Τραπεζών στο ΙΚΑ, β) την ομαδοποίηση ή την ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των επικουρικών που βρίσκονται εκτός αυτού.

Αλλά ακριβώς η «λύση» αυτών των ζητημάτων αφορά όλους τους εργαζόμενους, έχουν να κάνουν με τον πυρήνα του Ασφαλιστικού και ανάλογα με την έκβασή τους θα επηρεάσουν καθοριστικά και το ΙΚΑ. Με δεδομένη την πάγια τακτική των κυβερνήσεων, τα βάρη και οι υποχρεώσεις του μεγάλου κεφαλαίου να φορτώνονται τελικά στο ΙΚΑ, ο κίνδυνος για τον οργανισμό που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι μέγας. Και είναι και πάλι προ των πυλών.

ΥΓ: Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που ρυθμίζει και πάλι χρέη των επιχειρηματιών προς το ΙΚΑ ύψους 3,4 δισ. ευρώ και επί της ουσίας τους χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνει ότι και αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Εντονες διεργασίες

Εντονες διεργασίες σημειώθηκαν τη βδομάδα που πέρασε, σηματοδοτώντας την ένταση και γενίκευση της επίθεσης του τραπεζικού κεφαλαίου στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Τράπεζες με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Στις αρχές της βδομάδας δημοσιεύτηκε το σχέδιο του προέδρου της Πειραιώς, Μ. Σάλλα, που όπως και το προηγούμενο του προέδρου της Εμπορικής, Γ. Προβόπουλου, στόχο έχει να ξεφορτωθεί το τραπεζικό κεφάλαιο τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία των Τραπεζών, δηλαδή λεφτά των εργαζομένων που θα τα καρπωθεί, και να τις μεταφέρει στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ. Επιβαρύνοντας έτσι περαιτέρω τους ασφαλισμένους που καλούνται να πληρώσουν δύο και τρεις φορές, ως εργαζόμενοι, ως ασφαλισμένοι και ως φορολογούμενοι. Για τους τραπεζοϋπαλλήλους το σχέδιο σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση παροχών και συντάξεων.

Μόλις προχτές ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών, Γ. Κωστόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση της Ενωσης με τον υπουργό Οικονομίας, δήλωσε ότι σχέδιο αυτό αποτελεί μια καλή βάση για συζήτηση, επιβεβαιώνοντας ότι οι διάφορες προτάσεις που παρουσιάζονται, υπακούουν σε ένα γενικότερο σχεδιασμό. Σχεδιασμός, που τελικά με τη μια ή την άλλη μορφή θα επιτρέψει στους τραπεζίτες και την κυβέρνηση να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Από τη μεριά της, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ το μόνο που κάνει είναι να ζητά από τις τράπεζες να καταθέσουν επίσημα την πρότασή τους για να τη συζητήσουν, και να προτείνει ως δήθεν άλλη λύση την ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ, για κύρια σύνταξη, και τη δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικό στις Τράπεζες. Πρόταση που αποβλέπει στην εφαρμογή των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα. Το κλίμα γενικότερης συναίνεσης εξέφρασε σε δηλώσεις και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Αγγελόπουλος, ενώ παρέμβαση για το ασφαλιστικό, υπέρ της ενίσχυσης του κεφαλαίου βεβαίως, έκανε και ο Κ. Μητσοτάκης. Συνέχεια των εξελίξεων θα υπάρξει με τη συνάντηση της ΟΤΟΕ, την ερχόμενη Τετάρτη, με τον υπουργό Οικονομίας.


Χ.Μ..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ