ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
Σελ. /32
Φανατικά ευρωλάγνος

Γρηγοριάδης Κώστας

Οχι που δε θα έβγαινε ο Δ. Παπαδημούλης να εξωραΐσει το ρόλο της τρόικας και στο «πρόσωπό» της συνολικά την ευρωενωσιακή στρατηγική, που σαν οδοστρωτήρας ισοπεδώνει τα δικαιώματα των λαών ανοίγοντας το δρόμο στα μονοπώλια για περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Σχολιάζοντας χτες στον ρ/σ «Αθήνα 9.84» τις δηλώσεις Γιούνκερ, δήλωσε ότι «ο κ. Γιούνκερ είπε με πολύ ωμό τρόπο μια σκληρή αλήθεια (...) οι Τροϊκανοί λένε ότι έχουμε ένα κράτος μπάχαλο, δεν μπορείτε να μαζέψετε φόρους, αποτύχατε παταγωδώς στους στόχους πάταξης της φοροδιαφυγής, περιορισμού της κρατικής σπατάλης και θα έρθουμε εμείς, όχι με τεχνικούς συμβούλους αλλά με καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, η Τρόικα βρίσκει και τα κάνει (...) δίνουν λαβές με τον άθλιο τρόπο διακυβέρνησης αυτής της χώρας, τότε αναπτύσσονται ωμές συμπεριφορές που θυμίζουν αποικιακές λογικές (...) χρειάζεται να εξασφαλίσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης αυτής της χώρας ώστε να πάψουμε να δίνουμε δικαιώματα».

Δηλαδή, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έδωσαν δικαιώματα, με τον άθλιο τρόπο που κυβέρνησαν και κυβερνούν, στην τρόικα να παρέμβει για να τους συνετίσει και αν η χώρα κυβερνηθεί καλύτερα τότε όλα θα στρώσουν! Ούτε για μικρά παιδιά η αφήγηση του βουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτά ακόμα θα έβαζαν τα γέλια.

Περί... σκληρής διαπραγμάτευσης

Την επιβολή «έκτακτης εισφοράς» ίσης με το 50% του 14ου μισθού σε όλα τα μηνιαία εισοδήματα άνω του κατώτατου μισθού, ανακοίνωσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Προφανώς η επιβολή της έκτακτης(;) εισφοράς, γίνεται στα πλαίσια της...σκληρής διαπραγμάτευσης που διεξάγει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με την τρόικα.

Τέτοια παραμύθια μας σερβίρει η ΝΔ, που μιλά για επαναδιαπραγμάτευση, για να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό την πλήρη συμφωνία της, τόσο με το μνημόνιο, όσο και με τις γενικότερες στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Αυτό που επιδιώκει η ηγετική ομάδα της ΝΔ με τέτοια ευφυολογήματα, είναι, αφ' ενός να επανέλθει στην κυβερνητική εξουσία, στα πλαίσια του ανταγωνισμού που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα της ολιγαρχίας, για το ποιο θα έχει την πρωτοκαθεδρία και την εύνοια της άρχουσας τάξης, αφ' ετέρου να αποτρέψει την ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων, να εγκλωβίσει τις λαϊκές συνειδήσεις στα πλαίσια της...ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, όλων των χωρών της Ευρώπης, αλλά και όλης της υφηλίου, θα πρέπει να απαλλαγούν από τις αυταπάτες ότι στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης - όποιο κόμμα της αστικής τάξης και αν βρίσκεται στην εξουσία - μπορεί να υπάρξει βελτίωση των όρων της ζωής τους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα διεθνή και τα εθνικά επιτελεία του κεφαλαίου, έχουν ήδη προδιαγράψει και προγράψει το μέλλον τους. Θέλουν να κάνουν κόλαση τη ζωή τους, για να συνεχίσει να υπάρχει η κερδοφορία τους.

Τέρμα στις αυταπάτες, τέρμα στα ψευτοδιλήμματα. Οσο διατηρείται στη ζωή το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου, θα συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύτατο φόρο αίματος. Οι συνθήκες είναι ώριμες για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Η «συμβολή» των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών

Ευκαιρία να «ευλογήσουν τα γένια τους» βρήκαν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί με την απεργία της ΔΕΗ.

Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους, ισχυρίζονται ότι η συνεισφορά τους στη διάρκεια της απεργίας στην κάλυψη της ζήτησης και στον περιορισμό της οικονομικής ζημίας ήταν καθοριστική.

Μιλούν ακόμη και για αποτροπή «μπλακ άουτ», διαφύλαξη των υδάτινων αποθεμάτων, έως και περιορισμό των ακριβών εισαγωγών Ενέργειας.

Δε λένε, όμως, ότι η απεργία είχε σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη της χοντρικής (οριακής) τιμής του συστήματος, που περίπου τριπλασιάστηκε, με συνέπεια να πουλήσουν με πολύ συμφέροντες όρους την παραγωγή τους.

«Πιστεύουμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού δικαιώνουν τις πολυετείς και επίπονες προσπάθειές μας να αποκτήσουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί σημαντικότερο ρόλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ουσιαστική απελευθέρωσή της», δηλώνουν οι δύο σύνδεσμοι.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι η ίδια η «απελευθέρωση» της αγοράς. Που τους βάζει στην παραγωγή για να κερδοφορήσουν σε βάρος των εργαζομένων, γιατί δεν τους έπιασε ο πόνος να συμβάλουν στο Ενεργειακό για να καλύψουν λαϊκές ανάγκες.

Αυτό ακριβώς το γεγονός της μεγάλης κερδοφορίας τους στη συγκεκριμένη περίσταση είναι και ο λόγος που επιβάλλει η ηλεκτροπαραγωγή να είναι απολύτως δημόσια, κοινωνική ιδιοκτησία, με αποκλειστικό στόχο το όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με πραγματικά χαμηλές τιμές - και όχι αυτές που θα προκύψουν, αφού πρώτα τις πάνε στα ύψη - και με επάρκεια.


Η αντιλαϊκή πολιτική πάει με τον αυταρχισμό...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ η γενικόλογη είδηση περί του ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί «με τα θέματα βίας» είναι τουλάχιστον ανησυχητική, αν όχι κακή.

Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι γνωρίζουμε σε αυτήν τη χώρα πως οι αντιλαϊκές πολιτικές πάνε πάντα παρέα με τον αυταρχισμό. Οσο πιο αντιλαϊκές είναι, τόσο πιο αυταρχικές γίνονται οι κυβερνήσεις.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα μέτρα που παίρνονται τον τελευταίο καιρό είναι ...πρωτοφανώς αντιλαϊκά, καταλαβαίνετε πού το πάνε το πράγμα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, η κυβέρνηση είδε ...καλοκαίρι και εμφανώς σκέφτηκε να νομοθετήσει ό,τι χειρότερο μπορεί, ευελπιστώντας ότι η αντίδραση του κόσμου θα είναι μικρότερη.

Και τους μισθούς στο Δημόσιο θέλει να τσακίσει, και την Παιδεία να προσαρμόσει στις ανάγκες των εταιρειών με ακραία μέτρα, και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας να κάνει, και «απελευθερώσεις» κάθε είδους, και απολύσεις.

Ολα αυτά σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, γιατί είναι μάλλον βέβαιο πως κι άλλα έχουν στο μυαλό τους και θα τα εμφανίσουν με περίεργες τροπολογίες, ύπουλες ρυθμίσεις και όλα τα κοινοβουλευτικά κόλπα που τόσο καλά γνωρίζουν.

Ομως, κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι ο λαός θα είναι απών, επειδή έτσι το μεθοδεύουν. Εχει μία ...μαγική ιδιότητα να βρίσκεται παντού και να αγωνίζεται.

ΩΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ η κυβέρνηση θα «απελευθερώσει» τα ταξί! Από ποιον άραγε, και το κυριότερο ...για ποιον. Το σίγουρο είναι πως δεν το κάνει για τη ...διευκόλυνση της μετακίνησης του κοσμάκη.

Αντιθέτως, στα υπερκέρδη των εταιρειών που θα «μπουκάρουν» και σε αυτόν το χώρο ποντάρει. Και θα εισβάλουν για να τον σκλαβώσουν - μια για πάντα - στα συμφέροντά τους.

Γρηγοριάδης Κώστας

Καμία ευθύνη για το χρέος

Το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης», όχι μόνο σήμερα που το πρόβλημα του κρατικού χρέους βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα, αλλά σε ανύποπτο χρόνο, όταν το θέμα περνούσε στα ψιλά των εφημερίδων, είχαν διατυπώσει μια ξεκάθαρη άποψη. Για το κρατικό χρέος και τη διόγκωσή του, δεν έχει την παραμικρή ευθύνη ο λαός. Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε δεκάρα τσακιστή από τα 350 δισ. ευρώ, που εμφανίζονται σήμερα ως χρέος της χώρας.

Κυβέρνηση, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. προβάλλουν τη χυδαία και πέρα για πέρα αντιεπιστημονική άποψη, ότι το χρέος όλοι μαζί το δημιουργήσαμε, κατά την γνωστή παγκάλεια ρήση «όλοι μαζί τα φάγαμε». Είναι ψέμα πέρα για πέρα, και αυτοί που το επικαλούνται επιχειρούν να δημιουργήσουν στο λαό ενοχικά σύνδρομα, να τον αφοπλίσουν ιδεολογικά και πολιτικά, να τον αδρανοποιήσουν, με σκοπό να περάσουν χωρίς αντιστάσεις τα βάρβαρα μέτρα που ζει στο πετσί του από το Μάρτη του 2010.

Και να περάσουμε στην ουσία του πράγματος. Το καπιταλιστικό σύστημα, σε κάθε χώρα και όχι μόνο στην Ελλάδα, προσφεύγει σε κρατικό δανεισμό,γιατί τα κρατικά έξοδα είναι περισσότερα από τα κρατικά έσοδα, αλλά γι' αυτό δεν ευθύνονται μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, ή οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια τέτοια, χυδαία κατά τα άλλα, άποψη διαστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, που ο εργαζόμενος δουλεύοντας δημιουργεί μόνος το μισθό του, ενώ στη διάρκεια του απλήρωτου χρόνου της εργασίας του, δημιουργεί την υπεραξία για τα αφεντικά. Από την άλλη, η φορολογία του εισοδήματος, που δημιουργείται στην υλική παραγωγή, αποτελεί τη βάση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Φορολογία και του λαού και του κεφαλαίου. Εδώ η εικόνα διαστρέφεται πλήρως, καθώς εμφανίζει τους εργαζόμενους σαν υπεύθυνους για τη δημιουργία του χρέους, τη στιγμή που υφίστανται την εκμετάλλευση στο πεδίο της παραγωγής, ενώ φορολογούνται πολλαπλά όταν το κεφάλαιο φοροαπαλλάσσεται.

Το κρατικό χρέος συνδέεται με την προσπάθεια του καπιταλιστικού κράτους να στηρίξει ολόπλευρα τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και την κερδοφορία τους. Εδώ βρίσκεται η πηγή δημιουργίας του χρέους και αξίζει να σημειώσουμε ότι χωρίς την κρατική αυτή στήριξη δε θα ήταν δυνατή η παραγωγή του κέρδους, αλλά και η γενικότερη αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος. Επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές, μειώσεις φορολογικών συντελεστών και πληθώρα άλλων προνομίων συνθέτουν τη φιλομονοπωλιακή παρέμβαση του αστικού κράτους. Από την άλλη πλευρά, σαν προμηθευτής εμπορευμάτων από τους μονοπωλιακούς ομίλους, σε διογκωμένες μάλιστα τιμές, το καπιταλιστικό κράτος ενισχύει τη ζήτηση. Στο βαθμό που το κρατικό χρέος διογκώνεται, στο παιγνίδι μπαίνει γερά και το τραπεζικό κεφάλαιο που με όχημα τα τοκογλυφικά επιτόκια λεηλατεί τον εργαζόμενο λαό, ο οποίος, χωρίς να ευθύνεται, πληρώνει τελικά το λογαριασμό του κρατικού δανεισμού από τις τράπεζες. Σημαντική ευθύνη για τη διόγκωση του χρέους φέρουν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, η δημιουργία έργων υποδομής - τα οποία στη συνέχεια παραδόθηκαν σε ιδιώτες - τα φαραωνικά έργα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κ.λπ.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι το ελληνικό κρατικό χρέος εκτινάσσεται απότομα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν δηλαδή άρχισε να λειτουργεί η ΟΝΕ, η οποία σηματοδότησε τον οξύτατο ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για την εδραίωση της κυριαρχίας τους στην ενωμένη αγορά.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ