ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε αποστολές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Μαύρη Θάλασσα και Βαλτική

ΝΑΤΟική «πλειοδοσία» από τον υπουργό Εξωτερικών, που επισκέφτηκε χτες την Ουκρανία

Από την επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία

INTIME NEWS

Από την επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία
Στην Ουκρανία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, σε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική «αποστολή», την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην περιοχή.

Αποκαλυπτικός για τους λόγους της επίσκεψης, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κούλεμπα τόνισε ότι οι δύο πλευρές «μπορούμε να ενισχύσουμε τους διμερείς μας δεσμούς και μπορούμε να ενισχύσουμε το εμπόριό μας», ενώ επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση «στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Αυτό το επαναλαμβάνουμε σταθερά σε όλα τα fora και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Kαι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΑΣΕ. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξαρτήτως κόστους για μας, γιατί είναι θέμα αρχής».

Προωθώντας εξάλλου τον ρόλο που προσδοκά να παίξει η αστική τάξη στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι «εμείς μπορούμε να γίνουμε ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία» και πρόσθεσε ότι «εμείς, επίσης, στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Ακτιο (σ.σ. από όπου απογειώνονται ΝΑΤΟικά AWACS για περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα), της περιοδικής παρουσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ».

Ολα αυτά στο πλαίσιο και της «πλειοδοσίας» με την αστική τάξη της Τουρκίας για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τα ΝΑΤΟικά σχέδια και σε αυτή την περιοχή. Ετσι, καθώς στο πλαίσιο των ευρωτλαντικών σχεδιασμών η Ουκρανία ενισχύει τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Ν. Δένδιας έσπευσε να δηλώσει την «έκπληξη» της ελληνικής κυβέρνησης για το ότι «η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται, όπως κάθε χώρα η οποία θέλει να ενισχύσει τον σύνδεσμό της με την ΕΕ, με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης. Και μάλιστα όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών - μελών της Ενωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο».

Σε κάθε περίπτωση κάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Οδησσό για συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Νωρίτερα εκφώνησε ομιλία στο συνέδριο «Forum Ukraine 30 - International Politics» - με αφορμή τα 30 χρόνια από την απόσχιση της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ - όπου διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει την Ουκρανία στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες», σημείωσε ότι «η Ουκρανία είναι εταίρος προτεραιότητας για την ΕΕ, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» και χαιρέτισε το γεγονός ότι η ουκρανική ηγεσία προχωρά σε σχετικές «μεταρρυθμίσεις», που όπως είπε πρέπει «να υλοποιηθούν (...) με βάση τις κοινές ευρωατλαντικές αξίες και τις κοινές ευρωατλαντικές αρχές μας».

Αναδεικνύοντας τη ...δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας, θύμισε ότι η Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ υπεγράφη το 2014, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, «παραλείποντας» την ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε το διάστημα εκείνο και τα όσα ακολούθησαν.

Διαβεβαίωσε ότι «σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειές σας για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης», ενώ θύμισε ότι «η Ελλάδα υποστήριξε επίσης σταθερά τη μακροχρόνια συνεργασία της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της χώρας για σταθερή εμβάθυνση των δεσμών με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία» και έκανε αναφορά και στις σχετικές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εκτιμώντας πως το καθεστώς «Συνεργατών Ενισχυμένης Ευκαιρίας», που χορηγήθηκε πέρυσι στο Κίεβο, «θα προωθήσει μεταξύ άλλων τη συμμετοχή της Ουκρανίας στις ασκήσεις και την εκπαίδευση του ΝΑΤΟ».

Οσον αφορά τις «προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία», ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η ΕΕ καταδίκασε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης και επέβαλε περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Για τη δε θέση της Αθήνας, σημείωσε ότι «έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αρχική της θέση σε όλα τα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχουμε: Υποστηρίζουμε τη διεθνή νομιμότητα. Καταδικάζουμε πάντα τους παραβάτες της. Ζητάμε σαφώς από όλους να εναρμονίσουν (σ.σ. τις θέσεις τους) με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».

Σε μια παράλληλη αποστολή στον ευρωατλαντικό καταμερισμό διπλωματικής παρέμβασης σε χώρες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτης πραγματοποιεί από χτες έως τις 8/7 επίσημη επίσκεψη σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, για συναντήσεις με τους ομολόγους του των τριών αυτών χωρών.

Η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κοινός συντονισμός στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και το Μεταναστευτικό και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Ανατολική Ευρώπη είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν κατά τις διμερείς επαφές. Αύριο, εξάλλου, στο Βίλνιους, θα συμμετέχει στη 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

Στο «στόμα του λύκου» οι Ενοπλες Δυνάμεις

Κινήσεις γίνονται και σε στρατιωτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, την ώρα που στο έδαφος εξελίσσεται η αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe» και στη Μαύρη Θάλασσα η «Sea Breeze», μετακινώντας πρόσθετες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, η χώρα μας συμμετείχε με ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών «F-16» σε πολυεθνική διακλαδική άσκηση ADEX (Air Defence Exercise), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Μαύρη Θάλασσα, εντός FIR Βουκουρεστίου, το οποίο καλύπτει μεγάλο κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας.

Στην άσκηση συμμετείχαν η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 και μαχητικά αεροσκάφη πέραν της Ελλάδας και από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Ρουμανία, καθώς και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης AWACS του ΝΑΤΟ.

Εκτελέστηκαν σενάρια αεροπορικής προστασίας και προσβολής Ναυτικής Δύναμης, στο πλαίσιο των οποίων το ελληνικό ζεύγος «F-16» επιχείρησε σε ρόλο συνοδείας των επιτιθέμενων αεροσκαφών. «Σκοπός της ADEX ήταν να επιδείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ στην ολοκλήρωση και αποτελεσματική συνέργεια των δυνάμεών του σε θάλασσα και αέρα, και να προαγάγει το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο», αναφέρεται αρμοδίως από πλευράς κυβέρνησης, που παίζει με τη φωτιά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Μια μέρα πριν, την Πέμπτη, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων με άλλη μια χώρα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, όπου πατά η ΝΑΤΟική αρβύλα, ο πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα Ντ. Ντοντουά επισκέφτηκε το ΝΑΤΟικό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής - ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Center - NMIOTC) στη Σούδα. Εκεί ενημερώθηκε για την αποστολή, τις εγκαταστάσεις, τα σχολεία και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες του ΚΕΝΑΠ, το οποίο αποτελεί πιστοποιημένο κέντρο επιχειρησιακής εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στον τομέα της Ναυτικής Αποτροπής.

Τέλος, χτες πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ επίσημη επίσκεψη του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AmericanHellenicInstitute- AHI), με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ν. Λαρυγγάκη, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού από 2 έως 8 Ιούλη στην Ελλάδα που πραγματοποιούν Ελληνοαμερικανοί σπουδαστές από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως είχαν επισκεφτεί στην Κρήτη την 115 Πτέρυγα Μάχης, το ΚΕΝΑΠ, τον Ναύσταθμο Κρήτης και το Πεδίο Βολής Κρήτης.


ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι ΗΠΑ θέλουν «αυξανόμενο ρόλο» στην «ασφάλεια της περιοχής»

«Η περιοχή μετατρέπεται συνεχώς από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της σε ζώνη στρατιωτικής αντιπαράθεσης», σημειώνει η Ρωσία

Τον «αυξανόμενο ρόλο» που η εταιρική σχέση ΗΠΑ - Ουκρανίας αποκτά «στην προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας αλλά και του θαλάσσιου εμπορίου, όχι μόνο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αλλά κατά μήκος όλης της Ευρώπης», τόνισε η επιτετραμμένη της αμερικάνικης πρεσβείας στο Κίεβο, Κριστίνα Κβίεν, που την περασμένη Κυριακή 4η Ιούλη χαιρέτισε εκδήλωση που έγινε στο αντιτορπιλικό «Ross», το οποίο κατέπλεε στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού. Το «Ross» βρέθηκε στην Οδησσό στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη ΝΑΤΟική άσκηση «Sea Breeze 2021», που συνεχίζεται έως τις 10 Ιούλη, με τον μεγαλύτερο αριθμό χωρών στην ιστορία της άσκησης.

Στο κατάστρωμα του «Ross» βρέθηκε όμως και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που - με αφορμή και τη Μέρα του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού - ευχαρίστησε τους «εταίρους μας», χάρη στους οποίους «η Ουκρανία θα είναι ικανή πιο επιτυχημένα να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της».

Σημειωτέον, την επόμενη Δευτέρα 12 Ιούλη ο Ζελένσκι, μετά από πρόσκληση του Βερολίνου, θα έχει επίσημες επαφές στη Γερμανία, ενώ αντίστοιχη επίσκεψη ετοιμάζεται να κάνει και στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε ότι «η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετατρέπεται συνεχώς από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της σε ζώνη στρατιωτικής αντιπαράθεσης», με στόχο «μια περιοχή του κόσμου υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών να γίνει ασταθής». Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό που έγινε στην περιοχή με το ολλανδικό πλοίο «Evertsen», υποστηρίζοντας ότι «ο επικίνδυνος ελιγμός της ολλανδικής φρεγάτας ήταν επίσης σκόπιμη πρόκληση».

Στο μεταξύ, ας καταγραφεί ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις να «μπλοκάρουν» τα εδάφη και τα ύδατα γύρω από προστατευόμενες εγκαταστάσεις για να σταματήσουν τις «απόπειρες παράνομης διείσδυσης από και προς την Κριμαία».

Πούτιν - Μακρόν για «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από μια πιθανή συνάντηση Ευρωπαίων - Ρωσίας, ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι δύο ηγέτες «τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο δομημένος μας διάλογος για τη στρατηγική σταθερότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου», ενώ ο Μακρόν «επανέφερε τη βούληση της Γαλλίας για τη διαμόρφωση μιας σχέσης μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας».

Οσον αφορά την Ουκρανία, ο Γάλλος ηγέτης μνημόνευσε το «Σχήμα της Νορμανδίας», στο οποίο συμμετέχουν Γαλλία και Γερμανία, προσδοκώντας ευρύτερα οφέλη για τη γεωπολιτική τους επιρροή. Τέλος, οι δύο πλευρές δεν παρέλειψαν να μιλήσουν και για τη Λιβύη, με το Παρίσι να καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις ισχύουσες συμφωνίες και «να επιτρέψουν γρήγορα την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων και πολιτοφυλάκων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ