ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
Σελ. /32
Με όπλο τον αντικομμουνισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ολομέτωπη επίθεση κατά του ΚΚΕ, καταλογίζοντάς του εμμέσως ευθύνη για την ανεργία των νέων». Κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί το «διαταύτα» της σύσκεψης που έγινε προχτές στο Μαξίμου, με αντικείμενο την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή στη Βουλή, μετά από αίτημα του ΚΚΕ, με θέμα τη ραγδαία χειροτέρευση της θέσης των νέων, εξαιτίας της αντιλαϊκής επίθεσης. Οι παραπάνω πληροφορίες, που επικαλείται η έγκυρη σε αυτά «Καθημερινή», απλά επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση κατά του ΚΚΕ δεν είναι μια ευκαιριακή, αλλά μια στρατηγική επιλογή που έχει στόχο τους ταξικούς αγώνες και την οργανωμένη πρωτοπορία τους, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Επίσης, οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την προβοκάτσια ως κύριο όπλο, για να πλήξει το ΚΚΕ, ακριβώς επειδή δεν μπορεί με πολιτικά και ιδεολογικά επιχειρήματα. Στο πνεύμα, λοιπόν, της τρισάθλιας προπαγάνδας του τύπου «το ΚΚΕ διαλύει την οικονομία και στρέφεται κατά των εργαζομένων», θα κινηθεί ο πρωθυπουργός και στη μεθαυριανή συζήτηση, εξειδικεύοντάς τη στο χώρο της νεολαίας. Το «επιχείρημα» είναι γνωστό - το αναμασάνε εδώ και χρόνια η ηγεσία του ΣΕΒ, γενικότερα «οι φορείς της αγοράς», η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., κ.ά.: «Οι απεργίες εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και άρα την ανάπτυξη που φέρνει τις νέες θέσεις εργασίας»... Ψεύδονται, συνειδητά βέβαια, γιατί γνωρίζουν ότι ποτέ δεν επαληθεύτηκε το ιδεολόγημά τους. Δεκαετίες τώρα, οι επιχειρήσεις στηρίζονται ολόπλευρα, αλλά η ανεργία ειδικά των νέων δεν έπεσε κάτω από το 25%, ενώ οι όποιες θέσεις δημιουργήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο ελαστικών μορφών απασχόλησης...

Παιχνίδι με την αγωνία των παιδιών

Παιχνίδι με την αγωνία και την απογοήτευση χιλιάδων υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων κάνει για άλλη μια φορά ο ΣΥΝ, που σε χτεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του αναφέρει πως «η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους/-ες όσους το επιθυμούν αποτελεί εφικτό και αναγκαίο κοινωνικό στόχο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης». Είναι παιχνίδι, γιατί γνωρίζουν ότι αν όλοι και όλες επιθυμούν να μπουν στην ανώτατη εκπαίδευση και γίνει η πρόσβαση πραγματικά ελεύθερη, τότε δυο πράγματα θα συμβούν: 'Η θα έχεις μια κοινωνία μόνο με επιστήμονες, άρα δεν θα έχεις εργατικό δυναμικό για να καλύψεις τις ανάγκες της παραγωγής... 'Η η ανώτατη εκπαίδευση δε θα είναι ανώτατη, δηλαδή δε θα βγάζει επιστήμονες, αλλά θα είναι μια σούπα που θα τους χωράει όλους.

Επειδή η πρώτη εκδοχή σε καμιά απολύτως κοινωνία δε θα μπορούσε να έχει εφαρμογή, είναι προφανές ότι η πρόταση του ΣΥΝ συνδέεται με τη δεύτερη εκδοχή. Γι' αυτό και ανήμερα της ανακοίνωσης των βαθμολογιών δε βρήκε τίποτα να πει για τη διαρκή υποβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης μόρφωσης σε όλες τις βαθμίδες που τη ζούμε ήδη τα τελευταία χρόνια.

Και ακόμα χειρότερα: Η «ελεύθερη πρόσβαση» και του ΣΥΝ και όλων όσοι τη σιγοντάρουν είναι μια απάτη, γιατί σημαίνει «ελεύθερη πρόσβαση μόνο στο πρώτο έτος» και μετά εξετάσεις, κοψίματα, επιλογή εντός των ιδρυμάτων. Δηλαδή... ένας χρόνος χαμένος.

Παραπλανούν και γι' αυτό είναι επικίνδυνοι

Τα ρέστα του στην παραπλάνηση και στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων δίνει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), όπως ακριβώς είχε κάνει και η ΓΣΕΕ, προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους, μια μόλις μέρα πριν την απεργία στην οποία υποτίθεται ότι καλεί.

Με σχετικό δελτίο Τύπου, η ΠΟΕΜ ζητά - ανάμεσα στα άλλα - τη μη εξαίρεση της συνταξιοδότησης με 35ετία και χωρίς όριο ηλικίας των ασφαλισμένων μεταλλεργατών πριν το 1983.

Πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή, την πλέον παρελκυστική για τους εργαζόμενους αλλά βοηθητική τακτική για το κεφάλαιο και την κυβέρνηση, που θα μπορούσε να προσφέρει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Διότι όχι μόνο διασπά τους εργαζόμενους του κλάδου σε «παλιούς» και «νέους», αλλά, επιπλέον, προσπαθεί να τους φέρει σε αντίθεση με άλλους εργαζόμενους.

Αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει τον εργαζόμενο προ του '83 να μην μπορεί να δουλέψει πάνω από 35 χρόνια και τι κάνει αυτόν μετά το '83 να μπορεί, όταν υπάρχει τόσος πλούτος ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να εργάζονται λιγότερο και να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη;

Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, με αυτή του την τακτική, υπονομεύει την αυριανή απεργία που έχει προκηρύξει δήθεν ενάντια στα βάρβαρα μέτρα του Ασφαλιστικού. Διασπά την πάλη των εργαζομένων και βάζει σε αντίθεση όχι μόνο τον έναν κλάδο με τον άλλον, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους μεταξύ τους. Κι αυτό, όταν χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και ενότητα των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση, προκειμένου να απαντήσουν στην αντεργατική, αντιλαϊκή λαίλαπα.


Κυνικό θράσος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΝΕ αυτά ή απλά θα ήθελαν να είναι έτσι; Είναι να απορεί κανείς με αυτούς που μπλέξαμε!

Για τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου μιλάμε, που υποστήριξε χτες πως τα κυβερνητικά μέτρα έχουν την αποδοχή του κόσμου!

Ο λαός «πονάει και οργίζεται» είπε, πλην, όμως, «καταλαβαίνει ότι αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν»...

Αραγε, πώς το έβγαλε αυτό το συμπέρασμα; Τον σταματάνε μήπως οι συνταξιούχοι στο δρόμο και του δίνουν συγχαρητήρια που τους έκοψε τα «δώρα» Χριστουγέννων και Πάσχα;

Μήπως του ζητάνε και περαιτέρω περικοπές, γιατί τους περισσεύουν πολλά από τις συντάξεις των 400 ευρώ; Οι γυναίκες που τους αύξησε τα όρια ηλικίας χαίρονται, ίσως, γιατί επιτεύχθηκε η ισότητα;

Συνάντησε, να υποθέσουμε, νέους εργαζόμενους, που κατανοούν ότι πρέπει να πάρουν σύνταξη 360 ευρώ, αν την πάρουν κι αυτή;

Ακόμη και αν κυκλοφορεί κατ' αποκλειστικότητα σε γραφεία οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, είναι αδύνατον να του έτυχαν τέτοια συναπαντήματα...

Επίσης, αν τους καταλαβαίνει ο κόσμος πώς γίνεται να εκφράζει το αντίθετο στη συντριπτική του πλειοψηφία, ακόμη και σε αυτές τις εταιρείες δημοσκοπήσεων; Που - είναι διαπιστωμένο - μόνο να χειραγωγούν την κοινή γνώμη επιθυμούν.

Το πόσο αποδεκτοί είναι, όμως, θα το διαπιστώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Στους μήνες που έρχονται, θα έχουν κάθε ευκαιρία να νιώσουν την ...«κατανόηση» του κόσμου σε όλο της το μεγαλείο.

ΕΚΤΟΣ ΠΙΑ κι αν ο Γιώργος Παπανδρέου βρήκε τη λύση στην κυβερνητική σύσκεψη που παραβρέθηκε για τα ναρκωτικά...

Γιατί μόνο σε καθεστώς αποχαύνωσης μπορεί να «καταλάβει» και να «στηρίξει» κανείς την πολιτική της κυβέρνησης.

Με αφορμή τις βαθμολογίες

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων, στα πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου κυριάρχησε η πρόβλεψη για γενική πτώση των βάσεων. Πρόκειται για μια πρόβλεψη με μεγάλη δόση αβεβαιότητας, αφού οι βάσεις διαμορφώνονται όχι μόνο από τους βαθμούς αλλά και από τις προτιμήσεις των υποψηφίων, οι οποίες δεν έχουν εκφραστεί, αφού δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα τα μηχανογραφικά. Ομως τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου «έπαιξαν» σκόπιμα με το θέμα «πτώση των βάσεων» στους τίτλους τους. Θέλουν, στη συγκεκριμένη συγκυρία που βρισκόμαστε, να δημιουργήσουν ελπίδες στις λαϊκές οικογένειες ότι οι κόποι κι οι θυσίες τους δε θα πάνε χαμένες. Θέλουν η ευφορία που δημιουργεί η αναγγελλόμενη πτώση των βάσεων να ταυτιστεί με τις κυβερνητικές επιλογές. Θέλουν, με τις αναλύσεις τους για τις αυξομοιώσεις των βάσεων ανά σχολή, να κατευθύνουν τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Κυρίως, θέλουν να εγκλωβίσουν τους νέους και τις λαϊκές οικογένειες να συζητούν για τα 100 ή τα 200 μόρια «πάνω» ή «κάτω» και να ξεχνούν την ουσία, που είναι το περιεχόμενο της μόρφωσης στο σχολείο, που έχει ήδη υποβαθμιστεί και θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο με τις αναδιαρθρώσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το σχολείο. Θέλουν να μπαίνουν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους στο δίλημμα «να δηλώσω πιο πάνω την α' ή τη β' σχολή» και να ξεχνούν ότι το σύνολο των σχολών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ υποβαθμίζονται. Θέλουν να κρατούν εγκλωβισμένο τον κόσμο να κρίνει και να κατατάσσει την κάθε σχολή με κριτήριο το πόσο ψηλή είναι η βάση της, με κριτήρια δηλαδή «εμπορικά» του τύπου «προσφοράς - ζήτησης» και όχι με το αν βγάζουν επιστήμονες και τι είδους επιστήμονες. Ετσι διατηρούνται και οι αυταπάτες περί σχολών υψηλών βάσεων που οδηγούν τάχα σε σχετικά άμεση «επαγγελματική αποκατάσταση», αυταπάτες που γκρεμίζονται μετά τα τέσσερα χρόνια των σπουδών, όταν οι νέοι ανακαλύπτουν στην πράξη ότι τα επαγγελματικά - εργασιακά δικαιώματα έχουν ήδη χτυπηθεί για όλους τους αποφοίτους.

Είναι αποκαλυπτικοί οι τίτλοι μεγάλων εφημερίδων (που αναπαράγονται και από τα κανάλια) του τύπου... «οι σπουδές είναι στόχος ζωής», «οι 18άρηδες βαθμολογούν το μέλλον τους» κ.ά. Υπηρετούν τη λογική ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι τάχα ο κύριος σταθμός στη ζωή του κάθε νέου, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σχολείο πολύ πριν τα 18 τους χρόνια, παραγνωρίζοντας και το γεγονός ότι για τα επίσης χιλιάδες παιδιά που δε θα εισαχθούν σε μια σχολή ανώτατης εκπαίδευσης δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση σπουδών, υψηλού επιπέδου σε δημόσιες και δωρεάν σχολές. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι χτες, την ίδια μέρα των βαθμολογιών, το υπουργείο Παιδείας έδωσε για διαβούλευση, στο διαδίκτυο και τη Βουλή, το προσχέδιο νόμου για τη λεγόμενη «διά βίου μάθηση». Είναι ένα μήνυμα - και προς αυτούς που έχουν ελπίδες για πρόσβαση και σ' αυτούς που αναζητούν άλλες λύσεις - ότι όλοι θα καταλήξουν στον ατομικό ανταγωνισμό των προσόντων, του διά βίου κυνηγιού καταρτίσεων και δεξιοτήτων, της διά βίου εκμετάλλευσης.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ