ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Για την ανεργία

Καθημερινά αυξάνονται οι απολύσεις εργαζομένων. Μια σειρά επιχειρήσεις πετούν στο δρόμο μαζικά εργαζόμενους επειδή μεταφέρουν εργοστάσια σε άλλες χώρες, όπως είπε πρόσφατα ότι θα κάνει η «Τζένεραλ Μότορς», «μετακομίζοντας» εργοστάσιο από το Στρασβούργο στο Μεξικό. Αλλες πάλι εξαγοράζουν ή εξαγοράζονται από άλλες (όπως π.χ. έγινε με τη Vivartia του Ομίλου της MIG που πήρε τη ΜΕΒΓΑΛ) και κρατούν μόνο όσους εργαζόμενους απαιτούν τα σχέδια της νέας επιχείρησης. Αλλες βάζουν οριστικά «λουκέτο», αφού αυτή είναι η φυσική εξέλιξη σύμφωνα με τους νόμους της «ανταγωνιστικότητας» και το χτύπημα της κρίσης.

Οπως και να 'χει, βέβαια, το αποτέλεσμα είναι ότι την ώρα που δεν ικανοποιούνται βασικές λαϊκές ανάγκες (όπως η άνετη στέγαση, η θρεπτική διατροφή, η αντίστοιχη των σύγχρονων αναγκών και προσβάσιμη για όλους Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια), οι θέσεις εργασίας στους αντίστοιχους κλάδους ή τομείς μειώνονται συνεχώς. Αυτή η αντίφαση αναδεικνύει καθαρά πως η δημιουργία θέσεων εργασίας συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη και το σχεδιασμό συνολικά της οικονομίας, όπως και κάθε κλάδου χωριστά, αλλά σε όφελος του λαού. Για παράδειγμα, απολύσεις και ανεργία στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας δε θα σταματήσουν να υπάρχουν όσο αυτός δεν αναπτύσσεται με στόχο την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης σε ασφαλή και άνετη ένδυση. Οσο δεν υπάρχουν τα εργοστάσια (αριθμητικά και σε όγκο εργασιών) που να χρειάζονται γι' αυτό. Οσο η λειτουργία αυτών των εργοστασίων δε σταματά και ξεκινά ανάλογα με το πότε θα «καπνίσει» σε κάθε εργοδότη να το κλείσει (επειδή θέλει να επενδύσει αλλού τα κεφάλαιά του) ή να το πάει σε άλλη χώρα (γιατί έτσι θα μειώσει το «κόστος» παραγωγής) ή να το προσαρμόσει στις πιέσεις της αγοράς (επειδή π.χ. ο ίδιος πιέζεται από τα μονοπώλια του κλάδου). Να γιατί η πάλη για σταθερό μεροκάματο δεν μπορεί να περιορίζεται στο σύνθημα ή αίτημα για «ανάκληση των απολύσεων». Ιδιαίτερα στις δοσμένες συνθήκες της κρίσης, όπου το κλείσιμο επιχειρήσεων γίνεται συνώνυμο της ανεργίας. Ως τελευταίο μέτρο - διεκδίκηση άμυνας είναι η πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων.

Η πάλη για την οριστική εξάλειψη της ανεργίας βεβαίως είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για την ανατροπή της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, για την κοινωνικοποίησή τους, ώστε τότε να τεθούν στην υπηρεσία μιας οικονομίας που θα σχεδιάζεται κεντρικά με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Οικονομίας που μόνο το κράτος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της θα διασφαλίσει. Τότε δε θα υπάρχει ανεργία γιατί η σταθερή εργασία, και μάλιστα με πλήρη δικαιώματα, όχι μόνο δε θα είναι «βαρίδι», «κόστος», αλλά θα είναι βασική προϋπόθεση για την καλή πορεία της οικονομίας.

Οσο εργάτες και άνεργοι δεν οργανώνουν και προσανατολίζουν την πάλη τους σ' αυτή την κατεύθυνση, θα μένουν ευάλωτοι σε αυταπάτες, στην απογοήτευση, στις πιέσεις και τους εκβιασμούς όλων εκείνων που ντυμένοι με προβιές - δήθεν - φίλων τους θα καταγγέλλουν γενικά και αόριστα τις απολύσεις, αλλά δε θα ψελλίζουν λέξη για την αιτία των απολύσεων. Βέβαια αυτό προϋποθέτει αμφισβήτηση, σύγκρουση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο σ' αυτή την κατεύθυνση (αν δηλαδή αρνηθεί η εργατική τάξη να φορτωθεί ή μοιραστεί ευθύνες για αδιέξοδα που μόνο αυτή δε δημιούργησε) μπορεί να οργανωθεί αποτελεσματικά και η πάλη για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Ο ... υπερκομματικός με το ΠΑΣΟΚικό χρίσμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τιμή, ευθύνη, δικαίωση. Ετσι νιώθει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, που από προχτές απολαμβάνει της στήριξης του ΠΑΣΟΚ και της «Δημοκρατικής Αριστεράς» του Φ. Κουβέλη. Σε συνέντευξή του στον «ΦΛΑΣ» δεν έκρυβε τη χαρά του για το γεγονός: «Είναι πολύ μεγάλη η τιμή και συγχρόνως είναι και μια πολύ μεγάλη ευθύνη αυτή η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να μας στηρίξει. Καταρχήν είναι μία δικαίωση». Το τι είδους ευθύνη νιώθει ο Γ. Μπουτάρης φαίνεται απ' όσα είπε μετά: «Τώρα από κει και πέρα η προσπάθεια που ξεκινάμε με δεδομένο τον "Καλλικράτη" ουσιαστικά δηλώνει μία συμμετοχή μας σ' αυτή την προσπάθεια να στηθεί ένα καινούριο κράτος και βεβαίως ευχαρίστως θα συμμετέχουμε (...) Η εφαρμογή του "Καλλικράτη" εξαρτάται πάρα πολύ από τον τρόπο που θα τον αγκαλιάσουμε. Εάν πραγματικά πιστέψουμε ότι η πόλη μπορεί να περπατήσει με τις δικές της δυνάμεις κι εμείς τουλάχιστον το πιστεύουμε, ο "Καλλικράτης" μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ, σε όλα τα επίπεδα»...

Εν ολίγοις ο Γ. Μπουτάρης αισθάνεται την ευθύνη να φανεί αντάξιος της στήριξης του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας στην προώθηση της αντιδραστικής αντιλαϊκής του πολιτικής. Ετσι όπως ορίζεται και από τον «Καλλικράτη» που σπεύδει να τον αγκαλιάσει, γνωρίζοντας ότι το περιεχόμενό του αποτελεί χαστούκι στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ευχαρίστως θα συμμετάσχει στο να στηθεί ένα καινούριο κράτος που θα τσακίζει το λαό και τα δικαιώματά του, ευχαρίστως αγκαλιάζει τον «Καλλικράτη» για να «περπατήσει» η Θεσσαλονίκη μόνη της, απαλλάσσοντας το κράτος απ' την ευθύνη για κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία και άλλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό.

Ας τους μαυρίσει ο λαός για να μην του μαυρίσουν τη ζωή οι πρόθυμοι στυλοβάτες μιας πολιτικής που τον έχει γονατίσει.

Η «ανευθυνότητα» ...

«Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγραφεί η ανευθυνότητα με την οποία οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν την ανάγκη του πανευρωπαϊκού συντονισμού» σημειώνει το «Ξεκίνημα» (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) σε ανακοίνωση που έβγαλε για τη μέρα δράσης στην οποία καλεί η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Εξηγώντας τι εννοεί ως «ανευθυνότητα» τονίζει πως η ΓΣΕΕ «δεν έχει αποφασίσει οτιδήποτε σχετικά με τις 29 Σεπτέμβρη» και η ΑΔΕΔΥ «από την άλλη "διστάζει"». Δηλαδή κατά το «Ξεκίνημα», οι σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι άξιες κριτικής επειδή δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, επειδή μένουν άπρακτες. Μόνο που κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει, αφού οι ηγεσίες και της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ τρέχουν πρόθυμα σε κάθε «διάλογο» όπου πετσοκόβονται οι εργατικές κατακτήσεις. Αντίστοιχα, τρέχουν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στη λογική του «εφικτού» που επιτρέπουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών, διεκδικούν π.χ. ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας».

Το θέμα δεν είναι λοιπόν απλά να οργανώνεται μια κινητοποίηση, αλλά και το περιεχόμενό της, τι και ποιον εξυπηρετεί. Κάτι που το «Ξεκίνημα» όμως προσπερνά, συμβάλλοντας στον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και συμπληρώνει πως «για τη στάση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ δεν μπορούμε να εκπλαγούμε» αναφερόμενο στη μη συστράτευση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων με τη ΣΕΣ.

... και το «Ξεκίνημα»

Προς ...απογοήτευση όμως του «Ξεκινήματος», το ΠΑΜΕ αναπτύσσει πρωτοπόρα δράση για τον ταξικά προσανατολισμένο συντονισμό των εργαζομένων σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης συμμετέχει, σήμερα, στη Διεθνή Μέρα Δράσης της ΠΣΟ με σύνθημα μεταξύ άλλων «Οι εργαζόμενοι να μην πληρώσουν για την κρίση» και «Ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών των εργαζομένων». Δράση στο πλαίσιο της οποίας στις 16 και 17 Σεπτέμβρη διοργανώνεται, στην Ελλάδα, συνάντηση ταξικών συνδικάτων της Ευρώπης, με κατεύθυνση «την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων και να μην εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων της Ευρώπης», αλλά και «να βοηθήσουμε την εργατική τάξη στην Ευρώπη να κατανοήσει ότι το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός».

Φαίνεται όμως πως αιτήματα και δραστηριότητες με τέτοιο περιεχόμενο για χώρους όπως το «Ξεκίνημα» δεν είναι άξιες λόγου. Γι' αυτούς αξία έχει η συμπόρευση με συνδικάτα και δυνάμεις που συνεργάζονται με την ΕΕ για την ενσωμάτωση και την ποδηγέτηση της εργατικής τάξης. Οπως, π.χ., η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσίων Υπηρεσιών που, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία της ΣΕΣ, ξεκαθάρισε και ότι «στις χώρες μας, που πλήττονται σκληρά από τις εξελίξεις της οικονομικής κρίσης, προσπαθούμε να εργασθούμε με τις κυβερνήσεις για να διαχειριστούμε την κρίση». Ενώ εγκαλούν τις κυβερνήσεις της ΕΕ γιατί δε διαπραγματεύτηκαν «σοβαρά με τα συνδικάτα» για «μια πιο ισορροπημένη απάντηση στην κρίση». Επειδή, δηλαδή, προχωρούν τη σφαγή χωρίς να έχουν συζητήσει μαζί τους το ...πώς. Ε, όχι. Τέτοιους «συναγωνιστές» ούτε το ΠΑΜΕ τους θέλει ούτε οι εργάτες τούς έχουν ανάγκη. Αντίθετα. Είναι αντίπαλοί τους.


Το γαρ πολύ της θλίψεως...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αν με ευθύνη, κατά κύριο λόγο του ΚΚΕ, δεν είναι δυνατή η συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, είναι, τουλάχιστον, απαραίτητη και αναγκαία η συμπαράταξη όλων των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς και πρώτα απ' όλα των δυνάμεων, οργανωμένων και ανέντακτων, που συναπαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ! (...) Αυτή την ώρα, πρέπει να προταχθεί (...) η σύγκλιση σε κοινά ψηφοδέλτια και κοινούς υποψηφίους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Και να προταχθεί αυτή η ανάγκη με αμοιβαίες υπερβάσεις και αμοιβαίες "υποχωρήσεις". Χρειάζεται, με δυο λόγια, να παραμεριστεί ό,τι μπορεί, καλώς ή κακώς, να χωρίζει και να διαιρεί, αντί να ενώνει, να προωθεί και να συνεγείρει! (...) Η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός! Η συμπαράταξη στο ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά δεν θα επιλύσει αυτόματα καμιά από τις προκλήσεις (...)»!!! Τρία θαυμαστικά και λίγα είναι. Για όσα είπε ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας προχτές βράδυ στην Πετρούπολη, εκπροσωπώντας ένα σχηματισμό που έχει γίνει πολλά κομμάτια στο όνομα της «ενότητας». Και τα είπε σοβαρά ότι το ΚΚΕ φταίει που δεν επιτυγχάνεται συμπαράταξη, παρότι ωστόσο η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός. Και τα είπε αυτά την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μην μπορώντας να συναποφασίσουν τα «κομμάτια» του ούτε καν για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, εν μέσω διαγκωνισμών και αντιπαραθέσεων. Εμείς τι να πούμε; Παρά «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»...


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ