ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε αυτές τις μέρες, για τους εργαζόμενους και το λαό γενικότερα, η τηλεοπτική κάλυψη της συζήτησης στη Βουλή, για τον «τρομονόμο». Κι ας είχε αποχωρήσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Τέτοιες κακοτοπιές, όμως, τις αποφεύγει η κυβέρνηση. Για να καταλάβετε, πάντως, τι εννοούμε, σας μεταφέρουμε ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα από ομιλίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σ. Μπένος: «Δεν αισθάνομαι υπερήφανος που το κόμμα μου έφερε τέτοιο νομοσχέδιο».

Π. Κρητικός: Αναφέρθηκε σε ανώτατο αξιωματούχο της ΕΛΑΣ, που αποφάνθηκε στο παρελθόν, ότι «αφού ο κ. Κρητικός έχει γεννηθεί στις 17 Νοέμβρη... ίδρυσε και την ομώνυμη τρομοκρατική οργάνωση».

Β. Μιχαλολιάκος: «Εάν έμπαινε κάποιος σήμερα εδώ μέσα θα νόμιζε ότι ο Κ. Καραμανλής σχημάτισε την πρώτη του κυβέρνηση και, απλώς, διατήρησε την ίδια ηγεσία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης...».

Ντ. Μπακογιάννη: «Εμείς που είμαστε στην αντιπολίτευση έχουμε εμπιστοσύνη στις διωκτικές αρχές... εσείς που κυβερνάτε είκοσι χρόνια δεν έχετε;».

Την πλέον χαρακτηριστική, όμως, αλλά και με ιδιαίτερη σημασία και περιεχόμενο υπογράμμιση, την έκανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης. «Ο νόμος θα πάρει την τελική του μορφή στην πράξη», δήλωσε ο υπουργός, και ο νοών νοείτω, που έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι...

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

«Είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε χτες ο Δ. Ρέππας για την ψήφιση του «τρομονόμου», τονίζοντας, μάλιστα, ότι αυτή η «ικανοποίηση» γίνεται μεγαλύτερη από το γεγονός ότι το έκτρωμα έτυχε της θερμής υποστήριξης της ΝΔ... Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έμεινε εκεί. Οταν ρωτήθηκε αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν κι αυτοί το νομοθέτημα, απάντησε: «Αν κάποιος έχει την οποιαδήποτε αμφιβολία γι' αυτό, υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί η υποστήριξη των βουλευτών»...

Αλήθεια, τι έχουν να πουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - η συντριπτική πλειοψηφία της ΚΟ, δηλαδή - που δε διαχώρισαν τη θέση τους από το τερατούργημα; Τι έχουν να πουν για το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνδέει το όνομά τους με ό,τι πιο αντιδραστικό έχει νομοθετηθεί μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα; Προφανώς, δεν έχουν να πουν τίποτα. Γιατί, ακόμα προφανέστερα, ο κ. Ρέππας έχει δίκιο. Αλλωστε, γνωρίζει από πρώτο χέρι τη ...δημοκρατική ευαισθησία και ευθύνη των κυρίων βουλευτών του κόμματός του...

Κάποτε και σήμερα

Αν αναρωτιέστε, πάντως, γιατί οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία γίνονται Πέμπτη και όχι Κυριακή, σας μεταφέρουμε -χωρίς να παίρνουμε όρκο για την ορθότητά της- την εξήγηση, που κι εμείς ακούσαμε από εκπομπή του BBC.

Οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία γίνονται παραδοσιακά την Πέμπτη, ως αποτέλεσμα των προϋποθέσεων για περισσότερο αδιάβλητες εκλογές, που είχε βάλει κάποτε το Εργατικό Κόμμα. Για παράδειγμα, το Εργατικό Κόμμα απέρριπτε την Κυριακή, ως μέρα των εκλογών, επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των ιερωμένων ήταν με το Συντηρητικό Κόμμα και φοβούνταν, ότι θα επηρέαζαν τους ψηφοφόρους. Οσους, τουλάχιστον, πήγαιναν στην εκκλησία και άκουγαν το κήρυγμα, πριν πάνε να ψηφίσουν. Αλλά και για την Παρασκευή, αντιδρούσαν οι Εργατικοί. Κι αυτό, γιατί ήταν η μέρα, που οι Βρετανοί εργαζόμενοι πληρώνονταν και πήγαιναν να πιουν την παραδοσιακή τους μπίρα. Φοβόντουσαν, λοιπόν, οι Εργατικοί, ότι οι εργοδότες -κατά κανόνα οπαδοί του Συντηρητικού Κόμματος- θα επηρέαζαν τους εργαζόμενους ψηφοφόρους.

Αυτά, βέβαια, κάποτε. Από τότε έμεινε μεν η Πέμπτη, ως ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά το Εργατικό Κόμμα είναι μόνο κατ' όνομα εργατικό, αφού στηρίζεται ολόπλευρα από τη βρετανική ολιγαρχία, και αυτή υπηρετεί με την πολιτική του.

Τα τρομο-κρατικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΚΗΝ ΚΑΚΩΣ, πάντως, το ψήφισαν το... περίφημο «τρομονομοσχέδιο» του υπουργείου Δικαιοσύνης κι έτσι έγινε... νόμος του ελληνικού κράτους ή, μάλλον, τρομο-κράτους. Κατάφεραν να φτιάξουν το θεσμικό πλαίσιο που μας καθιστά όλους ύποπτους (ακόμα και μετά την απόδειξη «του εναντίον») και δημιουργεί μια αστυνομοκρατούμενη κοινωνία. Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα.

Είναι, βλέπετε, πολύ κακός συνδυασμός, να έχεις από τη μια τις ΗΠΑ να πιέζουν για «αποτελεσματικότητα στην πάταξη της τρομοκρατίας» κι από την άλλη μια κυβέρνηση που θα κάνει το παν για να πείσει για την «αποτελεσματικότητα» αυτή!

Εν ολίγοις, αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι πως μόνο ένα πράγμα μπορεί να είναι πιο εχθρικό για τις ελευθερίες του πολίτη από τον «τρομονόμο»: Η εφαρμογή του! Πολύ περισσότερο, που ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει, ότι ο νόμος θα πάρει την οριστική του μορφή στην πράξη..!

«ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει μια παροιμία κι απ' ό,τι φαίνεται την αρχή αυτή ακολουθούν οι φροντιστηριάρχες και σχολάρχες της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που φρόντισαν να αυξήσουν για την επόμενη χρονιά κατά 3,5% τα δίδακτρα. Ξέρουν, άλλωστε, ότι ελέω «μεταρρύθμισης» θα κάνουν χρυσές δουλιές!

Φυσικά, μην αμφιβάλλετε ότι όλοι αυτοί ξέρουν τους τρόπους, αμέσως ή εμμέσως, να αυξάνουν αυτό το ποσοστό, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των σπουδαστών και των γονιών, που δικαίως αγωνιούν, λόγω της ανεργίας που ελλοχεύει!

Να μην αμφιβάλλετε, βέβαια, πως την αύξηση αυτή, που προωθεί η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης, θα την παρουσιάσει ως προστασία του εισοδήματος του πολίτη. Κατά τα άλλα, έχουμε δωρεάν Παιδεία.

ΚΑΙ ΜΙΑ και αναφερθήκαμε στην ανεργία, αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι με ανακοινώσεις, όπως οι χτεσινές της Βάσως Παπανδρέου και του Τάσου Γιαννίτση, αλλάζει τη γνώμη του κόσμου για την κυβερνητική πολιτική σε αυτό το θέμα, προφανώς απατάται οικτρά.

Γρηγοριάδης Κώστας

Χωρο - ταξικός σχεδιασμός

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα στην Ελλάδα δεν υπήρχε θεσμοθετημένος κανένας χωροταξικός σχεδιασμός. Κανένας; Οχι βέβαια. Υπήρχε ο - άτυπος μεν, πλην όμως ιστάμενος υπεράνω όλων των νόμων και γι' αυτό εφαρμοστέος μέχρι κεραίας -«χωροταξικός σχεδιασμός» που υπαγόρευαν τα διάφορα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ή καθόριζαν οι πελατειακές σχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα πάντα ήταν ανοιχτά σ' αυτού του τύπου τη χωροταξία, προκειμένου να βολεύει μερικούς μεγαλοσχήμονες και να αφήνει περιθώρια να αποκομίζουν κάποια οφέλη - να «γλείφουν κανένα κοκαλάκι», κατά το κοινώς λεγόμενο - και κάποιοι ακόμη παρατρεχάμενοι. «Ετσι χωρίς... πρόγραμμα», παγιώθηκε η στρεβλή ανάπτυξη στη χώρα μας, δημιουργήθηκαν οι πόλεις - τέρατα, ανδρώθηκαν οι ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εκχερσώθηκαν ή κάηκαν τα δάση της, ερημώθηκε η ύπαιθρος.

Χρειαζόταν, επομένως, να μπει επιτέλους «το μαχαίρι στο κόκαλο» μέσω της θεσμοθέτησης ενός εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού που θα προβλέπει τους γενικούς κανόνες που θα διέπουν στο εξής την οικιστική, βιομηχανική, τουριστική, γεωργική ανάπτυξη της χώρας, η οποία στη συνέχεια θα εξειδικεύεται με τα επιμέρους χωροταξικά σχέδια των περιφερειών και με τα πολεοδομικά σχέδια των οικισμών.

Με την έννοια, όμως, ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί και ένα γενικό μπούσουλα για την ανάπτυξη, ανακύπτουν αβίαστα τα ακόλουθα βασικά ερωτήματα: Χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον; Για την εξυπηρέτηση των αναγκών όλου του λαού και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ή για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων που βλέπουν ότι η μέχρι τώρα «άναρχη» κατάσταση που επικρατεί άρχισε να εξαντλεί τα όριά της;

Η κυβέρνηση με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που ενέκρινε προχτές το Υπουργικό Συμβούλιο ως Σχέδιο Διαλόγου, επέλεξε το δεύτερο σκέλος της προαναφερόμενης απάντησης. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού από την εισαγωγή ακόμη του κειμένου αναφέρεται απροκάλυπτα ότι αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται στις προδιαγραφές που ασφυκτικά θέτουν για τη χώρα μας οι στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προς όφελος φυσικά των πολυεθνικών, αλλά και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και προτάσσονται τα έργα υποδομής, ενώ επιδιώκεται η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και για συγκεκριμένες χρήσεις, προς όφελος της ολιγαρχίας. Και έτσι εντείνεται το ξεπούλημα του περιβάλλοντος και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα το περιβόητο χωροταξικό σχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση προδιαγράφει: Την ολοκλήρωση των οδικών και άλλων αξόνων επικοινωνίας με το εξωτερικό. Την τακτοποίηση των χρήσεων γης και των όρων δόμησης. Τη διαφοροποίηση του τρόπου ανάπτυξης των περιφερειών κατατάσσοντάς τες σε κατηγορίες με ειδίκευση, όπως τουριστική, αγροτική κλπ. Τη μετατροπή της Αττικής και Θεσσαλονίκης σε Μητροπολιτικά Κέντρα και ανάδειξή τους σε επιχειρηματικά, τεχνολογικά και διαμετακομιστικά κέντρα διεθνούς εμβέλειας.

Μόνο που για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται να τεθούν νέοι κανόνες του παιχνιδιού και, προπάντων, να γίνει η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια που ειδικεύονται στο περίφημο «real estate» και στην ιδιωτική πολεοδόμηση. (Κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε στο Χρηματιστήριο και μάζεψαν οι λίγοι όλο το ρευστό των μικροκαταθετών). Και ως μέσον γι' αυτό προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν η σταδιακή απαγόρευση της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης, η κατάργηση των παρεκκλίσεων κλπ. Τις συνέπειες, βέβαια, ενός τέτοιου ταξικού σχεδιασμού θα τις πληρώσουμε όλοι. Θα τους αφήσουμε;


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ