ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αποφάσεις υπαγορευμένες από τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων

Στο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε παράλληλα, επιχειρηματικοί όμιλοι των δύο χωρών συζήτησαν απευθείας για πεδία διεύρυνσης της κερδοφορίας τους...

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου στη Σμύρνη
Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου στη Σμύρνη
Η υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και ζητήματα που ιεραρχούν ψηλά μονοπωλιακοί όμιλοι των δύο κρατών, συνέθεσαν την ατζέντα της τέταρτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Σμύρνη, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Στις κοινές δηλώσεις των Αλ. Τσίπρα και Α. Νταβούτογλου κυριάρχησαν τα ζητήματα του Προσφυγικού, στο φόντο και της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αιγαίο, αλλά και οι μπίζνες σε τομείς όπως Μεταφορές, Εμπόριο και Τουρισμός, με τους δύο πρωθυπουργούς να μην κρύβουν την επιδίωξη για διεύρυνση των πεδίων όπου κεφάλαια των δύο κρατών μπορούν να συνεργαστούν κερδοφόρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν για ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, καθώς και για σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας - Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, η συμφωνία συνεργασίας στον Τουρισμό, στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα κ.λπ.

Παράλληλα με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας - που τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη - πραγματοποιήθηκε και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν 36 ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και φορείς, κυρίως από τους κλάδους τουρισμού, ακινήτων, τροφίμων - ποτών, κατασκευών και δομικών υλικών, μεταφορών και logistics.

Αντιφατικές σχέσεις συνεργασίας...

Στις δηλώσεις τους οι δύο πρωθυπουργοί υπερασπίστηκαν τις κατευθύνσεις που συνομολόγησαν προχτές στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, ενώ προηγουμένως είχαν επικαιροποιήσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο Α. Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προαναφερθείσες συμφωνίες λιμενικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν γρήγορα και οι αεροπορικές πτήσεις Αγκυρα - Αθήνα. «Ευχόμαστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις στην Τουρκία και στην Ελλάδα και θα ξαναβρεθούμε σε ένα αντίστοιχο φόρουμ να συζητήσουμε τις δυνατότητες επένδυσης σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο», ανέφερε.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για «τα προβλήματα στο Αιγαίο και το Κυπριακό», όπως ανέφερε ο Α. Νταβούτογλου, ευχαριστώντας τον Αλ. Τσίπρα για την πρόθεση που επιδεικνύει αυτά να επιλυθούν.

Για «σημαντικές προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας» μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη «μεγάλη σημασία των διόδων φυσικού αερίου ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ» αλλά και «της συνεργασίας μας στο χώρο του τουρισμού». Προανήγγειλε κοινά αντιπλημμυρικά έργα στον Εβρο, όπως και ανέγερση δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, ανέφερε ότι δεν επιβάλλεται κανένα σχέδιο στις δύο χώρες, καθώς, όπως είπε, «εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε». Υπερασπίστηκε τις προτάσεις της Τουρκίας για άνοιγμα μιας «νόμιμης οδού» για τους πρόσφυγες «που δικαιούνται διεθνούς προστασίας», που θα χτυπήσει υποτίθεται τα δίκτυα των διακινητών. Σε όλους τους υπόλοιπους διαμήνυσε πως «δεν υπάρχει πολιτική βούληση ούτε δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη».

...και ανταγωνισμού, με τους λαούς μόνιμα χαμένους

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του οποίου καθίσταται επιτακτική, μια λύση επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου», όταν στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου, τύπου «Ανάν».

Πρόσθεσε ότι εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του την ανησυχία και τον προβληματισμό για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών και των υπερπτήσεων που «δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το θέμα ο Α. Νταβούτογλου, δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει τις πάγιες θέσεις της τουρκικής αστικής τάξης, αμφισβητώντας τις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Υπάρχουν, ισχυρίστηκε, κινήσεις που η Ελλάδα θεωρεί ότι συνιστούν παραβιάσεις και εμείς όχι, και το αντίστροφο...

«Στην πραγματικότητα οι σχέσεις μας έχουν αλλάξει αρκετά. Σήμερα βρεθήκαμε 22 υπουργοί σαν να ήμαστε σε μια κοινή κυβέρνηση και συζητήσαμε όλα τα ζητήματα», ανέφερε και πρόσθεσε για την άρση του «casus belli» ότι αυτό μπορεί να γίνει αν η Ελλάδα παραιτηθεί από την επέκταση των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, από το δικαίωμα δηλαδή που της δίνει το διεθνές δίκαιο.

Απαντώντας ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το «casus belli» «κατάλοιπο άλλων εποχών» και νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας την επέκταση των χωρικών της υδάτων.

Ολα τα παραπάνω παρουσιάζονται ως θετικές εξελίξεις, αλλά είναι θετικές για το κεφάλαιο, ενώ ο λαός μας δεν πρόκειται να ωφεληθεί στο παραμικρό, αφού αφενός το τσάκισμα των δικαιωμάτων του είναι προϋπόθεση για τις μπίζνες, αφετέρου πρέπει να καταλαβαίνει ότι όλ' αυτά εξελίσσονται εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε μια εύφλεκτη περιοχή με χίλιους δυο κινδύνους για τον ίδιο, τον τουρκικό και τους άλλους λαούς.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Θέλει «ιδιώνυμο» και καταναγκαστικά έργα για τους πρόσφυγες

«Ιδιώνυμο» και «καταναγκαστικά έργα» για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ανασύρει η Χρυσή Αυγή ως... «λύση» για το Προσφυγικό, αποκαλύπτοντας πλήρως το ναζιστικό, εγκληματικό της χαρακτήρα.

Αυτό θα είναι, όπως προαναγγέλλει στην ιστοσελίδα της, το περιεχόμενο «σχεδίου νόμου» που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, για «την άμεση λύση του λαθρομεταναστευτικού»!

Αξιοποιώντας το οξυμένο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, επιχειρεί να δηλητηριάσει λαϊκές συνειδήσεις με την εγκληματική της ιδεολογία, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετεί.

Βγάζοντας «λάδι» τις λυκοσυμμαχίες και τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, η ΧΑ επιτίθεται στους ξεριζωμένους γιατί «εισέρχονται παράνομα στη χώρα», τους χαρακτηρίζει «παραβάτες», σε βάρος των οποίων θα πρέπει να επιβάλλεται «ιδιώνυμο αδίκημα για την παράνομη διέλευσή τους» και προβλέπει ότι δεν θα πρέπει να «μεταφέρονται σε hot-spot όπου σιτίζονται και στεγάζονται δωρεάν την ώρα που ο ελληνικός λαός πένεται, αλλά σε ειδικούς χώρους κράτησης, δηλαδή σε φυλακές, όπου θα τους παρέχεται η δυνατότητα να παράγουν έργο υπέρ του Δημοσίου»!

Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη, που αναδεικνύει την ανάγκη της ακόμα μεγαλύτερης εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στα θύματα του ιμπεριαλισμού και απομόνωσης των ρατσιστικών - ναζιστικών - φασιστικών συμμοριών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Στο Κάιρο προς αναζήτηση «ευκαιριών» για το κεφάλαιο

Πρόσκληση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στα μεγάλα έργα υποδομών που εξελίσσονται στη χώρα του απηύθυνε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σ. Ισμαήλ, κατά τη χτεσινή επίσημη συνάντησή του με κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελούμενο από τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη και τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Τσίπρα. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο «σύσφιξης» των σχέσεων συνεργασίας του κεφαλαίου των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς των Μεταφορών, του Τουρισμού, της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών.

Χτες, δεύτερη μέρα του ταξιδιού της ελληνικής αποστολής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Μεταφορών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, με τη συμμετοχή του Γ. Τσίπρα και του αντιπροέδρου της ΕΡΓΟΣΕ, Χ. Διονέλη. Σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την κρουαζιέρα και τις επιβατικές ατμοπλοϊκές γραμμές, τις εμπορικές ναυτιλιακές γραμμές, τις υποδομές, τη λειτουργία και διαχείριση λιμένων, αλλά και ενδεχόμενες συνεργασίες στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, καθώς και στις αστικές μεταφορές σταθερής τροχιάς.

Υπογράφηκε, ακόμη, «Πρωτόκολλο Συνεργασίας στις Αερομεταφορές», το οποίο προβλέπει την ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και τη βελτίωση των δικτύων αεροδιαδρόμων, ενώ συμφωνήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός πτήσεων μεταξύ Ελλάδος - Αιγύπτου σε 21 από 14 που είναι σήμερα. Επίσης, συμφωνήθηκαν κοινές «Δράσεις Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων», όπως η συνεργασία για διυλιστήρια νερού, αφαλάτωση, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, βιολογικούς καθαρισμούς, αρδευτικά έργα. Μέχρι τέλη Μάρτη, οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων, ανάμεσα στις οποίες, με τον πρόεδρο των αιγυπτιακών σιδηροδρόμων, τον υφυπουργό Πετρελαίου και τους προέδρους των κρατικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, άλλων μεγάλων επιχειρήσεων από το χώρο της Ενέργειας, αλλά και τον πρόεδρο της Εταιρείας Ανάπτυξης της Ζώνης της Διώρυγας.

ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση προς τιμήν της Ευ. Κλάδου

Εκδήλωση τιμής, με θέμα «Αλύγιστες κομμουνίστριες: Το παράδειγμα της Ευαγγελίας Κλάδου» διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο «Σπίτι του Πολιτισμού» η ΤΟ Ρεθύμνου του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση για τη θρυλική δασκάλα θα μιλήσουν ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης και η Μαριάννα Καμπουρούδη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ