ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2011
Σελ. /32
Υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Σαν έτοιμη από καιρό είναι η συνδικαλιστική ηγεσία των ιδιοκτητών ταξί για την «απελευθέρωση» του κλάδου και το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς θα κατευνάσουν την οργή των «από κάτω» και θα αποτρέψουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δε διστάζουν, λοιπόν, να παραπλανούν και να λένε ψέματα για τα σχέδια και τις καταστροφικές συνέπειες της απελευθέρωσης που προωθεί η κυβέρνηση, σε σημείο που να αναγκάζεται ακόμα και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να τους «αδειάζει» εκδίδοντας γραπτή δήλωση με την οποία διέψευσε τα όσα είχαν δηλώσει λίγο μετά τη συνάντηση η ηγεσία του ΣΑΤΑ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, βέβαια, το γεγονός ότι στις δηλώσεις που έκαναν τις προηγούμενες μέρες στα ραδιόφωνα περίσσευαν οι λεονταρισμοί περί «δυναμικών κινητοποιήσεων», για «χορό του Ζαλόγγου» και άλλα τέτοια. Μετά βέβαια τη συνάντηση τα ξέχασαν όλα και δήλωσαν πρόθυμοι να μπουν σε «διάλογο» με το υπουργείο, εννοείται για την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων. Δεν ξαφνιάζει, βέβαια, μια τέτοια επαίσχυντη συμπεριφορά από συνδικαλιστικές ηγεσίες που χρόνια τώρα έχουν ταχθεί στην απέναντι πλευρά, που υπηρετούν σταθερά το σύστημα και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, και «εργάζονται» σταθερά για να υλοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική τους. Ομως οι αυτοαπασχολούμενοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι πρέπει να «τελειώνουν» με τις υποταγμένες στις κυβερνήσεις και την εργοδοσία συνδικαλιστικές ηγεσίες, να αλλάξουν ριζικά τους συσχετισμούς δύναμης σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, ώστε να συγκροτηθεί ένα κίνημα οργανωμένο και αποφασισμένο για την υπεράσπιση των πραγματικών συμφερόντων των ταξιτζήδων, που να προσβλέπει στην κοινή πάλη με τους εργαζόμενους και να φτάσει μέχρι το τέλος, μέχρι δηλαδή να έρθει ο λαός στην εξουσία.

Υποχρεωτική «διάσωση» των μονοπωλίων

«Τα μονοπώλια απαγορεύεται να χρεοκοπήσουν, οι λαοί επιβάλλεται», θα μπορούσε να είναι η προμετωπίδα της στρατηγικής που εφαρμόζει η ΕΕ και η οποία επαληθεύεται για πολλοστή φορά ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρεται ρητά ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συνεχίζουν να διασώζουν τις μεγάλες τράπεζες ακόμα και στην περίπτωση που δεν περάσουν τις νέες ασκήσεις αντοχής, τα περιβόητα stress tests, που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα και δεν μπορέσουν να προσελκύσουν χρήματα από ιδιώτες επενδύτες. Αντί λοιπόν να αφεθούν να χρεοκοπήσουν καλούνται οι κυβερνήσεις, δηλαδή οι λαοί, να καλύψουν υποχρεωτικά τις ανάγκες τους σε κεφάλαια. «Αν οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο αύξησης της κεφαλαιακής τους θέσης, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καπιταλιστική κρίση, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έσπευσαν να εγκρίνουν πακέτα διάσωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και γενικότερα των μονοπωλιακών ομίλων που το ύψος ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ! Φυσικά αυτό το κόστος διάσωσης των ευρωμονοπωλίων μεταφέρθηκε στις πλάτες των λαών. Είναι ολοφάνερο ότι «μαύρο σκοτάδι» θα φάει τους λαούς αν δεν μπορέσουν να ανατρέψουν από πάνω τους τη δικτατορία των μονοπωλίων και να πάρουν οι ίδιοι τις τύχες στα χέρια τους.

Παλιό το σχέδιο για να πτωχεύσουν το λαό

Δεκέμβρης 1991: Ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Τ. Χριστοδούλου, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχε καλέσει τους οικονομικούς συντάκτες σε συνάντηση για την ανταλλαγή ευχών.

Φυσικά, όλοι πήγαν με την προσδοκία να βγει κάποια είδηση. Αυτός είναι ο καημός του δημοσιογράφου. Ρωτήθηκε και είπε πολλά ο διοικητής της ΤτΕ. Για το τριετές πρόγραμμα λιτότητας που είχε καταθέσει τότε ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο Οικονομίας Στ. Μάνος για τις δραστηριότητες της τράπεζας, και κάποια στιγμή η συζήτηση ήλθε στην ουσία της οικονομικής πολιτικής και τι θα πρέπει να κάνουμε σαν χώρα.

Μου έκανε εντύπωση - ανέφερε - όταν επισκέφτηκα την Πορτογαλία. Οι άνθρωποι - συνέχισε - στο κέντρο της Λισαβόνας είναι ντυμένοι όπως εμείς. Αλλά αν πάει κανείς στα προάστια, θα δει ανθρώπους φτωχικά ντυμένους και η διαφορά αυτή μεταξύ του κέντρου της πρωτεύουσας και των προαστίων, χτυπάει στο μάτι.

Οσο για την Ελλάδα; Ο κ. Χριστοδούλου από τότε εξέφραζε το παράπονο ότι είτε στο κέντρο της Αθήνας είσαι, είτε στα προάστια, είτε ακόμα και στο πιο μικρό χωριό της χώρας, οι άνθρωποι είναι ντυμένοι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Ηταν σαφής η αναφορά του - πριν από 20 χρόνια - ότι το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ περνούσε μέσα από την πτώχευση του λαού της.

Και τα υπενθυμίζουμε όλα αυτά, για να καταδείξουμε πόσο υποκριτές είναι όλοι εκείνοι που υποστηρίζουν σήμερα - κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Μπακογιάννη - ότι η προσφυγή στο μνημόνιο είναι αναγκαία, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Μέγα ψέμα. Εννοούν να ενισχυθεί το κεφάλαιο. Εδώ και δεκαετίες η άρχουσα τάξη της χώρας απεργάζεται σχέδια, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση. Και βρήκαν χρυσή ευκαιρία, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, να επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Ας είναι όμως σίγουροι ότι στο τέλος ο λαός θα βγει νικητής. Στην Ελλάδα των μνημονίων δεν υπάρχει μόνο συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση και θυμός. Δυστυχώς, για την άρχουσα τάξη, υπάρχει και ένα ταξικά οργανωμένο εργατικό κίνημα, που βάζει καθοριστικά τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και μέρα με την μέρα γίνεται πιο ισχυρό. Και δε θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τους συνειδητοποιημένους και οργανωμένους εργάτες.


Εντυπώσεις για να καλύπτουν τη φοροαπαλλαγή...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, λοιπόν, στο επίκεντρο των προσπαθειών και των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Συσκέψεις Παπανδρέου - Βενιζέλου, αναμόρφωση εφοριών και συμμετοχή ιδιωτών στην είσπραξη φόρων!

Ολα κατά το ...πορτογαλικό πρότυπο, που - άγνωστο γιατί - θεωρούν ότι ήταν επωφελές για την οικονομία της χώρας. Η οποία πέτυχε, απλά, να ...πάρει νέα μέτρα εξοντωτικής λιτότητας.

Να τα δημοσιεύματα, λοιπόν, για «μεγαλοοφειλέτες» του Δημοσίου, να τα αναλυτικά στοιχεία για το ποιοι χρωστάνε και δεν πληρώνουν, αυτοί που είναι εχθροί της εθνικής προσπάθειας.

Μόνο που υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν πληρώνουν. Κι αυτό το κάνουν, γιατί, απλούστατα, δε χρωστάνε και δε χρωστάνε γιατί δε φορολογούνται.

Αλλωστε, είναι ξεκάθαρο και το «επικαιροποιημένο μνημόνιο», που μας έκαναν την τιμή να μεταφράσουν και να δημοσιοποιήσουν: Μόνο μία εξαίρεση προβλέπει από τη φορο-επιδρομή, τις επενδύσεις των μεγάλων εταιρειών.

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ - όπως γράφεται - οι ευρωπαϊκές τράπεζες, γιατί τους κάνουν συνεχώς «τεστ αντοχής». Εχουν μπει σε μεγάλους κόπους και μπελάδες, λένε.

Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος για τόση νευρικότητα. Για ποιο λόγο νομίζουν ότι τους υποβάλλει σε αυτήν τη δοκιμασία η Ευρωπαϊκή Ενωση; Μα, για να ξέρει πόσα θα χρεώσει επιπλέον τους φορολογούμενους, σε περίπτωση που έχουν καμία απώλεια.

Οπως άλλωστε μας έχουν πει πολλάκις, χωρίς τις τράπεζες δε θα υπάρχει ανάπτυξη, δε θα υπάρχει πολιτισμός, δεν θα υπάρχει ...ζωή και ύπαρξη. Τέτοια λατρεία.

Εδώ ο Ε. Βενιζέλος πρόσθεσε και ολίγον πατριωτισμό. Τουλάχιστον 10 φορές έχει αναφέρει ότι η υπεράσπιση των τραπεζών είναι «πατριωτικό καθήκον» για όλους μας.

Μόνο να βγούμε στα ...βουνά για την Γιούρομπανκ, την Πειραιώς και την Μαρφίν δεν μας έχει ζητήσει ακόμα. Αλλά πού θα πάει ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Παγίδα το δημοψήφισμα

Επιταχύνεται από την κυβέρνηση η επιχείρηση «δημοψήφισμα», παράλληλα με την ένταση των φιλομονοπωλιακών μέτρων, που φουντώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική. Μέσα από δημοψηφίσματα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να νομιμοποιήσει αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των κομμάτων και του Κοινοβουλίου, το εκλογικό σύστημα, τη Δικαιοσύνη και το συνδικαλιστικό κίνημα. Πρόγευση όλων αυτών δόθηκε με το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», στο οποίο η κυβέρνηση σκόπιμα συμπεριέλαβε σε ειδικό κεφάλαιο τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για να τονίσει την πρόθεσή της να πάρει όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για τη θωράκιση της αστικής εξουσίας και την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Τα επιτελεία των αστών δούλεψαν με μεθοδικότητα όλο το προηγούμενο διάστημα για να σύρουν το λαό στην παγίδα του δημοψηφίσματος. Τροφοδότησαν το κάλπικο ιδεολόγημα ότι για την καπιταλιστική κρίση δε φταίει το κεφάλαιο και η πολιτική του, αλλά οι δυσλειτουργίες στο πολιτικό σύστημα. Οτι ένοχα για τα βάρβαρα μέτρα, που παίρνονται σήμερα, είναι όλα τα κόμματα και όχι εκείνα που άσκησαν κυβερνητική εξουσία. Οτι τα ελλείμματα και τα χρέη οφείλονται στην κακοδιαχείριση και στις μίζες και όχι στη διαχρονική φοροελάφρυνση του κεφαλαίου, στην κλοπή της υπεραξίας, στις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις προς την πλουτοκρατία, στις εγγυήσεις προς τις τράπεζες, στους εξοπλισμούς για το ΝΑΤΟ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν για τις πολυεθνικές.

Με τον ίδιο τρόπο και σκοπό αξιοποιήθηκε και η «πλατεία». Συνθήματα αντιδραστικά, όπως «Εξω τα κόμματα - έξω τα συνδικάτα», στόχο είχαν να σπρώξουν σε επικίνδυνα κανάλια το λαό που βγήκε στους δρόμους, να συγκαλύψουν τον πραγματικό υπεύθυνο για τα βάσανά του. Η κυβέρνηση αξιοποίησε το αίτημα των καθοδηγητών της πλατείας για «άμεση δημοκρατία» και κόβοντας στα μέτρα της το περιεχόμενο της λαϊκής δυσαρέσκειας, ισχυρίζεται ότι με το δημοψήφισμα ικανοποιεί την απαίτηση της «πλατείας». Αναζητά νομιμοποιητική βάση για να προχωρήσει σε αλλαγές που θα στριμώξουν κι άλλο το λαό, θα δυσκολέψουν την επαφή του με κόμματα ριζοσπαστικά, όπως το ΚΚΕ, θα βάλουν επιπλέον περιορισμούς στο δικαίωμά του να καθορίζει ο ίδιος, οργανωμένα και μέσα από συλλογικές διαδικασίες, το περιεχόμενο και τις μορφές της πάλης του.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα. Να διδαχθούν από την πείρα άλλων λαών της ΕΕ, όπου οι κυβερνήσεις τους κατέφυγαν σε δημοψήφισμα για στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, όπως το ευρωσύνταγμα, και στη συνέχεια πέταξαν στο καλάθι τις αποφάσεις του λαού, επειδή ήταν αντίθετες προς τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη γνώμη του λαού, να προσφύγει τώρα σε εκλογές, για να μιλήσει ο λαός εφ' όλης της ύλης. Κέρδος για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα είναι με την πάλη τους να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια του αστικού συστήματος να ρετουσάρει τη βαρβαρότητά του, να ελιχθεί απέναντι στη δίκαιη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το «δεν πάει άλλο» πρέπει να εκφραστεί με βάθεμα της λαϊκής συμμαχίας, με ακόμα μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΚΚΕ.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ