ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρειάζεται άλλος δρόμος ανάπτυξης για ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ»

Αρχισε χτες στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκαν και χτες σε αντιπαράθεση για πλευρές του νομοσχεδίου, για να μείνει ανέπαφη η στρατηγική της απελευθέρωσης, που ευθύνεται για το τωρινό και τα προηγούμενα στάδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μοίρασε και χτες υποσχέσεις στους εργαζόμενους ότι δεν χρειάζεται να αγωνίζονται, αφού «Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση. Κάθε εκχώρηση του δημόσιου πλούτου θα ακυρωθεί». Επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυτό δεν προωθεί τον ανταγωνισμό, αλλά παραδίδει στους ιδιώτες δημόσια περιουσία και υπεραμύνθηκε το «σημερινό μοντέλο» της ΔΕΗ, το οποίο, κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, βοήθησε να αναπτυχθεί η χώρα.

Η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή επιδόθηκε σε εθνικιστικές κορόνες, ενώ της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, επισήμανε ότι το κόμμα της είναι υπέρ της απελευθέρωσης, αλλά όχι με τον τρόπο που την προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή «χωρίς εθνικό σχεδιασμό», όπως είπε. Από τη Χρυσή Αυγή, ο Αν. Γρέγος είπε μεταξύ άλλων: «Αλλο το να βάζεις ενδεχομένως και ένα κομμάτι ιδιωτικό στον ευρύτερο σχεδιασμό για την Ενέργεια και άλλο να ξεπουλάς σε ιδιώτες την Ενέργεια».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι κριτήριο του σημερινού ενεργειακού σχεδιασμού είναι οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και δεν μπορεί να αποσπαστεί από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια και πρόσθεσε:

«Εμείς λέμε ότι αποτελεί ηττοπάθεια η λογική του μικρότερου κακού και η υπόκλιση ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα λαϊκά προβλήματα. Εμείς θεωρούμε ότι με τις πολιτικές επιλογές του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να καλλιεργεί αυταπάτες στον κόσμο, αλλά και την υποταγή του εργατικού λαϊκού κινήματος σε επιλογές κυβερνητικής εναλλαγής, στο επίπεδο της αστικής διαχείρισης.

Εμείς βεβαίως ως ΚΚΕ δεν υπερασπιζόμαστε ούτε το χτες, ούτε το σήμερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βεβαίως διαφωνούμε με αυτό που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση αύριο, γιατί θα είναι πολύ χειρότερο. Για μας η διέξοδος από αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημιουργία ενός ενεργειακού σχεδιασμού που δεν θα υποτάσσεται στους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς, αλλά στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αυτή η μόνη λύση προϋποθέτει την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, την κοινωνικοποίηση της γης και των μέσων παραγωγής, τη δημιουργία ενός αποκλειστικά ενιαίου φορέα Ενέργειας ως μηχανισμού της εργατικής εξουσίας.

Μέσα σε αυτό το καθεστώς, μπορεί να εξασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Δηλαδή η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, η οποία θα κατοχυρώνει στη πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό, η διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών τής κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Αυτοί ακριβώς οι στόχοι πάλης απαντούν στις σημερινές ανάγκες και είναι στόχοι πάλης που βλέπουν τον πραγματικό εχθρό του λαού. Απέναντι σε αυτόν πρέπει να ορθωθεί ένα γερό, ρωμαλέο εργατικό κίνημα, που θα αντιπαλεύει όχι μόνο τα εκτελεστικά του όργανα, αλλά τον πραγματικό αντίπαλο. Κίνημα που θα αξιοποιεί κάθε μορφή πάλης και μέσα από εκεί θα συντρίβονται οι κυβερνητικές επιλογές του νόμου και της τάξης, δηλαδή της επιστράτευσης των εργαζομένων».

Επανήλθε με δηλώσεις ο Ευ. Μεϊμαράκης

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινε και χτες το θέμα του δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας το πρωί στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επανήλθε στο ζήτημα αυτό, για να πει ότι επιμένει στην άποψη που έχει ήδη εκφράσει να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής, αν τελικά η κυβέρνηση αθροίσει ως «ομοειδείς» της διάφορες προτάσεις και συγκεντρωθούν 120 υπογραφές.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, γιατί να αφήσει να σέρνεται η υπόθεση αυτή έως τον Οκτώβριο;». Ωστόσο, απάντηση στον πρόεδρο της Βουλής έσπευσε να δώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, η οποία σε γραπτή της δήλωση σημείωσε: «Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα».

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, 15 από τους 17 ανεξάρτητους βουλευτές εξέδωσαν δελτίο Τύπου, για να δηλώσουν ότι είναι «υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος» για το νομοσχέδιο σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ». Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταβρής, Θόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη.

Η απεργία στη ΔΕΗ και η συνδικαλιστική πλειοψηφία

Οι ταξικά προσανατολισμένες δυνάμεις στη ΔΕΗ έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες τη δική τους μάχη, όχι μόνο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική αλλά και ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου, που στην πράξη υπονόμευσαν τον απεργιακό αγώνα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε τη Δευτέρα ο Ηλίας Μαστρολέων, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μιλώντας στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του «902.gr». Τα όσα είπε είναι αποκαλυπτικά για το πώς η συνδικαλιστική πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ χειρίστηκε το θέμα της απεργίας πριν και μετά την επιστράτευση, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να τελειώνει με την απεργιακή κινητοποίηση στη ΔΕΗ. Παρακάτω παραθέτουμε βασικά σημεία της συνέντευξης.

***

«Η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδωσε τα διαπιστευτήριά της προς πάσα κατεύθυνση. Από τη μια μεριά, για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων, την ΕΕ. Από την άλλη μεριά, στους εργαζόμενους, όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά σε κάθε κλάδο και σε αυτούς που στο μέλλον θα διαμαρτυρηθούν. Ηδη είναι επιστρατευμένοι 5-6 κλάδοι. Εφάρμοσε το δόγμα "νόμος και τάξη" προκειμένου να περάσει αυτή η αντεργατική λαίλαπα. Πρέπει να πάρει απάντηση η κυβέρνηση. Οχι μόνο από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, που αυτή τη στιγμή είναι επιστρατευμένοι, αλλά απ' όλο τον ελληνικό λαό, από όλους τους εργαζόμενους, με την αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα και πρέπει να δυναμώσει, από συνδικάτα, από φορείς, από κατοίκους. Είναι μια παρακαταθήκη γι' αυτά που έρχονται, γιατί δεν έχουμε τελειώσει εδώ».

***

«Πριν την απεργία είχαμε διάφορα. Ανακοινωνόταν ουσιαστικά το σχέδιο που υπήρχε, δίνοντας, αν θέλετε, πάσα στον αντίπαλο να αρχίσει την τρομοκρατία πριν ξεκινήσει η απεργία, με τα διάφορα "παπαγαλάκια" της η κυβέρνηση, είτε υπουργούς είτε βουλευτές είτε δημοσιογράφους. Από κει και πέρα, με την εξέλιξη της επιστράτευσης, υπήρξε μια χαρακτηριστική κωλυσιεργία όσον αφορά το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, που έγινε χτες (σ.σ. την Κυριακή) αργά το απόγευμα, προκειμένου να οργανώσει την αντίσταση στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί εμφανίστηκαν κάποιες δυνάμεις, και συγκεκριμένα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγαν να γράψουμε στην ανακοίνωση "να σκίσουμε τα χαρτιά της επιστράτευσης" αλλά οι εργαζόμενοι να πάνε στη δουλειά. Μια κοροϊδία δηλαδή. Η πρόταση που κάναμε εμείς, προκειμένου στην πράξη να σπάσει το μέτρο της επιστράτευσης, ήταν η εξής: Θα συμφωνούσαμε να γραφτεί η συγκεκριμένη φράση στην ανακοίνωση αλλά είπαμε παράλληλα ότι πρέπει να πάμε σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη που ψηφίζεται το νομοσχέδιο και υπάρχει και συλλαλητήριο. Μόνο έτσι μπορείς να δείξεις στην πράξη ότι αντιστέκεσαι σε αυτό το αντεργατικό μέτρο, το βάρβαρο μέτρο της επιστράτευσης. Βέβαια, στην πρόταση αυτή κοίταγαν αλλού (...) Να σημειώσουμε ότι στη Δυτική Μακεδονία, που δόθηκε κυρίως ο αγώνας, στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, οι μονάδες που είχαν βγει εκτός κρατήθηκαν από τους εργαζόμενους και από το λαό μέχρι τις 12 η ώρα (σ.σ. μεσάνυχτα Κυριακής), κλειστές 48 ώρες μετά την επιστράτευση. Αυτό είναι ένα πρώτο μήνυμα, μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι από δω και πέρα».

***

«Η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας δεν αφορά μόνο τώρα, στην πορεία των κινητοποιήσεων. Η πορεία τους είναι γνωστή εδώ και χρόνια: Εχουν βάλει πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική της απελευθέρωσης. Εσπερναν αυταπάτες στους εργαζόμενους, πάντα στη λογική του "μικρότερου κακού" ή του "αναπόφευκτου". 'Η, ακόμα, πολλές φορές έλεγαν ότι όλα αυτά γίνονται για το "καλό" μας. Εχουν βοηθήσει, ήταν εργαλείο των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια αυτές οι πλειοψηφίες και συνεχίζουν να είναι. Με τον τρόπο τους, ανεξάρτητα ποιος σηκώνει τώρα πιο ψηλά την παντιέρα της "επανάστασης", εξακολουθούν και παίζουν αυτόν το συγκεκριμένο ρόλο. Γι' αυτό άλλωστε είναι εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ