ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Για την ... υποστήριξη των εργοδοτών το επίδομα ανεργίας!

Αποκαλυπτική και προκλητική η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας στη συζήτηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, οι εργοδότες βάζουν στο χέρι και ό,τι απέμεινε από το επίδομα ανεργίας
Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, οι εργοδότες βάζουν στο χέρι και ό,τι απέμεινε από το επίδομα ανεργίας
Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ σε «κεφαλιάτικο», που θα πληρώνει ο άνεργος στις επιχειρήσεις για μια προσωρινή θέση εργασίας, είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως την περιέγραψε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, απαντώντας χτες από το βήμα της Βουλής στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη. Οπως είπε κυνικά, «δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα. Λέμε ότι όποιος θέλει να συμμετέχει, να δώσει τα 360 ευρώ σαν υποστήριξη σε μία επιχείρηση για να τον προσλάβει»!

«Ούτε ευρώ απ' αυτά που πληρώνει ο εργαζόμενος δεν θα πρέπει να δώσετε στην εργοδοσία. Ούτε ευρώ!», απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ξεπέρασε και τους προκατόχους της σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως ανέφερε, η εξαγγελία της κυβέρνησης για το επίδομα ανεργίας «πράγματι εξέπληξε και τους εκπροσώπους των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων. Δεν περίμεναν αυτό το βήμα της παραπέρα ενίσχυσής τους με τις εισφορές των εργαζομένων».

Σημείωσε, ακόμα, ότι ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης «αυτή η ελάχιστη βοήθεια του επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ, που λαμβάνει μόλις το 10% των ανέργων, να δίνεται από την κυβέρνηση της "δεύτερη φορά Αριστεράς" απλόχερα στους εργοδότες, να αυξάνει τον τζίρο τους και τα κέρδη τους, αφού αυτοί που θα παράγουν τον πλούτο δεν θα πληρώνονται από τον εργοδότη, αλλά από τις εισφορές που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους, που σκοπός τους είναι η επιδότηση κατά την περίοδο της ανεργίας τους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι αυτό το πρόγραμμα «ανοίγει νέα γραμμή παραγωγής οικειοθελών αποχωρήσεων, που θα "βαφτίζονται" στη συνέχεια "προσλήψεις ανέργων". Η μετατροπή του επιδόματος σε επιταγή εργασίας προκαλεί νέο χτύπημα στους κλαδικούς μισθούς, γιατί, όπως κι εσείς είπατε σε συνέντευξή σας, κυρία υπουργέ, θα διασφαλίσετε τον κατώτερο μισθό. Οχι τον κλαδικό, αλλά τον κατώτερο μισθό. Αρα, λοιπόν, θα συμβάλετε στην προσπάθεια που κάνει η εργοδοσία να κατεβάσει τους κλαδικούς μισθούς στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η αναπληρώτρια υπουργός συνέχισε να προκαλεί, λέγοντας ότι οι προσλήψεις «δεν είναι με τον κατώτατο μισθό υποχρεωτικά. Εμείς δίνουμε 360. Το τι θα εμφανιστεί σαν τάση μέσα στην αγορά, θα το δούμε». Στην πραγματικότητα, επιβεβαίωσε ότι είναι στην καλή προαίρεση των εργοδοτών να δώσουν κάτι παραπάνω από τα 226 ευρώ που υπολείπονται των 360 ευρώ του επιδόματος, για να συμπληρωθεί ο σημερινός κατώτερος μισθός του αίσχους.

Επανέλαβε υποκριτικά ότι το μέτρο αυτό αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν με βεβαιότητα το επίδομα ανεργίας θα καταλήξει στους μεγαλοεργοδότες, αφού οι μικροί δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε τις επιχειρήσεις τους, πόσο μάλλον να προσλάβουν και προσωπικό. Αυτό ανέδειξε στην απάντησή του και ο Χρ. Κατσώτης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κινείται «στην κατεύθυνση που έχει χαράξει η ΕΕ για στήριξη της εργοδοσίας με κάθε τρόπο», σε συνδυασμό με το χτύπημα των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, της πλήρους και σταθερής εργασίας, τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε να έρθει για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση νόμου για την ουσιαστική προστασία των ανέργων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ από το Μάρτη του 2016.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Προετοιμάζουν όρους γαλέρας για τους ναυτεργάτες

Τη χαριστική βολή στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών προετοιμάζουν από κοινού κυβέρνηση και εφοπλιστές, με συνεργό την πλειοψηφία της ΠΝΟ και προκάλυμμα τον μεταξύ τους «κύκλο επαφών» για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ποντοπόρα πλοία.

Με δήλωση που εξέδωσε, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης, χωρίς περιστροφές κάνει καθαρό ότι «προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι η συμφωνία νέων ρεαλιστικών όρων, οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα στην ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας». Οπως εξηγεί, «η ανταγωνιστικότητα ήταν πάντοτε και παραμένει καθοριστική παράμετρος για την επιβίωση του ελληνικού πλοίου στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Εν ολίγοις, αυτό που αξιώνει είναι η επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας στα καράβια, με ακόμα λιγότερους ναυτεργάτες που θα έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ενώ οι μισθοί θα καθορίζονται με βάση τα ψίχουλα που προβλέπει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. `Η αλλιώς, αυτό που διεκδικούν οι εφοπλιστές, είναι η επέκταση της εφαρμογής του όρου 8 των «εγκριτικών πράξεων» που περιέχει ο νόμος 2687/53, ο οποίος μέχρι τώρα αφορά τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες που είναι μπαρκαρισμένοι σε ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία. Προβλέπει ότι δεν ισχύει γι' αυτούς η Συλλογική Σύμβαση, αλλά υπογράφουν διμερείς συμφωνίες με τα ναυτιλιακά γραφεία, κοινώς με τα δουλεμπορικά πρακτορεία.

Οσον αφορά την απάντηση της κυβέρνησης, χτες το απόγευμα ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, με γραπτή δήλωση που εξέδωσε, θεωρεί ότι η δήλωση Βενιάμη «στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις ένα πολύ θετικό, ουσιαστικό και αισιόδοξο μήνυμα» και ότι «η κυβέρνηση χαιρετίζει τη δήλωση αυτή, με την προσδοκία και την ενθάρρυνση, το συντομότερο δυνατόν, να υπογραφεί μια νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Προσθέτει μάλιστα ότι «ρεαλισμός, ανταγωνιστικότητα και ελληνική ναυτοσύνη μπορούν και πρέπει να μην είναι στόχοι αντιτιθέμενοι».

Από την πλευρά της, η πλειοψηφία της ΠΝΟ δεν έχει βγάλει άχνα, ενώ σε ανακοίνωσή της την 1η Σεπτέμβρη έλεγε ότι «η χώρα μας, μέλος της ΕΕ, κατέχει προεξέχουσα θέση στην παγκόσμια ναυτιλία και σε καμία περίπτωση βέβαια δεν είναι σημαία ευκαιρίας». Στον αντίποδα, τα ταξικά συνδικάτα, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ - ΝΑΤ οργάνωσαν χτες κοινή σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ και ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η συμμετοχή σήμερα στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Απορρίφθηκε τροπολογία του ΚΚΕ για συμβασιούχους των ΟΤΑ

Απέρριψε χτες η κυβέρνηση την τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ζητώντας την παράταση των συμβάσεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του τομέα καθαριότητας ΟΤΑ και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, η κυβέρνηση απέρριψε την παράταση των συμβάσεων 45 εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και σε άλλους δήμους της χώρας, που είχαν προσληφθεί με 8μηνες συμβάσεις το Γενάρη του 2016, με την αιτιολογία ότι υπάρχει «κίνδυνος» να θεμελιώσουν δικαίωμα μονιμοποίησης!

Ετσι, η μη επέκταση των συμβάσεών τους, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση του προσωπικού τα τελευταία 7 χρόνια, βάζει σε κίνδυνο την αποκομιδή των απορριμμάτων, συμβάλλει στην περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς του υφιστάμενου προσωπικού, κάτι που έτσι κι αλλιώς γίνεται εδώ και χρόνια, λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, και προλειάνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίησή της, όπως έχει συμβεί σε άλλους δήμους (π.χ. Χερσόνησος).

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, υπάρχει ανάγκη οι συμβάσεις εργασίας με τη λήξη της παράτασής τους να μετατραπούν αυτοδίκαια σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας. Με βάση όλα τα παραπάνω, η τροπολογία - προσθήκη των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη και Μανώλη Συντυχάκη προέβλεπε την «αυτοδίκαιη παράταση των ατομικών συμβάσεων» και για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν το Γενάρη του 2016, όπως και μετά τη λήξη της παράτασης όλες οι συμβάσεις να μετατρέπονται αυτοδικαίως σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών προχωρούν μια σειρά από σωματεία του Δημοσίου, με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, προβάλλοντας την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για ανάκτηση των απωλειών. Μέχρι τώρα αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, η ΕΙΝΑΠ, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Φυλής, Ελευσίνας και Καλλιθέας. Τις μέρες αυτές αναμένεται να ανακοινώσουν τη συμμετοχή τους και άλλα σωματεία.

Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής σημειώνεται ότι διεκδικούν «πλήρη μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων, το "ξεπάγωμα" των μισθολογικών κλιμακίων και τη χορήγηση των μισθολογικών απωλειών (χάσαμε 6 μισθούς το χρόνο σε σχέση με το 2009)». Ακόμα τονίζεται πως «γυρίζουμε την πλάτη στην κοροϊδία της βαθμολογικής αναγνώρισης του ΠΔ 69/2016 και στην "παραπομπή" στο 2018, που κάνει ο ν. 4354/2015 (νέο μισθολόγιο) για τη μισθολογική αναγνώριση. Και τα δύο είναι κουτσουρεμένα και είναι μακριά από τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας (...) Διεκδικούμε η αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις σχέσεις εργασίας (...) την κάλυψη των μισθολογικών μας απωλειών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ