ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Διακόσιες χιλιάδες «διά πάσαν νόσον ... »

Avaton

Σαν διακονιάρηδες που παρακαλάνε για ελεημοσύνη αντιμετώπισε και τους πλημμυροπαθείς της Χαλκιδικής η κυβέρνηση. Οπως ανακοίνωσε χτες κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την περιοχή θα δοθεί και σ' αυτούς τους πληγέντες το «επίδομα πρόνοιας» των 200.000 δραχμών.

Χτες ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γ. Πασχαλίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευρά και τον ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Β. Βαλασόπουλο, επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Χαλκιδικής, για να προβάλει την άμεση -και πάντα εκ των υστέρων- παρέμβαση της πολιτείας για την αντιμετώπιση των καταστροφών, και να εξαγγείλει... την εκπόνηση ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για το νομό Χαλκιδικής.

Το κυβερνητικό υπουργικό κλιμάκιο, ανακοίνωσε την άμεση καταβολή του 200χίλιαρου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, που αναμένεται να τελειώσει μέχρι την Πέμπτη. Η καταγραφή των ζημιών που εντοπίζονται σε υποδομές, κατοικίες και καλλιέργειες, γίνεται από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Νομαρχίας και του ΕΛΓΑ.

Πάντως, ήδη για την αποκατάσταση ζημιών άμεσης ανάγκης έχει κοπεί ένα κονδύλι 150 εκ. δρχ. από τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κονδύλι, που όπως φαίνεται θα απορροφηθεί στο σύνολό του από την ιδιωτική εταιρία κατασκευών που έχει αναλάβει τα σχετικά έργα στη Μ. Παναγιά.

Καθολική αποζημίωση

Οι κάτοικοι όμως στις πληγείσες περιοχές, απαιτούν 100% αποζημίωση των ζημιών που έχουν υποστεί, αφού γνωρίζουν καλά πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μετακυλίσει τις ευθύνες από πάνω της, ξεμπερδεύοντας με τα λίγα ψίχουλα που σκορπίζει συνήθως.

Το αίτημα των κατοίκων στηρίζει το ΚΚΕ που μέσα από την περιοδεία του βουλευτή του Α. Τζέκη, δεσμεύτηκε πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή και με κάθε μέσο θα πιέσει για τη γρήγορη και ολόπλευρη αποκατάσταση των πληγέντων. Βέβαια, κάλεσε τους κατοίκους να μην περιοριστούν στις υποσχέσεις και ενωμένοι, αγωνιστικά να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.

Μετράνε τις πληγές

Χτες με το πρώτο φως της ημέρας, τα συνεργεία υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της ΔΕΗ και του ΟΤΕ άρχισαν να καθαρίζουν τους δρόμους από τη λάσπη και τα κλαδιά των δέντρων, που άφησαν πίσω τους οι χείμαρροι και αποκαθιστούν τις βλάβες στο δίκτυο. Η περιοχή της Μεγάλης Παναγιάς φαίνεται πως έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς τα περισσότερα από τα δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα βρίσκονται κοντά στο μπαζωμένο ρέμα. Δηλαδή, κατά μήκος του αγωγού απορροής των όμβριων υδάτων, που ταυτόχρονα αποτελεί και τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Δήμου. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς οι ζημιές από τις καταστροφές μόνο στη Μ. Παναγιά ξεπερνούν το 1 δισ., χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές στα 160 αυτοκίνητα που καταστράφηκαν. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Ολυμπιάδα και το Σταυρό, όπου καταστράφηκε μεγάλο μέρος του αποχετευτικού και οδικού δικτύου, καθώς και του δικτύου ύδρευσης, γέφυρες υπέστησαν σημαντικές ζημιές, πλημμύρισαν δεκάδες παραθαλάσσια σπίτια, γεωργικές εκτάσεις, καταστήματα και αυτοκίνητα.


Avaton

Μισές αλήθειες

«Ο αγωγός απορροής των ομβρίων υδάτων που καταστράφηκε, ήταν προδιαγραφών της δεκαετίας του '60», ανέφερε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης, προκειμένου να αναδείξει την αιτία της τραγωδίας στη Μεγάλη Παναγιά. Ολοκληρώθηκε όμως το 1996, συμπληρώνουμε εμείς, προκειμένου να συμβάλουμε στην αποκάλυψη της υποκρισίας κυβέρνησης και παραγόντων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, όταν ένα έργο (ο κύριος αγωγός, μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου) ξεκινά το 1965 και ολοκληρώνεται μετά από 31 χρόνια, και αυτό κακήν κακώς, με κακοτεχνίες κλπ., υπάρχουν ευθύνες και βαρύνουν συγκεκριμένους παράγοντες.

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας τη γενναιοδωρία της κυβέρνησης και την αγωνία της να δημιουργήσει υποδομές για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, ανέφερε πως στην Κεντρική Μακεδονία εκπονούνται έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης κόστους 6 δισ. δραχμών.

Ομως, μόνο το έργο ανακατασκευής του αγωγού απορροής στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής κοστολογείται πρόχειρα στο ύψος του 1 δισ. δραχμών.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Βάσανα και των γονέων...

Εκείνη είχε πάρει φόρα και η γλώσσα της πήγαινε ροδάνι: «Ξέρεις ότι σε δυο - τρία χρόνια και τα δυο παιδιά μας θα πάνε στο Λύκειο. Θα χρειαστεί τότε να κάνουν φροντιστήριο σε πολλά μαθήματα, μπορεί να χρειαστούν και "ιδιαίτερα". Είδες ότι φέτος ακόμα και οι αριστούχοι απέτυχαν να εισαχθούν στις σχολές της προτίμησής τους. Πώς θ' ανταποκριθούμε εμείς, σα γονείς, στις ανάγκες των παιδιών μας; Μ' ένα μισθό που παίρνεις;».

Εκείνος την άκουγε χωρίς να μιλάει. Εδειχνε, μάλιστα, σα ν' αδιαφορούσε κι αυτό φαίνεται ότι την ενοχλούσε γιατί, όσο περνούσε η ώρα, γινόταν επιθετική: «Δε νομίζω ότι τα δικά μας παιδιά έχουν λιγότερα δικαιώματα. Βλέπεις ότι η κόρη του φίλου σου του Θανάση, που πάει στη Β' Λυκείου, κάνει "ιδιαίτερα" και στα 6 βασικά μαθήματα, στα οποία θα εξεταστεί για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, ενώ ο γιος του πάει σε ιδιωτικό Γυμνάσιο».

Ηθελε να της θυμίσει ότι ο ίδιος, χωρίς να κάνει ούτε ώρα φροντιστήριο, μπήκε από τους πρώτους στο πανεπιστήμιο, αλλά φοβήθηκε ότι θα του απαντούσε πως συγκρίνει ανόμοιες εποχές κι, εν πάση περιπτώσει, δεν έχει το δικαίωμα να «παίζει» με το μέλλον των παιδιών. Ηθελε να της απαντήσει ότι ο Θανάσης έχει παράδες και μπορεί να πληρώνει για «ιδιαίτερα» και το «ιδιωτικό», ενώ αυτός με δυσκολία πληρώνει τα φροντιστήρια των παιδιών στις ξένες γλώσσες, αλλά φοβόταν μην του πει «ας πρόσεχες, να έκανες άλλη δουλιά για να βγάζεις περισσότερα λεφτά», ή μήπως του «πετάξει κατάμουτρα» πως «αν δεν είσαι ικανός να ικανοποιείς τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, να βρεις και σε μένα δουλιά για ν' αυξηθεί το εισόδημα».

ΗΘελε να της εξηγήσει ότι αυτός δε θεωρεί «ζήτημα ζωής ή θανάτου» αν τα παιδιά θα εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, δε θέλει να μετατραπούν σε «ρομπότ του σχολείου» κι «όμηροι του φροντιστηρίου», δεν ανέχεται να πληρώνει για να τα σπουδάσει στην εποχή της «δωρεάν παιδείας», δεν εκτιμά τη μόρφωση που παρέχει η ελληνική εκπαίδευση στους νέους, δε συμφωνεί καθόλου με την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», που, θέτοντας οικονομικά εμπόδια στα παιδιά των φτωχών οικογενειών, αποκλείει και διώχνει πολλούς από την εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργεί μαθητές πολλών κατηγοριών και εκπαίδευση πολλών ταχυτήτων.

Δεν της είπε τίποτα απ' όλα αυτά. Οχι γιατί δε θα τον καταλάβαινε - άλλωστε ήξερε πως κι αυτή, σε θεωρητικό επίπεδο, είχε παρόμοιες, μ' εκείνον, απόψεις, όμως είναι δύσκολο η θεωρία να γίνει πράξη - αλλά γιατί κι ο ίδιος είχε σχεδόν αποδεχτεί, ως αναγκαίο κακό έστω, μεγάλο μέρος των θέσεών της. Εντάξει, πάντα ήταν και θα είναι υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά δεν μπορεί να μη δεχτεί πως αυτή, σήμερα, όχι μόνο δεν παρέχει ουσιαστικές γνώσεις και μόρφωση, αλλά δεν εξασφαλίζει καν τη δυνατότητα σ' ένα νέο άνθρωπο να βγει, αύριο, στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσει δουλιά. Πάντα ήταν και θα είναι κατά της παραπαιδείας, αλλά είναι κι αυτός αναγκασμένος να τη χρησιμοποιήσει, αφού σήμερα σ' αυτή στηρίζεται, σχεδόν ολοκληρωτικά, το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Το μόνο που της είπε, ήταν: «Θυμάσαι τότε που μαζί αγωνιζόμαστε για ν' αλλάξουμε την κατάσταση στη Δημόσια Παιδεία; Είδες ότι και οι σημερινοί νέοι για το ίδιο αγωνίζονται; Ακουσες την κόρη μας να λέει ότι αυτό το σχολείο κι αυτός ο κόσμος δεν της αρέσουν και θα κάνει ό,τι μπορεί για ν' αλλάξουν τα πράγματα; Ε, αυτές οι ερωτήσεις εμπεριέχουν την απάντησή μου σε όλα όσα μου λες»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ