ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η απεργία πέτυχε, απομόνωσε τους υπονομευτές!

Τις δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στράφηκαν ενάντια στην απεργία στις 17 Γενάρη, καταγγέλλει η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ

Αποκαλυπτική για τη στάση πολλών δυνάμεων μέσα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ήταν η απεργία της περασμένης Τρίτης. Η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε ανακοίνωση, με τίτλο «Απεργία 17 Γενάρη: Μάθημα αξιοπρέπειας και αγώνα ενάντια στους προσκυνημένους», περιγράφει αποκαλυπτικά παραδείγματα για εκείνους που στάθηκαν απέναντι και έκαναν «την πιο σιχαμένη και βρωμερή επίθεση».

Καταγράφουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, απ' τις καταγγελίες του ΜΑΣ:

Συγκεκριμένο ρόλο έπαιξαν ορισμένα μέλη της διοίκησης πανεπιστημίων και σχολών, αλλά και κάποιοι καθηγητές. Σε Φιλοσοφική και ΑΣΟΕΕ, αντίστοιχα, οι διοικήσεις δήλωσαν ότι οι καθηγητές έχουν ...δικαίωμα στην απεργοσπασία και πως τη μέρα της απεργίας η σχολή θα μείνει ανοιχτή. Στο ΤΕΙ της Αθήνας (ΣΓΚΤΣ και ΣΕΥΠ) εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι εργαστηρίων έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν τους σπουδαστές ότι αν πάνε στην απεργία θα τους κόψουν στο μάθημά τους! Πρόεδροι σχολών της Αττικής δηλώνουν «αναρμόδιοι» να πάρουν απόφαση για κλείσιμο της σχολής, άλλοι προειδοποιούσαν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα ότι η συμμετοχή στην απεργία μπορεί να στοιχίσει στους φοιτητές την εξεταστική. Υπήρχαν και περιπτώσεις (π.χ. σχολές θετικών επιστημών) όπου έγιναν σεμινάρια την ημέρα και την ώρα της απεργίας, ενώ ορισμένοι καθηγητές (π.χ στην Αρχιτεκτονική) έκαναν μάθημα την ώρα των Γενικών Συνελεύσεων.

Σε αυτή τη διαδικασία ρόλο έπαιξαν και οι δυνάμεις στο χώρο των φοιτητών και των σπουδαστών. ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στα μισά Διοικητικά Συμβούλια που θα συζητούσαν για την απεργία δεν εμφανίστηκαν, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά καταψήφισαν με το επιχείρημα ότι «δεν αφορά τους φοιτητές», ενώ στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας, στελέχη τους, εκβίαζαν ότι οι «σχολές θα μείνουν ανοιχτές γιατί αλλιώς θα χαθούν οι εξεταστικές». Την ώρα των Γενικών Συνελεύσεων καλούσαν τους φοιτητές να πάνε για μάθημα (ΔΑΠ στη Νοσηλευτική, και από κοινού σε Γεωλογικό και Ιατρική). Στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Αθήνας η ΔΑΠ υποστήριξε πως ο «σύλλογος διαδηλώνει μόνο με τη ΓΣΕΕ», ενώ η ΠΑΣΠ αναφερόμενη στην απεργία έκανε λόγο για μικροπολιτικά παιχνίδια του ΚΚΕ! Στα ΔΣ της ΣΔΟ και ΣΤΕΦ Αθήνας, στη ΣΤΕΤΡΟΔ και στη ΣΔΟ Πειραιά, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ ψήφισαν κατά στη συμμετοχή στην απεργία.

Το ρόλο τους έπαιξαν και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού. Για παράδειγμα, στη Γενική Συνέλευση της ΣΕΜΦΕ η ηγεσία της ΕΑΑΚ υποστήριξε πως «η γραμμή του ΠΑΜΕ υπονομεύει τον αγώνα και το σωματείο δε δέχεται βοήθεια από άλλους»! Στους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ, ΣΥΝ καταψήφισαν στη Γενική Συνέλευση, με διάφορα επιχειρήματα. Στο ΔΣ της Νομικής «ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΡΕΝ υπερασπίστηκε τη στάση του Συνασπισμού στο Εργατικό Κέντρο Βόλου καθώς δεν ψήφισε την απεργία γιατί "καλούσαν τα σωματεία του ΠΑΜΕ"». Στη ΣΤΕΦ ψήφισαν κατά και τα ΕΑΑΚ, ενώ «καλούσαν σε συνέλευση 1 μέρα μετά την απεργία», ενώ στη Νομική τα ΕΑΑΚ πρότειναν να οριστεί Γενική Συνέλευση δύο μέρες μετά την απεργία.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τονίζει ότι «οι προσπάθειές τους πέσανε στο κενό. Η απεργία πέτυχε» και υπογραμμίζει: «Απομόνωσέ τους! Ολοι οι φοιτητές στον αγώνα! Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Εξω η τρόικα από την Ελλάδα! Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία! Επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η ζωή τους ξεμπροστιάζει

Ετοιμη «να τα συζητήσει όλα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δηλώνει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν ζήτησε από την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν να περιορίσει το υπερβολικό έλλειμμά της και απέσπασε την υπόσχεση απ' αυτήν ότι «θα διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος». Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, «θα συνεχίσουμε την πορεία μας για τον περιορισμό του χρέους και τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ». Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα απευθύνθηκε στο ΔΝΤ για δανεισμό. Ως εκ τούτου, έπαψε πλέον να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τον περασμένο χρόνο ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε (20/2, «Βήμα της Κυριακής»): «Να ξεμπερδεύουμε με το μνημόνιο. Να αναδιαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας (...) Η Ουγγαρία που ξεμπέρδεψε με το μνημόνιο, και μάλιστα με μια κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αριστερή, δεν φαίνεται να έχει πάθει κάποια τραγική ζημιά».

***

Τον Απρίλη πρόσθετε (4/4, «Βήμα 99,5»): «Ομως, πρέπει να κάτσουμε και να δούμε τι έχουμε σήμερα, πού οδηγούμαστε και ποιος είναι και ο τρόπος να απεμπλακούμε απ' αυτό τον Γολγοθά στον οποίον έχουμε βρεθεί (...) Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προοπτικές τις οποίες μπορεί να ψάξει κανείς. Είδα ότι οι Ούγγροι έφυγαν από το μνημόνιο και δε χύθηκε αίμα στη Βουδαπέστη ή στην Ουγγαρία». Η ζωή τους ξεμπροστιάζει για πολλοστή φορά. Αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι εναλλακτικές λύσεις και διέξοδοι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων δεν υπάρχουν στον καπιταλισμό. Με την εξουσία των μονοπωλίων ακλόνητη, με το να κρατούν σφιχτά στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας, κάθε διαχείριση, όποιας απόχρωσης, θα ασκείται προς όφελος των δικών τους συμφερόντων. Κι αυτά, ειδικά σήμερα σε περίοδο οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, προστάζουν καταρχήν σφαγιασμό των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων του λαού.

***

Ο,τι είχε να υποδείξει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σαν παράδειγμα προς μίμηση, όλα του τα στηρίγματα, κατέρρευσαν ένα προς ένα. Η «πολλά υποσχόμενη» κατ' αυτόν κεντροαριστερά στη Γαλλία και στην Ιταλία έγινε το όχημα σαρωτικών αντιλαϊκών ανατροπών, διαψεύδοντας προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει στους λαούς τους οποίους έσπρωξε στην απογοήτευση και την αδράνεια. Η Αργεντινή, που απέδειξε ότι μια καπιταλιστική χώρα μπορεί να περάσει απ' την κρίση στην ανάπτυξη αλλά πάντα με το λαό ριγμένο στο καναβάτσο. Η Ιρλανδία που διαπραγματεύτηκε τάχα καλύτερα, αλλά σήμερα πρωτοστατεί και αυτή στη λήψη βάρβαρων για το λαό της μέτρων «μνημονιακής» υφής, όπως αύξηση ΦΠΑ, απολύσεις στο δημόσιο τομέα κ.ά. Εν ολίγοις, και για να τελειώνουμε με τις αυταπάτες. Πέρα και πάνω απ' όσα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύει ως αιτίες του κακού που βρήκε το λαό, πέρα και πάνω απ' το ΔΝΤ, τις ικανές ή ανίκανες κυβερνήσεις, τις καλές ή κακές διαπραγματεύσεις, βρίσκεται πάντα η εξουσία του κεφαλαίου, αυτή κινεί τα νήματα, αυτής τα συμφέροντα επιβάλλουν την εφαρμοζόμενη πολιτική, και όχι με το ζόρι, στους πολιτικούς της εκπροσώπους που είναι σάρκα απ' τη σάρκα της. Κι αυτή την εξουσία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την αφήνει στο απυρόβλητο. Την πραγματική δηλαδή αιτία του προβλήματος. Αυτήν προς την οποία πρέπει να στρέψει ο λαός την πάλη του, να συγκρουστεί, να την ανατρέψει. Ποιος ωφελείται απ' τη στάση του; Ε, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ