ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δισεκατομμύρια άνθρωποι λένε το νερό ... νεράκι

Σε όλο και δυσμενέστερη θέση οδηγούνται οι άνθρωποι του Τρίτου Κόσμου, παρά τις διεθνείς διαβεβαιώσεις πως τις τελευταίες δύο δεκαετίες «πολλά έχουν γίνει για τη βελτίωση της ζωής τους». Απόδειξη αποτελούν - μεταξύ άλλων - και τα νέα στοιχεία που δίνει σήμερα η «Γιούνισεφ», σχετικά με την κατάσταση παροχής νερού και υπηρεσιών υγιεινής σε όλο τον κόσμο. «Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο ζουν με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής», τονίζει η διεθνής οργάνωση και τα στοιχεία της ξανά σοκάρουν: Σήμερα - υπογραμμίζεται - 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν ικανοποιητικές εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν κάποια βελτιωμένη παροχή νερού...

«Η πρόσβαση σε ασφαλές νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής και αποχέτευσης είναι παγκόσμιες ανάγκες και, στην πραγματικότητα, βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ουσιαστικά στοιχεία για την ανθρώπινη ανάπτυξη και την ανακούφιση της φτώχειας και αποτελούν ένα αναπόσπαστο τμήμα των βασικών υπηρεσιών υγείας», γράφει η Κάρολ Μπέλαμι - εκτελεστική διευθύντρια της «Γιούνισεφ» - στην εισαγωγή της έκθεσης με τίτλο: «Εκτίμηση 2000 για την Παγκόσμια Παροχή Νερού και Εγκαταστάσεων Υγιεινής», που δημοσιεύεται σήμερα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και τη διεθνή οργάνωση.

Οι διαπιστώσεις της έκθεσης - όπως προαναφέρθηκε - είναι τραγικές. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται:

  • Περίπου το 1/4 από τα 4,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή νερού, ενώ οι μισοί απ' αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.
  • Από τα 4,9 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες παροχής νερού, μόνο γύρω στα 3 δισ. έχουν την ευκολία της κατ' οίκον παροχής νερού ή κάποιας βρύσης στην αυλή τους!
  • Υπάρχουν 4 δισ. κρούσματα διάρροιας στον κόσμο κάθε χρόνο, με 2,2 εκατομμύρια θανάτους (κυρίως μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών). Το ασφαλές καθαρό νερό και οι ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής μπορούν να μειώσουν τα κρούσματα διάρροιας - μεταξύ του 1/4 και 1/3 αυτών των περιπτώσεων.
  • Οι υπηρεσίες υγιεινής στις επαρχιακές περιοχές απέχουν ακόμη πολύ από τις αντίστοιχες αστικές, αλλά η παροχή ανεκτών υπηρεσιών στο γρήγορα αυξανόμενο αριθμό των φτωχών των αστικών περιοχών, παραμένει μια φοβερή πρόκληση.
  • Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στα ποσά που επενδύονται για τη βελτίωση των υπηρεσιών στις πιο προνομιούχες περιοχές της αστικής κοινωνίας, σε σύγκριση με τις επενδύσεις που γίνονται για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους φτωχούς που δεν εξυπηρετούνται.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει πως στην Αφρική το 30% των αποθεμάτων νερού επαρχιακών περιοχών δεν είναι διαθέσιμα σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, τα ποσοστά είναι, αντίστοιχα, 17% και 4%. Πολύ σοβαρά είναι και τα στοιχεία, που δίνονται σχετικά με το ποσοστό του νερού που χάνεται στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και που φτάνει σχεδόν το 40%! «Το περισσότερο από αυτό το νερό χάνεται πριν φτάσει στον καταναλωτή. Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα σοβαρές για τους φτωχούς που ζουν σε περιθωριοποιημένες περιοχές, όπου το νερό θα χαθεί πριν φτάσει σε αυτούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.


Ποιος θα κερδίσει;

Στη νέα έκθεση της «Γιούνισεφ» αναφέρεται ακόμα πως «δεν είναι όλο το νερό που παρέχεται στις μεγάλες πόλεις ασφαλές, αφού αρκετές πόλεις έχουν αναφέρει ότι τα περισσότερα δείγματα παραβιάζουν τα κριτήρια ποιότητας πόσιμου νερού».

Το συγκεκριμένο στοιχείο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αύριο στη Βραζιλία θα συναντηθούν 500 εμπειρογνώμονες, με στόχο «να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση», δημιουργεί σε κάθε λογής «καχύποπτους» εύγλωττες απορίες και ερωτήματα. Γιατί ναι μεν θα είναι ευχής έργο να ελαττωθεί μέχρι το 2015 (αυτός είναι ο στόχος) στο μισό ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα ασφαλούς νερού, αλλά το ζήτημα είναι με ποιον ακριβώς τρόπο. Γιατί θα είναι ντροπή να θησαυρίσουν απ' τη δίψα και τη δυστυχία εκατομμυρίων παιδιών της Αφρικής και πάλι κάμποσες πολυεθνικές...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Καπιταλισμός: σύστημα ρύπανσης!

Η κλιματική ωρολογιακή βόμβα. Στη Χάγη πραγματοποιείται η διακυβερνητική για το περιβάλλον. Στο Κιότο η Ευρώπη είχε συμφωνήσει να μειώσει τις δικές της εκπομπές μόλυνσης κατά 8% σε σχέση με τα επίπεδα του '90, ενώ οι ΗΠΑ κατά 5%, παρότι ευθύνονται για το 22,4%. Οι μολύνσεις παντός τύπου. Πετρελαιοκηλίδες περιφέρονται στα πελάγη και ρυπαίνουν τις θάλασσες. Το νέφος πνίγει χιλιάδες μεγαλουπόλεις, με ή χωρίς καταλύτες. Πυρηνικά ατυχήματα κάθε τόσο υποθηκεύουν την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας. Δάση εξαφανίζονται. Η τρύπα του όζοντος και η «βιοτεχνική ρύπανση» των πολυεθνικών μαζί με τις άλλες ρυπάνσεις, τις οικονομικές, συμπληρώνουν τη ζοφερή εικόνα. Το κεφάλαιο «περιβάλλον» με περισσή υποκρισία συζητείται από τον ΟΗΕ μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κορύφωμα την περιβόητη «Διάσκεψη της Γης» στη Χάγη. Αλλά, όλοι τους νίπτουν τας χείρας των. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τα τοξικά απόβλητα που διοχετεύονται με τη μορφή της «ανθρωπιστικής βοήθειας» σε χώρες του Τρίτου Κόσμου από τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις και τις πολυεθνικές φανερώνουν εδώ και δεκαετίες τη συνεχιζόμενη ρύπανση και δολοφονία των «υπανάπτυκτων λαών». Η βρωμιά των ιμπεριαλιστικών γίνεται τοξική... βοήθεια. Οι χώρες του ΝΑΤΟ στον πρόσφατο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, μέσω των βομβαρδισμών τις πρώτες πενήντα μέρες εναπέθεσαν 10 τόνους ραδιενεργών υλικών στη γη πέραν από τις δολοφονικές τους ενέργειες (άμαχοι - καταστροφή νοσοκομείων κλπ.).

Στη Ν. Αφρική πριν λίγο καιρό με τα 20.000 βαρέλια απόβλητα υδραργύρου που προσφέρθηκαν από τις ΗΠΑ για «ανακύκλωση», η οποία δεν έγινε τελικά, αλλά αντιθέτως, η διαρροή τους προκάλεσε σοβαρές οικολογικές καταστροφές, ακόμη και θανάτους στους μαύρους εργάτες που ασχολήθηκαν μ' αυτά, του μολύβδου των μεταχειρισμένων μπαταριών που μόλυνε τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία κλπ., είναι γεγονότα που πιστοποιούν την οικολογική βαρβαρότητά τους. Το βρώμικο παιχνίδι του πολυεθνικού κεφαλαίου που παίζεται ενάντια στους λαούς και το περιβάλλον δεν έχει τελειωμό.

Είναι προφανές ότι τα κέρδη του κεφαλαίου δημιουργούν ρυπάνσεις παντός τύπου. Αδιαφορεί το κεφάλαιο για τη φύση, καταργεί την κοινωνική ασφάλιση, καταδικάζει ολόκληρους λαούς στην πείνα, την εξαθλίωση και το μακέλεμα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Μπορούμε να αντιληφθούμε την τερατώδη υποκρισία των «διασκεπτομένων» του κεφαλαίου στη Χάγη για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων θερμοκηπιακών αερίων! Για το «κλάμα» τους, επειδή πεθαίνουν τα κοράλλια στις θάλασσες, για την αύξηση της θερμοκρασίας κλπ. Δεν ακούγεται όμως καμία κουβέντα για το ιατρικό - οικονομικό εμπάργκο του ΟΗΕ και των ΗΠΑ εναντίον του ΙΡΑΚ. (1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πεθάνει).

Το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι υπαρκτό. Οπως είναι υπαρκτός και ο κυνισμός του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου. Το σύστημα της κεφαλαιοκρατικής «ρύπανσης» το αισθάνονται σε κάθε βήμα τους οι άνθρωποι. Οπως αισθάνονται και όλες τις άλλες πτυχές της επίθεσης του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού συστήματος που γρήγορα διαλύει κάθε έννοια καθαρότητας για το περιβάλλον και την ηθική. Η καθημερινή πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δικαιώματος για τη διαφύλαξη της ποιότητας της ζωής μας εν τέλει, είναι αναγκαία. Το άθλιο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν έχει νόμους. Ρυπαίνει - δολοφονεί μαζικά. Προκαλεί οικολογικές καταστροφές, βιάζει τη φύση και «βιάζει» τους ανθρώπους για το κέρδος. Ο καπιταλιστικός βαρβαρισμός μαζί με τον οικολογικό βαρβαρισμό συνυπάρχουν. Αυτό το σύστημα της ρύπανσης δεν καθαρίζεται με τίποτε. Ανατρέπεται απ' την εργατική τάξη.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ